PCAI Εγκαίνια: 9/4 The Garden of Pythia – Μια site-specific ανάθεση στους Δελφούς από τον καλλιτέχνη Charles Sandison για το «πι»

Date:

PCAI Εγκαίνια: 9/4 The Garden of Pythia - Μια site-specific ανάθεση στους Δελφούς από τον καλλιτέχνη Charles Sandison για το «πι»

Κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Σάββατο μετά τη δύση του ηλίου (σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον εποχικό πρόγραμμα)

Το PCAI παρουσιάζει την επιτόπια, εικαστική εγκατάσταση με τίτλο  The Garden of Pythia (Ο Κήπος της Πυθίας), μια νέα ανάθεση μεγάλης κλίμακας στον καλλιτέχνη Charles Sandison για το «πι» (Παγκόσμιο Κέντρο Κυκλικής Οικονομίας και Πολιτισμού) στους Δελφούς. Το έργο θα εγκαινιαστεί στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών στις 9 Απριλίου, παρουσία του καλλιτέχνη.

Εμπνευσμένο από το περίφημο μαντείο των Δελφών, το οποίο στην αρχαία Ελλάδα υπήρξε συνδεδεμένο με τη μορφή της Πυθίας, και σε συνομιλία με τον αρχαίο ναό του Απόλλωνα, το νέο εμβυθιστικό έργο τέχνης του Sandison ενσωματώνει οπτικές ιστορικές αναφορές, σε συνδυασμό με δεδομένα από την τοπική γεωλογία, τη χλωρίδα και την πανίδα μέσω της χρήσης προηγμένης τεχνολογίας. Οι προβολές αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον του κήπου, δημιουργώντας ένα αρμονικό κράμα αρχαίας ιστορίας και σύγχρονης τεχνολογίας. Η εγκατάσταση προσφέρει στους θεατές τη δυνατότητα κατανόησης των εννοιών της Τεχνητής Νοημοσύνης και του ιστορικού τους πλαισίου, υπογραμμίζοντας τη συνέχιση της ανθρώπινης έρευνας και την επιδίωξη για αναζήτηση της γνώσης.

Η ιδέα γεννήθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης του καλλιτέχνη στον ιστορικό αρχαιολογικό χώρο, παραλληλίζοντας την έννοια του μαντείου, στο οποίο οι ταξιδιώτες αναζητούσαν προφητικές προβλέψεις, με ένα πρότυπο δείγμα οργανικής, φυσικής υπολογιστικής συσκευής. Το μοναδικό αυτό τοπίο ενσωματώνει ένα πολύπλοκο δίκτυο τελετουργιών, όπου οι πύλες, τα μονοπάτια και οι συγχρονισμοί μοιάζουν να λειτουργούσαν όπως η μητρική κάρτα του συστήματος  ενός υπολογιστή. Για τον Sandison, οι ιστορικοί Δελφοί υπήρξαν ανάλογοι του CERN, του πιο εξελιγμένου συστήματος ερμηνείας και πρόβλεψης στόχων και αποτελεσμάτων. Ήταν ένας τρόπος βαθύτερης κατανόησης του κόσμου, αντίστοιχος με τις σύγχρονες εξελίξεις στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης.

Η ανθρώπινη ιστορία έχει σχηματιστεί από τη διαδικασία της υποβολής ερωτημάτων. Η γλώσσα, τα σύμβολα, οι αριθμοί και οι πληροφορίες – όλες οι μορφές αρχαίας και σύγχρονης τεχνολογίας επικεντρώνονται στη συνέχιση και τη διαιώνιση των πληροφοριών. Τα πρώτα μας βήματα προς το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης αποκτούν νόημα ιδωμένα μέσα από τα μονοπάτια της αρχαιότητας και της ιστορίας που έχουμε ακολουθήσει μέχρι σήμερα. Το έργο του Sandison αποκαλύπτει αυτή την ιστορική σχέση και προσφέρει στους θεατές τη δυνατότητα να κατανοήσουν ορισμένες από τις έννοιες της τεχνητής νοημοσύνης και των δυνατοτήτων της, ενώ παράλληλα φωτίζει τη γενικότερη εξέλιξη αυτής της ιστορικής διαδικασίας. Το έργο ενσωματώνει εικόνες ιστορικών κειμένων και αποσπασμάτων από δελφικά αγάλματα, μνημεία και επιγραφές σε συνδυασμό με πληροφορίες για την τοπική χλωρίδα, την πανίδα και τη γεωλογία. Το έργο The Garden of Pythia (O Κήπος της Πυθίας) του Sandison είναι εφοδιασμένο με ειδικά σχεδιασμένο κώδικα και αισθητήρες που ανιχνεύουν τη θερμοκρασία και τα επίπεδα φωτισμού, επιτρέποντας στο έργο να αλληλοεπιδρά με το τοπικό περιβάλλον και να εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου.

