Ποια φάρμακα μπορεί να ανεβάζουν την πίεση και πόσο συχνά τα λαμβάνουν οι πάσχοντες από υπέρταση.
Αν έχετε υπέρταση και προσπαθείτε να την θέσετε υπό έλεγχο, καλό είναι να ελέγξετε τα φάρμακα που παίρνετε για άλλες παθήσεις, διότι πολλά μπορεί να επιδεινώνουν την πίεσή σας, συνιστά ένας καρδιολόγος από τις ΗΠΑ.
Σε μελέτη που είχε πραγματοποιήσει πριν από λίγα χρόνια, ο Dr. John Vitarello, μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, είχε διαπιστώσει πως ένας στους πέντε ασθενείς με υπέρταση παίρνουν συνηθισμένα φάρμακα που επιδεινώνουν την κατάστασή τους.
Η μελέτη είχε διεξαχθεί σε 27.599 εθελοντές. Σχεδόν οι μισοί (το 49%) έπασχαν από υπέρταση (πίεση από 130/80 mmHg και πάνω). Η μέση ηλικία τους ήταν τα 55 έτη και το 48% ήταν γυναίκες.
Το 19% των πασχόντων από υπέρταση είπαν ότι χρησιμοποιούν ένα ή περισσότερα φάρμακα που αυξάνουν την πίεση. Το 4% ανέφεραν ότι λάμβαναν περισσότερα του ενός. Οι γυναίκες ήταν πιθανότερο να λαμβάνουν τέτοιου είδους φάρμακα έναντι των ανδρών (24% έναντι 14%).
Αντίστοιχα, οι ηλικιωμένοι ήταν πιθανότερο να παίρνουν φάρμακα που ανεβάζουν την πίεση έναντι των νεότερων συμμετεχόντων (19% στις ηλικίες άνω των 65 ετών έναντι 18% στις μικρότερες).
Ποια παίρνουν συχνότερα
Όπως είχαν διαπιστώσει οι ερευνητές, τρεις ήταν οι πιο συχνές κατηγορίες φαρμάκων που ανεβάζουν την πίεση αλλά τα έπαιρναν οι ασθενείς:
- Τα αντικαταθλιπτικά
- Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη)
- Τα στεροειδή (κορτιζόνη) που λαμβάνονται από το στόμα για παθήσεις όπως η ουρική αρθρίτιδα, ο λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.λπ.
Ειδικότερα, το 9% των συμμετεχόντων έπαιρναν αντικαταθλιπτικά. Το 7% έπαιρναν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και το 2% στεροειδή από το στόμα.
Άλλα φάρμακα που μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και λάμβαναν οι συμμετέχοντες ήταν:
- Αντιψυχωσικά
- Ορισμένα αντισυλληπτικά χάπια
- Δημοφιλή αποσυμφορητικά (για τη μύτη)
Ο Dr. Vitarello τονίζει ότι η λήψη τέτοιου είδους φαρμάκων από τους υπερτασικούς ασθενείς μπορεί να έχει επικίνδυνες συνέπειες. «Η υπέρταση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά προβλήματα, εγκεφαλικό επεισόδιο, ακόμα και να κοστίσει τη ζωή», τόνισε. «Ακόμα και οι μικρές αυξήσεις της μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία».
Τα προαναφερθέντα φάρμακα λαμβάνονται από πάρα πολύ κόσμο, πρόσθεσε. Άλλα από αυτά είναι συνταγογραφούμενα και άλλα λαμβάνονται χωρίς ιατρική συνταγή. Όλα όμως μπορεί να έχουν ως ανεπιθύμητη ενέργεια την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Επομένως μπορεί να έχουν δυσάρεστες συνέπειες στην υγεία των υπερτασικών ασθενών, πρόσθεσε.
Τι να κάνετε
Ο Dr. Vitarello τονίζει πως αν τα πρόσθετα φάρμακα που παίρνετε σας τα έχει χορηγήσει γιατρός, πρέπει να τον ενημερώσετε για την υπέρτασή σας. Θα μπορούσε ίσως να τροποποιήσει την αγωγή που σας χορηγεί, μειώνοντας ή αντικαθιστώντας κάποια από αυτά.
Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να αλλάζετε φαρμακευτική αγωγή που σας συνέστησε γιατρός, δίχως να τον συμβουλευθείτε πρώτα.
Αν παίρνετε μόνοι σας φάρμακα που ανεβάζουν την πίεσή σας, ενημερώστε αμέσως τον καρδιολόγο σας.
Αν, τέλος, δεν υπάρχει άλλη φαρμακευτική επιλογή για εσάς, πρέπει να έχετε υπό στενή παρακολούθηση την πίεσή σας, σε συμφωνία πάντα με τους θεράποντες ιατρούς σας.
Να θυμάστε πως εφ’ όσον έχετε υπέρταση, δεν πρέπει να αρχίζετε ή να σταματάτε μόνοι σας κανένα φάρμακο, βότανο ή βιταμίνη. Πρέπει πάντοτε να συμβουλεύεστε πρώτα τον καρδιολόγο σας.
Φωτογραφία: iStock