Γλαύκωμα: Αδιάγνωστοι είναι οι μισοί ασθενείς – Πόσο γρήγορα εξελίσσεται

Date:

Τι αναφέρει Έλληνας καθηγητής με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα για το Γλαύκωμα (9-15 Μαρτίου 2025).

Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν γλαύκωμα – μία σοβαρή, χρόνια οφθαλμοπάθεια που αν δεν αντιμετωπιστεί προκαλεί μη αναστρέψιμες βλάβες στα μάτια που μπορεί να οδηγήσουν στην τύφλωση. Ωστόσο οι μισοί από αυτούς στις ανεπτυγμένες χώρες είναι αδιάγνωστοι, αφού δεν υποβάλλονται σε προληπτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις.

Δυστυχώς το γλαύκωμα στα αρχικά στάδιά του δεν προκαλεί κανένα απολύτως σύμπτωμα. Έτσι οι ασθενείς αντιλαμβάνονται την ύπαρξή του μόνον όταν προχωρήσει πολύ, έχοντας πια μειώσει για πάντα την περιφερειακή όρασή τους.

Τις επισημάνεις αυτές κάνει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα για το Γλαύκωμα (9-15 Μαρτίου 2025). Η Εβδομάδα αυτή έχει καθιερωθεί από την Παγκόσμια Εταιρεία Γλαυκώματος (World Glaucoma Association – WGA) σε μία προσπάθεια να αυξηθεί η ενημέρωση για τη νόσο.

Όπως αναφέρει η WGA, συνολικώς ένα στα 200 άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών πάσχει από γλαύκωμα. Η συχνότητά του, όμως, αυξάνεται με την ηλικία, με αποτέλεσμα μετά τα 80 έτη να προσβάλλει έναν στους οκτώ ηλικιωμένους.

Σε απόλυτους αριθμούς αυτό σημαίνει ότι πάσχουν σε όλο τον κόσμο 78 εκατομμύρια άνθρωποι. Ο αριθμός τους, όμως, αυξάνεται διαρκώς, κυρίως λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Έτσι, έως το 2040 εκτιμάται ότι θα πλησιάζει τα 112 εκατομμύρια. Από τους ασθενείς αυτούς, τα 22 εκατομμύρια θα πάσχουν από τύφλωση λόγω της νόσου.

«Το γλαύκωμα είναι η συχνότερη αιτία μη αναστρέψιμης απώλειας της όρασης, αλλά δυστυχώς μεγάλος αριθμός πασχόντων παραμένουν αδιάγνωστοι», αναφέρει ο κ. Κανελλόπουλος. «Κύριες αιτίες γι’ αυτό είναι η άγνοια για τη σοβαρότητά του, η μη συμμόρφωση στις συστάσεις για προσυμπτωματικό οφθαλμολογικό έλεγχο και η ανίχνευσή του σε προχωρημένο και κατ’ επέκταση πιο σοβαρό στάδιο».

Κανένα σύμπτωμα στην αρχή

Με το όρο «γλαύκωμα» περιγράφεται μία ομάδα χρόνιων, προοδευτικά εξελισσόμενων εκφυλιστικών παθήσεων, που προκαλούν μη αναστρέψιμες βλάβες στο οπτικό νεύρο.

Στα αρχικά στάδιά του δεν προκαλεί κανένα απολύτως σύμπτωμα, με συνέπεια να μπορεί να γίνει αντιληπτό μόνον όταν πια έχει προχωρήσει πολύ. Η συνέπεια είναι σημαντικό ποσοστό ασθενών να παραμένουν αδιάγνωστοι.

Μελέτες έχουν δείξει ότι στις ανεπτυγμένες χώρες αδιάγνωστο είναι το 50% των ασθενών, ενώ στις αναπτυσσόμενες το 90%. Παγκοσμίως, εξάλλου, 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας της όρασης, γεγονός που απειλεί την όρασή τους.

Οι παράγοντες κινδύνου

Εκτός από την ηλικία, ένας άλλος πολύ ισχυρός παράγοντας κινδύνου είναι το οικογενειακό ιστορικό. Έχει βρεθεί πως τα μέλη των οικογενειών των ασθενών διατρέχουν δεκαπλάσιο κίνδυνο να το αναπτύξουν και τα ίδια, σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Ένας άλλος σοβαρός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξή του είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, από τον οποίο πάσχουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα στη χώρα μας.

