Το μάσημα τσίχλας μπορεί να επηρεάσει διάφορα μέρη του σώματος, λένε οι ειδικοί – τόσο θετικά όσο και αρνητικά
Για πολλούς, οι τσίχλες είναι μέρος της καθημερινότητάς τους. Άλλωστε, σύμφωνα με μία μελέτη του 2019 σε περισσότερους από 3.000 έφηβους και ενήλικες στις ΗΠΑ, το 62% ανέφερε ότι μασούσε τσίχλα τους τελευταίους έξι μήνες, συνήθως μία τσίχλα την ημέρα.
Τσίχλες: Τα πιθανά οφέλη
Καλύτερη στοματική υγεία. Το μάσημα τσίχλας αυξάνει την παραγωγή σάλιου, το οποίο μπορεί να προστατεύσει τα δόντια σας από τη διάβρωση εξουδετερώνοντας την οξύτητα στο στόμα σας, λέει ο δρ Peter Arsenault, οδοντίατρος και καθηγητής στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts.
Όπως συμβαίνει και με το βούρτσισμα, η κίνηση της τσίχλας γύρω από το στόμα μπορεί επίσης να απομακρύνει κομμάτια τροφής και πλάκας από τα δόντια σας και γύρω από τα ούλα σας. Το επιπλέον σάλιο, προσθέτει, μπορεί επίσης να βελτιώσει την αναπνοή σας, επειδή η κακοσμία του στόματος επιδεινώνεται από την ξηροστομία.
Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη είναι γενικά καλύτερες για τα δόντια σας από εκείνες που έχουν ζάχαρη, η οποία τροφοδοτεί τα βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν τερηδόνα. Οι τσίχλες που παρασκευάζονται με ξυλιτόλη, ένα υποκατάστατο της ζάχαρης, μπορεί να παρέχουν πρόσθετα οδοντιατρικά οφέλη, επειδή μπορούν να μειώσουν τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα. Σε μετα-ανάλυση 30 μελετών του 2022, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μάσημα τσίχλας που περιέχει ξυλιτόλη (ή η κατανάλωση καραμέλας που περιέχει ξυλιτόλη) τρεις έως πέντε φορές την ημέρα μετά τα γεύματα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας κατά 17%.
Λιγότερες καούρες. Κατά την κατάποση, το επιπλέον σάλιο από το μάσημα της τσίχλας μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των οξέων στον οισοφάγο, οδηγώντας σε λιγότερα συμπτώματα καούρας, λέει η δρ Aditi Stanton, γαστρεντερολόγος στο Σινσινάτι. Υπάρχουν λίγες έρευνες σχετικά με το θέμα, αλλά σε μια μελέτη του 2005 σε 31 άτομα επιρρεπή σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη για 30 λεπτά μετά την κατανάλωση τροφών που προκαλούσαν καούρα οδήγησε σε μειωμένα επίπεδα οξέος στον οισοφάγο.
Βελτιωμένη αντίληψη και λιγότερο άγχος. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες, αλλά περιορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι το μάσημα τσίχλας μπορεί να βοηθήσει ορισμένους ανθρώπους στη συγκέντρωση και τη μάθηση. Σε μελέτη του 2018 σε 40 ενήλικες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι μασούσαν τσίχλα ενώ παρακολουθούσαν μαθήματα φυσιολογίας είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ που ακολούθησαν από εκείνους που δεν μασούσαν τσίχλα.
Άλλα στοιχεία δείχνουν ότι το μάσημα τσίχλας θα μπορούσε ενδεχομένως να βελτιώσει τη διάθεση και να μετριάσει το άγχος, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, λέει η Jenna Watson, ψυχοθεραπεύτρια στο Ορλάντο της Φλόριντα, η οποία επικεντρώνεται στο άγχος και την επαγγελματική εξουθένωση.
Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό, αλλά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το μάσημα τσίχλας μπορεί να ενεργοποιήσει διάφορα μέρη του εγκεφάλου αυξάνοντας τη ροή του αίματος στις περιοχές αυτές.
Τα δυνητικά μειονεκτήματα
Προβλήματα στο σαγόνι. Το μάσημα τσίχλας μπορεί να επιδεινώσει τυχόν προβλήματα στη γνάθο σε άτομα που είναι επιρρεπή σε προβλήματα ή τραυματισμούς της κροταφογναθικής άρθρωσης, η οποία συνδέει τη γνάθο με το κρανίο, λέει ο δρ Arsenault. Αυτό περιλαμβάνει τα άτομα που τρίζουν ή σφίγγουν τα δόντια τους. Το μάσημα της τσίχλας μπορεί να κουράσει τους μυς της γνάθου και να οδηγήσει σε προβλήματα, πονοκεφάλους και κόπωση των μυών του προσώπου.
Για να εξισορροπηθούν τα οφέλη για τη στοματική υγεία με τα πιθανά προβλήματα των γνάθων, ο δρ Arsenault συνέστησε να μασάτε τσίχλα μόνο για μικρά χρονικά διαστήματα μετά το φαγητό – ας πούμε, για 15 έως 20 λεπτά.
Πεπτικά προβλήματα. Αν και το μάσημα μιας τσίχλας μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης σε μερικούς ανθρώπους, σε άλλους μπορεί να επιδεινώσει τα ίδια συμπτώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το μάσημα τσίχλας μπορεί να χαλαρώσει τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, έναν μυ στο κάτω μέρος του οισοφάγου που εμποδίζει την είσοδο οξέος σε αυτόν. Όταν το οξύ εισέρχεται στον οισοφάγο, μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα καούρας.
Επίσης, όταν οι άνθρωποι μασάνε τσίχλα, ειδικά αν το κάνουν έντονα ή γρήγορα, μπορεί επίσης να καταπιούν ακούσια αέρα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αέρια και ρέψιμο. Επιπλέον, κοινά υποκατάστατα ζάχαρης στις τσίχλες, όπως η ξυλιτόλη και η σορβιτόλη, μπορεί να έχουν καθαρτικές επιδράσεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διάρροιας, κοιλιακού πόνου, κράμπας ή φουσκώματος.
Έκθεση σε μικροπλαστικά. Πολλές τσίχλες κατασκευάζονται με τη χρήση πλαστικών όπως το πολυαιθυλένιο και το οξικό πολυβινύλιο, λέει ο δρ Arsenault. Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες, μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε συνέδριο διαπίστωσε ότι αυτά τα πλαστικά μπορούν να απελευθερωθούν στο στόμα μας, αλλά δεν είναι σαφές πώς αυτό επηρεάζει την υγεία, λέει η Katrina Korfmacher, ερευνήτρια περιβαλλοντικής υγείας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ.
Η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι τα περισσότερα από αυτά τα πλαστικά απελευθερώνονται από την τσίχλα μέσα σε μερικά λεπτά, οπότε αν έχετε την τάση να φτύνετε την τσίχλα και να ξεκινάτε ένα νέο κομμάτι αμέσως μόλις χάσει τη γεύση της, ίσως είναι καλύτερα να κρατήσετε την ίδια τσίχλα όσο περισσότερο μπορείτε.
Φωτογραφία: iStock