Ιδιαίτερα μεταδοτική και ανθεκτική στα φάρμακα ψώρα εξαπλώνεται στη Βρετανία

Date:

Παγκοσμίως, οι θεραπείες για την ψώρα αποτυγχάνουν στο τουλάχιστον 15% των περιπτώσεων. 

Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι στη Βρετανία εκδηλώνουν ψώρα που δεν ανταποκρίνεται στη συνήθη θεραπεία, γεγονός που διευκολύνει την εξάπλωση του υπαίτιου παρασίτου.

Ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο η Βρετανική Δερματολογική Εταιρεία (BAD) προειδοποιούσε ότι τα κρούσματα στα νοσοκομεία «είναι ασυνήθιστα αυξημένα». Στην πραγματικότητα, τα κρούσματα του 2024 ήταν τριπλάσια απ’ ό,τι ο μέσος όρος των πέντε τελευταίων ετών.

Η αύξηση αυτή καταγραφόταν εκτός εποχής. Η ψώρα συνήθως κορυφώνεται τον χειμώνα, γι’ αυτό και η BAD προειδοποιούσε το κοινό να έχει το νου του για τα ύποπτα συμπτώματα. Η σύσταση αυτή απευθυνόταν πρωτίστως σε όσους ζουν σε χώρους ομαδικής διαβίωσης (π.χ. πανεπιστήμια, μονάδες φροντίδας κ.λπ.).

Η BAD υπολόγιζε ότι ήδη τότε έπασχαν από ψώρα 3 άτομα στα 1.000 ή σχεδόν 200.000 άνθρωποι. Τα κρούσματα παρουσίαζαν διακύμανση, αναλόγως με την ηλικία. Ήταν περισσότερα στους νέους (ηλικίες 10 έως 19 ετών) και στους ηλικιωμένους, με 5 κρούσματα ανά 1.000 άτομα. Έκτοτε, ο αριθμός των περιστατικών φαίνεται πως έχει αυξηθεί ραγδαία.

Η ψώρα είναι παρασίτωση του δέρματος, αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ). Προκαλείται από το άκαρι (εκτοπαράσιτο) της ψώρας (Sarcoptes scabiei var. hominis). Τα μικροσκοπικά ακάρεα διανοίγουν σήραγγες στην επιδερμίδα όπου ζουν και εναποθέτουν τα αυγά τους.

Τα ακάρεα μπορούν να μεταδοθούν εύκολα σε συνθήκες συνωστισμού, όπου υπάρχει στενή επαφή με άλλα άτομα. Όταν πρόκειται για «νορβηγική» ψώρα, η μετάδοση μπορεί να συμβεί και με μολυσμένα αντικείμενα, όπως κλινοσκεπάσματα και πετσέτες.

Η «νορβηγική» ψώρα είναι βαρύτερη και πολύ μεταδοτική μορφή της νόσου. Χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα αυξημένο φορτίο παρασίτων και εκδηλώνεται συνήθως σε ανοσοκατεσταλμένα ή ηλικιωμένα ή εξασθενημένα άτομα ή σε άτομα με αναπηρία.

Έντονος και επίμονος κνησμός

Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα που προκαλεί η ψώρα είναι ο έντονος και επίμονος κνησμός (φαγούρα), ιδίως τη νύχτα. Οι δερματικές βλάβες είναι συνήθως ερυθηματώδεις βλατίδες.

Από τη στιγμή της μόλυνσης έως την εμφάνιση του κνησμού μεσολαβούν 2-6 εβδομάδες. Αν, όμως, πρόκειται για επαναμόλυνση, ο κνησμός εμφανίζεται πολύ συντομότερα (εντός 1-4 ημερών).

Η περίοδος μεταδοτικότητας διαρκεί από τη στιγμή της μόλυνσης μέχρι την καταστροφή των ενηλίκων παρασίτων και αυγών. Αυτό συνήθως συμβαίνει 24 ώρες μετά την εφαρμογή της πρώτης θεραπείας, εφ’ όσον είναι αποτελεσματική.

