Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών 2025

Date:

Νεότερα στοιχεία για την εμβολιαστική κάλυψη του ελληνικού πληθυσμού έναντι του ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV), τον συσχετισμό του ιού με πολλαπλές μορφές καρκίνου και τα γεννητικά κονδυλώματα, καθώς και δεδομένα από διεθνή μελέτη για την οικονομική επίπτωση του HPV σε 13 χώρες, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε η βιοφαρμακευτική εταιρία MSD Ελλάδος με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών 2025.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η κυρία Αμάντα Ψυρρή, Ογκολόγος – Παθολόγος, Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Διευθύντρια της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής στο ΠΓΝΑ «Αττικόν», ο κύριος Αλέξανδρος Στρατηγός, Καθηγητής Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Διευθυντής του ΓΝΑ «Ανδρέας Συγγρός», η κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γ’ Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, ΠΓΝΑ «Αττικόν», ο κύριος Θεόδωρος Αγοραστός, Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής του «Αριστοτέλειου» Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ΠΓΝΘ «Ιπποκράτειο», Πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας και ο κύριος Ηλίας Γκούντας, Value & Patients Access Manager στην MSD Ελλάδος, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σχολίασαν ο κύριος Κώστας Νταλούκας, Παιδίατρος, Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Ελλάδος, η κυρία Μαρία Σακουφάκη, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας και ο κύριος Γιώργος Καπετανάκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).

Την εκδήλωση συντόνισε ο κύριος Γιώργος Τρίμης, επικεφαλής για τα Εμβόλια και τα Λοιμώδη Νοσήματα στο Ιατρικό Τμήμα της MSD Ελλάδος.

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) προσβάλλει πολύ συχνά τον άνθρωπο και η λοίμωξη από έναν ή περισσότερους «ογκογόνους» τύπους του HPV είναι δυνατόν να προκαλέσει καρκίνο σε διάφορα όργανα και στα δυο φύλα (τράχηλο μήτρας, στοματοφάρυγγα, πρωκτό, κόλπο, αιδοίο πέος).

Η κα Αμάντα Ψυρρή παρουσίασε τα αποτελέσματα της ελληνικής μελέτης «ORPHEAS» που εστιάζει στην επιβάρυνση της Δημόσιας Υγείας από τους καρκίνους που σχετίζονται με τον ιό HPV, δίνοντας για πρώτη φορά μια πλήρη εικόνα της κατάστασης στη χώρα μας, και ανέφερε ότι «σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το 52% των περιπτώσεων καρκίνου στοματοφάρυγγα (OPC) στην Ελλάδα αποδίδονται στον HPV. Από τους 144 ασθενείς που μελετήθηκαν, οι 75 ήταν θετικοί τόσο για HPV DNA όσο και για την πρωτεΐνη p16 – δύο δείκτες που επιβεβαιώνουν την ενεργή σύνδεση της νόσου με τον ιό. Τα δεδομένα αυτά αφορούν την τελευταία πενταετία και είναι αποκαλυπτικά: περισσότεροι από 1 στους 2 ασθενείς με καρκίνο στοματοφάρυγγα έχουν αιτιολογική συσχέτιση με τον HPV, ενώ 3 στους 4 ήταν άντρες».

Η επιβάρυνση όμως δεν περιορίζεται μόνο στον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου. Σύμφωνα με πρόσφατη ελληνική μελέτη μοντελοποίησης για το 2022, προκύπτει ότι οι HPV-σχετιζόμενοι καρκίνοι προκαλούν κάθε χρόνο στην Ελλάδα 443 θανάτους, με το 16% αυτών να αφορούν άνδρες.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί ότι οι HPV-σχετιζόμενοι καρκίνοι δεν περιορίζονται στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά περιλαμβάνουν επίσης καρκίνους του στοματοφάρυγγα, του πρωκτού, του αιδοίου, του κόλπου και του πέους, επηρεάζοντας και τα δύο φύλα. Ο HPV είναι ένας ιός που μπορεί να προληφθεί και με αυτόν, να προληφθούν και δεκάδες θάνατοι κάθε χρόνο», κατέληξε η κα Αμάντα Ψυρρή, Διευθύντρια της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής στο ΠΓΝΑ «Αττικόν».