Πόσο συχνά χρειαζόμαστε εξετάσεις

Όσο πιο νωρίς, όμως, διαγνωστεί το γλαύκωμα, τόσο λιγότερες βλάβες θα προκληθούν στα μάτια και τόσο περισσότερη όραση θα σωθεί, τονίζει WGA.

Η έγκαιρη διάγνωση προϋποθέτει τακτικό προσυμπτωματικό έλεγχο, επισημαίνει ο δρ Κανελλόπουλος. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να πηγαίνουμε στον οφθαλμίατρο για πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο:

  • Τουλάχιστον μία φορά στις ηλικίες 20 έως 29 ετών και τουλάχιστον δύο φορές από τα 30 έως τα 39 έτη. Ιδανικά θα έπρεπε να πηγαίνουμε κάθε 2 έως 4 χρόνια πριν από την ηλικία των 40 ετών, τονίζει ο καθηγητής
  • Τουλάχιστον μία φορά κάθε 2 έως 3 χρόνια στις ηλικίες 40 έως 60 ετών. Ιδανικά ο έλεγχος πρέπει να είναι ετήσιος
  • Κάθε 1 έως 2 χρόνια μετά τα 60 έτη

Οι γενικές αυτές συστάσεις ισχύουν για όσους δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος ή διαβήτη, καθώς και για όσους έχουν φυσιολογικά ευρήματα στις προληπτικές εξετάσεις.

Όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό πρέπει να αρχίζουν τον τακτικό έλεγχο σε μικρότερη ηλικία. Αν κάποιος έχει παθολογικά ευρήματα, η συχνότητα του επανελέγχου διαφέρει αισθητά. Στους ασθενείς αυτούς η ηλικία έναρξης του συστηματικού ελέγχου και η συχνότητα της επανάληψης καθορίζονται εξατομικευμένα. Τέλος, οι ασθενείς με διαβήτη πρέπει να ελέγχουν προληπτικά την όρασή τους σε ετήσια βάση.

Πόσο γρήγορα εξελίσσεται

Γιατί όμως είναι τόσο σοβαρό το γλαύκωμα; «Η πιο συνηθισμένη αιτία που προκαλεί βλάβες στο οπτικό νεύρο των πασχόντων είναι η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση. Οι νευρικές απολήξεις του οπτικού νεύρου είναι πολύ ευαίσθητες στην αύξησή της και υφίστανται βλάβες από αυτήν», απαντά ο κ. Κανελλόπουλος.

Όταν αρχίσουν οι βλάβες στις νευρικές απολήξεις, αρχίζει πρώτα να μειώνεται η περιφερειακή όραση. Οι πρώτες ενδείξεις είναι η εμφάνιση περιφερειακών σκοτωμάτων. Τα σκοτώματα είναι σκοτεινά σημεία στο περιφερειακό οπτικό πεδίο.

Αν δεν γίνει θεραπεία, η απώλεια της περιφερειακής όρασης θα ενταθεί και κάποια στιγμή ο ασθενής θα συνειδητοποιήσει ότι είναι σαν να βλέπει μέσα από τούνελ. Αν πάλι δεν γίνει θεραπεία, οι βλάβες θα επεκταθούν σε όλο το οπτικό νεύρο και τελικά θα πληγεί και η κεντρική όρασή του, οπότε κινδυνεύει από ολική τύφλωση.

Αυτό όμως συνήθως δεν συμβαίνει σε μία μέρα. Γι’ αυτό τον λόγο οι περισσότεροι ασθενείς έχουν πολλές ευκαιρίες να σταματήσουν ή έστω να επιβραδύνουν τη νόσο. Τυπικά, το γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας που είναι η πιο κοινή μορφή εξελίσσεται βαθμιαία επί πολλά χρόνια. Με την κατάλληλη θεραπεία οι ασθενείς μπορούν να διατηρήσουν ικανοποιητική όραση ακόμα και για 20 ή περισσότερα χρόνια μετά τη διάγνωσή τους.

