Κ. Κωνσταντιντίδης: Βελτιώνεται η πρόγνωση στον καρκίνο του παγκρέατος που ανιχνεύεται νωρίς

Date:

Τα οφέλη που παρέχει η ρομποτική χειρουργική στην αντιμετώπιση των καρκίνων του πεπτικού συστήματος.

Η έγκαιρη διάγνωση βελτιώνει σημαντικά την πρόγνωση στους ασθενείς με καρκίνο στο πάγκρεας, καθώς επιτρέπει την χειρουργική αφαίρεσή του.

Ενώ πριν από δέκα χρόνια επιβίωνε ο ένας στους τέσσερις πάσχοντες, το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης με καρκίνο στο πάγκρεας είναι πλέον 40-45% όταν γίνεται έγκαιρη διάγνωση. Η πενταετής επιβίωση είναι ένα ορόσημο, καθώς σηματοδοτεί την ίαση.

Ωστόσο ρόλο παίζει και σε ποιο σημείο του παγκρέατος βρίσκεται ο όγκος, ανέφερε στο Πρακτορείο FM ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, διευθυντής του Τμήματος Γενικής, Λαπαροσκοπικής, Ογκολογικής & Ρομποτικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και πρόεδρος της Παγκόσμιας Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής.

«Η αριστερή πλευρά του παγκρέατος (το σώμα και η ουρά όπως λέμε εμείς οι χειρουργοί) σαν προσέγγιση χειρουργική είναι πιο εύκολη, έχει καλύτερη ανάρρωση και μεγαλύτερη επιβίωση», είπε. «Η κεφαλή του παγκρέατος είναι πιο δύσκολη περιοχή και ελλοχεύουν μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τον ασθενή».

Ο κ. Κωνσταντινίδης επισήμανε πως η πρόληψη για τον καρκίνο στο πάγκρεας είναι η υγιεινή ζωή που συνιστάται για όλες τις ασθένειες, δηλαδή:

  • Υγιεινή διατροφή
  • Άσκηση
  • Ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη
  • Αποφυγή του αλκοόλ
  • Αποφυγή του καπνίσματος
  • Διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους

Όσον αφορά τις εξετάσεις, ο κ. Κωνσταντινίδης αναφέρει ότι αρχικά μπορεί να γίνει ένα απλό υπερηχογράφημα άνω κοιλίας. «Αν ο υπέρηχος δεν μπορεί να δείξει το πάγκρεας σωστά, τότε μπορεί να γίνει αξονική ή μαγνητική τομογραφία», πρόσθεσε.

Συμπτώματα και κληρονομικότητα

Οι ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα πρέπει οπωσδήποτε να απευθύνονται στο γιατρό. Τέτοια συμπτώματα είναι λ.χ.:

  • Προβλήματα στην πέψη
  • Πόνος στο πίσω μέρος της κοιλιάς στην πλάτη ή στην άνω κοιλία
  • Αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των κενώσεων
  • Ανορεξία
  • Ακεφιά κ.λπ.

«Ο καρκίνος στο πάγκρεας πολλές φορές δίνει άτυπα συμπτώματα», εξήγησε. «Δεν προκαλεί πάντοτε ίκτερο, όπως συμβαίνει λ.χ. με την απόφραξη του χοληδόχου πόρου».

Όσον αφορά τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό της νόσου, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν. «Όταν έχουν έναν συγγενή πρώτου βαθμού που έχει εκδηλώσει καρκίνο στο πάγκρεας, έχουν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν και αυτοί την συγκεκριμένη κακοήθεια», ανέφερε. «Αν έχουν δύο συγγενείς πρώτου βαθμού, τότε αυξάνεται πάνω από πέντε φορές ο κίνδυνος. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται πιο λεπτομερής έλεγχος από παθολόγο, γαστρεντερολόγο και ογκολόγο».

Η ρομποτική χειρουργική

Ο κ. Κωνσταντινίδης ήταν πρόεδρος στο 15ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομποτικής Χειρουργικής, που διεξήχθη προ διμήνου στη Ρώμη. Όπως είπε, η ρομποτική χειρουργική που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται και στον δημόσιο τομέα Υγείας στη χώρα μας, παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα στην Ογκολογία.