O καλλιτέχνης, Charles Sandison, σημειώνει: «Ο Κήπος της Πυθίας είναι ένας φανταστικός τόπος που τοποθετείται εν μέρει σε μια ορεινή πλαγιά στην αρχαία Ελλάδα και εν μέρει στη μήτρα του ηλεκτρονικού υπολογιστή μου. Με έμπνευση την επίσκεψή μου στο ναό του Απόλλωνα, έχω κωδικοποιήσει αυτό το εικαστικό έργο τεχνητής νοημοσύνης που συνδυάζει τις αναμνήσεις της Πυθίας με τις όμορφες πλαγιές του Παρνασσού, μέσω παραγωγικών προβολών δεδομένων που εξελίσσονται σε συνάρτηση με το περιβάλλον του. Πιστεύω ότι οι επισκέπτες θα δουν αυτό το έργο τέχνης ως ένα μέσο γεφύρωσης ανάμεσα στο αρχαίο και το σύγχρονο, και θα αντιληφθούν ότι οι απαντήσεις που ζητάμε από την τεχνητή νοημοσύνη είναι οι ανάλογες με τις αντίστοιχες αναζητήσεις του αρχαίου κόσμου από την Πυθία».
Ο Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Polygreen και Ιδρυτής του PCAI, δηλώνει: «Είμαι ιδιαιτέρως χαρούμενος για την καινούρια ανάθεση του οργανισμού στον διακεκριμένο καλλιτέχνη Charles Sandison. Η νέα εγκατάσταση ειδικά σχεδιασμένη για τον χώρο του «πι» (Παγκόσμιο Κέντρο Κυκλικής Οικονομίας και Πολιτισμού) στους Δελφούς αναδεικνύει τη σπουδαία ιστορία των Δελφών, ενώ παράλληλα ευθυγραμμίζεται με τις περιβαλλοντικές ανησυχίες της Polygreen. Τα εγκαίνια πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, σηματοδοτώντας την επιτυχημένη συνεργασία μας με το θεσμό και τον αμοιβαίο σεβασμό μας για την τέχνη και το περιβάλλον».
Η Κίκα Κυριακάκου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του PCAI, αναφέρει: «Το νέο έργο του Sandison απηχεί με τον πιο εκλεπτυσμένο τρόπο την περιβαλλοντική αποστολή του PCAI και την αφοσίωσή μας στη σύγχρονη τέχνη. Χαιρόμαστε ιδιαιτέρως για αυτή τη νέα εμβυθιστική εγκατάσταση, που συνδυάζει σε πραγματικό χρόνο στοιχεία που έχουν παραχθεί από υπολογιστή, αντιπροσωπεύοντας τη γλυπτική προσέγγιση του Sandison προς την κινούμενη εικόνα και την τεχνολογία της πληροφορίας, αντανακλώντας παράλληλα το ενδιαφέρον του για την προστασία της φύσης, την ανθρώπινη και μη ανθρώπινη επικοινωνία και την πολιτιστική κληρονομιά».

Στο πλαίσιο της έκθεσης το PCAI ανέθεσε στον sound artist Kostadis Michail τη δημιουργία μιας νέας ηχητική εγκατάστασης.

