Το άγχος και οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο καθώς μεγαλώνουν οι άνθρωποι.
Μπορεί να παρατηρήσετε από τον εαυτό σας ή τους γύρω σας, ότι όσο μεγαλώνουμε ο ύπνος αρχίζει να είναι λιγότερος είτε σε διάρκεια είτε και σε ποιότητα, επηρεάζοντας την υγεία μας και την ψυχολογία μας. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό όλο και περισσότερο όσο περνάνε τα χρόνια;
Ο Δρ. Σέλμπι Χάρις, ψυχολόγος και ειδικός ύπνου στο White Plains της Νέας Υόρκης, εξηγεί ότι το άγχος, τα μοτίβα του ύπνου και οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο καθώς μεγαλώνουν οι άνθρωποι.
«Καθώς αρχίζουμε να περνάμε στα 60, 70 μας, έχουμε περισσότερα υποκείμενα προβλήματα, επομένως ο ύπνος μας γίνεται γενικά πιο ελαφρύς», λέει ο Δρ.Χάρις. «Υπάρχουν διαταραχές ύπνου, όπως η αϋπνία, ή το γεγονός ότι πρέπει να πηγαίνεις περισσότερο στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας».
Έρευνες δείχνουν ότι έως και το 70% των ατόμων 65 ετών και άνω έχουν χρόνια προβλήματα ύπνου και οι ορμονικές αλλαγές παίζουν μεγάλο ρόλο σε αυτό, ειδικά για τις γυναίκες.
Δείτε επίσης: Αϋπνία: Γιατί ο ύπνος ποτέ δεν φτάνει και τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό
Σύμφωνα με τον ειδικό, οι γυναίκες τείνουν να έχουν περισσότερες εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, περισσότερη άπνοια και έτσι καταήγουν να έχουν περισσότερη αϋπνία.
«Το βαθύτερο στάδιο του ύπνου είναι αυτό στο οποίο οι μύες επανορθώνονται. Και όσο μεγαλώνεις, δεν το χρειάζεσαι τόσο, όσο όταν είσαι νεότερος», λέει ο Δρ.Χάρις, προσθέτοντας ότι τα μικρότερα παιδιά κοιμούνται πολύ βαθύτερα.
«Οι ηλικιωμένοι απλώς ξυπνούν πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω πόνου και πρέπει να ουρήσουν», πρόσθεσε.
Επιπλέον, τόνισε ότι είναι μύθος ότι οι ηλικιωμένοι δεν χρειάζονται πολύ ύπνο. «Αν ένας γιατρός σας πει ότι είναι φυσιολογικό να λιγοστεύουν οι ώρες του ύπνου όσο μεγαλώνετε, ζητήστε τη συμβουλή κάποιου άλλου».
Δείτε επίσης: Μελατονίνη: Πως βοηθάει τον ύπνο και πως να την παίρνετε
Πως να κοιμάστε καλύτερα
Για να είναι καλύτερος ο ύπνος στους ηλικιωμένουν που αντιμετωπίζουν ποβλήματα, ο Δρ. Χάρις συμβουλεύει να διατηρούν το δωμάτιό τους δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο.
Επίσης, στους πολυάσχολους ανθρώπους συμβουλεύει να διαλογίζονται έστω για πέντε λεπτά κατά την διάρκεια της ημέρας για να χαλαρώνει ο εγκέφαλος.
Επιπλέον, για να αποκοιμηθείτε πιο εύκολα το βράδυ, συμβουλεύει να αποφεύεγεται να παίρνετε «υπνάκους» κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Τέλος, φροντίστε να διατηρήσετε ένα συγκεκριμένο μοτίβο ύπνου, δηλαδή να πέφτετε στο κρεβάτι όσο το δυνατόν την ίδια ώρα κάθε μέρα.
Δείτε επίσης: Υπνοθεραπεία: Σε ποιες παθήσεις και ψυχικές νόσους είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματική
Αν τα προβλήματα με τον ύπνο σας επιμείνουν, καλό θα ήταν να συμουλευτείτε έναν γιατρό. «Υπάρχουν πολλές θεραπείες όπως γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία για την αϋπνία ή και φάρμακα», καταλήγει ο Δρ. Χάρις.
Φωτογραφία iStock