Τα ευρήματα νέας ανάλυσης. Τι προσέφερε από το 2001 έως το 2021 και τι θα κοστίσει η περικοπή της κατά 83%.
Το δόγμα του Ντόναλντ Τραμπ «Η Αμερική πρώτα» που είχε ως συνέπεια να μειώσει δραστικά την ανθρωπιστική βοήθεια προς τις φτωχές χώρες του κόσμου, θα κοστίσει έως το 2030 πάνω από 14 εκατομμύρια ζωές, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.
Μεταξύ των νεκρών θα συμπεριλαμβάνονται 4,5 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, εκτιμούν οι ερευνητές.
Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet. Όπως αναφέρουν, εξέτασαν δεδομένα από 133 χώρες για να υπολογίσουν αναδρομικά πόσες ζωές σώθηκαν μεταξύ 2001 και 2021 που εφαρμοζόταν το πρόγραμμα USAID. Με ειδικά μαθηματικά μοντέλα, εξ άλλου, υπολόγισαν τις επιπτώσεις από τη μείωση της χρηματοδότησής του κατά 83% από την αμερικανική κυβέρνηση.
Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματά τους συνυπολογίζοντας παράγοντες όπως:
- Ο πληθυσμός
- Οι ηλικιακές ομάδες
- Οι αιτίες θανάτου
- Το εισόδημα
- Το μορφωτικό επίπεδο
- Τα συστήματα Υγείας
Τι προσέφερε η ανθρωπιστική βοήθεια
Όπως διαπίστωσαν, η ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του USAID μείωσε κατά 15% τη θνησιμότητα από κάθε αιτία στις χώρες όπου κατευθύνθηκε. Το όφελος ήταν ακόμα μεγαλύτερο για τα μικρά παιδιά. Η μείωση στη θνησιμότητα έφτασε στο 32% στις ηλικίες κάτω των 5 ετών.
Πρακτικά, οι μειώσεις αυτές σημαίνουν ότι την περίοδο 2001-2021 σώθηκαν 91 εκατομμύρια ζωές χάρη στην ανθρωπιστική βοήθεια. Τα 30 εκατομμύρια ήταν μικρά παιδιά.
Στις χώρες που είχαν λάβει την περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια, η μείωση των θανάτων από συχνά, απειλητικά νοσήματα ήταν τεράστια:
- 74% από HIV/AIDS
- 53% από ελονοσία
- 51% από παραμελημένες τροπικές νόσους
Είχαν μειωθεί επίσης σημαντικά οι θάνατοι από φυματίωση, διατροφικές ανεπάρκειες, διαρροϊκές νόσους, πνευμονία και περιγεννητικές διαταραχές.
Τι θα κοστίσει η έλλειψή της
Δυστυχώς, αμέσως μόλις ανέλαβε την προεδρεία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδόν διέκοψε τη χρηματοδότηση του προγράμματος. Έτσι εκτιμάται ότι κάθε χρόνο έως το 2030 θα πεθαίνουν 700.000 παιδάκια ηλικίας κάτω των 5 ετών, που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί. Θα πεθαίνει επίσης πολλαπλάσιος αριθμός μεγαλύτερων παιδιών και ενηλίκων.
Οι θάνατοι αυτοί δεν θα οφείλονται μόνον στη μειωμένη ανθρωπιστική βοήθεια για την Υγεία, αλλά και για:
- Τη διατροφή
- Την εκπαίδευση
- Την παροχή καθαρού πόσιμου νερού
- Την υγιεινή
- Την ανακούφιση από ανθρωπιστικές κρίσεις
Με άλλα λόγια, οι πρόσφατες περικοπές θα αντιστρέψουν δύο δεκαετίες προόδου στην αποτροπή άδικων θανάτων των πιο ευάλωτων ανθρώπων στον πλανήτη.
Οι ΗΠΑ παρείχαν έως πριν τις αρχές του χρόνου το σχεδόν 40% της ανθρωπιστικής βοήθειας στον πλανήτη.
Φωτογραφία: iStock