Επτά στους δέκα ενήλικες εκδηλώνουν πόνο στον αυχένα κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ο ρόλος της καθιστικής ζωής.
Ο πόνος στον αυχένα είναι μία από τις συχνότερες μυοσκελετικές διαταραχές και η καθημερινή, καθιστική ζωή μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες αναπτύξεώς του, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Υπολογίζεται ότι επτά στους δέκα ανθρώπους τον εκδηλώνουν κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής τους. Καθίσταται όμως ολοένα συχνότερος λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής.
Ο πόνος στον αυχένα όμως, δεν είναι μία αθώα ενόχληση. Μπορεί να επηρεάσει τη σωματική λειτουργικότητα, την ποιότητα ζωής αλλά και την παραγωγικότητα στην εργασία. Έχει επίσης σημαντικό άμεσο (για τον ασθενή) και έμμεσο κόστος, γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση BMC Public Health.
Στις ΗΠΑ, λ.χ., ετησίως δαπανώνται 87,6 δισεκατομμύρια δολλάρια για την αντιμετώπισή του. Το ποσόν αυτό τον καθιστά την τρίτη πιο δαπανηρή ιατρική πάθηση, πίσω από τον σακχαρώδη διαβήτη και την καρδιοπάθεια.
Η μεγάλη ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι μετά την πανδημία ολοένα περισσότεροι νέοι αναφέρουν ότι πονούν στον αυχένα. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό σχετίζεται με την αυξημένη καθιστική ζωή που επέβαλλαν οι περιορισμοί για την αναχαίτιση του κορωνοϊού και η οποία έχει πια γίνει τρόπος ζωής για πολλούς από αυτούς.
Την καθιστική συμπεριφορά επιτείνει η ενασχόληση με ηλεκτρονικές συσκευές, όπως η τηλεόραση, το κινητό τηλέφωνο και τα κομπιούτερ. Παραμένει όμως ασαφές πόσο επηρεάζεται ο πόνος στον αυχένα από την καθιστική ζωή που αυτή η ενασχόληση επιφέρει.
Η μελέτη
Για να διερευνήσουν το θέμα, επιστήμονες από την Κίνα εξέτασαν συνδυαστικά τα δεδομένα από 25 προγενέστερες μελέτες. Σε αυτές είχαν συμμετάσχει συνολικώς 43.184 εθελοντές. Το 41% ήταν γυναίκες. Οι μελέτες είχαν διεξαχθεί σε 13 χώρες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονταν πέντε ευρωπαϊκές (Βέλγιο, Φινλανδία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία).
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο πόνος στον αυχένα ήταν πολύ συχνότερος στους συμμετέχοντες που διήγαγαν καθιστική ζωή. Στην πραγματικότητα, η καθιστική ζωή αύξανε κατά 46% τις πιθανότητες αναπτύξεώς του.
Επιμέρους αναλύσεις έδειξαν ότι ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος στις γυναίκες (43% υψηλότερος απ’ ό,τι στους άνδρες). Επιπλέον, υπάλληλοι γραφείου και φοιτητές ήταν δύο πληθυσμιακές ομάδες όπου ήταν πολύ συχνότερη η εμφάνισή του.
Ωστόσο οι υπάλληλοι κινδύνευαν πολύ περισσότερο. Είχαν 97% περισσότερες πιθανότητες να τον εκδηλώσουν έναντι όσων δεν διήγαγαν καθιστική ζωή. Αντίστοιχα οι φοιτητές διέτρεχαν κατά 26% μεγαλύτερο κίνδυνο.
Τα ηλεκτρονικά μέσα
Τα ηλεκτρονικά μέσα επίσης έπαιζαν ρόλο, αλλά όχι τον ίδιο ούτε όλα. Ο κίνδυνος να εκδηλωθεί πόνος στον αυχένα ήταν:
- 82% υψηλότερος σε όσους χρησιμοποιούσαν πολύ τα κινητά τους
- 23% υψηλότερος σε όσους έγραφαν με τις ώρες στα κομπιούτερ
- 20% υψηλότερος σε όσους έβλεπαν πολλή τηλεόραση (αυτή η συσχέτιση δεν ήταν στατιστικώς σημαντική)
Όσο περισσότερο, δε, διαρκούσε η καθιστική ζωή, τόσο πιθανότερο ήταν να εμφανιστεί πόνος στον αυχένα. Με 4 ώρες ακινησία την ημέρα, ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 60%. Με 6 ώρες αυξανόταν κατά 88%.
Αντίστοιχα, αυξανόταν και αναλόγως με τη διάρκεια χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων:
- Με 1 ώρα την ημέρα κατά 28%
- Με 2 ώρες ημερησίως κατά 35%
- Μετά τις 4 ώρες την ημέρα κατά 45%
Γιατί συμβαίνει αυτό
Πώς μπορεί όμως να προκαλείται πόνος στον αυχένα από την καθιστική ζωή και την ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά μέσα; Όπως εξηγούν οι ερευνητές στο άρθρο τους, οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να κάμπτουν τον αυχένα και να καμπουριάζουν όταν πληκτρολογούν.
Καθώς αυξάνεται ο χρόνος που παραμένουν σε αυτή τη στάση, υπονομεύεται η βιο-μηχανική δομή του αυχένα. Οι μύες του αυχένα και της ράχης (ιδίως ο στερνοκλειδομαστοειδής, ο τραπεζοειδής και οι ορθωτήρες σπονδυλικοί) παραμένουν τεταμένοι για εκτεταμένο χρονικό διάστημα, με συνέπεια να διαταράσσεται το μήκος και η αιμάτωσή τους.
«Η διαταραχή αυτή προηγείται ποικίλων μυοσκελετικών προβλημάτων, ιδίως στην περιοχή του αυχένα», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.
Φωτογραφία: iStock