«Τα γεννητικά κονδυλώματα αποτελούν μία από τις πιο συχνές σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις παγκοσμίως, με σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και την ψυχολογία των ασθενών», ανέφερε ο κος Αλέξανδρος Στρατηγός, ο οποίος υπενθύμισε πως το 90% των περιπτώσεων προκαλείται από τους τύπους 6 και 11 του ιού HPV, υπογραμμίζοντας τη στενή αιτιολογική σύνδεση του ιού με το συγκεκριμένο νόσημα.

Σύμφωνα με στοιχεία για τη συνολική επίπτωση των νέων κρουσμάτων γεννητικών κονδυλωμάτων, από το 2001 έως το 2012 αυτή κυμάνθηκε από 118 έως 205 ανά 100.000 άτομα, ενώ ο επιπολασμός στον πληθυσμό υπολογίζεται μεταξύ 0,05% και 0,18%. Το 2015, ο εκτιμώμενος ετήσιος αριθμός νέων περιστατικών παγκοσμίως ξεπέρασε τις 750.000, επηρεάζοντας τόσο τους άνδρες (376.000–427.000) όσο και τις γυναίκες (379.000–510.000).

«Παρά τη σοβαρότητα του προβλήματος, η επίσημη καταγραφή των περιπτώσεων παραμένει ατελής, κάτι που δυσχεραίνει τον συνολικό έλεγχο της νόσου. Επιπλέον, τα κονδυλώματα έχουν έντονη τάση υποτροπών και αναμολύνσεων μεταξύ των σεξουαλικών συντρόφων, καθιστώντας τα δύσκολα στην εκρίζωση και ακόμα πιο επιβαρυντικά για τους ασθενείς», τόνισε ο κος Αλέξανδρος Στρατηγός, Καθηγητής Δερματολογίας Αφροδισιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Ωστόσο, η διεθνής πρακτική αποδεικνύει πως υπάρχει λύση. Στην Αυστραλία, όπου εφαρμόστηκε εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του HPV ήδη από το 2007, παρατηρήθηκε δραστική μείωση των νέων περιστατικών κονδυλωμάτων – κυρίως σε νέες γυναίκες και ετεροφυλόφιλους άνδρες. Ανάλογα εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα στη Δανία, όπου μέσα σε πέντε χρόνια από την εισαγωγή του εμβολιασμού, η επίπτωση των κονδυλωμάτων μειώθηκε κατά 55% στις γυναίκες 12–35 ετών και κατά 37% στους άνδρες 12–29 ετών, καταδεικνύοντας και την επίδραση της «ανοσίας της αγέλης».

«Η εφαρμογή προγραμμάτων εμβολιασμού με υψηλή κάλυψη, ιδίως σε χώρες που εμβολιάζουν πολλαπλές ηλικιακές ομάδες, έχει οδηγήσει σε ραγδαίες και διατηρήσιμες μειώσεις σε όλα τα ηλικιακά φάσματα. Με έγκαιρο και καθολικό εμβολιασμό, μπορούμε να προστατεύσουμε το μέλλον των νέων ανθρώπων και να εξαλείψουμε τα γεννητικά κονδυλώματα ως δημόσια απειλή», κατέληξε ο κος. Αλέξανδρος Στρατηγός.

Η κα Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, υπενθύμισε ότι ο εμβολιασμός έναντι του ιού HPV σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών, Εφήβων και Ενηλίκων της Ελλάδας για το 2025, συστήνεται για αγόρια και κορίτσια στην ηλικία 9–11 ετών. Σε περίπτωση που ο εμβολιασμός δεν γίνει στη συνιστώμενη ηλικία, μπορεί να γίνει αναπλήρωση έως την ηλικία των 18 ετών, όμως για τις ηλικίες 15-18 ετών η αποζημίωση σε αγόρια και κορίτσια θα είναι δυνατή μόνο ως την 31.12.2025.

