Σημάδια σχιζοφρένειας: Πότε και ποια είναι τα συμπτώματα ανά ηλικία

Date:

Στα μονοπάτια του νου, όπου η πραγματικότητα συναντά την ψευδαίσθηση, η σχιζοφρένεια έρχεται να ανατρέψει την ισορροπία της ψυχής.

Τα πρώτα σημάδια σχιζοφρένειας συχνά καλύπτονται από την καθημερινότητα, καθιστώντας την αναγνώρισή τους δύσκολη. Άτομα μπορεί να αποσύρονται από κοινωνικές επαφές, να χάνουν το ενδιαφέρον τους για δραστηριότητες που άλλοτε αγαπούσαν ή να παρουσιάζουν απότομες αλλαγές στη συμπεριφορά και τις συνήθειές τους.

Η ακαδημαϊκή ή επαγγελματική τους απόδοση μπορεί να μειωθεί, ενώ η φροντίδα της προσωπικής υγιεινής να παραμεληθεί. Διαταραχές στον ύπνο, όπως αϋπνία ή υπερυπνία, και η ανάπτυξη ασυνήθιστων πεποιθήσεων ή μαγικής σκέψης μπορεί επίσης να αποτελούν προειδοποιητικά σημάδια.

Η ακριβής αιτία της σχιζοφρένειας παραμένει μυστήριο, αλλά πιστεύεται ότι προκύπτει από έναν συνδυασμό γενετικών προδιαθέσεων και περιβαλλοντικών παραγόντων. Οι αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο κατά την εφηβεία, ιδιαίτερα στον προμετωπιαίο φλοιό, ενδέχεται να πυροδοτήσουν την εμφάνιση της διαταραχής σε ευάλωτα άτομα. Επιπλέον, η χρήση ουσιών όπως η κάνναβη κατά την εφηβεία έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης σχιζοφρένειας.

Η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να αλλάξει την πορεία της διαταραχής, προσφέροντας ελπίδα και υποστήριξη σε όσους βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτήν την πρόκληση.

Ηλικία έναρξης και παράγοντες κινδύνου

Η σχιζοφρένεια εμφανίζεται συνήθως μετά την εφηβεία και πριν την ηλικία των 30. Οι άνδρες διαγιγνώσκονται συχνότερα στα τέλη της εφηβείας έως τα πρώτα 20 τους χρόνια, ενώ οι γυναίκες συνήθως εμφανίζουν συμπτώματα αργότερα, στα τέλη της δεκαετίας των 20 ή στις αρχές των 30. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στη δράση των ορμονών, με τα οιστρογόνα να φαίνεται να παρέχουν κάποια προστασία στις γυναίκες.

Η εφηβεία είναι μια περίοδος έντονων νευροβιολογικών αλλαγών, καθώς ο εγκέφαλος υφίσταται σημαντικές αναδιοργανώσεις, ιδιαίτερα στον προμετωπιαίο φλοιό. Η υπερβολική «κλάδευση» νευρικών συνδέσεων ή η διαταραχή στη χημική ισορροπία του εγκεφάλου μπορεί να συμβάλει στην εκδήλωση της νόσου. Επιπλέον, η χρήση ναρκωτικών ουσιών, ειδικά της κάνναβης, έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας.

Πρώιμα σημάδια: Όταν κάτι αρχίζει να αλλάζει

Η διάγνωση της σχιζοφρένειας είναι δύσκολη, επειδή τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να μπερδευτούν με άλλες φυσιολογικές αλλαγές της εφηβείας ή με άλλες ψυχικές διαταραχές. Το πρώτο στάδιο της ασθένειας, γνωστό ως πρόδρομη φάση, περιλαμβάνει:

  • Αλλαγές στη συμπεριφορά: Απόσυρση από φίλους και οικογένεια, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες, μειωμένη σχολική ή επαγγελματική απόδοση.
  • Συναισθηματική αστάθεια: Απότομες εναλλαγές στη διάθεση, έντονος εκνευρισμός, καταθλιπτικά επεισόδια.
  • Δυσκολία στη συγκέντρωση και αδυναμία διαχείρισης καθημερινών υποχρεώσεων.
  • Διαταραχές ύπνου, είτε με αϋπνία είτε με υπερβολική υπνηλία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που εμφανίζουν αυτά τα συμπτώματα δεν θα αναπτύξουν σχιζοφρένεια. Ωστόσο, για εκείνους που βρίσκονται σε κίνδυνο, η πρώιμη παρέμβαση μπορεί να επιβραδύνει ή και να αποτρέψει την εξέλιξη της ασθένειας.

