Κοινά φάρμακα όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη, οι στατίνες και οι βήτα αναστολείς (β-αναστολείς) φαίνεται να επιβραδύνουν την πρόοδο της νόσου του Πάρκινσον, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Τα συμπτώματα του Πάρκινσον χρειάζονταν σχεδόν μία δεκαετία περισσότερο για να εμφανιστούν σε ασθενείς που έπαιρναν αυτά τα φάρμακα για τη θεραπεία του πόνου, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη ή των αυξημένων επιπέδων χοληστερόλης, ανέφεραν οι ερευνητές στο Journal of Neurology.
«Τα φάρμακα που μελετήσαμε έχουν κοινά χαρακτηριστικά που μπορεί να εξηγούν την επίδρασή τους στη νόσο του Πάρκινσον, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας να ελέγχουν τη φλεγμονή», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Michele Tagliati σε δελτίο Τύπου. Ο Tagliati είναι αντιπρόεδρος νευρολογίας και διευθυντής του τμήματος κινητικών διαταραχών στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν ιατρικά δεδομένα για περισσότερους από 1.200 ασθενείς με Πάρκινσον που έλαβαν θεραπεία στο Cedars-Sinai μεταξύ Οκτωβρίου 2010 και Δεκεμβρίου 2021. Τα αρχεία τους περιλάμβαναν τα φάρμακα που έπαιρναν σε τακτική βάση.
Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική διαταραχή της κίνησης που προκαλεί στους ανθρώπους τρέμουλο, δυσκαμψία ή προβλήματα με την ισορροπία και τον συντονισμό τους.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης των ΗΠΑ, εμφανίζεται όταν τα κύτταρα του εγκεφάλου που δημιουργούν την ορμόνη ντοπαμίνη πεθαίνουν ή εξασθενούν.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με Πάρκινσον παρουσίασαν μέση καθυστέρηση στην έναρξη των συμπτωμάτων κατά:
- 8,2 χρόνια εάν έπαιρναν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) όπως η ιβουπροφαίνη ή η ασπιρίνη.
- 9,3 χρόνια εάν έπαιρναν στατίνες για τη μείωση της χοληστερόλης.
- 9,6 έτη εάν έπαιρναν βήτα αναστολείς για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Τα άτομα που έπαιρναν διουρητικά, αναστολείς διαύλων ασβεστίου και αντιδιαβητικά φάρμακα είδαν επίσης τα συμπτώματα του Πάρκινσον να εμφανίζονται αργότερα στη ζωή τους, σημείωσαν οι ερευνητές.
Από την άλλη πλευρά, στους καπνιστές και στα άτομα με οικογενειακό ιστορικό Πάρκινσον τα συμπτώματα εμφανίζονταν συνήθως νωρίτερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα. Οι καπνιστές εμφάνισαν συμπτώματα Πάρκινσον σχεδόν πέντε χρόνια νωρίτερα από τους μη καπνιστές, για παράδειγμα.
«Αν και απαιτούνται πρόσθετες μελέτες για την παρακολούθηση των ασθενών με την πάροδο του χρόνου, η έρευνα αυτή υποδηλώνει ότι τα φάρμακα που μελετήθηκαν βοηθούν επίσης στον έλεγχο της κυτταρικής απόκρισης στο στρες και της φλεγμονής του εγκεφάλου, που μπορεί να έχουν εξέχοντα ρόλο στην καθυστέρηση της ανάπτυξης της νόσου του Πάρκινσον», δήλωσε ο Tagliati.
Φωτογραφία: iStock