Η δύναμη της θρησκευτικής Πίστης: Είναι όντως θεραπευτική; Τι λέει η επιστήμη

Date:

Η Μεγάλη Παρασκευή, είναι μια μέρα βαθιάς περισυλλογής και πένθους, η οποία μας φέρνει πιο κοντά στην πίστη μας και μας καλεί να αναλογιστούμε τη δύναμη της.

Η ιδέα ότι η πίστη μπορεί να έχει θεραπευτικές ιδιότητες έχει πιστούς ακολούθους εδώ και αιώνες. Από τις παραδοσιακές θρησκευτικές πρακτικές μέχρι τα παραδοσιακά μυστικά που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά, όταν μιλάμε θεραπεία ασθενειών, η επιστήμη αντιτάσει τα ισχυρά επιστημονικα δεδομένα.

Η συζήτηση γύρω από το εάν η πίστη είναι θεραπευτική, υποστηρίζουν κάποιοι επιστήμονες, ίσως είναι περισσότερο «φιλοσοφική». Είναι σαν να προσπαθείς να δώσεις απάντηση σε ερωτήματα, που σε κάθε απάντηση γεννούν νέα ερωτήματα. Όλα καταλήγουν στο μεγαλύτερο ερώτημα όλων: τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος.

Κι όμως, ακόμη και αυτό το θέμα της θρησκευτικής πίστης έχει μελετηθεί από τους επιστήμονες.

Η θεραπευτική δύναμη της Πίστης: Τι δείχνουν οι μελέτες

Ο ρόλος της πνευματικότητας στη ψυχική και σωματική Υγεία

Μελέτες έχουν δείξει μια σαφή συσχέτιση μεταξύ του βαθμού πνευματικότητας και της βελτίωσης του ψυχικού και -σε ορισμένες περιπτώσεις- του σωματικού νοσήματος.

Ο H.G. Koenig, ένας από τους πρωτοπόρους σε αυτόν τον χώρο, στο βιβλίο του «Handbook of Religion and Health» (2012) εξετάζει εκτενώς πώς η θρησκευτική πρακτική και η πίστη συχνά συσχετίζονται με βελτιωμένες επιπτώσεις στην υγεία. Και συγκεκριμένα, με μειωμένα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης.

Ο ίδιος επισημαίνει, επίσης, πως οι άνθρωποι που αισθάνονται συνδεδεμένοι με έναν υψηλότερο σκοπό είναι πιο ικανοί να αντιμετωπίσουν το στρες και την κατάθλιψη. Και ακόμη και να σημειώσουν βελτίωση της υγείας και μείωση της πιθανότητας καρδιαγγειακών παθήσεων

Η έρευνα αναδεικνύει πως η πίστη μπορεί να ενισχύσει την ανθεκτικότητα του ατόμου απέναντι στη ζωή.

Από την άλλη, ο Kenneth Pargament, στο έργο του «The Psychology of Religion and Coping» (1997), υπογραμμίζει πως η πίστη μπορεί να λειτουργήσει ως σημαντικό εργαλείο αντιμετώπισης κρίσεων. Η μελέτη του καταδεικνύει, πως οι μηχανισμοί που ενεργοποιούνται μέσω της πνευματικότητας βοηθούν κάποιον να μετατρέψει την αγωνία σε ανθεκτικότητα. Αν και αυτό δεν είναι πανάκεια για όλες τις ψυχικές και σωματικές ασθένειες.

Οι μηχανισμοί της «Θεραπευτικής Πίστης»

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μέρος της θεραπευτικής δύναμης της πίστης, κρύβεται σε ψυχολογικούς μηχανισμούς. Η πίστη μας προσφέρει νόημα, ελπίδα και ένα αίσθημα προστασίας. Τα στοιχεία, δηλαδή, που μπορουν να ενεργοποιήσουν φυσιολογικές αντιδράσεις στον οργανισμό μας, όπως η απελευθέρωση ενδορφινών και η μείωση των επιπέδων κορτιζόλης.

