14 λόγοι που σε κάνουν να είσαι control freak και πώς να διασκεδάζεις λίγο περισσότερο

Date:

Κανείς δεν ξυπνάει ένα πρωί και ξαφνικά έχει μια έντονη επιθυμία να βρίσκονται τα πάντα υπό τον έλεγχό του, καταστάσεις, άνθρωποι και αποτελέσματα. Δεν γίνεται κάποιος «control freak» από το πουθενά.

Αυτή η τάση δημιουργείται μέσα από εμπειρίες που δημιουργούν στο άτομο την αίσθηση πως το να έχει τα πάντα υπό έλεγχο είναι ο μόνος τρόπος να είσαι ασφαλής. Και δεν μιλάμε απλώς για κάποιον «οργανωτικό» ή «υπεύθυνο». Μιλάμε για έναν άνθρωπο που νιώθει δυσάρεστα ή αγχώνεται όταν τα πράγματα δεν γίνονται με τον «σωστό» (δηλαδή τον δικό του) τρόπο.

Τυπικά χαρακτηριστικά ενός control freak

  • Δυσκολεύεται να αναθέσει καθήκοντα σε άλλους και επιδίδεται σε μικροδιαχείριση
  • Είναι υπερβολικά επικριτικός και συχνά χειραγωγεί
  • Νιώθει στρες όταν δεν έχει προβλέψει ή σχεδιάσει κάτι.
  • Δεν μπορεί να χειριστεί απροσδόκητες αλλαγές
  • Έχει αυξημένη ανησυχία για την πιθανότητα αποτυχίας ή λαθών.
  • Πιστεύει πως αν δεν «πάρει την κατάσταση στα χέρια του», όλα θα πάνε στραβά και παίρνει συχνά αποφάσεις για τους άλλους
  • Δυσκολεύεται να χαλαρώσει ή να απολαύσει αυθόρμητες στιγμές.
  • Εμφανίζει συχνά σημάδια τελειομανίας

Πώς νιώθει ένας control freak

To Bolde, επικαλούμενο ειδικούς και έρευνες, παρουσιάζει 14 βασικούς λόγους που σε κάνουν control freak, αλλά και κάποιες απλές συμβουλές για το τι μπορείς να κάνεις ώστε να χαλαρώσεις και να απολαύσεις τη ζωή περισσότερο…

1. Έμαθες νωρίς ότι το να έχεις τον έλεγχο σημαίνει να είσαι ασφαλής

Όταν όλα στο σπίτι ήταν χαοτικά, κατάλαβες ότι αν αναλάμβανες εσύ τα πράγματα, κυλούσαν καλύτερα. Από μικρός/ή μπορεί να ετοίμαζες μόνος/η το φαγητό σου ή να ήσουν ο «οργανωτής» της οικογένειας. Αυτό έγινε κανόνας επιβίωσης. Τώρα, όμως, σε εξουθενώνει. Δοκίμασε να δώσεις μια μικρή ευθύνη αλλού — π.χ. άσε κάποιον άλλον να διαλέξει τι θα φάτε ή να αναλάβει την ευθύνη για κάποιες δουλειές. Ο κόσμος δεν θα καταρρεύσει.

2. Το χάος στην παιδική σου ηλικία σε έκανε να βρίσκεις παρηγοριά στη δομή

Όταν το σπίτι δεν είχε σταθερότητα — είτε συναισθηματική, είτε οικονομική — η οργάνωση έγινε το καταφύγιό σου. Σήμερα, συνεχίζεις να το κάνεις από συνήθεια. Πάρε μια ανάσα. Άφησε ένα σημείο στο σπίτι ατακτοποίητο ή πήγαινε κάπου χωρίς να έχεις κάνει πρόγραμμα. Θα διαπιστώσεις πως δεν θα πάθεις τίποτα.

3. Πιστεύεις ότι κανείς άλλος δεν μπορεί να κάνει «σωστά» εκτός από σένα

Έχεις απογοητευτεί όταν ανέθεσες κάτι και δεν έγινε όπως ήθελες. Οπότε, απόφάσισες πως πρέπει να τα κάνεις όλα μόνος/η. Όμως έτσι, κουράζεσαι και στερείς στους άλλους την ευκαιρία να μάθουν. Δοκίμασε να αναθέσεις κάτι και μην επέμβεις. Ίσως σε εκπλήξει θετικά το αποτέλεσμα.

