Τρεις στις τέσσερις περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν οι γιατροί εξαλείψουν τη μόλυνση από ένα κοινό βακτηρίδιο, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού συνδέεται με το 76% των μελλοντικών περιπτώσεων καρκίνου του στομάχου, ανέφεραν οι ερευνητές στις 7 Ιουλίου στο περιοδικό Nature Medicine.
Ο καρκίνος του στομάχου, στις περισσότερες περιπτώσεις, προκαλείται «από χρόνια λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο H. pylori και μπορεί να προληφθεί με τη θεραπεία της λοίμωξης με συνδυασμό αντιβιοτικών και αναστολέων της αντλίας πρωτονίων», έγραψε η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Jin Young Park, επιστήμονα του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο στη Λυών της Γαλλίας.
Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους στον κόσμο μπορεί να έχουν κάποια στιγμή στη ζωή τους λοίμωξη από το H. pylori, σύμφωνα με τη Mayo Clinic. Τα βακτηρίδια φαίνεται να εξαπλώνονται μέσω της επαφής με σωματικά υγρά όπως ο εμετός, τα κόπρανα ή το σάλιο.
Οι λοιμώξεις από H. pylori προκαλούν συμπτώματα όπως πόνο στο στομάχι, φούσκωμα και αέρια, καθώς και πεπτικά έλκη στο στομάχι ή στο λεπτό έντερο.
Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές προέβλεψαν τα μελλοντικά κρούσματα καρκίνου του στομάχου με βάση τα δεδομένα του 2022 από 185 χώρες.
Ελλείψει οποιασδήποτε παρέμβασης, υπολογίζεται ότι 15,6 εκατομμύρια άνθρωποι που γεννήθηκαν μεταξύ 2008 και 2017 θα αναπτύξουν κάποια στιγμή καρκίνο του στομάχου, με 11,9 εκατομμύρια από αυτές τις περιπτώσεις να οφείλονται στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
Περίπου 10,6 εκατομμύρια από τις περιπτώσεις θα εμφανιστούν στην Ασία, συμπεριλαμβανομένων 6,5 εκατομμυρίων στην Ινδία και την Κίνα, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα. Άλλα 2 εκατομμύρια κρούσματα θα εμφανιστούν στην Αμερική και 1,7 εκατομμύρια κρούσματα στην Αφρική.
Παρά τους χαμηλούς αριθμούς σε σύγκριση με την Ασία, οι περιπτώσεις οι καρκίνοι του στομάχου αναμένεται να αυξηθούν στην Αφρική, καθώς ο πληθυσμός της ηπείρου αυξάνεται, με μελλοντικές περιπτώσεις «που εκτιμάται ότι θα είναι σχεδόν έξι φορές περισσότερες από την τρέχουσα εκτιμώμενη επιβάρυνση το 2022», έγραψαν οι ερευνητές.
Οι ερευνητές αναφέρθηκαν, μάλιστα, στην έλλειψη μέτρων δημόσιας υγείας για τον κίνδυνο που αποτελεί το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ακόμη και μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών.
«Στις ΗΠΑ, δεν υπάρχουν επί του παρόντος εθνικές κατευθυντήριες γραμμές ή επίσημες συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του στομάχου», παρά το γεγονός «ότι έχει παρατηρηθεί μια αυξητική τάση σε νεαρά άτομα (ηλικίας <50 ετών) μεταξύ 2016 και 2022, κυρίως στις γυναίκες», έγραψαν οι ερευνητές.
Ενώ οι λοιμώξεις από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα, οι ερευνητές δήλωσαν ότι θα ήταν καλύτερο αν αναπτυχθεί ένα εμβόλιο για το βακτηρίδιο.
«Επί του παρόντος, μόνο ένα εμβόλιο για το H. pylori έχει περάσει τη φάση 3 μιας κλινικής δοκιμής», σημείωσαν οι ερευνητές. «Θα πρέπει να γίνουν περισσότερες επενδύσεις σε μελλοντικές δοκιμές εμβολίων με έμφαση σε παιδιατρικούς πληθυσμούς, αποσαφηνίζοντας τους μηχανισμούς της ανοσοπροστασίας που σχετίζεται με το εμβόλιο».
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Βακτήρια που βρέθηκαν στην Κρήτη μπορεί να κρύβουν τη λύση για τα κουνούπια
Γερμανία: Γιατρός ερευνάται με την υποψία της δολοφονίας ασθενών του