Όπως αναφέρθηκε και στο συνέδριο, η ρομποτική χειρουργική έχει καθιερωθεί ως ασφαλέστερος τρόπος χειρουργικής προσέγγισης στους καρκίνους του πεπτικού, δηλαδή:

  • Στο πάγκρεας
  • Το στομάχι
  • Το λεπτό έντερο
  • Το παχύ έντερο (κόλον) και το ορθό
  • Τα χοληφόρα

«Το γεγονός ότι οι ρομποτικές επεμβάσεις καταργούν τις μεγάλες τομές στο κοιλιακό τοίχωμα σημαίνει ότι αμέσως εξαλείφονται οι επιπλοκές της τομής», εξήγησε. Πρακτικά αυτό σημαίνει «λιγότερος πόνος για τον ασθενή, λιγότερη ανάγκη ισχυρών αναλγητικών μετά την επέμβαση, πολύ πιο γρήγορη ανάρρωση και εξάλειψη αναπνευστικών λοιμώξεων. Δεν παρατηρούνται επίσης θρομβώσεις και πνευμονικές εμβολές, γιατί ο ασθενής κινητοποιείται αμέσως».

Έχει επίσης μειωθεί σημαντικά ο φόβος για λοίμωξη του χειρουργικού τραύματος και τα μετεγχειρητικά προβλήματα αυτού του είδους.

Επιπλέον, αν ένας ασθενής χρειάζεται χημειοθεραπεία μετά την επέμβαση, δεν περιμένει δύο και τρεις μήνες όπως γίνεται με τις συμβατικές επεμβάσεις. Σε 15 έως 20 ημέρες μπορεί να αρχίσει τη θεραπεία του. Δεν διασπείρονται, τέλος, κύτταρα από τους όγκους, διότι οι ρομποτικές επεμβάσεις γίνονται αναίμακτα, κατά τον κ. Κωνσταντινίδη.

Και στα δημόσια νοσοκομεία

Το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, το Αρεταίειο και το Μεταξά είναι ήδη εξοπλισμένα με ρομποτικά συστήματα και έχουν αρχίσει την εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής.

«Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι στο μέλλον οι περισσότεροι γιατροί θα χειρουργούν με αυτό τον τρόπο, γιατί παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια», εκτίμησε ο κ. Κωνσταντινίδης. «Επομένως, αυτοί που θέλουν να εκπαιδευτούν, που επί της ουσίας είναι όλοι οι νέοι γιατροί, είτε πάνε σε κέντρα αναφοράς του εξωτερικού που δεν είναι και πάρα πολλά ακόμα, είτε έρχονται σε μας και τους εκπαιδεύουμε. Παρακολουθούν επεμβάσεις δικές μου, επιβλέπω εγώ προγράμματα που ξεκινούν και έχουμε μία συνεχή επικοινωνία. Είμαστε κέντρο εκπαίδευσης, στο οποίο έρχονται συνάδελφοι από Αμερική, Καναδά και γενικότερα από όλο τον κόσμο».

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Οι λάμπες μανικιούρ αλλοιώνουν τα κύτταρα στο δέρμα και προκαλούν βλάβες, δείχνει μελέτη

Οι λάμπες νυχιών UV LED χρησιμοποιούνται ευρέως για γυναίκες που κάνουν μανιιούρ, αλλά προκαλούν σοβαρές βλάβες στο δέρμα. Μια ομάδα επιστημόνων από την Αργεντινή εξέτασαν πώς η δόση υπεριώδους ακτινοβολίας που εκπέμπεται από μια σύγχρονη λάμπα μανικιούρ επηρέαζε τα κοινά μόρια στο δέρμα. Διαπίστωσαν ότι μόλις λίγα λεπτά έκθεσης άλλαζαν αυτά τα μόρια με τρόπους

Άσθμα: Τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιωθεί η κατάστασή σας, σύμφωνα με νέα μελέτη

Θέλετε να βελτιώσετε το άσθμα σας; Καλλιεργήστε μια θετική προοπτική, λένε οι ερευνητές. Το επίπεδο αισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας ενός ασθενούς με άσθμα μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται τα συμπτώματά του, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι άνθρωποι που περιμένουν ότι το άσθμα και η υγεία τους θα επιδεινωθούν καταλήγουν να αναφέρουν περισσότερα

Δέρμα και καλοκαίρι: Αποφύγετε εγκαύματα και τσιμπήματα με έξυπνους τρόπους

Κατά τους θερινούς μήνες, η προφύλαξη από την ηλιακή ακτινοβολία είναι απολύτως αναγκαία. Η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα, φωτογήρανση και, μακροπρόθεσμα, αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. «Συνιστάται η χρήση αντηλιακού με δείκτη SPF 30 και άνω, εφαρμογή κάθε δύο ώρες και σίγουρα μετά από μπάνιο ή έντονη εφίδρωση. Η αποφυγή

