Πώς την βοήθησε να επικοινωνήσει ξανά με τους αγαπημένους της μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες σιωπής.
Για σχεδόν δύο δεκαετίες, μία νεαρή γυναίκα αδυνατούσε να μιλήσει, έπειτα από ένα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο που είχε εκδηλώσει. Χάρη όμως σε ένα εμφύτευμα που τοποθετήθηκε στον εγκέφαλό της, οι σκέψεις της μετατρέπονται πλέον σε ήχο.
Η γυναίκα είναι σήμερα 47 ετών και πάσχει από τετραπληγία. Το εγκεφαλικό που της κόστισε τη φωνή της, το έπαθε πριν από 18 χρόνια. Οι γιατροί της τοποθέτησαν το εμφύτευμα στο πλαίσιο κλινικής μελέτης.
Όπως γράφουν στην ιατρική επιθεώρηση Nature Neuroscience, η λεκτική επικοινωνία είναι ένα αυτόματο χαρακτηριστικό. Η καθυστέρηση στην ομιλία επί περισσότερο από λίγα δευτερόλεπτα, διαταράσσει την φυσική ροή μιας συζήτησης.
Στους ασθενείς με παράλυση, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την άρθρωση του λόγου, η συνέπεια είναι να δυσκολεύονται να κάνουν εποικοδομητικούς διαλόγους. Αυτό μπορεί να τους προκαλέσει αισθήματα σύγχυσης και απομόνωσης.
Μετά το εγκεφαλικό της, η 47χρονη γυναίκα είχε εκδηλώσει αναρθρία, δηλαδή δεν μπορούσε να μιλήσει καθόλου. Χάρη στο εμφύτευμα, όμως, «οι σκέψεις της μετατράπηκαν σε ρέουσες προτάσεις», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Gopala Krishna Anumanchipalli, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Επιστημών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ.
Σε αντίθεση με άλλα ανάλογα συστήματα ηλεκτρονικού υπολογιστή τα οποία έχουν χρονική καθυστέρηση, το νέο εμφύτευμα λειτουργεί σε αληθινό χρόνο.
Πώς λειτουργεί
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στο άρθρο τους, για να δημιουργήσουν το εμφύτευμα κατέγραψαν κατ’ αρχάς την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο της γυναίκας ενόσω εκείνη σκεφτόταν διάφορες προτάσεις. Η καταγραφή γινόταν μέσω ηλεκτροδίων που είχαν τοποθετηθεί στον κεφάλι της.
Χρησιμοποίησαν επίσης ένα συνθεσάιζερ στο οποίο έβαλαν καταγραφές της φωνής της από την εποχή πριν από το εγκεφαλικό. Στη συνέχεια εκπαίδευσαν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης να μετατρέπει τα ηλεκτρικά κύματα του εγκεφάλου της σε ήχους. Τους ήχους αυτούς εκπέμπει ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής με την αληθινή φωνή της γυναίκας.
Το εμφύτευμα που έχει τοποθετηθεί στον εγκέφαλό της, στέλνει κάθε 80 χιλιοστά του δευτερολέπτου ένα θραύσμα ήχου (αντιστοιχεί σε περίπου μισή συλλαβή) σε έναν καταγραφέα. Αυτό σημαίνει πως είναι πάρα πολύ γρήγορο – εφάμιλλο με την ταχύτητα που έχουμε όταν μιλάμε στο τηλέφωνο.
«Δεν υπάρχει αναμονή έως ότου τελειώσει μία πρόταση. Ο ήχος ακούγεται στη διάρκειά της», διευκρίνισε ο Dr. Anumanchipalli.
Οι ερευνητές λένε πως απαιτούνται ακόμα πολλές δοκιμές έως ότου διατεθεί ευρέως το εμφύτευμά τους. Πιστεύουν όμως πως αν δεν υπάρξει διακοπή στη χρηματοδότησή τους, η συσκευή θα είναι έτοιμη εντός των επομένων 10 ετών. Την όλη έρευνα χρηματοδοτεί η αμερικανική κυβέρνηση, μέσω των Εθνικών Ιδρυμάτων Υγείας (NIH) των ΗΠΑ.
Φωτογραφία: iStock