Τα χαρακτηριστικά της Σχιζοφρένειας

Όταν η ασθένεια προχωρήσει, εμφανίζονται πιο έντονα συμπτώματα:

  • Παραληρητικές ιδέες (Delusions): Πίστη σε πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, όπως η αίσθηση ότι κάποιος τους καταδιώκει ή ότι έχουν ιδιαίτερες δυνάμεις.
  • Ψευδαισθήσεις (Hallucinations): Ακουστικές ψευδαισθήσεις (φωνές που τους μιλούν, τους διατάζουν ή τους κοροϊδεύουν) είναι οι πιο συχνές, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και οπτικές ή οσφρητικές ψευδαισθήσεις.
  • Διαταραχές σκέψης: Οι ασθενείς μπορεί να μιλούν με τρόπο δυσνόητο, να πηδούν από τη μία σκέψη στην άλλη χωρίς συνοχή ή να σταματούν απότομα να μιλούν (thought blocking).
  • Κινητικά προβλήματα (Movement disorders): Επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή, αντίθετα, ακινησία και έλλειψη αντίδρασης (κατατονία).
  • Αρνητικά συμπτώματα: Συναισθηματική επίπεδη αντίδραση, έλλειψη κινήτρων, κοινωνική απομόνωση, δυσκολία στην έκφραση συναισθημάτων.

Πρώιμη και Όψιμη έναρξη της Σχιζοφρένειας

Αν και η τυπική ηλικία έναρξης είναι μεταξύ 18 και 30 ετών, υπάρχουν περιπτώσεις πρώιμης ή όψιμης εκδήλωσης της διαταραχής:

  • Παιδική σχιζοφρένεια (κάτω των 13 ετών): Εξαιρετικά σπάνια, αλλά εκδηλώνεται με προβλήματα στην ομιλία, καθυστερημένη ανάπτυξη, αποδιοργανωμένη σκέψη και αδυναμία διάκρισης μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας.
  • Όψιμη σχιζοφρένεια (μετά τα 40): Σπάνια, αλλά πιθανή. Οι ασθενείς έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παραληρητικές ιδέες και λιγότερα γνωστικά προβλήματα.

Η σημασία της έγκαιρης παρέμβασης

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη σχιζοφρένεια είναι ότι πολλοί ασθενείς δεν αναγνωρίζουν ότι είναι άρρωστοι, με αποτέλεσμα να μην αναζητούν θεραπεία. Παρ’ όλα αυτά, η έγκαιρη παρέμβαση με ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών και να καθυστερήσει την εξέλιξη της διαταραχής.

Η σχιζοφρένεια δεν είναι καταδίκη. Με σωστή θεραπεία και υποστήριξη, πολλά άτομα μπορούν να ζήσουν μια λειτουργική ζωή. Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε τα σημάδια, για εμάς και για όσους αγαπάμε.

-: webmd.com

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αναμμένο φως τη νύχτα: Τα μυστικά για να μην ταράζει τον ύπνο σας

Ένας ειδικός σε θέματα ύπνου εξηγεί τι να προσέξουμε στο χρώμα και στο σημείο όπου θα το τοποθετήσουμε. Πολλοί άνθρωποι όλων των ηλικιών δεν μπορούν να κοιμηθούν εάν δεν έχουν αναμμένο ένα φως τη νύχτα. Αν όμως δεν προσέξετε ορισμένες λεπτομέρειες μπορεί άθελά σας να ταράζετε τον ύπνο σας, προειδοποιεί ένας ειδικός από τις ΗΠΑ.

Πόνος στη μέση: Τι να προσέχουμε στην καθημερινότητά μας για να προστατευθούμε

Η οσφυαλγία μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Τι να κάνουμε στη δουλειά, το σπίτι, τα ψώνια για να προστατεύσουμε τη μέση μας. Ο πόνος στη μέση είναι συχνός, απρόβλεπτος και κατά κανόνα αιφνίδιος. Ωστόσο είναι πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας για να προστατευθούμε. Η οσφυαλγία, όπως λέγεται επιστημονικά ο πόνος στη

Σοκολατένιο αβγό: Πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε για να το κάψουμε

Σοκολατένιο αβγό: Πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε για να το κάψουμε FITNESS Φάγατε σοκολατένια αβγά και σκέφτεστε τι θυσία θα χρειαστεί για να «κάψετε» τις θερμίδες; Ξεσκονίστε θα αθλητικά σας και οπλιστείτε με δύναμη. Η άφεση τέτοιων (διατροφικών) αμαρτιών έρχεται μέσα από περπάτημα που αντιστοιχεί σε... πενταψήφιο αριθμό βημάτων! Τα ράφια των καταστημάτων έχουν κατακλύσει

Προσπαθείτε να ελέγξετε την πίεσή σας; Αυξήστε το κάλιο στη διατροφή σας

Γιατί δεν αρκεί να μειώσετε μόνο το αλάτι στη διατροφή σας. Ποιες είναι οι καλύτερες φυσικές πηγές καλίου. Αν θέλετε να θέσετε υπό έλεγχο την πίεσή σας, βάλτε περισσότερο κάλιο στη ζωή σας, συνιστούν επιστήμονες από τον Καναδά. Χρησιμοποιώντας ένα νέο μαθηματικό μοντέλο κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η αύξηση της αναλογίας καλίου-νατρίου (αλάτι) στη διατροφή