Σε ότι αφορά στους ενήλικες, το εμβόλιο συνιστάται για ανεμβολίαστους γυναίκες και άνδρες, ηλικίας 18-45 ετών που ανήκουν σε ειδικές ομάδες αυξημένου κινδύνου (πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής ανοσοκαταστολή με επηρεασμένη κυτταρική ή χυμική ανοσία, όπως ανεπάρκειες Β και Τ-κυττάρων, λοίμωξη HIV, κακοήθη νεοπλάσματα, μεταμόσχευση, αυτοάνοσα νοσήματα, λήψη ανοσοκατασταλτικής αγωγής, γυναίκες που είναι ανεμβολίαστες και έχουν υποβληθεί ή πρόκειται να υποβληθούν σε κωνοειδή εκτομή (CIN2+) και άνδρες που έχουν ερωτικές επαφές με άνδρες (MSM). «Συνιστάται η διενέργεια δύο δόσεων με μεσοδιάστημα 6 μηνών για όλες τις προαναφερόμενες ομάδες με εξαίρεση τα άτομα με λοίμωξη HIV και άτομα με ανοσοκαταστολή ή λήψη ανοσοκατασταλτικής αγωγής στα οποία συνιστάται η διενέργεια τριών δόσεων», εξήγησε η κα Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ. Η μη αποζημίωση του εμβολίου σε υγιή ανεμβολίαστο πληθυσμό ενηλίκων, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει όφελος από τον εμβολιασμό αυτού του πληθυσμού, αυτό πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης του καθενός με τον ιατρό του.

Αναφορικά με την εμβολιαστική κάλυψη του ελληνικού πληθυσμού έναντι του ιού HPV, η κα Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι: «Τα στοιχεία εμβολιαστικής κάλυψης από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ καταδεικνύουν σαφή βελτίωση την τελευταία τριετία. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των εμβολιασμών σε κορίτσια 15 – 18 ετών αυξάνεται σταθερά, ενώ το 2023 καταγράφηκαν περίπου 162.000 εμβολιασμοί αγοριών, γεγονός που υποδηλώνει αυξανόμενη αποδοχή του εμβολίου και από το ανδρικό φύλο».

Υπενθύμισε δε ότι, ο στόχος που έχει τεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) – επίτευξη 90% εμβολιαστικής κάλυψης στα κορίτσια ηλικίας 15 ετών έως το 2030-, είναι φιλόδοξος αλλά εφικτός για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, εκτιμώντας ότι «Η Ελλάδα, ακολουθώντας αυτήν την κατεύθυνση, προχωρά με θετικά βήματα αλλά με αργούς ρυθμούς, καθιστώντας αβέβαιη την επίτευξη του στόχου».

Ο κος Θεόδωρος Αγοραστός, Πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας, εξήγησε ότι «η εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας (ΚΤΜ) αποτελεί εφικτό στόχο και διεθνή προτεραιότητα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ορίσει ως στόχο το 90% των κοριτσιών να έχουν εμβολιαστεί κατά του HPV μέχρι την ηλικία των 15 ετών, το 70% των γυναικών να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστο προσυμπτωματικό έλεγχο και το 90% των διαγνωσμένων με προκαρκινικές αλλοιώσεις ή ΚΤΜ να λαμβάνουν κατάλληλη θεραπεία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) έχει επίσης δεσμευτεί για την εξάλειψη της νόσου, προτρέποντας για την επίτευξη αυτών των ίδιων στόχων του ΠΟΥ μέχρι το 2030. Η Ελλάδα, δυστυχώς, παραμένει σημαντικά πίσω σε αυτήν την προσπάθεια.».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εμβολιαστική κάλυψη των κοριτσιών στη χώρα μας μετά βίας φτάνει το 50%, τη στιγμή που ο στόχος είναι το 90%. Παράλληλα, δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την επέκταση της ηλικίας αναπλήρωσης εμβολιασμού σε νέους ενήλικες, ιδιαίτερα έως τα 26 έτη, κάτι που προβλέπεται και υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και από διεθνείς οδηγίες και πρακτικές.

