Νέα μελέτη δίνει ελπίδα σε χιλιάδες ενήλικες με τη συγκεκριμένη αλλεργία, που μπορεί να απειλήσει τη ζωή.
Ένας 44χρονος και ένας 28χρονος με απειλητική για τη ζωή τους αλλεργία στα φιστίκια μπορούν πλέον να τρώνε συγκεκριμένο αριθμό κάθε πρωί, χάρη σε μία κλινική μελέτη που τους άλλαξε τη ζωή.
Ο Richard Lassiter πέρασε δεκαετίες ολόκληρες με τα φιστίκια να ορίζουν τη ζωή του, αφού η παραμικρή ποσότητα μπορούσε να τον στείλει σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο.
Ο νεαρός Chris Brookes-Smith, πάλι, εκδήλωσε πριν από 10 χρόνια γενικευμένη φοβία για το φαγητό εκτός σπιτιού. Και αυτό διότι ένα γεύμα σε ινδικό εστιατόριο του προκάλεσε αναφυλακτικό σοκ που λίγο έλειψε να του κοστίσει τη ζωή.
Αυτά όμως συνέβαιναν τότε. Σήμερα μπορούν (και πρέπει) και οι δύο να τρώνε 4 φιστίκια κάθε μέρα για πρωινό, χάρη στη συμμετοχή τους σε μία πρωτοποριακή μελέτη.
Η μελέτη διεξήχθη στον νοσηλευτικό όμιλο Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust και στο King’s College του Λονδίνου (KCL). Υπό αυστηρή ιατρική επίβλεψη, μικρή ομάδα ασθενών άρχισε να καταναλώνει καθημερινά ελάχιστα χιλιοστά του γραμμαρίου πρωτεΐνη φιστικιών.
Καθώς περνούσε ο καιρός, η ποσότητα αυξανόταν σταδιακά. Κάποια στιγμή η σκόνη αντικαταστάθηκε από ένα απειροελάχιστο κομμάτι του καρπού. Αυτό αυξήθηκε περαιτέρω και τελικά πολλοί συμμετέχοντες κατάφεραν να βάλουν στην καθημερινή ζωή τους περιορισμένο αριθμό φιστικιών.
Το γεγονός αυτό είναι αρκετό για να αλλάξει τη ζωή τους για πάντα. Και αυτό διότι ναι μεν δεν θεραπεύεται η αλλεργία τους, αλλά τουλάχιστον όταν θα εκτεθούν κατά λάθος στα φιστίκια δεν θα κινδυνεύσει η ζωή τους.
Η νέα μελέτη
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Allergy. Οι ερευνητές ενέταξαν σε αυτήν 21 πάσχοντες από σοβαρή αλλεργία στα φιστίκια. Οι τρεις εγκατέλειψαν πρόωρα τη μελέτη, λόγω σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης. Οι υπόλοιποι 18 συνέχισαν έως το τέλος της.
Αρχικά οι ερευνητές άρχισαν να τους δίνουν ελάχιστη ποσότητα φιστικάλευρου (είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες φιστικιού). Αντιστοιχούσε στο 0,5% έως 1% ενός ολόκληρου φιστικιού. Η δόση αυξανόταν σταδιακά έως ότου έφτασαν στα 50-100 mg πρωτεΐνης φιστικιού. Στη συνέχεια άρχισαν να τρώνε ελάχιστο φιστίκι, φιστικοβούτυρο ή άλλο προϊόν φιστικιού.
Εννέα μήνες μετά την έναρξη της μελέτης, οι 14 από τους συμμετέχοντες μπορούσαν να τρώνε έως πέντε φιστίκια χωρίς να παθαίνουν αλλεργική αντίδραση. Με άλλα λόγια είχαν αυξήσει με ασφάλεια την πρόσληψή τους κατά 100 φορές. Μεταξύ αυτών των ασθενών συμπεριλαμβάνονται ο Richard και ο Chris.
Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ ελπιδοφόρα. Ποσοστό επιτυχίας 67% μιας θεραπείας είναι πολύ υψηλό, λένε οι ερευνητές. Ωστόσο κανένας δεν πρέπει να δοκιμάσει να καταστείλει την αλλεργία του με αυτό τον τρόπο χωρίς ιατρική επίβλεψη. Υπάρχει πάντα κίνδυνος σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης.
Επιπλέον, οι ερευνητές προσπαθούν να καταλάβουν γιατί δεν απευαισθητοποιούνται όλοι οι πάσχοντες από αλλεργία με τη μέθοδό τους.
Στους συμμετέχοντες έχουν συστήσει να τρώνε καθημερινά τέσσερα φιστίκια για πρωινό. Με αυτό τον τρόπο διατηρείται η απευαισθητοποίηση του ανοσοποιητικού τους. Έτσι, αν τυχόν ξαναεκτεθούν κατά λάθος σε φιστίκια, δεν θα τους προκαλέσει αλλεργικό σοκ.
Φωτογραφία: iStock