Adolescence: 3 σημαντικά μηνύματα της δημοφιλούς σειράς για το πώς να «είσαι άνδρας»

Date:

Κυκλοφόρησε γύρω στα μέσα του προηγούμενου μήνα και κατάφερε σε χρόνο ρεκόρ να προσελκύσει την παγκόσμια προσοχή. Σήμερα, η μίνι σειρά «Adolescence» του Netflix μετρά περίπου 100 εκατομμύρια προβολές, φτάνοντας το #1 στις τάσεις σε πολλές χώρες.

Η σειρά αφηγείται την ιστορία ενός 13χρονου αγοριού, που δολοφονεί μια συμμαθήτριά του αφού παρασύρεται από τον κόσμο της διαδικτυακής «ανδρόσφαιρας». Η Deinera Exner-Cortens, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι, χαιρετίζει την ανανεωμένη προσοχή σε αυτά τα ζητήματα, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται για ένα νέο φαινόμενο. Δεκαετίες ερευνών έχουν προσφέρει στρατηγικές υποστήριξης των αγοριών, βασισμένες σε επιστημονικά στοιχεία, ώστε να αναπτύξουν υγιείς και ευέλικτες αντιλήψεις για το τι σημαίνει να είσαι άνδρας.

Σε άρθρο της στο The Conversation, η δρ. Exner-Cortens αναδεικνύει τρία βασικά σημεία στα οποία πρέπει να εστιάσουν οι γονείς και προτείνει πρακτικούς τρόπους εφαρμογής τους:

1. Μην βιαστείτε να απορρίψετε το παιδί, αντιμετωπίστε με ενδιαφέρον ό,τι σας λέει

Οι πρωτοβουλίες που αμφισβητούν τα επιβλαβή πρότυπα των φύλων χρησιμοποιούν συχνά μια μέθοδο γνωστή ως μετασχηματιστική μάθηση. Αυτή η προσέγγιση ενθαρρύνει τα αγόρια να προβληματιστούν σχετικά με τις πεποιθήσεις και τις εμπειρίες τους σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον.

Για τους γονείς, αυτό σημαίνει να ανταποκρίνονται με περιέργεια, αντί για κριτική, όταν τα αγόρια εκφράζουν ενδιαφέρον για προβληματικές φιγούρες ή ιδέες. Για παράδειγμα, αντί να αντιμετωπίσουν με θυμό ή απόρριψη έναν έφηβο που γοητεύεται από προσωπικότητες όπως ο Andrew Tate -όπως ο ήρωας του «Adolescence»- είναι προτιμότερο να δείξουν περιέργεια, κάνοντας ερωτήσεις όπως «Τι σε ελκύει σε αυτό;» και ανοίγοντας έτσι έναν εποικοδομητικό διάλογο με το παιδί τους.

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η περιέργεια δεν σημαίνει συμφωνία. Προσφέρει, όμως, έναν πολύτιμο χώρο αμφισβήτησης των επιβλαβών προτύπων με ήπιο τρόπο. Ερωτήσεις όπως «Πώς πιστεύεις ότι αυτή η ιδέα μπορεί να επηρεάσει τα κορίτσια γύρω σου;» μπορούν να προκαλέσουν πολύτιμο προβληματισμό.

Αυτές οι συζητήσεις πρέπει να είναι συνεχείς και να ξεκινούν όσο το δυνατόν νωρίτερα, αν και ποτέ δεν είναι αργά. Δοκιμάστε να μιλάτε με το παιδί κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως στο δρόμο για την προπόνηση ή την ώρα του φαγητού. Το να δημιουργείτε στιγμές επικοινωνίας, ειδικά όταν κάνετε πράγματα μαζί, καλλιεργεί την εμπιστοσύνη με την πάροδο του χρόνου. Και να θυμάστε, η σύνδεση με άλλους γονείς μπορεί να κάνει αυτή την προσπάθεια πιο αποδοτική.

2. Ο ανδρισμός δεν είναι «τοξικός»

Ο όρος «τοξική αρρενωπότητα» -που έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τον τελευταίο καιρό- προορίζεται να περιγράψει επιβλαβείς συμπεριφορές που ενθαρρύνονται από ορισμένα ανδρικά πρότυπα. Ταυτόχρονα, όμως, μπορεί να υποδηλώνει ότι η ίδια η αρρενωπότητα είναι εγγενώς ελαττωματική, μήνυμα που μοιάζει με απόρριψη ενός βασικού μέρους της ταυτότητας των αγοριών, καθιστώντας πιο ελκυστικές τις ακραίες διαδικτυακές αφηγήσεις που εξυμνούν τον μισογυνισμό.

