Γλαύκωμα: Αδιάγνωστοι είναι οι μισοί ασθενείς – Πόσο γρήγορα εξελίσσεται

Date:

Τι αναφέρει Έλληνας καθηγητής με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα για το Γλαύκωμα (9-15 Μαρτίου 2025).

Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν γλαύκωμα – μία σοβαρή, χρόνια οφθαλμοπάθεια που αν δεν αντιμετωπιστεί προκαλεί μη αναστρέψιμες βλάβες στα μάτια που μπορεί να οδηγήσουν στην τύφλωση. Ωστόσο οι μισοί από αυτούς στις ανεπτυγμένες χώρες είναι αδιάγνωστοι, αφού δεν υποβάλλονται σε προληπτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις.

Δυστυχώς το γλαύκωμα στα αρχικά στάδιά του δεν προκαλεί κανένα απολύτως σύμπτωμα. Έτσι οι ασθενείς αντιλαμβάνονται την ύπαρξή του μόνον όταν προχωρήσει πολύ, έχοντας πια μειώσει για πάντα την περιφερειακή όρασή τους.

Τις επισημάνεις αυτές κάνει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα για το Γλαύκωμα (9-15 Μαρτίου 2025). Η Εβδομάδα αυτή έχει καθιερωθεί από την Παγκόσμια Εταιρεία Γλαυκώματος (World Glaucoma Association – WGA) σε μία προσπάθεια να αυξηθεί η ενημέρωση για τη νόσο.

Όπως αναφέρει η WGA, συνολικώς ένα στα 200 άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών πάσχει από γλαύκωμα. Η συχνότητά του, όμως, αυξάνεται με την ηλικία, με αποτέλεσμα μετά τα 80 έτη να προσβάλλει έναν στους οκτώ ηλικιωμένους.

Σε απόλυτους αριθμούς αυτό σημαίνει ότι πάσχουν σε όλο τον κόσμο 78 εκατομμύρια άνθρωποι. Ο αριθμός τους, όμως, αυξάνεται διαρκώς, κυρίως λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Έτσι, έως το 2040 εκτιμάται ότι θα πλησιάζει τα 112 εκατομμύρια. Από τους ασθενείς αυτούς, τα 22 εκατομμύρια θα πάσχουν από τύφλωση λόγω της νόσου.

«Το γλαύκωμα είναι η συχνότερη αιτία μη αναστρέψιμης απώλειας της όρασης, αλλά δυστυχώς μεγάλος αριθμός πασχόντων παραμένουν αδιάγνωστοι», αναφέρει ο κ. Κανελλόπουλος. «Κύριες αιτίες γι’ αυτό είναι η άγνοια για τη σοβαρότητά του, η μη συμμόρφωση στις συστάσεις για προσυμπτωματικό οφθαλμολογικό έλεγχο και η ανίχνευσή του σε προχωρημένο και κατ’ επέκταση πιο σοβαρό στάδιο».

Κανένα σύμπτωμα στην αρχή

Με το όρο «γλαύκωμα» περιγράφεται μία ομάδα χρόνιων, προοδευτικά εξελισσόμενων εκφυλιστικών παθήσεων, που προκαλούν μη αναστρέψιμες βλάβες στο οπτικό νεύρο.

Στα αρχικά στάδιά του δεν προκαλεί κανένα απολύτως σύμπτωμα, με συνέπεια να μπορεί να γίνει αντιληπτό μόνον όταν πια έχει προχωρήσει πολύ. Η συνέπεια είναι σημαντικό ποσοστό ασθενών να παραμένουν αδιάγνωστοι.

Μελέτες έχουν δείξει ότι στις ανεπτυγμένες χώρες αδιάγνωστο είναι το 50% των ασθενών, ενώ στις αναπτυσσόμενες το 90%. Παγκοσμίως, εξάλλου, 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας της όρασης, γεγονός που απειλεί την όρασή τους.

Οι παράγοντες κινδύνου

Εκτός από την ηλικία, ένας άλλος πολύ ισχυρός παράγοντας κινδύνου είναι το οικογενειακό ιστορικό. Έχει βρεθεί πως τα μέλη των οικογενειών των ασθενών διατρέχουν δεκαπλάσιο κίνδυνο να το αναπτύξουν και τα ίδια, σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Ένας άλλος σοβαρός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξή του είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, από τον οποίο πάσχουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα στη χώρα μας.