Κωνσταντίνος Βασάλος για Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Το ότι χώρισαμε, δεν σημαίνει ότι έχω σταματήσει να την αγαπάω

Κωνσταντίνος Βασάλος για Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Το ότι χώρισαμε, δεν σημαίνει ότι έχω σταματήσει να την αγαπάω Κωνσταντίνος Βασάλος για Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Το ότι χώρισαμε, δεν σημαίνει ότι έχω σταματήσει να την αγαπάω Έχει υπάρξει κοπέλα στο παρελθόν που μου έχει ξυπνήσει το πατρικό ένστικτο, δήλωσε ο πρώην παίκτης του «Survivor» Με ειλικρίνεια, τη σχέση του με

Τζούλιαν ΜακΜάχον: Η οικογένειά του σπάει τη σιωπή της με μία ανάρτηση για τον θάνατό του

Ο ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών από καρκίνο

Καραβάτου: «Αισθάνθηκα αποτυχημένη που δεν μπόρεσα να κρατήσω τον γάμο μου με τον Κρατερό»

Με αφορμή την επιστροφή της στην πρωινή ζώνη της τηλεόρασης μέσα από τη συχνότητα του ANT1, η Κατερίνα Καραβάτου παραχώρησε μια συνέντευξη στο περιοδικό ΟΚ! και τον Νίκο Γεωργιάδη. Η παρουσιάστρια μίλησε για το διαζύγιό της με τον Κρατερό Κατσούλη, αποκαλύπτοντας ότι ένιωσε πως απέτυχε, αφού ποτέ δεν είχε φανταστεί ότι η σχέση τους θα

Μπαλάσκας: «Δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό της προέδρου που αθώωσε τον γνωστό ηθοποιό που ήπιε»

Απορημένος είναι ο αστυνομικός αναλυτής Σταυρός Μπαλάσκας με το γεγονός ότι πρόεδρος του δικαστηρίου έκρινε αθώο γνωστό ηθοποιό που συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας 7 Ιουλίου μετά το τέλος θεατρικής παράστασης, όταν έπεσε σε μπλόκο με αλκοτέστ στον Βόλο και βρέθηκε να έχει καταναλώσει αλκοόλ πάνω από το όριο. Ο 48χρονος ηθοποιός παραδέχτηκε το λάθος

Η βιταμίνη D ενισχύει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας για γυναίκες με καρκίνο του μαστού [μελέτη]

Η βιταμίνη D μπορεί να ενισχύσει την επιτυχία της θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού κατά 79%, όπως έδειξε μια νέα μελέτη. Σε μια μελέτη που διεξήχθη στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο της Βραζιλίας, η χορήγηση συμπληρωμάτων χαμηλής δόσης βιταμίνης D σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού, σχεδόν διπλασίασε το ποσοστό ανταπόκρισης στη θεραπεία.

«Ακούω τον ήχο της βροχής για πρώτη φορά»: Γονιδιακή θεραπεία αποκαθιστά την ακοή όχι μόνο σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες

Σε μια πρωτοποριακή επιστημονική εξέλιξη, ερευνητές ανακοίνωσαν πως γονιδιακή θεραπεία κατάφερε να αποκαταστήσει την ακοή σε άτομα με συγγενή κώφωση, ακόμη και σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Μεταξύ των συμμετεχόντων, ένας 24χρονος άνδρας άκουσε για πρώτη φορά στη ζωή του, γεγονός που καταρρίπτει προηγούμενες υποθέσεις ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις είναι αποτελεσματικές μόνο σε πολύ μικρά

Περίπου 2.300 άνθρωποι φέρεται να πέθαναν από το κύμα καύσωνα που σάρωσε την Ευρώπη

Η Αθήνα και άλλες 11 πόλεις βρέθηκαν στο επίκεντρο επιστημονικής έρευνας για τους θανάτους από αίτια που συνδέονται με το κύμα καύσωνα. Περίπου 2.300 άνθρωποι ενδέχεται να πέθαναν από αίτια που συνδέονται με τη ζέστη σε 12 πόλεις της Ευρώπης στη διάρκεια του πρόσφατου καύσωνα, που τερματίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με μια γρήγορη επιστημονική