Άσθμα: Απειλεί περισσότερο τα παιδιά που εκτέθηκαν νωρίς σε αυτόν τον ατμοσφαιρικό ρύπο
ΠΑΙΔΙ
Μια νέα έρευνα παρουσιάζει έναν ακόμα παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση συριγμού και άσθματος – Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να προστατεύσουν τα παιδιά τους
Μια λιγότερο μελετημένη πτυχή του παιδικού άσθματος φέρνει στο φως νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open, και συνδέει την εμφάνισή του με την ατμοσφαιρική ρύπανση και, συγκεκριμένα, την έκθεση στο όζον. Όπως αποκαλύπτει η μελέτη, η έκθεση στο όζον τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής συνδέεται με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης άσθματος ή συριγμού (δύσκολης αναπνοής) όταν τα παιδιά φτάνουν στην ηλικία των 4-6 ετών. Τα μεγαλύτερα παιδιά (8-9 ετών) δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο, ωστόσο τα πρώτα χρόνια φαίνεται πως είναι καθοριστικά για την ανάπτυξη του αναπνευστικού συστήματος.
Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από το πρόγραμμα Environmental Influence on Child Health Outcomes (ECHO), ένα ομοσπονδιακό ερευνητικό έργο που εξετάζει την επίδραση περιβαλλοντικών παραγόντων στην παιδική υγεία. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 1.118 συμμετέχοντες σε 6 πόλεις, των οποίων οι μητέρες είχαν εγκυμοσύνες χαμηλού κινδύνου. Μέσω έγκυρων ερωτηματολογίων, κατέγραψαν εάν τα παιδιά είχαν διαγνωστεί με άσθμα ή παρουσίαζαν συριγμό.
Ο Logan Dearborn, διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και επικεφαλής της έρευνας, αναφέρει ότι πρόκειται για μία «αινιγματική τάση», καθώς φαίνεται πως η σχέση μεταξύ όζοντος και άσθματος μειώνεται όσο τα παιδιά μεγαλώνουν. Ακόμη, όμως, κι αν ο κίνδυνος μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου, η αύξηση των αναπνευστικών νοσημάτων και οι αναγκαίες ιατρικές επισκέψεις εξακολουθούν να επιβαρύνουν τις οικογένειες και τη δημόσια υγεία.
«Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση της χρόνιας νόσου σε οποιοδήποτε σημείο της ζωής», σχολίασε ο δρ. Dearborn.
Ο κίνδυνος του όζοντος
Το όζον είναι ένας τύπος ρύπου που υπερβαίνει συχνά τα όρια της ποιότητας του αέρα. Αν και δεν είναι ο μοναδικός ρύπος που ευθύνεται για την εμφάνιση αναπνευστικών παθήσεων, φαίνεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα παιδιά. Σύμφωνα με τα δεδομένα της μελέτης, ακόμα και μια μικρή αύξηση της έκθεσης στο όζον στα πρώτα 2 χρόνια της ζωής σχετίζεται με 31% αυξημένο κίνδυνο άσθματος και 30% μεγαλύτερο κίνδυνο συριγμού στην ηλικία των 4-6 ετών.
Η μελέτη δεν επικεντρώνεται μόνο στο όζον. Οι ερευνητές εξέτασαν και τη σύνθεση ατμοσφαιρικών ρύπων, όπως το διοξείδιο του αζώτου και τα σωματίδια PM2.5, και διαπίστωσαν ότι το όζον παραμένει ο πιο καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη άσθματος, ειδικά όταν τα σωματίδια PM2.5 είναι επίσης σε υψηλές συγκεντρώσεις.
Ο Joel Kaufman, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, σχολιάζει ότι «όταν το όζον στον αέρα ξεπερνά τα 25 μέρη ανά δισεκατομμύριο, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτυχθεί άσθμα, ανεξαρτήτως των επιπέδων διοξειδίου του αζώτου».
Τι πρέπει να γίνει
Η έρευνα φέρνει στο προσκήνιο την επιτακτική ανάγκη για την αναθεώρηση των πολιτικών δημόσιας υγείας. Για παράδειγμα, οι ρυθμίσεις για το όζον στις ΗΠΑ σήμερα εστιάζουν σε βραχυπρόθεσμους στόχους, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τη μακροχρόνια έκθεση. Η μελέτη του δρ. Dearborn προτείνει ότι θα πρέπει να υπάρξει πιο αυστηρή ρύθμιση για τη μακροχρόνια έκθεση, ώστε να προστατεύσουμε την υγεία των παιδιών από τους κινδύνους της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Όσο για το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να προστατεύσουν τα παιδιά τους, καθοριστικός είναι ο περιορισμός της έκθεσής τους σε αέρα με υψηλή ρύπανση, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα. Είναι επίσης σημαντικό να προσέχουν τις ημέρες με έντονη ρύπανση, ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο για την αναπνευστική υγεία των παιδιών τους.
Διαβάστε επίσης
Παιδικό άσθμα: Πώς μια απλή μπατονέτα μπορεί να το αποκαλύψει
Οι αδιάφοροι γονείς βλάπτουν (και) τη μελλοντική υγεία των παιδιών τους – Ο παράγοντας που τα προστατεύει
Θηλασμός: Ζωτική κίνηση που δυναμώνει τους πνεύμονες και προφυλάσσει το παιδί από το άσθμα
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]