Πόσο συχνά χρειαζόμαστε εξετάσεις

Όσο πιο νωρίς, όμως, διαγνωστεί το γλαύκωμα, τόσο λιγότερες βλάβες θα προκληθούν στα μάτια και τόσο περισσότερη όραση θα σωθεί, τονίζει WGA.

Η έγκαιρη διάγνωση προϋποθέτει τακτικό προσυμπτωματικό έλεγχο, επισημαίνει ο δρ Κανελλόπουλος. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να πηγαίνουμε στον οφθαλμίατρο για πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο:

  • Τουλάχιστον μία φορά στις ηλικίες 20 έως 29 ετών και τουλάχιστον δύο φορές από τα 30 έως τα 39 έτη. Ιδανικά θα έπρεπε να πηγαίνουμε κάθε 2 έως 4 χρόνια πριν από την ηλικία των 40 ετών, τονίζει ο καθηγητής
  • Τουλάχιστον μία φορά κάθε 2 έως 3 χρόνια στις ηλικίες 40 έως 60 ετών. Ιδανικά ο έλεγχος πρέπει να είναι ετήσιος
  • Κάθε 1 έως 2 χρόνια μετά τα 60 έτη

Οι γενικές αυτές συστάσεις ισχύουν για όσους δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος ή διαβήτη, καθώς και για όσους έχουν φυσιολογικά ευρήματα στις προληπτικές εξετάσεις.

Όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό πρέπει να αρχίζουν τον τακτικό έλεγχο σε μικρότερη ηλικία. Αν κάποιος έχει παθολογικά ευρήματα, η συχνότητα του επανελέγχου διαφέρει αισθητά. Στους ασθενείς αυτούς η ηλικία έναρξης του συστηματικού ελέγχου και η συχνότητα της επανάληψης καθορίζονται εξατομικευμένα. Τέλος, οι ασθενείς με διαβήτη πρέπει να ελέγχουν προληπτικά την όρασή τους σε ετήσια βάση.

Πόσο γρήγορα εξελίσσεται

Γιατί όμως είναι τόσο σοβαρό το γλαύκωμα; «Η πιο συνηθισμένη αιτία που προκαλεί βλάβες στο οπτικό νεύρο των πασχόντων είναι η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση. Οι νευρικές απολήξεις του οπτικού νεύρου είναι πολύ ευαίσθητες στην αύξησή της και υφίστανται βλάβες από αυτήν», απαντά ο κ. Κανελλόπουλος.

Όταν αρχίσουν οι βλάβες στις νευρικές απολήξεις, αρχίζει πρώτα να μειώνεται η περιφερειακή όραση. Οι πρώτες ενδείξεις είναι η εμφάνιση περιφερειακών σκοτωμάτων. Τα σκοτώματα είναι σκοτεινά σημεία στο περιφερειακό οπτικό πεδίο.

Αν δεν γίνει θεραπεία, η απώλεια της περιφερειακής όρασης θα ενταθεί και κάποια στιγμή ο ασθενής θα συνειδητοποιήσει ότι είναι σαν να βλέπει μέσα από τούνελ. Αν πάλι δεν γίνει θεραπεία, οι βλάβες θα επεκταθούν σε όλο το οπτικό νεύρο και τελικά θα πληγεί και η κεντρική όρασή του, οπότε κινδυνεύει από ολική τύφλωση.

Αυτό όμως συνήθως δεν συμβαίνει σε μία μέρα. Γι’ αυτό τον λόγο οι περισσότεροι ασθενείς έχουν πολλές ευκαιρίες να σταματήσουν ή έστω να επιβραδύνουν τη νόσο. Τυπικά, το γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας που είναι η πιο κοινή μορφή εξελίσσεται βαθμιαία επί πολλά χρόνια. Με την κατάλληλη θεραπεία οι ασθενείς μπορούν να διατηρήσουν ικανοποιητική όραση ακόμα και για 20 ή περισσότερα χρόνια μετά τη διάγνωσή τους.

Μερικοί ασθενείς, όμως, εκδηλώνουν οξύ γλαύκωμα, το οποίο είναι επείγον περιστατικό γιατί μπορεί να προκαλεί μόνιμη απώλεια της όρασης μέσα σε ώρες ή μέρες.

Η θεραπεία

Η θεραπεία που συνιστάται στους ασθενείς συνήθως είναι φαρμακευτική με ειδικά αντιγλαυκωματικά φάρμακα ή/και κολλύρια, επεμβατική (π.χ. με λέιζερ) ή συνδυασμός αυτών.