Αμνιακή εμβολή: Η ιστορία της Hailey Okula που σόκαρε το TikTok με τους κινδύνους του τοκετού

Η Hailey Okula, η 30χρονη νοσηλεύτρια και influencer στο TikTok με πάνω από 450.000 ακόλουθους, έγινε μέσα σε λίγες ώρες το πρόσωπο μιας τραγικής ιστορίας. Η Hailey και ο σύζυγός της Matthew είχαν μοιραστεί  δημόσια τον δύσκολο δρόμο της υπογονιμότητας και της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η κοινότητά τους, παρακολουθούσε με αγωνία και ελπίδα, την πορεία τους

Άνδρες και ΣΜΝ: Ποια είναι συνηθέστερα και πώς να τα αναγνωρίσεις

Ο ύπουλος χάρτης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στους άνδρες και τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις. Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) μεταδίδονται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής – κολπικής, πρωκτικής ή στοματικής. Μπορεί να επηρεάσουν και τα δύο φύλα, ωστόσο θα εστίασουμε στους άνδρες,όπου η εμφάνιση, τα συμπτώματα και η διάγνωση μπορεί να διαφέρουν

Νέα καλοκαιρινή κολεξιόν από την Stefania Frangista

Με μια συλλογή που αποθεώνει την αυθεντική, ακατέργαστη ομορφιά, η σχεδιάστρια του ομώνυμου swimwear και beachwear brand Stefania Frangista, παρουσιάζει τη νέα κολεξιόν με τίτλο “ Animalia ” για το Καλοκαίρι 2025. Ωδή στο ανεπιτήδευτο κάλλος της φύσης, αλλά και τον αυθορμητισμό και την ελευθερία που αποπνέει το καλοκαίρι, η νέα συλλογή μας απομακρύνει ευχάριστα

Σπίλοι: Πότε η «αθώα» ελιά στο δέρμα γίνεται θανατηφόρα απειλή

Οι σπίλοι, γνωστοί ως ελιές, είναι συχνοί και συνήθως ακίνδυνοι, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σηματοδοτούν καρκίνο του δέρματος, ιδίως μελάνωμα. Ενώ οι περισσότεροι σπίλοι είναι καλοήθεις, είναι σημαντικό να είμαστε σε εγρήγορση και να αναγνωρίζουμε πότε οι αλλαγές σε μια ελιά μπορεί να απαιτούν ιατρική φροντίδα. «Οι σπίλοι σχηματίζονται όταν τα κύτταρα που παράγουν

Πάσχα στην εξοχή: Αλλεργίες, έντομα και άλλοι ανοιξιάτικοι κίνδυνοι – Οδηγός επιβίωσης

Το Πάσχα στην εξοχή είναι για τους περισσότερους συνώνυμο της αναγέννησης. Το πράσινο οργιάζει, τα λουλούδια μοσχοβολούν και οι αισθήσεις γιορτάζουν. Πίσω από την ομορφιά της εποχής, ωστόσο, και τον ρομαντισμό των πασχαλινών εξορμήσεων, κρύβονται μικροί και ύπουλοι κίνδυνοι για την υγεία. Αλλεργίες, τσιμπήματα εντόμων, και ερεθιστικά φυτά μπορούν να μετατρέψουν την πιο ανέμελη Κυριακή

Έλλειψη ύπνου: Πώς επηρεάζει τη μνήμη μας και τι μπορούμε να κάνουμε

Ειδικός σε θέματα ύπνου εξηγεί γιατί πολλοί άνθρωποι με δυσκολίες ύπνου αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης. Ένας στους τρεις ενήλικες δεν κοιμάται όσο θα ήθελε, με συνέπεια να υπονομεύει την ασφάλεια και την υγεία του. Ταυτοχρόνως μπορεί να πλήττει τη μνήμη του, καθώς ολοένα περισσότερες μελέτες υποδηλώνουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να τη διαταράξει. Η έλλειψη

Έκζεμα: Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει την φαγούρα στο δέρμα – Πως να το αντιμετωπίσετε

Τα συμπτώματα που προκαλεί το έκζεμα και η σοβαρότητά τους μπορεί να διαφέρει πολύ από τον ένα άνθρωπο στον άλλο και ανάλογα την αιτία. Το έκζεμα που προκαλείται από το άγχος μπορεί να κάνει το δέρμα σας ξηρό, ερεθισμένο και να κάνει έντονη τη φαγούρα. Το άγχος μπορεί να αφήσει τα «σημάδια του» στους αγκώνες