Μερικοί ασθενείς, όμως, εκδηλώνουν οξύ γλαύκωμα, το οποίο είναι επείγον περιστατικό γιατί μπορεί να προκαλεί μόνιμη απώλεια της όρασης μέσα σε ώρες ή μέρες.

Η θεραπεία

Η θεραπεία που συνιστάται στους ασθενείς συνήθως είναι φαρμακευτική με ειδικά αντιγλαυκωματικά φάρμακα ή/και κολλύρια, επεμβατική (π.χ. με λέιζερ) ή συνδυασμός αυτών.

«Οι θεραπείες μπορούν να διατηρήσουν την εναπομείνουσα όραση, αλλά δεν βελτιώνουν όση έχει ήδη χαθεί από το γλαύκωμα», ξεκαθαρίζει ο κ. Κανελλόπουλος. «Επιπλέον, οι περισσότεροι πάσχοντες χρειάζονται φαρμακευτική θεραπεία για την υπόλοιπη ζωής τους, η οποία όμως για να είναι αποτελεσματική απαιτεί την επιμελή τήρηση της αγωγής. Η ελλιπής συμμόρφωση στην θεραπευτική αγωγή μπορεί να οδηγήσει σε μείωση ή και απώλεια της όρασης», καταλήγει.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Διαβήτης: Η κακή κυκλοφορία του αίματος, οι ορμόνες και τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση

Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση λόγω κακής κυκλοφορίας του αίματος, ορμονικές ανισορροπίες, αυτοάνοσα προβλήματα ή φάρμακα. Ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει κάθε μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τους θύλακες των τριχών σας, οδηγώντας ενδεχομένως σε υπερβολική τριχόπτωση. Εάν έχετε διαβήτη και παρατηρήσετε ότι χάνετε μια αφύσικη ποσότητα μαλλιών, είναι πιθανό

Η υγεία των εσωτερικών οργάνων μας δείχνει πόσο κινδυνεύουμε από άνοια, καρκίνο και άλλες 30 ασθένειες

Οι πιθανές και απίθανες συσχετίσεις που έχουν τα πρόωρα γερασμένα εσωτερικά όργανα με σοβαρά νοσήματα. Τα εσωτερικά μας όργανα μπορεί να γερνάνε ταχύτερα απ’ ό,τι εμείς και αυτό μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος, η καρδιοπάθεια και η άνοια, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων. Εξετάζοντας στοιχεία από περισσότερους από 6.000 εθελοντές

Κολεκτομή: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την αφαίρεση του εντέρου – Σε ποιες περιπτώσεις γίνεται

Ο Λευτέρης Σουλτάτος υποβλήθηκε σε κολεκτομή, αποκάλυψε η Βάσω Λασκαράκη. Πώς γίνεται η επέμβαση. Η γνωστή ηθοποιός Βάσω Λασκαράκη αποκάλυψε σε συνέντευξή της ότι ο σύζυγός της, σεφ Λευτέρης Σουλτάτος, χρειάσθηκε να υποβληθεί σε κολεκτομή για γαστρεντερικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε. Όπως εξήγησε, αφαιρέθηκε τμήμα του εντέρου του αλλά «ευτυχώς όλα πήγαν καλά». Πρόσθεσε, όμως, πως

Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα: Ανάγκη καλύτερης φροντίδας για τους μικρούς ασθενείς

Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα: Ανάγκη καλύτερης φροντίδας για τους μικρούς ασθενείς ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ Παρά τη σημαντική πρόοδο στην κατανόηση και την αντιμετώπιση των Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων, εξακολουθούν να υπάρχουν καθυστερήσεις στη διάγνωση και τη θεραπεία  Η 18η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων». Στόχος αυτής της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση των Επαγγελματιών Υγείας