«Οι θεραπείες μπορούν να διατηρήσουν την εναπομείνουσα όραση, αλλά δεν βελτιώνουν όση έχει ήδη χαθεί από το γλαύκωμα», ξεκαθαρίζει ο κ. Κανελλόπουλος. «Επιπλέον, οι περισσότεροι πάσχοντες χρειάζονται φαρμακευτική θεραπεία για την υπόλοιπη ζωής τους, η οποία όμως για να είναι αποτελεσματική απαιτεί την επιμελή τήρηση της αγωγής. Η ελλιπής συμμόρφωση στην θεραπευτική αγωγή μπορεί να οδηγήσει σε μείωση ή και απώλεια της όρασης», καταλήγει.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Eurovision 2026 – Δημήτρης Κοντόπουλος: Οι πρώτες δηλώσεις μετά τη μεγάλη νίκη με την Βουλγαρία

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Την πρώτη θέση στην Eurovision 2026 κατέκτησε η Dara με το Bangaranga, το οποίο και υπογράφει ο Δημήτρης Κοντόπουλος, όπως είδαμε το βράδυ του Σαββάτου στην ΕΡΤ σε απευθείας σύνδεση από την Βιέννη της Αυστρίας. Αμέσως μετά το τέλος του μεγάλου τελικού, μάλιστα, ο Έλληνας συνθέτης παραχώρησε

Eurovision 2026 – Ο Ακύλας στην πρώτη δήλωση: «Πάλι κουβά! Δεν ξέρω αν πρέπει να ζητήσω συγγνώμη»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google H Eurovision 2026 έχει περάσει πλέον στην ιστορία και μεγάλη νικήτρια αναδείχθηκε η Dara από την Βουλγαρία με το Bangaranga. Ο Ακύλας τρμάτισε στη 10η θέση και λίγα λεπτά μετά το τέλος του διαγωνισμού έκανε τις πρώτες του δηλώσεις. «Πάλι κουβά!», είπε μμε χιούμορ ο Ακύλας και

Eurovision 2026: Αυτοί είναι οι βαθμοί του κοινού από την Ελλάδα

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Με την σαρωτική νίκη της Βουλγαρίας, ανατρέποντας πλήρως όλα τα προγνωστικά, ολοκληρώθηκε ο μεγάλος τελικός της Eurovision 2026 τα ξημερώματα της Κυριακής σ’ απευθείας σύνδεση από την Αυστρία. Η ελληνική προσπάθεια με τον Ακύλα και το Ferto κατόρθωσε να βρεθεί στη 10η θέση συγκεντρώνοντας 220 βαθμούς την

Αθηνά Οικονομάκου – Μπρούνο Τσερέλα: Παντρεύτηκαν υπό άκρα μυστικότητα

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Το απόγευμα του Σαββάτου, 16 Μαϊου, επέλεξαν η Αθηνά Οικονομάκου και ο Μπρούνο Τσερέλα να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα της σχέσης τους κάτω από άκρα μυστικότητα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Κάλλιας Καρτσάκη για το Tlife.gr, ο θρησκευτικός γάμος της ηθοποιού και του μπασκετμπολίστα έγινε

Οι πρώτες δηλώσεις του Ακύλα μετά τον διαγωνισμό: Έδωσα το 100% του εαυτού μου, είμαι στενοχωρημένος γιατί δεν ήθελα να σας απογοητεύσω

Οι πρώτες δηλώσεις του Ακύλα μετά τον διαγωνισμό: Έδωσα το 100% του εαυτού μου, είμαι στενοχωρημένος γιατί δεν ήθελα να σας απογοητεύσω Ίσως μας αδίκησαν λίγο, είπε ενώ ευχαρίστησε τους πάντες γιατί του έδωσαν τη δυνατότητα να ζήσει όλη αυτή την εμπειρία Στενοχωρημένος γιατί δεν ήθελε να απογοητεύσει όσους τον στήριξαν δήλωσε ο Ακύλας στις

Το μεγάλο φαβορί ανέβηκε στη σκηνή της Eurovision: Δείτε την εντυπωσιακή εμφάνιση της Φινλανδίας