Αυτό με τη σειρά του, μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία φλεγμονής και να βελτιώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Behavioral Medicine.

Συγκριτική ανάλυση δεδομένων

Πέραν των μεμονωμένων μελετών, συγκριτικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Psychosomatic Medicine παρουσιάζουν μια πιο περίπλοκη εικόνα. Ενώ κάποιες από αυτές δείχνουν μια θετική συσχέτιση μεταξύ θρησκευτικής συμμετοχής και φυσικού τρόπου ίασης –όπως η αποκατάσταση μετά από καρδιακές παθήσεις– άλλες υποδεικνύουν ότι η σχέση αυτή μπορεί να επηρεάζεται από παράγοντες. Η κοινωνική υποστήριξη και η προσωπική ερμηνεία της πίστης, είναι κάποιοι από τους παράγοντες αυτοπυς.

Οι παραπάνω αναλύσεις μας θυμίζουν ότι η «καρδιά της θεραπείας» συχνά βρίσκεται σε μια πολύπλευρη προσέγγιση, που περιλαμβάνει το ψυχολογικό, το κοινωνικό και το πνευματικό στοιχείο.

Τα επιστημονικά «κενά»

Οι επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί. Η πίστη δεν είναι πανάκεια, που αρκεί για να λύσει προβλήματα. Υπάρχουν μελέτες που επισημαίνουν πως ενώ υπάρχει σαφής θετική συσχέτιση, ο ακριβής τρόπος δράσης της πίστης και της πνευματικότητας δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί πλήρως.

Γι’ αυτό και η επιστήμη απαιτεί περισσότερα δεδομένα που μάλιστα να είναι και μετρήσιμα.

Στο δρόμο της ισορροπίας

Η επιστήμη και η πίστη τελικά προσφέρουν διαφορετικά οφέλη: Η επιστήμη προσφέρει μεθόδους μέτρησης, ταχύτητες και αποτελέσματα που μπορούν να αναπαραχθούν. Η πίστη προσφέρει ελπίδα, ψυχολογική ανακούφιση και μια αίσθηση νοήματος.

Σε αυτό το δίλημμα, ο ρόλος του κάθε ατόμου είναι να βρει την ισορροπία, συνδυάζοντας την επιστημονική σκέψη με την πνευματική αναζήτηση.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Πάσχα στην εξοχή: Αλλεργίες, έντομα και άλλοι ανοιξιάτικοι κίνδυνοι – Οδηγός επιβίωσης

Το Πάσχα στην εξοχή είναι για τους περισσότερους συνώνυμο της αναγέννησης. Το πράσινο οργιάζει, τα λουλούδια μοσχοβολούν και οι αισθήσεις γιορτάζουν. Πίσω από την ομορφιά της εποχής, ωστόσο, και τον ρομαντισμό των πασχαλινών εξορμήσεων, κρύβονται μικροί και ύπουλοι κίνδυνοι για την υγεία. Αλλεργίες, τσιμπήματα εντόμων, και ερεθιστικά φυτά μπορούν να μετατρέψουν την πιο ανέμελη Κυριακή

Έλλειψη ύπνου: Πώς επηρεάζει τη μνήμη μας και τι μπορούμε να κάνουμε

Ειδικός σε θέματα ύπνου εξηγεί γιατί πολλοί άνθρωποι με δυσκολίες ύπνου αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης. Ένας στους τρεις ενήλικες δεν κοιμάται όσο θα ήθελε, με συνέπεια να υπονομεύει την ασφάλεια και την υγεία του. Ταυτοχρόνως μπορεί να πλήττει τη μνήμη του, καθώς ολοένα περισσότερες μελέτες υποδηλώνουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να τη διαταράξει. Η έλλειψη

Έκζεμα: Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει την φαγούρα στο δέρμα – Πως να το αντιμετωπίσετε

