ΠΑΙΔΙ
Ερευνητές μελετούν το ενδεχόμενο δημιουργίας οικογένειας σε σχέση με την ψυχοπαθολογία των σημερινών νέων και καταλήγουν σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα- Ποιες εξηγήσεις δίνουν
Μια πρόσφατη μελέτη εξετάζει την τάση των νέων της εποχής μας να αναβάλλουν τη γονεϊκότητα σε μεγαλύτερες ηλικίες, γεγονός που παρατηρείται κυρίως σε χώρες υψηλού εισοδήματος από τη δεκαετία του 2010, οδηγώντας σε σημαντική μείωση της γονιμότητας. Ταυτόχρονα, τα ζητήματα ψυχικής υγείας μεταξύ των νέων φαίνεται να αυξάνονται δραματικά.
Προκειμένου να εντρυφήσουν οι ερευνητές στην εντεινόμενη τάση των νέων να απορρίπτουν τη δημιουργία οικογένειας, χρησιμοποίησαν δεδομένα φινλανδικών μητρώων από περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια συμμετέχοντες. Από τον συνδυασμό θεμάτων ψυχικής υγείας και της μακροπρόθεσμης επιθυμίας να κάνουν παιδί, η μελέτη διαπίστωσε ότι τόσο οι νέοι άνδρες όσο και οι γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με ψυχικές διαταραχές έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν γονείς συγκριτικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Για ποια διαταραχή όμως, παρουσιάστηκε η ισχυρότερη συσχέτιση;
Τα ποσοστά γονεϊκότητας σε αναλογία με τις ψυχικές διαταραχές
Ακριβέστερα, οι πιο κοινές ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, μειώνουν την πιθανότητα απόκτησης παιδιού. Για παράδειγμα, οι άνδρες που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη είχαν 38% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν πατέρες σε σύγκριση με εκείνους χωρίς τη διάγνωση κατάθλιψης. Μεταξύ των γυναικών, η κατάθλιψη σχετιζόταν με 19% χαμηλότερη πιθανότητα να γίνουν μητέρες σε σύγκριση με άτομα χωρίς διάγνωση διαταραχής κατάθλιψης.
Παρόμοια διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών παρατηρήθηκε και για την αγχώδη διαταραχή. Οι ισχυρότερες συσχετίσεις βρέθηκαν για τη σχιζοφρένεια: τα άτομα που διαγνώστηκαν με αυτή τη διαταραχή ήταν εξαιρετικά απίθανο να αποκτήσουν το πρώτο τους παιδί έως την ηλικία των 39 ετών.
Η μελέτη διερεύνησε επίσης τον ρόλο της κατάστασης της συμβίωσης στη σχέση μεταξύ ψυχικών διαταραχών και γονεϊκότητας. Δεδομένου ότι οι σταθερές σχέσεις είναι συχνά βασικός παράγοντας για την απόκτηση παιδιών, οι δυσκολίες στη δημιουργία ή τη διατήρηση σχέσεων μπορεί να εξηγούν εν μέρει τα χαμηλότερα ποσοστά γονεϊκότητας μεταξύ των ατόμων με ψυχικές διαταραχές.
«Οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών ήταν σαφείς για πολλές διαταραχές, με τους άνδρες να έχουν μικρότερη πιθανότητα απόκτησης πρώτου παιδιού σε σύγκριση με τις γυναίκες με την ίδια διαταραχή», λέει η Δρ. Kateryna Golovina, πανεπιστημιακή ερευνήτρια και κύρια συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology.
Όπως πρόσθεσε ο αναπληρωτής καθηγητής Christian Hakulinen, επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, «Βρήκαμε ένα σαφές μοτίβο: οι άνδρες με ψυχικές διαταραχές είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να συζούν από ό,τι οι γυναίκες με παρόμοιες διαγνώσεις».
Διαβάστε επίσης
Σχιζοφρένεια: Μια ψυχολόγος αποκαλύπτει 2 πρώιμα σημάδια που πρέπει να μας ανησυχήσουν
Από την κατάθλιψη μέχρι τη ΔΕΠΥ, Έλληνας ψυχίατρος αποκαλύπτει τις διαταραχές που «συνοδεύουν» κάθε επάγγελμα
Οι 17 αλλαγές που μας γλιτώνουν από άνοια, εγκεφαλικό και κατάθλιψη – Δεν χρειάζεται να τις κάνουμε όλες!
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]