Για δεκαετίες, η πρώτη γραμμή θεραπείας ήταν η χρήση κρέμας με περμεθρίνη – ένα φάρμακο που εφαρμόζεται σε όλο το σώμα. Πλέον οι ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες είναι να συνδυάζεται με ένα άλλο φάρμακο, που λαμβάνεται από το στόμα, την ιβερμεκτίνη.  Ολοένα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα, όμως, υποδηλώνουν ότι οι θεραπείες για την ψώρα αποτυγχάνουν ολοένα συχνότερα. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη Βρετανία, αλλά είναι παγκόσμιο φαινόμενο.

Αυξανόμενη αποτυχία των θεραπειών

Μεγάλη ανάλυση που δημοσιεύτηκε το 2024 στην ιατρική επιθεώρηση British Journal of Dermatology έδειξε ότι παγκοσμίως οι θεραπείες για την ψώρα αποτυγχάνουν στο τουλάχιστον 15% των περιπτώσεων.

Η ανάλυση είχε βασιστεί σε 147 προγενέστερες κλινικές μελέτες, που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1983 και 2021. Όπως έδειξε, η αποτυχία των θεραπειών είναι λίγο συχνότερη στα παιδιά (σχεδόν 19% των περιπτώσεων) απ’ ό,τι στους ενήλικες (14%). Ωστόσο το ποσοστό αποτυχίας μπορεί να φθάσει ακόμα και στο 30%, αναλόγως με την περιοχή του κόσμου και τη χώρα.

Η ανάλυση έδειξε ακόμα ότι τα ποσοστά αποτυχίας των θεραπειών είναι υψηλότερα στις πρόσφατες μελέτες. Φθάνουν στο 17,4%, έναντι του 12,8% που ήταν στις μελέτες πριν το 2011.

Άλλη ανάλυση, που δημοσιεύθηκε πέρυσι στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Clinical Medicine κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ψώρα έχει αποκτήσει αντοχή ιδίως στην περμεθρίνη. Μάλιστα οι ερευνητές από το Βέλγιο χαρακτηρίζουν την ανθεκτικότητα αυτή ως «κλιμακούμενη απειλή».

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Σύφιλη και βλεννόρροια: Αυξάνονται τα κρούσματα στην Ελλάδα, ποιες είναι οι αιτίες

Τα ύποπτα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους ασθενείς και η αξία του προληπτικού ελέγχου. Μεγάλη έξαρση παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στα περιστατικά με σύφιλη σε Ελλάδα και Ευρώπη, με το καλοκαίρι να είναι η κατ’ εξοχήν εποχή όπου αυξάνεται δραματικά ο κίνδυνος μόλυνσης. Πρόσφατη μελέτη του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» αποκαλύπτει ότι στη διάρκεια της

Τηλεακτινολογία: Αυξημένη ανάγκη για εξ αποστάσεως εκτίμηση των απεικονιστικών εξετάσεων

Πώς προκύπτει η ανάγκη για ένταξή της στο σύστημα Υγείας και γιατί είναι απαραίτητο το θεσμικό πλαίσιο. Επιτακτική ανάγκη να θεσπιστεί θεσμικό πλαίσιο για την Τηλεακτινολογία στη χώρα μας δημιουργεί η έλλειψη ιατρών ακτινολόγων και οι αυξημένες ανάγκες για διαγνωστική απεικόνιση 24 ώρες το 24ωρο, σε καθημερινή βάση. Το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να καταρτιστεί με

Πόση ώρα να μένουμε στον ήλιο για να έχουμε αρκετή βιταμίνη D

Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες για την απαραίτητη διάρκεια έκθεσης. Η αλήθεια για τα αντηλιακά και τη βιταμίνη. Ο ήλιος είναι η κύρια πηγή βιταμίνης D για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά πόση ώρα πρέπει να εκθέτουμε το δέρμα μας σε αυτόν για να παράγει επαρκείς ποσότητες; Η απάντηση εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς

Ρολό με προσούτο και χαλλούμι

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 1 κιλό κιμά κοτόπουλο 1 μεγάλο κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο ή τριμμένο 1 φλ. φρέσκια ντομάτα αλεσμένη (μια μεγάλη) 1 φλ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο ¼ φλ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 2 γεμάτα κουταλάκια μουστάρδα Ντιζόν 1 κουταλάκι αλάτι 2 κουταλάκια πάπρικα 1/8 κουταλάκι πιπέρι καγιέν 1 κουταλάκι ρίγανη ξηρή

Ομελέτα φούρνου με λουκάνικα

• 300 γρ. πατάτες• 15 γρ. ελαιόλαδο• 200 γρ. λουκάνικα Πιτσιλιάς• 90 γρ. αλεύρι• 120 γρ. γάλα• 3 αυγά ΕΚΤΕΛΕΣΗ Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κομματάκια. Τις ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο και τις απλώνουμε σε ένα ρηχό ταψί φούρνου διαμέτρου περίπου 25εκ. Κόβουμε τα λουκάνικα σε λεπτές φέτες και τις βάζουμε ανάμεσα στις

Πασχάλης: «Έχει κλείσει το κεφάλαιο Eurovision για μένα»

Συνέντευξη στο περιοδικό «Λοιπόν» και τον Ανδρέα Θεοδώρου παραχώρησε ο Πασχάλης. Ο γνωστός τραγουδιστής απάντησε για...

Άγγελος Μπασινάς: «Το Euro έφερε λεφτά»

Ο Άγγελος Μπασινάς μίλησε στην κάμερα της εκπομπής «Καλοκαίρι Παρέα» για το Euro και τη σπουδαία νίκης της Εθνικής Ελλάδας το 2004.

Ταξίδι με παιδιά: Απλές συμβουλές από ειδικούς για να το απολαύσετε με λιγότερη ένταση και άγχος

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία για τους γονείς από το να βλέπουν χαρούμενα τα παιδιά τους. Και τα ταξίδια μπορούν να προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες και αναμνήσεις. Όμως η αλήθεια είναι πως δεν είναι εύκολα. Μπορεί να γίνουν κουραστικά, απρόβλεπτα και απαιτούν πολύ μεγαλύτερη προετοιμασία. Καθώς ετοιμάζεστε για την καλοκαιρινή εξόρμηση, για να απολαύσετε το ταξίδι με

Πρεσβυωπία: Παράγοντες που την προκαλούν, εκτός από την ηλικία

Η πρεσβυωπία δεν είναι πάθηση, αλλά τμήμα της φυσιολογικής γήρανσης του οργανισμού. Η πρεσβυωπία είναι η απώλεια της ικανότητας του ματιού να εστιάζει σε κοντινά αντικείμενα με την πάροδο της ηλικίας. Δεν είναι πάθηση, αλλά τμήμα της φυσιολογικής γήρανσης του οργανισμού. Ωστόσο υπάρχουν μερικοί παράγοντες που μπορεί να την επισπεύσουν. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 2,1

Αθηνά Οικονομάκου: «Εναλλακτικές» διακοπές στις Μαλδίβες με τον Μπρούνο Τσερέλα

Η Αθηνά Οικονομάκου και ο Μπρούνο Τσερέλα περνούν το καλοκαίρι τους στις Μαλδίβες, απολαμβάνοντας στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς. Έπειτα από τις οικογενειακές διακοπές τους στη Σικελία μαζί με τα παιδιά της γνωστής ηθοποιού, το ζευγάρι αποφάσισε να οργανώσει ένα ταξίδι αποκλειστικά για τους δυο τους σε αυτόν τον ονειρεμένο εξωτικό προορισμό. Όπως αποκάλυψε η Αθηνά

Θέλετε να τρώτε πιο υγιεινά; Προσθέστε μισό φλιτζάνι από αυτό το τρόφιμο στη διατροφή σας

Για πολλούς ανθρώπους που προσπαθούν να τρώνε πιο υγιεινά, το βασικό εμπόδιο είναι το κόστος. Τρόφιμα όπως τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, το άπαχο νωπό κρέας και τα θαλασσινά είναι πολύ πιο ακριβά από τα υπερεπεξεργασμένα προϊόντα. Αυτό όμως δεν ισχύει πάντα. Ορισμένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον κόσμο είναι επίσης από τα πιο