Βοηθήστε τα αγόρια να προβληματιστούν σχετικά με τις πιέσεις που δέχονται για το πώς να «είναι άντρες». Κάντε ερωτήσεις όπως: «Ένιωσες ποτέ ότι πρέπει να συμπεριφέρεσαι με έναν συγκεκριμένο τρόπο επειδή είσαι αγόρι;». Αυτές οι συζητήσεις μπορούν να βοηθήσουν τα αγόρια να αναγνωρίσουν πώς κάποιες νόρμες -όπως η συναισθηματική καταπίεση ή η υπερ-επιθετικότητα- περιορίζουν την ικανότητά τους να εκφράζονται ελεύθερα.

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα αγόρια που υποστηρίζονται στην έκφραση συναισθημάτων και στην αντίσταση στα άκαμπτα πρότυπα φύλου έχουν καλύτερη ψυχική υγεία. «Ως φροντιστές, οφείλουμε να παρέχουμε στα αγόρια τον χώρο να εκφράζουν πώς αισθάνονται», τονίζει η δρ. Exner-Cortens.

Στη σειρά, ο πατέρας του Τζέιμι εκφράζει συναισθήματα, αλλά ποτέ απευθείας στον Τζέιμι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να εσωτερικεύει τις πιο επιθετικές συμπεριφορές του πατέρα του. Αργότερα, αντανακλά αυτόν τον θυμό στη δική του συμπεριφορά. Αυτά που βλέπουν, ακούν και βιώνουν τα αγόρια από τους ενήλικες στη ζωή τους διαμορφώνουν βαθιά τον συναισθηματικό τους κόσμο.

3. Να θυμάστε: Τα αγόρια είναι άνθρωποι – Κι έχουν δικαίωμα στα συναισθήματα

Συμμετέχοντας σε μια σχετική έρευνα της δρ. Exner-Cortens, ένας έφηβος είπε χαρακτηριστικά: «Το να είσαι αγόρι σημαίνει ότι είσαι ένας άνθρωπος. Είναι εντάξει να είσαι λυπημένος, αναστατωμένος ή νευρικός. Είναι εντάξει να δείχνεις πώς νιώθεις». Δυστυχώς, πολλά αγόρια χάνουν την πρόσβαση σε αυτή τη συναισθηματική ελευθερία, λόγω των κοινωνικών προσδοκιών για τον ανδρισμό.

Στο «Adolescence», ο Τζέιμι λάτρευε τη ζωγραφική, αλλά την εγκατέλειψε. Ο πατέρας του τον ώθησε προς τον αθλητισμό, κάτι στο οποίο ένιωθε ότι δεν είναι καλός. Η ντροπή και η απομόνωση που βίωσε άνοιξαν την πόρτα σε επικίνδυνους διαδικτυακούς χώρους, που όμως υπόσχονταν επικύρωση και ένταξη.

Παρομοίως, σε μια άλλη έρευνα, η ειδικός διαπίστωσε ότι πολλοί νέοι άνδρες ωθήθηκαν σε διαδικτυακές κοινότητες, αναζητώντας υποστήριξη για την αποτυχία τους να ανταποκριθούν στα αντιληπτά ανδρικά ιδεώδη. Όταν τα αγόρια αισθάνονται ότι δεν ταιριάζουν στο καλούπι, αναζητούν εναλλακτικές κοινότητες για να κατανοήσουν την εμπειρία τους, κάτι που, μερικές φορές, έχει ολέθρια αποτελέσματα.

«Ως γονείς, μπορούμε να βοηθήσουμε τους γιους μας να ανακαλύψουν υγιείς χώρους αποδοχής. Οφείλουμε να ενθαρρύνουμε τα ενδιαφέροντά τους, ακόμη κι όταν αυτά δεν εμπίπτουν στους στερεοτυπικούς ρόλους των φύλων, να απολαμβάνουμε τη μοναδικότητά τους και να τους υπενθυμίζουμε ότι δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να ”είσαι άντρας”», τονίζει η ειδικός.

Ο κόσμος στον οποίο μεγαλώνουν τα αγόρια είναι πολύπλοκος και συχνά προκαλεί σύγχυση. Παραγωγές όπως το «Adolescence» δεν δημιουργούν νέα προβλήματα, αλλά προβάλλουν τις προκλήσεις που πολλές οικογένειες ήδη αντιμετωπίζουν. Παραμένοντας περίεργοι, απορρίπτοντας τις επιβλαβείς ταμπέλες και βλέποντας τα αγόρια ως πλήρη, πολύπλευρα άτομα, οι γονείς και οι φροντιστές μπορούν να καλλιεργήσουν περιβάλλοντα όπου τα αγόρια θα αισθάνονται ασφάλεια να αναπτυχθούν, να εξερευνήσουν και να ευδοκιμήσουν – με τους δικούς τους όρους.