Το μεγάλο φαβορί ανέβηκε στη σκηνή της Eurovision: Δείτε την εντυπωσιακή εμφάνιση της Φινλανδίας Η Linda Lampenius και ο Pete Parkkonen διαγωνίστηκαν 17οι στον μεγάλο τελικό και αποθεώθηκαν - «Έπος», «Θα κερδίσει», έγραψαν στο X Στη σκηνή της Eurovision ανέβηκε στη 17η θέση το μεγάλο φαβορί, η Φινλανδία, την οποία εκπροσωπούν η Linda Lampenius και

Eurovision 2026: Ο Ακύλας σάρωσε με το «Ferto» – Πλώρη για την πρωτιά βάζει η Ελλάδα

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Τον καλύτερό του εαυτό έδωσε ο Ακύλας με την εμφάνισή του στον Μεγάλο Τελικό της Eurovision 2026. Ο Έλληνας εκπρόσωπος κατάφερε να παρασύρει το κοινό της Wiener Stadthalle στους ξέφρενους ρυθμούς του “Ferto” και να πάρει το πιο δυνατό χειροκρότημα. Με τον αριθμό #6 στην “φανέλα” του

Eurovision 2026 – Τελικός Live: Ο Ακύλας με το «Ferto» στη μάχη για να επιστρέψει το τρόπαιο στην Ελλάδα

23:47 Κάνουμε ένα βήμα βορειότερα και οδηγούμαστε στη Λιθουανία, τη μόνη χώρα της Βαλτικής που δεν έχει κερδίσει ακόμα τη Eurovision. Δεν θα συμβεί ούτε φέτος παρά τη φιλότιμη dark-aesthetic προσπάθεια. 23:43 Στο #18 η Πολωνή Alicja, θυμίζει έντονα τραγούδι της Beyonce που σίγουρα θα μπορούσε να έχει συμπεριληφθεί στο “Lemonade”. Εντυπωσιακές φωνητικές ικανότητες και

Δείτε live: Κατέκτησε την Eurovision η Βουλγαρία έπειτα από θρίλερ με το Ισραήλ – Στη 10η θέση ο Ακύλας για την Ελλάδα

Δείτε live: Κατέκτησε την Eurovision η Βουλγαρία έπειτα από θρίλερ με το Ισραήλ - Στη 10η θέση ο Ακύλας για την Ελλάδα 16.05.2026, 21:10 UPD: 17.05.2026, 02:00 454 ΣΧΟΛΙΑ 16.05.2026, 21:10 UPD: 17.05.2026, 02:00 454 ΣΧΟΛΙΑ Σχετικά Άρθρα Thema Insights Μια πιο καθαρή πόλη ξεκινάει από εμάς και τη Sanitas Με αγάπη για την καθαριότητα

Η Βέρκα Σερντιούτσκα επέστρεψε στη Eurovision: Όλο το στάδιο τραγούδησε μαζί της το «Volare», βίντεο

Η Βέρκα Σερντιούτσκα επέστρεψε στη Eurovision: Όλο το στάδιο τραγούδησε μαζί της το «Volare», βίντεο Η Ουκρανή τραγουδίστρια που έγραψε ιστορία στη διοργάνωση το 2007 με το « Dancing Lasha Tumbai» άφησε για μία ακόμη φορά το αποτύπωμά της στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου 16 Μαΐου Γεωργία Κοτζιά 17.05.2026, 01:03 UPD: 17.05.2026, 01:11 1 ΣΧΟΛΙΟ Στη

Eurovision 2026: Μεγάλη νικήτρια η Βουλγαρία – Απογοήτευση για τη θέση του Akylas

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Με μια εμφατική επικράτηση που επιβεβαίωσε τις στοιχηματικές τάσεις των τελευταίων ωρών, η Βουλγαρία αναδείχθηκε η μεγάλη νικήτρια της Eurovision 2026. Η χώρα κατάφερε να συγκεντρώσει την προτίμηση των τηλεθεατών παίρνοντας 312 βαθμούς από το κοινό, γεγονός που την εκτόξευσε στους 516 βαθμούς συνολικά στην τελική

Eurovision 2026 – Tελικός: «Έπος» – Αποθέωση για τον Akyla στο X

Eurovision 2026 – Tελικός: Η εμφάνιση του Akyla στον μεγάλο τελικό της Eurovision κατάφερε να ξεσηκώσει το κοινό και να προκαλέσει «έκρηξη» σχολίων στο X, με χιλιάδες χρήστες να μιλούν για μία από τις πιο δυνατές στιγμές της βραδιάς. Από τα πρώτα κιόλας λεπτά μετά την εμφάνισή του, το όνομα του καλλιτέχνη βρέθηκε στα trends