4. Το μυαλό σου τρέχει σε σενάρια καταστροφής όταν χαλαρώνεις τον έλεγχο

Αν δεν ελέγξεις κάτι για τελευταία φορά, νομίζεις ότι όλα θα πάνε στραβά. Αυτές οι σκέψεις είναι άγχος, όχι πραγματικότητα. Ρώτα τον εαυτό σου: Πόσο πιθανό είναι πραγματικά να γίνει αυτό που φοβάμαι; Συνήθως, καθόλου.

5. Σε φοβίζει το άγνωστο

Η αβεβαιότητα σε κάνει να νιώθεις άβολα ή ότι κάτι δεν πάει καλά. Όμως η ζωή δεν ελέγχεται απόλυτα. Χτίσε αντοχή στην αβεβαιότητα σταδιακά. Δοκίμασε να ζήσεις χωρίς κριτικές για το που θα φας, χωρίς σχέδιο για το Σάββατο.

6. Ταυτίστηκες με τον ρόλο του «υπεύθυνου»

Ίσως ήσουν το μεγάλο παιδί, το ώριμο, το στήριγμα. Σήμερα, έχεις ξεχάσει πώς είναι να είσαι ξέγνοιαστος/η. Τόλμα να πας κάπου χωρίς προετοιμασία ή να βάλεις στο πρόγραμμα μια δραστηριότητα χωρίς σκοπό. Η ανεμελιά δεν είναι ανευθυνότητα.

7. Βλέπεις τους άλλους να κάνουν λάθη και… πονάς

Μπορεί να αισθάνεσαι δυσάρεστα όταν βλέπεις κάποιον να βάζει τα ρούχα λάθος στο πλυντήριο. Όμως αυτός ο εκνευρισμός είναι δικό σου θέμα. Δώσε χώρο. Άσε τους άλλους να κάνουν τα δικά τους λάθη και να μάθουν από αυτά.

8. Πιστεύεις ότι ο καλός σχεδιασμός αποτρέπει τη στεναχώρια

Σου έχουν συμβεί πράγματα που δεν θες να ξανασυμβούν. Πιστεύεις πως αν σχεδιάσεις τα πάντα, θα τα αποφύγεις. Αλλά ο πόνος δεν προβλέπεται πάντα — και πολλές φορές, οι όμορφες στιγμές έρχονται απ’ το πουθενά.

9. Έχεις ξεχάσει πώς είναι να εμπιστεύεσαι τη ροή των πραγμάτων

Κάποτε μπορούσες να χαθείς σε κάτι που αγαπούσες. Τώρα, όλα πρέπει να επιτηρούνται. Δοκίμασε να αφήσεις κάτι να κυλήσει μόνο του, χωρίς να το ελέγχεις. Θα δεις ότι πολλά πράγματα πάνε καλά και χωρίς την παρέμβασή σου.

10. Φοβάσαι την κριτική και το να φαίνεσαι ανεπαρκής

Αν γίνει λάθος, νομίζεις ότι όλοι θα δουν πόσο «ανεπαρκής» είσαι. Όμως κανείς δεν σε κρίνει τόσο αυστηρά όσο εσύ. Κάνε ένα μικρό λάθος επίτηδες. Πες το σε κάποιον. Δες ότι τίποτα τραγικό δεν συνέβη.

11. Βασίζεις την αξία σου στην επίδοση και την τάξη

Δεν οργανώνεις απλώς — αποδεικνύεις ότι αξίζεις. Όμως δεν είσαι τα επιτεύγματά σου. Αξίζεις και χωρίς να είναι όλα τέλεια. Άσε κάτι ανολοκλήρωτο και μην το φτιάξεις. Θα διαπιστώσεις ότι η αξία σου δεν αλλάζει.

12. Η ξεκούραση σε αγχώνει περισσότερο απ’ τη δουλειά

Όταν κάθεσαι, νιώθεις ότι κάτι «δεν κάνεις καλά». Δεν μπορείς να χαλαρώσεις γιατί έχεις ξεχάσει πώς είναι. Ξεκίνα με 5 λεπτά χωρίς καμία υποχρέωση. Απλώς… στάσου. Απέκτησε την ικανότητα να ξεκουράζεσαι όπως έχτισες την παραγωγικότητά σου.

13. Το τραύμα σε δίδαξε ότι η επιβίωση απαιτεί επαγρύπνηση

Αν έχεις περάσει δυσκολίες, η υπερ-επαγρύπνηση είναι λογική αντίδραση. Όμως τώρα που δεν χρειάζεται, σου περιορίζει τη ζωή. Δούλεψέ το με έναν θεραπευτή αν μπορείς – και στο μεταξύ, χαλάρωσε λίγο όταν νιώθεις ασφαλής.