Διαβάστε επίσης

Adolescence: Η σειρά που σφίγγει το στομάχι – Γιατί το πιο επικίνδυνο μέρος για έναν έφηβο είναι το δωμάτιό του

Ανδρόσφαιρα: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου – 3 σημαντικές οδηγίες

«Έτσι είναι τα αγόρια» – Γιατί οι γονείς δεν πρέπει να λένε αυτή τη φράση – Μια ψυχολόγος εξηγεί

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Όταν ο Ταραντίνο τα «έψαλε» στον Μπραντ Πιτ

Μία έντονη στιγμή είχαν ο Μπραντ Πιτ και ο Κουέντιν Ταραντίνο στα γυρίσματα της ταινίας «Κάποτε στο... Χόλιγουντ», με τον Μπρους Ντερν, που συμμετείχε στο φιλμ, να αποκαλύπτει τι ακριβώς είχε συμβεί. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ηθοποιού, ήταν τέτοια η ένταση ανάμεσα στους δύο άντρες που ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης έφτασε στο σημείο

Πωλίνα: Η σκηνή, η επαφή με τον κόσμο και η μουσική είναι πράγματα που με κρατούν ζωντανή

Για ακραίες σκηνές από θαυμαστές αλλά και για τον Γιώργο Μαρίνο, μίλησε πρόσφατα η Πωλίνα. Πολλοί αναρωτιούνται γιατί μια τραγουδίστρια όπως η Πωλίνα, που έχει ζήσει τις χρυσές εποχές, δουλεύει μέχρι σήμερα. Δεν έχετε λύσει το βιοποριστικό σας; Η δουλειά για μένα δεν ήταν ποτέ μόνο ένας τρόπος βιοπορισμού. Είναι κομμάτι της ψυχής μου, τρόπος

Η Γκαλ Γκαντότ πόζαρε ξαπλωμένη με μπικίνι σε πισίνα

Η Γκαλ Γκαντότ πόζαρε ξαπλωμένη με μπικίνι σε πισίνα Η Γκαλ Γκαντότ πόζαρε ξαπλωμένη με μπικίνι σε πισίνα Η ηθοποιός ανέβασε φωτογραφία από τις καλοκαιρινές της διακοπές ενώ έκανε ηλιοθεραπεία δίπλα στο νερό Ξαπλωμένη δίπλα σε πισίνα φορώντας μπικίνι πόζαρε η Γκαλ Γκαντότ. Η ηθοποιός, γνωστή από την ταινία «Wonder Woman», την Κυριακή 7 Ιουνίου

Η Ντούα Λίπα κατέβαλε 5.000 λίρες ως αποζημίωση μετά τις διαμαρτυρίες των ντόπιων στο Παλέρμο για το γαμήλιο πάρτι της

Η Ντούα Λίπα κατέβαλε 5.000 λίρες ως αποζημίωση μετά τις διαμαρτυρίες των ντόπιων στο Παλέρμο για το γαμήλιο πάρτι της Οι κάτοικοι είχαν αναρτήσει αφίσες στους δρόμους που έγραφαν «Η πλατεία μας δεν είναι το σαλόνι σας» και «το Παλέρμο δεν είναι για τους πλούσιους» λόγω των περιορισμών που τέθηκαν στην πόλη μετά από επιθυμία της

Ανησυχία με την ανάρτηση της Σιμόν Μπάιλς: Το ότι πήγα να πεθάνω δεν ήταν στη λίστα μου αυτή την εβδομάδα

Ανησυχία με την ανάρτηση της Σιμόν Μπάιλς: Το ότι πήγα να πεθάνω δεν ήταν στη λίστα μου αυτή την εβδομάδα Ανησυχία με την ανάρτηση της Σιμόν Μπάιλς: Το ότι πήγα να πεθάνω δεν ήταν στη λίστα μου αυτή την εβδομάδα Ήταν από τις πιο τρομακτικές εμπειρίες της ζωής μου, έγραψε η θρυλική γυμνάστρια Ανησυχία προκάλεσε

Μάικλ Τζ. Φοξ: Ο ήρωας της «Επιστροφής στο Μέλλον» που δεν λύγισε ποτέ απέναντι στο Πάρκινσον

Μάικλ Τζ. Φοξ: Ο ήρωας της «Επιστροφής στο Μέλλον» που δεν λύγισε ποτέ απέναντι στο Πάρκινσον Μάικλ Τζ. Φοξ: Ο ήρωας της «Επιστροφής στο Μέλλον» που δεν λύγισε ποτέ απέναντι στο Πάρκινσον Η κινηματογραφική διαδρομή, η περιπέτεια της υγείας του και η γενναιότητα ενός ανθρώπου που έγινε σύμβολο ελπίδας Τον πέθαναν πριν από δυο μήνες

Σωτήρης Καλυβάτσης: «Πήγε πρώτα προς την Υρώ και μετά έστριψε, με έπιασε και μου έδωσε φιλί στο στόμα… μπα που να φας τα νύχια...