«Δεν υπάρχουν επίσημα και προσβάσιμα στατιστικά δεδομένα για την εμβολιαστική κάλυψη, γεγονός που καθιστά δυσχερή τον σχεδιασμό και την αξιολόγηση πολιτικών υγείας. Επιπλέον, δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση ότι και οι ενήλικες μπορούν να ωφεληθούν από τον εμβολιασμό – έστω και χωρίς αποζημίωση -, με αποτέλεσμα να παραμένουν ανεμβολίαστα άτομα που έχουν ανάγκη αυτής της προστασίας. Δεν πρέπει να συγχέεται η ύπαρξη ένδειξης προς εμβολιασμό με την ύπαρξη αποζημίωσης του εμβολιασμού! Και η ένδειξη προς HPV εμβολιασμό, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπάρχει για άτομα 9 ετών και άνω – χωρίς ανώτερο όριο ηλικίας!», τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Επί πλέον, η απουσία ενός διαρκούς, μακροχρόνιου και σταθερά χρηματοδοτούμενου Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου συνιστά σοβαρό κενό Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας. Στην πρόσφατα εφαρμοζόμενη Δράση “ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ”, o έλεγχος των γυναικών ξεκινά στα 21 έτη, ενώ – τουλάχιστον στις εμβολιασμένες γυναίκες – θα μπορούσε τεκμηριωμένα να αρχίζει στα 30, όπως προτείνει ο ΠΟΥ και η ΕΕ. Παράλληλα, η επίσης προτεινόμενη από ΠΟΥ και ΕΕ αυτοδειγματοληψία για διενέργεια του HPV DNA testing, που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε απομακρυσμένες περιοχές, δεν έχει ακόμη ενσωματωθεί στην ελληνική πρακτική. Τέλος, παραμένουν σημαντικές ανισότητες στην πρόσβαση σε έγκαιρη και σωστή θεραπεία του ΚΤΜ σε όλη την επικράτεια, ενώ απουσιάζουν και τα βασικά επιδημιολογικά δεδομένα για τη θεραπευτική διαχείριση της νόσου στη χώρα μας.».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κος. Θεόδωρος Αγοραστός σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει τα εργαλεία, τη γνώση και τους επιστήμονες για να ευθυγραμμιστεί με τους διεθνείς στόχους. Απαιτείται, όμως, πολιτική βούληση, συντονισμένη στρατηγική και σταθερή επένδυση σε τρεις άξονες: εμβολιασμό, προσυμπτωματικό έλεγχο και θεραπεία. Χωρίς αυτά, ο στόχος της εξάλειψης του καρκίνου τραχήλου της μήτρας θα παραμείνει για τη χώρα μας μια ανεκπλήρωτη υπόσχεση».

Σημαντικά στοιχεία για τις επιπτώσεις του ιού HPV παρουσίασε ο κος Ηλίας Γκούντας, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της νόσου τόσο από υγειονομική όσο και από οικονομική σκοπιά. Όπως ανέφερε, ο HPV συνδέεται με 11 τύπους καρκίνου, οι οποίοι συνολικά ευθύνονται για την απώλεια περίπου 6.400 ετών ζωής. Στη λίστα περιλαμβάνονται καρκίνοι όπως: στοματοφαρυγγικός, στοματικός, ρινοφαρυγγικός, υποφαρυγγικός, του φάρυγγα, του πρωκτού, του λάρυγγα, του αιδοίου, του κόλπου, του τραχήλου της μήτρας και του πέους.

Ο κος. Ηλίας Γκούντας παρουσίασε επίσης στοιχεία από διεθνή μελέτη “HPV’s Economic Burden: Unmasking the benefits of the HPV prevention”3 που εκπονήθηκε από επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Maarten Postma, Καθηγητή Φάρμακο-οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Groningen της Ολλανδίας με την οικονομική υποστήριξη της MSD, τα οποία συνέδεσε με δεδομένα πρόσφατης ελληνικής μελέτης μοντελοποίησης4. Όπως σημείωσε, «εφόσον η Ελλάδα επιτύχει το στόχο του ΠΟΥ 90-70-90 έως το 2030, τα οικονομικά οφέλη μέχρι το 2047, όπου θα εξαλειφθεί ο καρκίνος τραχήλου μήτρας (ΚΤΜ), εκτιμώνται σε 333 εκατομμύρια ευρώ».

Παράλληλα, ανέδειξε τη σημασία του μακροπρόθεσμου οφέλους του εμβολιασμού κατά του HPV, χαρακτηρίζοντάς τον ως μια επένδυση με σταθερή και διαχρονική απόδοση. «Αν η Ελλάδα εκπληρώσει το στόχο που έχει θέσει ο ΠΟΥ για το 2030, εκτιμάται ότι μέχρι το 2125 θα έχουν αποτραπεί 8.500 έως 9.000 περιστατικά καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (ΚΤΜ)», εξήγησε.