14. Έμαθες ότι τα λάθη φέρνουν απόρριψη ή τιμωρία

Αν στο παρελθόν κάθε λάθος είχε κόστος, τώρα προσπαθείς να τα αποφύγεις με κάθε τρόπο. Αλλά τα λάθη είναι φυσιολογικά. Είναι ανθρώπινα. Δείξε καλοσύνη στον εαυτό σου όταν κάνεις ένα. Η αγάπη δεν απαιτεί τελειότητα.

Ο έλεγχος σου έδινα ασφάλεια, τώρα σε κρατάει πίσω

Ο έλεγχος μπορεί να ένιωθες ότι σε κρατούσε ασφαλή, αλλά τώρα μάλλον σε κρατάει πίσω. Αντί να προσπαθείς να προβλέψεις, να διορθώνεις και να προλαμβάνεις τα πάντα, δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να ζήσει λίγο πιο ελεύθερα. Μπορεί να τρομάζει στην αρχή, αλλά η χαλάρωση είναι και αυτή δεξιότητα — και μπορείς να τη μάθεις.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Τα κοινά φάρμακα που κάνουν την αντιμετώπιση της ζέστης ακόμη πιο δύσκολη

Η ζέστη μπορεί να γίνει ακόμη πιο ανυπόφορη αν παίρνετε αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά, διεγερτικά και φάρμακα για την ινσουλίνη και την καρδιά. Καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι, αυξάνεται και ο κίνδυνος παθήσεων που σχετίζονται με τη ζέστη, ειδικά για όσους παίρνουν ορισμένα φάρμακα. Το σώμα χρησιμοποιεί διάφορους μηχανισμούς για να ρυθμίζει τη θερμοκρασία: εφίδρωση, ροή

Δυσανεξία στη λακτόζη: Μπορεί να προκαλεί ακόμη και εφιάλτες

Το τυρί και το γιαούρτι που τρώτε το βράδυ μπορεί να σας προκαλούν εφιάλτες; Καναδοί ερευνητές λένε ότι υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στα τρομακτικά όνειρα και τη δυσανεξία στη λακτόζη, πιθανότατα λόγω της δυσπεψίας που προκαλεί. Η λαϊκή σοφία το ήξερε εδώ και καιρό: τρώγε ελαφρά, για να κοιμάσαι καλύτερα. Όμως ελάχιστες επιστημονικές έρευνες έχουν

Φαινυλκετονουρία: Εγκρίθηκε νέο φάρμακο για την πάθηση για την οποία ελέγχονται όλα τα νεογνά

Το φάρμακο προορίζεται για παιδιά και ενήλικες ασθενείς όλων των ηλικιών και βαρύτητας νόσου. Ένα νέο φάρμακο για την φαινυλκετονουρία εγκρίθηκε στην Ευρώπη. Η φαινυλκετονουρία είναι μία γενετική ασθένεια, για την οποία ελέγχονται όλα τα νεογνά στη χώρα μας. Και αυτό διότι, εάν δεν διαγνωστεί εγκαίρως, μπορεί να τους προκαλέσει νοητική υστέρηση και άλλα σοβαρά

Δεν προσέχετε το βάρος σας; Τότε μπορεί να κινδυνεύσει σοβαρά το μυαλό σας

Δεν προσέχετε το βάρος σας; Τότε μπορεί να κινδυνεύσει σοβαρά το μυαλό σας ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΡΕΥΝΑ Τον ουσιαστικό ρόλο του υγιούς βάρους στο πεδίο της πρόληψης για ασθενείς με ήπιας μορφής νόσο Αλτσχάιμερ αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα. Τα ευρήματα επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος για τη νευροεκφυλιστική πάθηση σχετίζεται και με την παχυσαρκία από μικρή ηλικία Τον

«Καμπανάκι» για τα ΣΜΝ στην Ευρώπη: Τριπλασιάστηκαν τα περιστατικά γονόρροιας στην Ελλάδα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί σχετικά με τη συνεχή αύξηση στη μετάδοση των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (ΣΜΝ) στην Ευρώπη. Το 2023 στην Ελλάδα, τα περιστατικά γονόρροιας τριπλασιάστηκαν, ενώ οι διαγνώσεις πρώιμης σύφιλης διπλασιάστηκαν, συγκριτικά με το 2020. Όσον αφορά στα περιστατικά χλαμυδιακής λοίμωξης, εμφανίζονται επίσης αυξητικές τάσεις (50% αύξηση σε σχέση με το