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Στο νέο επεισόδιο για την εκπομπή “Ψυχαγωγία Κυριακάτικα” βρέθηκε καλεσμένος ο Σωτήρης Καλυβάτσης, το βράδυ της Κυριακής, προκειμένου να συνομιλήσει με τον Θανάση Πάτρα και την παρέα του. Μάλιστα, μεταξύ άλλων, ο γνωστός ηθοποιός μίλησε για την σύντροφο και συνάδελφο του, Υρώ Λούπη περιγράφοντας την φορά που

Σταματίνα Τσιμτσιλή: «Είναι τόσο γεμάτα αυτά τα χρόνια που πραγματικά έχω έρθει στα λόγια της μαμάς μου»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε η Σταματίνα Τσιμτσιλή στο InStyle Ιουνίου και τη δημοσιογράφο Ξένια Ιωάννου. Ανάμεσα σε πολλά, δε, η παρουσιάστρια του Happy Day στον Alpha αναφέρθηκε στη μακρόχρονη σχέση με τον σύζυγο της και στην ευτυχισμένη οικογένεια που έχουν δημιουργήσει οι δυο τους.

Σάκης Κατσούλης – Μαριαλένα Ρουμελιώτη: Δείτε φωτογραφίες από το μαιευτήριο με τον μικρό τους γιο

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Για πρώτη φορά γονείς έγιναν χθες (6/6/2026) ο Σάκης Κατσούλης και η Μαριαλένα Ρουμελιώτη με το ζευγάρι να φέρνει στον κόσμο τον μικρό τους γιο και να δημοσιεύει τις πρώτες φωτογραφίες τους από το μαιευτήριο. Το μικρό αγοράκι της Μαριαλένας Ρουμελιώτη και του Σάκη Κατσούλη είναι

Βάλια Χατζηθεοδώρου: «Θα ήθελα να κάνω το “My Style Rocks – Δεν ξέρω αν θα το έκανα καλά, αλλά ξέρω ότι μου αρέσει πάρα...

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Η Βάλια Χατζηθεοδώρου συνάντησε την παρέα του Θανάση Πάτρα, το βράδυ της Κυριακής, όπως παρακολουθήσαμε στο νέο επεισόδιο για την εκπομπή “Ψυχαγωγία Κυριακάτικα” στο OPEN. Ανάμεσα σε άλλα, μάλιστα, η πανέμορφη παρουσιάστρια αναφέρθηκε στις προτάσεις που είχε την περασμένη σεζόν αλλά και στους λόγους που δεν επιθυμεί να

Ευαγγελία Συριοπούλου: «Η μητρότητα αλλάζει βαθιά την έννοια του εαυτού, αποκτάς νέες διαστάσεις»

Για το κομμάτι της μητρότητας αλλά και για τις αλλαγές που αυτό έφερε στη ζωή και στην καθημερινότητα της μίλησε η ηθοποιός Ευαγγελία Συριοπούλου σε συνέντευξή της στο περιοδικό Vita και τη δημοσιογράφο Μικαέλα Θεοφίλου. Στην ίδια συνέντευξη η Ευαγγελία Συριοπούλου είχε αναφερθεί και στις αλλαγές που διακρίνει στην αγάπη με τον σύντροφο της, ύστερα

Η Σοφία Παυλίδου ξεκίνησε τις καλοκαιρινές της διακοπές από τους Παξούς και φωτογραφήθηκε δίπλα στη θάλασσα

Η Σοφία Παυλίδου μπήκε σε κλίμα καλοκαιριού και το υποδέχτηκε απολαμβάνοντας στιγμές χαλάρωσης στους αγαπημένους της Παξούς. Η ηθοποιός μοιράστηκε τις πρώτες καλοκαιρινές της φωτογραφίες με τους διαδικτυακούς της φίλους στο instagram. Ποζάρει ξυπόλυτη, με ένα εντυπωσιακό πορτοκαλί φόρεμα. Με φόντο το νησιώτικο τοπίο και την ηρεμία των Παξών, η Σοφία Παυλίδου φαίνεται πιο ανανεωμένη