Πόσα χρόνια ζωής «κερδίζουν» όσοι γυμνάζονται – Μελέτη σε διδύμους απαντά

Πόσα χρόνια ζωής «κερδίζουν» όσοι γυμνάζονται – Μελέτη σε διδύμους απαντά FITNESS Φινλανδοί μελετητές αποκαλύπτουν ένα ανατρεπτικό εύρημα: Ίσως τελικά το «κλειδί» της μακροζωίας να μη το κρατούν αυτοί που νομίζαμε Εδώ και δεκαετίες, η σωματική δραστηριότητα θεωρείται βασικό συστατικό μακροζωίας. Νέα φινλανδική έρευνα, όμως, έρχεται να ανατρέψει αυτή την καλά παγιωμένη ιδέα, υποστηρίζοντας ότι

Ήπαρ: Το μυστικό για να μην «γεμίσει» λίπος κρύβεται στις διατροφικές συνήθειες της… μαμάς

Ήπαρ: Το μυστικό για να μην «γεμίσει» λίπος κρύβεται στις διατροφικές συνήθειες της… μαμάς ΠΑΙΔΙ Νέα έρευνα αναδεικνύει τη σοβαρή επίπτωση που προκαλούν οι κακές διατροφικές επιλογές της μητέρας στην ηπατική υγεία του παιδιού  Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε λιπαρά και σάκχαρα κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία του εμβρύου

Εφηβεία: 3 νέα εργαλεία για ασφαλή πλοήγηση στο YouTube

Η ανάγκη για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο αναδύθηκε πρόσφατα με τον πιο σκληρό τρόπο στο πλαίσιο της νέας και δημοφιλούς σειράς του Netflix με τίτλο «Εφηβεία». Ακριβώς αυτό το χάσμα ανάμεσα στους εφήβους που πλοηγούνται ανεξέλεγκτα στο διαδίκτυο με καταστροφικές συνέπειες και από την άλλη πλευρά των γονέων και εκπαιδευτικών που «χάνονται» και αποπροσανατολίζονται σε

Καλοήθης υπερπλασία προστάτη: Πώς αντιμετωπίζεται ριζικά με ισχυρές ριπές νερού

Τι είναι η μέθοδος aquablation και τι προσφέρει στους ασθενείς. Τι δείχνουν οι μελέτες με αυτήν. Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη μπορεί να αντιμετωπιστεί ριζικά με ισχυρές ριπές νερού (ρομποτική υδροτομή – aquablation), οι οποίες αφαιρούν τον διογκωμένο προστάτη χωρίς να πλήττουν τους γύρω υγιείς ιστούς. Το αποτέλεσμα είναι να ανακουφίζουν άμεσα τα συμπτώματα των

Καρκίνος των επινεφριδίων: Που οφείλεται και τι συμπτώματα προκαλεί

Η νόσος κόστισε τη ζωή της Βελγίδας ηθοποιού Εμιλί Ντεκέν στα 43 της χρόνια. Τι πρέπει να γνωρίζουμε. Τον καρκίνο στα επινεφρίδια έφερε στο προσκήνιο ο θάνατος της Εμιλί Ντεκέν (Emilie Dequenne) από τη νόσο, σε ηλικία μόλις 43 ετών. Η δημοφιλής Βελγίδα ηθοποιός είχε διαγνωστεί με αυτόν το 2023 και τα Χριστούγεννα του 2024

Το 60% των ασθενών διακόπτει τις θεραπείες του λόγω οικονομικών προβλημάτων

Πέρα από τους οικονομικούς λόγους, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη συμμόρφωση των ασθενών με τις θεραπείες τους, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Οι ασθενείς δεν συμμορφώνονται με τις οδηγίες των γιατρών για τις θεραπείες που πρέπει να ακολουθήσουν, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε επιπλοκές, ακόμη και σε θάνατο, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα από ευρωπαϊκές

Γιατί η καλή στοματική υγιεινή προστατεύει την καρδιά και μειώνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Τα τελευταία χρόνια, η έρευνα έχει υποδείξει μια σύνδεση μεταξύ των βακτηρίων του στόματος και της νόσου Αλτσχάιμερ, εγείροντας ανησυχίες για όσους έχουν κακή οδοντική υγεία. Με σχεδόν 700 είδη βακτηρίων να κατοικούν στο ανθρώπινο στόμα, οι ειδικοί λένε ότι η καλή στοματική υγιεινή θα μπορούσε να ωφελήσει τόσο την υγεία της καρδιάς όσο και