COVID-19: Η νοσηλεία στο νοσοκομείο βλάπτει σοβαρά τις νοητικές λειτουργίες

Τα ευρήματα νέας μελέτης σε ασθενείς οι οποίοι είχαν νοσήσει τρία χρόνια πριν εξεταστούν από τους ερευνητές. Η νοσηλεία στο νοσοκομείο λόγω της COVID-19 μπορεί να επιταχύνει την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών στους ηλικιωμένους, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Σε μελέτη με μερικές χιλιάδες ασθενείς διαπίστωσαν ότι 3 χρόνια μετά το εξιτήριο οι συμμετέχοντες που

14 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν έως το 2030 χωρίς την ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ

Τα ευρήματα νέας ανάλυσης. Τι προσέφερε από το 2001 έως το 2021 και τι θα κοστίσει η περικοπή της κατά 83%. Το δόγμα του Ντόναλντ Τραμπ «Η Αμερική πρώτα» που είχε ως συνέπεια να μειώσει δραστικά την ανθρωπιστική βοήθεια προς τις φτωχές χώρες του κόσμου, θα κοστίσει έως το 2030 πάνω από 14 εκατομμύρια ζωές

Καλοκαίρι και εγκεφαλικά: Γιατί αυξάνονται τον Ιούλιο – Τα ανησυχητικά συμπτώματα

Ανερχόμενη απειλή είναι τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια τον μήνα Ιούλιο, ιδιαίτερα στις θερμές περιοχές. Η επιστημονική τεκμηρίωση για την αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων τον Ιούλιο είναι πλέον σαφής και ανησυχητική. Μεγάλη μελέτη στην Κίνα, που ανέλυσε περισσότερα από 82.000 περιστατικά μεταξύ 2019 και 2021, κατέγραψε σχεδόν διπλασιασμό του κινδύνου ισχαιμικού εγκεφαλικού τις ημέρες που η θερμοκρασία

Εγκυμοσύνη: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την σεξουαλική επαφή – Μια γυναικολόγος εξηγεί

Οι ορμόνες μια γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει την διάθεση αλλά και την σεξουαλική της λειτουργία. Είναι ασφαλές να έχετε σεξουαλικές επαφές κατά την εγκυμοσύνη; Πότε να ξεκινήσετε και πότε να σταματήσετε και τι να προσέχετε; Η μαιευτήρας/γυναικολόγος Ολουγουατόσιν Γκότζε, MD, συνεργάτης της Κλινικής του Κλίβελαντ, απαντά σε μερικές από τις πιο συνηθισμένες

Ενδοσκοπική επέμβαση αφαίρεσης όγκων από το κρανίο: Τέλος στα ανοιχτά χειρουργεία

Χωρίς ανοιχτό χειρουργείο στο κεφάλι , αλλά ενδοσκοπικά, μέσα από τη μύτη, αφαιρούνται πλέον με μεγάλη επιτυχία οι καρκινικοί όγκοι της βάσης του κρανίου. Η ριζική αυτή αλλαγή στη  χειρουργική αντιμετώπιση  των όγκων της βάσης του κρανίου – και συγκεκριμένα στον πρόσθιο κρανιακό βόθρο –  πραγματοποιείται   χάρη στην αλματώδη πρόοδο της ιατρικής τεχνολογίας. Αποτελέσματα τέτοιων

Καρκίνος: Νέα μελέτη δείχνει πως επηρεάζει την οικονομική και κοινωνική ζωή των ασθενών

Ο καρκίνος δεν επηρεάζει μόνο την υγεία. Συχνά έχει σημαντικό αντίκτυπο και στην οικονομική και κοινωνική ζωή των ανθρώπων. Ο καρκίνος δυσκολεύει την οικονομική και κοινωνική ζωή της πλειοψηφίας των ασθενών σε όλη την Ευρώπη, όπως δείχνει μια νέα μεγάλη έρευνα. Μια ιστορική μελέτη, με επικεφαλής το Ολλανδικό Ινστιτούτο Καρκίνου, η οποία χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό

Καρκίνος: Νέο τεστ DNA δείχνει αν ο ασθενής θα ανταποκριθεί στη χημειοθεραπεία

Υπολογίζεται ότι το 20% έως 50% των ασθενών δεν ανταποκρίνονται στα χημειοθεραπευτικά φάρμακα. Μία νέα εξέταση που μπορεί να προβλέψει με μεγάλη αποτελεσματικότητα εάν η χημειοθεραπεία θα αποδώσει στους ασθενείς ή όχι, ανέπτυξαν επιστήμονες από την Ισπανία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ. Το νέο τεστ εξετάζει τη δομή του γενετικού υλικού (DNA) των κυττάρων