INFO

The Garden of Pythia (Ο Κήπος της Πυθίας)
Charles Sandison

Π, Παγκόσμιο Κέντρο Κυκλικής Οικονομίας και Πολιτισμού (Πρώην Παβιγιόν Πικιώνη), Δελφοί
Χάρτης

Εγκαίνια: 9 Απριλίου, 8:00 μμ.
Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη μόνο την ημέρα των εγκαινίων.
Μετακίνηση: Δωρεάν από Αθήνα προς Δελφούς με επιστροφή την ημέρα της εκδήλωσης. Οι θέσεις στο λεωφορείο είναι περιορισμένες. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Κρατήστε τη θέση σας στο λεωφορείο μετακίνησης, συμπληρώνοντας την φόρμα εδώ

Πρόγραμμα λειτουργίας:
Από τις 13 Απριλίου η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Σάββατο μετά τη δύση του ηλίου (σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον εποχικό πρόγραμμα)
Είσοδος: 10 ευρώ

Ακολουθήστε το - στο Google News για να μαθαίνεις τα νέα! Μπες στην μεγαλύτερη κοινότητα του VIBER! Aκολούθησέ μας! Ακολούθησε το - και γίνε μέλος της νεανικής κοινότητας στο WhatsApp

SEMINARS

Project Management

Αθήνα

Το σεμινάριο αφορά το Project management και εστιάζει στις βασικές παραμέτρους κάθε project, όπως περιεχόμενο, χρονοδιάγραμμα, και κόστος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS – ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

10-03-2025

Αθήνα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

02-04-2025

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES

BEST OF NETWORK

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΕΔΩ..

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Τηλεθέαση: Υψηλές «πτήσεις» για την Εθνική Ελλάδας παρά τον αποκλεισμό από το Μουντιάλ

Μπορεί η Εθνική Ελλάδας να αποχαιρέτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, αφού δεν κατάφερε να προκριθεί στην επόμενη φάση για τη διοργάνωση του 2026.

Φαίη Σκορδά: Έκλεψε τις εντυπώσεις με την εμφάνισή της στην πασαρέλα

Η Φαίη Σκορδά έκλεψε τις εντυπώσεις το απόγευμα του Σαββάτου 15 Νοεμβρίου, περπατώντας στην πασαρέλα στα πλαίσια του Athens Fashion Week, που φιλοξενήθηκε

Η εκθαμβωτική εμφάνιση της Φαίης Σκορδά στην παραρέλα της Athens Fashion Week

Η Φαίη Σκορδά κατάφερε να τραβήξει όλα τα βλέμματα το απόγευμα του Σαββάτου 15 Νοεμβρίου, καθώς εμφανίστηκε στην πασαρέλα στο πλαίσιο του Athens Fashion Week, το οποίο φέτος πραγματοποιήθηκε στο Καπνεργοστάσιο. Η δημοφιλής παρουσιάστρια πήρε μέρος στο fashion show της δημιουργού Χριστίνας Ζαφειρίου, που παρουσίασε τη νέα της συλλογή γεμάτη κομψότητα και σύγχρονη αισθητική. Ανάμεσα

Hμέρα γεμάτη χαμόγελα για Βασιλική Μιλλούση και Λευτέρη Πετρούνια: Γιόρτασαν τα γενέθλια της μικρής Σοφίας

Μια μέρα γεμάτη συναίσθημα ήταν η χθεσινή για τη Βασιλική Μιλλούση και τον Λευτέρη Πετρούνια, καθώς η πρωτότοκη κόρη τους, Σοφία, γιόρτασε τα γενέθλιά της. Το ζευγάρι των σπουδαίων αθλητών έχει καταφέρει με τα χρόνια να δημιουργήσει μια δεμένη και τρυφερή οικογένεια, όπου οι δύο τους κόρες, η Σοφία και η Λένια, αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα.

3 βασικές ενδείξεις ότι η σχέση σας οδεύει προς το τέλος

Οι χωρισμοί σπάνια συμβαίνουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Συνήθως χτίζονται αργά, σταδιακά, μέσα από μικρές λεπτομέρειες που συχνά περνούν απαρατήρητες. Όταν είστε βαθιά δεσμευμένοι στη σχέση σας, είναι πιο εύκολο να συνεχίζετε μηχανικά τη ρουτίνα παρά να αντιμετωπίζετε όσα δεν λειτουργούν πια. Αν όμως δώσετε προσοχή στα μικρά σημάδια, μπορείτε να δείτε ξεκάθαρα

Γάλα σόγιας, βρώμης, αμυγδάλου: Τα φυτικά γάλατα είναι πολλά, αλλά ποια είναι η πιο υγιεινή επιλογή;