Τέλος, τόνισε ότι τα οφέλη του εμβολιασμού δεν περιορίζονται μόνο στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά αφορούν και άλλους HPV-σχετιζόμενους καρκίνους, καθώς και μη καρκινικές παθήσεις, όπως τα γεννητικά κονδυλώματα. Λαμβάνοντας υπόψιν και τα παραπάνω, τα επιδημιολογικά και οικονομικά οφέλη αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερα από αυτά που εκτιμήθηκαν για μόνο τον ΚΤΜ. Γι’ αυτό και υποστήριξε την ανάγκη περαιτέρω ερευνών, οι οποίες θα αναδείξουν πλήρως το ευρύτερο κοινωνικό και οικονομικό όφελος του HPV εμβολιασμού.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

«Από μικρό παιδί δε με πήρε αγκαλιά ούτε με φίλησε ποτέ κανένας»: Συγκινεί ο Θανάσης Βισκαδουράκης

Για τα δύσκολα παιδικά του χρόνια μίλησε ο Θανάσης Βισκαδουράκης, σε συνέντευξή του στο Στούντιο 4. «Δεν είχα κάποιον να με νουθετήσει. Από μικρό παιδί δε με πήρε αγκαλιά κανένας, δε με φίλησε ποτέ. Από 5 χρονών δεν είχα ακούσει καλή κουβέντα μέχρι τα 40. Κανένας δε μου είπε ότι δεν πρέπει να συμπεριφέρεσαι έτσι

Η Ρούλα Κορομηλά ζητάει σεβασμό για τον Γιώργο Παπαδάκη: «Άνοιξε κ έδειξε τον δρόμο σε πολλούς»

Η Ρούλα Κορομηλά αποχαιρέτησε τον Γιώργο Παπαδάκη, ο οποίος ανακοίνωσε το τέλος της παρουσίας του στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» το πρωί της Δευτέρας 28 Απριλίου. Ο παρουσιαστής, εμφανώς συγκινημένος, γνωστοποίησε το φινάλε της μακράς του πορείας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή, η οποία διήρκεσε 34 χρόνια και σημαδεύτηκε από ποικίλες στιγμές, αντιξοότητες αλλά και επιτυχίες. Η

Η Δώρα Παντέλη μοιράστηκε νέες φωτογραφίες με φουσκωμένη κοιλίτσα – Οι στόχοι της για την 27η εβδομάδα της εγκυμοσύνης της

Την πιο ξεχωριστή περίοδο της ζωής της βιώνει η Δώρα Παντέλη, καθώς σε λίγους μήνες θα κρατήσει στην αγκαλιά της τον πρώτο καρπό του έρωτά της με τον σύζυγό της, Τζον. Η δημοσιογράφος του OPEN, που είναι 6 μηνών έγκυος, εκτός από τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις που τη στέλνουν συχνά στο γήπεδο λόγω της Ευρωλίγκας

«Το έθaψα ζωντανό για να έχει το άλλο παρέα»: Η τρομακτικn ιστορία του Βασίλη Τάκου που σκoτωσε τα παιδιά του

Ενδιαφεροντα ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΑΚΟΣ ΠΑΙΔΟΚΤΟΝΟΥ «Το έθaψα ζωντανό για να έχει το άλλο παρέα»: Η τρομακτικn ιστορία του Βασίλη Τάκου που σκoτωσε τα παιδιά του Ο πατέρας που έθαψε ζωντανά τα παιδιά του γιατί ‘ήταν αρρωστιάρικα’ Τζωρτζίνα Φράγκου 28.04.2025 | 22:12 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Ο πατέρας που έθαψε ζωντανά τα παιδιά του γιατί ‘ήταν αρρωστιάρικα’ Eλάχιστες είναι οι

Γιάννης Κουκουράκης: Πόζαρε χωρίς μπλούζα και προκάλεσε «εγκεφαλικά» στο Instagram

Ο Γιάννης Κουκουράκης, ο οποίος φέτος πρωταγωνιστεί στη δραματική σειρά εποχής του ΑΝΤ1, «Grand Hotel» και υποδύεται τον ρόλο του Πέτρου, αγαπάει τη θάλασσα και όποτε έχει χρόνο προσπαθεί να απολαύσει τα μπάνια του. Αυτό έκανε και το απόγευμα της Δευτέρας (28.04.2025) και μάλιστα μοιράστηκε δημοσίως μία σειρά από φωτογραφίες, στις οποίες ποζάρει φορώντας μόνο