Τα συμπτώματα που προκαλεί το έκζεμα και η σοβαρότητά τους μπορεί να διαφέρει πολύ από τον ένα άνθρωπο στον άλλο και ανάλογα την αιτία. Το έκζεμα που προκαλείται από το άγχος μπορεί να κάνει το δέρμα σας ξηρό, ερεθισμένο και να κάνει έντονη τη φαγούρα. Το άγχος μπορεί να αφήσει τα «σημάδια του» στους αγκώνες

Βιταμίνες «με το κιλό»: Η μόδα της «αυτοθεραπείας» που ανησυχεί τους γιατρούς – Δείτε παρενέργειες

Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής, μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όταν υπάρχει ανεξέλεγκτη χρήση τους, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Ένα νέο life style υγείας με …. βιταμίνες έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια μέσω των social media, με τους γιατρούς να χτυπούν τον «κώδωνα του κινδύνου» για τη νέα μόδα της «αυτοδιάγνωσης» και της ευκολίας να

Πάσχα: Συμβουλές προστασίας από τα ατυχήματα στον Επιτάφιο και την Ανάσταση – Οι πρώτες βοήθειες

Το Θείο Δράμα κορυφώνεται σήμερα με την Σταύρωση και την Ταφή του Ιησού Χριστού. Το απόγευμα θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου, με τις καμπάνες να ηχούν πένθιμα και τους πιστούς να προσδοκούν πλέον την Ανάσταση του Κυρίου. Ωστόσο κάθε Πάσχα καταγράφονται και αρκετά ατυχήματα, πολλά από τα οποία έχουν δυσάρεστη κατάληξη. Για να αποφύγουμε

Άνοια: Σε ποια συνηθισμένο πρόβλημα μετά τα 55 οφείλεται ένα στα τρία κρούσματα

Η αντιμετώπισή του μπορεί να την καθυστερήσει για χρόνια. Οι μισοί πάσχοντες από αυτό όμως δεν γνωρίζουν ότι το έχουν. Η απώλεια ακοής ευθύνεται για πολύ περισσότερα κρούσματα άνοιας απ’ ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες και η αντιμετώπισή της μπορεί να καθυστερήσει για χρόνια την εκδήλωση της νοητικής διαταραχής, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Πώς εξηγούμε στα μικρά παιδιά το Πάσχα

Πάσχα: άλλη μία αγαπημένη παιδική γιορτή, εφόσον συνδυάζεται με δώρα και λαμπάδες, με το νονό και τη νονά, με το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών, με το ψήσιμο του αρνιού, με πυροτεχνήματα και βεγγαλικά που προσφέρουν εξαίσιο θέαμα, αν και τα περισσότερα μικρά παιδιά φοβούνται τους κρότους. Το Πάσχα όμως δεν είναι μόνο γιορτή. Έχει και

Ποια κοινά φάρμακα φαίνεται να καθυστερούν την έναρξη της νόσου του Πάρκινσον

Κοινά φάρμακα όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη, οι στατίνες και οι βήτα αναστολείς (β-αναστολείς) φαίνεται να επιβραδύνουν την πρόοδο της νόσου του Πάρκινσον, σύμφωνα με νέα μελέτη. Τα συμπτώματα του Πάρκινσον χρειάζονταν σχεδόν μία δεκαετία περισσότερο για να εμφανιστούν σε ασθενείς που έπαιρναν αυτά τα φάρμακα για τη θεραπεία του πόνου, της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Εγκεφαλικό: Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο στις ηλικίες κάτω των 50

Σύμφωνα με έρευνες, το ποσοστό των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων (εγκεφαλικών επεισοδίων που προκαλούνται από θρόμβους) μεταξύ ενηλίκων ηλικίας 18-49 ετών δείχνει να αυξάνεται Οι ενήλικες ηλικίας κάτω των 50 ετών έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο λόγω ημικρανίας ή άλλων μη παραδοσιακών παραγόντων κινδύνου για εγκεφαλικό και όχι λόγω παραδοσιακών κινδύνων, όπως η υψηλή