Το ψυγείο με τα γάλατα δεν θυμίζει πια σε τίποτα την εποχή όπου η επιλογή γινόταν βάσει ενός απλού διαχωρισμού: «Πλήρες ή άπαχο». Σήμερα οι επιλογές έχουν πολλαπλασιαστεί, καθώς στα γαλακτομικά μπορείτε να βρείτε και φυτικά γάλατα, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν σε αριθμό τα ζωικά. Με όλη αυτή την ποικιλία, γεννιέται ένα βασικό

ΕΕ: Πράσινο φως στο πρώτο φάρμακο που καθυστερεί τον τύπου 1 διαβήτη

Διπλασιάζει τον χρόνο έως την πλήρη εκδήλωση της νόσου. Πόσα χρόνια χωρίς ινσουλίνη κερδίζουν οι ασθενείς. Θετική γνωμοδότηση για το πρώτο φάρμακο που επιβραδύνει την εξέλιξη του τύπου 1 διαβήτη σε ενήλικες και παιδιά, εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA). Ο τύπου 1 διαβήτης είναι μία αυτοάνοση ασθένεια, δηλαδή προκαλείται από επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος

Εξαφανίζονται οι ΛΟΑΤΚΙ+ χαρακτήρες την επόμενη τηλεοπτική σεζόν – Ανησυχητική η κατάσταση για τους τρανς χαρακτήρες

Ενδιαφεροντα ΛΟΑΤΚΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ Εξαφανίζονται οι ΛΟΑΤΚΙ+ χαρακτήρες την επόμενη τηλεοπτική σεζόν – Ανησυχητική η κατάσταση για τους τρανς χαρακτήρες Η τηλεόραση έχει τη δύναμη να αλλάξει αντιλήψεις και το έχει ήδη αποδείξει. Το ερώτημα είναι αν θα συνεχίσει να το κάνει. Ή αν θα αφήσει σχεδόν τους μισούς queer χαρακτήρες της να χαθούν στο

Η Μις Ισραήλ δέχεται απειλές θανάτου για το βλέμμα της προς τη Μις Παλαιστίνη – «Το βίντεο είναι παραποιημένο», λέει η Σιράζ

Η Μις Ισραήλ δέχεται απειλές θανάτου για το βλέμμα της προς τη Μις Παλαιστίνη - «Το βίντεο είναι παραποιημένο», λέει η Σιράζ Η Μις Ισραήλ δέχεται απειλές θανάτου για το βλέμμα της προς τη Μις Παλαιστίνη - «Το βίντεο είναι παραποιημένο», λέει η Σιράζ Η Μελάνι Σιράζ καταγγέλλει αντισημιτικές επιθέσεις μετά το viral βίντεο του

Δανάη Μπάρκα για την ονομαστική γιορτή του Φίλιππου Τσαγκρίδη: Τους φίλους μας που αγαπάμε, τους γιορτάζουμε πάντα

Η παρουσιάστρια και ο επιχειρηματίας είχαν απαθανατιστεί τον Φεβρουάριο του 2024 να φιλιούνται σε κλαμπ

Τσιμτσιλή: «Είμαι καλό παιδί αλλά όχι θύμα, δεν πατάω επί πτωμάτων»

Στην κάμερα της εκπομπής της Σίσσυς Χρηστίδου, “Χαμογέλα και πάλι” και τη δημοσιογράφο Ρέα Ιωάννου παραχώρησε δηλώσεις η Σταματίνα Τσιμτσιλή το Σάββατο όπως είδαμε στον αέρα του MEGA. Μέσα σε όλα, μάλιστα, η παρουσιάστρια της πρωινής ζώνης του Alpha αναφέρθηκε τόσο στην αυτοναφορικότητα που πρωταγωνιστεί πλέον στην τηλεόραση όσο και στον ανταγωνισμό της φετινής σεζόν.

Γιάννης Τσορτέκης: «Μετά τα γυρίσματα του Maestro δεν μπορούσα να κοινωνικοποιηθώ ακόμα και με την ομάδα»

Για την περίοδο των γυρισμάτων στους Παξούς για το Maestro του Χριστόφορου Παπακαλιάτη μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Τσορτέκης όταν φιλοξενήθηκε από την Ελένη Τσολάκη στο πλατό της εκπομπής «Πρωινό Σαββατοκύριακο» στον ΑΝΤ1, (15.11.2025). «Θέλω να πω ότι στην απόδοση του ρόλου του Χαράλαμπου στη σειρά είχε πάρα πολύ να κάνει η γενικότερη συνθήκη μέσα