Ο εμβολιασμός παιδιών έχει αποσοβήσει 266 θανάτους τον χρόνο

Στην ανεκτίμητη αξία των εμβολίων αναφέρεται ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού (24-30 Απριλίου 2025). Παράλληλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η εμβολιαστική κόπωση που παρατηρείται μετά την πανδημία, έχει οδηγήσει σε σημαντική υστέρηση στην εμβολιαστική κάλυψη, που ενέχει σημαντικό κίνδυνο επανεμφάνισης «ξεχασμένων» νοσημάτων. Αναφέρεται στις πρόσφατες

Μούχλα στο σπίτι: Πώς θα την αντιμετωπίσετε για να προλάβετε προβλήματα υγείας

Η μούχλα είναι ένας τύπος μύκητα και ευδοκιμεί σε υγρούς χώρους. Στους εξωτερικούς χώρους, σχηματίζεται σε υγρές επιφάνειες, όπως σάπια κούτσουρα ή υγρά φύλλα. Στο εσωτερικό, μπορεί να αναπτυχθεί σε υγρούς χώρους όπως μπάνια, υπόγεια ή κουζίνες. Εάν το σπίτι σας είχε ποτέ πλημμυρίσει ή αν είχατε ποτέ διαρροές από σωλήνες, τότε είναι πιο πιθανό

Ξηροφθαλμία: Η lifestyle επιδημία που πλήττει κατά συρροή τους νέους – Τι μπορείτε να κάνετε

Οι ερευνητές ζητούν να δίνονται περισσότερες συμβουλές στους νέους σχετικά με την πρόληψη της ξηροφθαλμίας, αφού μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 90% των συμμετεχόντων είχαν τουλάχιστον ένα σημάδι της πάθησης Η ξηροφθαλμία εμφανίζεται όταν τα μάτια δεν παράγουν αρκετά δάκρυα ή παράγουν δάκρυα κακής ποιότητας χωρίς επαρκή επίπεδα λιπιδίων ή βλέννας, γεγονός που οδηγεί σε

Η ιβουπροφαίνη δεν είναι τόσο επικίνδυνη όσο νομίζαμε, δείχνουν νέες ελληνικές μελέτες

Οι νέες μελέτες από το ΑΠΘ έδειξαν ότι η ιβουπροφαίνη δεν συσχετίζεται με παθήσεις του εντέρου, ειδικά αν λαμβάνεται σε ελεγχόμενες δοσολογίες. Για πολλά χρόνια, η ιβουπροφαίνη αντιμετωπιζόταν με επιφύλαξη, ειδικά από όσους έχουν ευαίσθητο στομάχι ή χρόνιες φλεγμονώδεις  νόσους του εντέρου. Νέα δεδομένα, όμως, από έρευνες του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Πόνος στη μέση: Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να πάτε αμέσως στον γιατρό

Που μπορεί να οφείλονται τα μουδιάσματα, η αντανάκλαση του πόνου και τι σχέση έχει με την ακράτεια. Ο πόνος στη μέση είναι ένα από τα συχνότερα ενοχλήματα και περισσότεροι από οκτώ στους δέκα ανθρώπους τον εκδηλώνουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Ωστόσο δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις ο ίδιος. Στην πραγματικότητα μπορεί να

Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα σπορ για τα μάτια – Τι τραυματισμοί μπορεί να συμβούν

Ο Απρίλιος είναι Μήνας Ασφαλείας των ματιών κατά την άθληση (Sports Eye Safety Month). Χιλιάδες άνθρωποι τραυματίζονται κάθε χρόνο στα μάτια στη διάρκεια επαγγελματικών και ερασιτεχνικών αθλητικών δραστηριοτήτων και πολλοί απομένουν με μόνιμα προβλήματα οράσεως. Αν και πρακτικά όλα τα σπορ ενέχουν κίνδυνο τραυματισμού στα μάτια, τα ατυχήματα είναι συχνότερα σε αθλήματα που εμπεριέχουν ρίψεις

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Θετική γνωμοδότηση για 7 νέα φάρμακα για σπάνιες παθήσεις

Συμπεριλαμβάνονται σκευάσματα για την κυστική ίνωση, την οικογενή αμυλοείδωση και τη μυϊκή δυστροφία Duchenne. Θετική εισήγηση για την έγκριση επτά νέα φαρμάκων για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων εξέδωσε η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ). Τα περισσότερα από αυτά τα φάρμακα προορίζονται για σπάνιες παθήσεις. Επιπλέον, η Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP)