Υπογονιμότητα: Ο HPV μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το σπέρμα των ανδρών

Date:

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι κυρίως γνωστός για τη συσχέτισή του με διάφορους καρκίνους, ιδίως με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ολοένα και περισσότερες έρευνες, ωστόσο, υποδηλώνουν μια πιθανή σχέση μεταξύ της μόλυνσης από HPV και της ανδρικής υπογονιμότητας. Ενώ οι ακριβείς μηχανισμοί βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση, αρκετές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις παραμέτρους του σπέρματος και τη συνολική γονιμότητά στους άνδρες.

Μελέτες έχουν καταδείξει την παρουσία DNA του HPV στο σπέρμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο ιός μπορεί να μολύνει τα κύτταρά του. Αυτή η αλληλεπίδραση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατακερματισμό του DNA, μειωμένη κινητικότητα και μη φυσιολογική μορφολογία, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμοποίηση.

Ο HPV μπορεί, επίσης, να προκαλέσει οξειδωτικό στρες στο σπέρμα, προκαλώντας περαιτέρω βλάβη στο DNA του και μειώνοντας τη βιωσιμότητά του.

«Ο μεγάλος αριθμός υπογόνιμων ζευγαριών που στρέφονται στις τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχει καταστήσει επιτακτική την ανάγκη για αναζήτηση και κατανόηση των αιτιών της αδυναμίας τεκνοποίησης. Προβλήματα στην αναπαραγωγική υγεία  των ανδρών ευθύνονται για το 50% των περιπτώσεων. Πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα που επηρεάζεται από πολλούς περιβαλλοντικούς και παθολογικούς παράγοντες. Τα τελευταία χρόνια ερευνάται ο ρόλος των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων», σημειώνει ο Χειρουργός Ανδρολόγος Ουρολόγος δρ Αναστάσιος Λιβάνιος.

Δείτε επίσης: HPV: Πόσοι θάνατοι καταγράφηκαν στην Ελλάδα και πώς μπορούν να προληφθούν οι σχετιζόμενοι καρκίνοι

«Πολλές μελέτες έχουν επικεντρωθεί στον HPV, εξαιτίας του επιπολασμού του, δεδομένου ότι ο κίνδυνος μόλυνσης από τον συγκεκριμένο ιό τουλάχιστον μία φορά στη ζωή είναι περίπου 80% για κάθε σεξουαλικά ενεργό άτομο. Από τους 200 διαφορετικούς γονότυπους (στελέχη), οι 12 θεωρούνται υψηλού κινδύνου λόγω της πιθανότητας ανάπτυξης νεοπλασματικών βλαβών.

Ήδη έχει βρεθεί ότι η λοίμωξη από αυτόν έχει συνδεθεί με χαμηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης χωρίς υποβοήθηση, φτωχά αναπαραγωγικά αποτελέσματα και υψηλότερα ποσοστά αποβολών στις τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής», προσθέτει.

Ο HPV μεγάλη απειλή για το σπέρμα

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Cellular and Infection Microbiology διαπίστωσε ότι τα στελέχη του HPV που χαρακτηρίζονται ως υψηλού κινδύνου, εξαιτίας της αυξημένης πιθανότητας να προκαλέσουν καρκίνο,  αποτελούν μεγάλη απειλή για το σπέρμα.

Αργεντινοί ερευνητές μελέτησαν δείγματα εκσπερμάτωσης ανδρών μέσης ηλικίας 35 ετών, κανένας από τους οποίους δεν είχε εμβολιαστεί για τον HPV. Το 19% των συμμετεχόντων βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Το 20% αυτών είχαν μολυνθεί από υψηλού κινδύνου στελέχη. Μετά από προσεκτική μελέτη με εξαιρετικά ευαίσθητα μηχανήματα, βρήκαν ενδείξεις που δείχνουν πώς τα υψηλού κινδύνου στελέχη HPV επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα.

Συγκεκριμένα, το σπέρμα της ομάδας αυτής είχαν χαμηλότερο επίπεδο ορισμένων ανοσοκυττάρων, υποδηλώνοντας ότι ο ιός είχε παρεμποδίσει την ικανότητα του σώματος να τον καταπολεμήσει. Αυτή η καταστολή των κυττάρων του ανοσοποιητικού μπορεί επίσης να είχε αυξήσει τον κίνδυνο για άλλες λοιμώξεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο περαιτέρω την ικανότητα των ανδρών να αποκτήσουν απογόνους.

Δείτε επίσης: HPV: Ο «ιός του σεξ» συνδέεται με την ανδρική γονιμότητα, λένε οι ειδικοί

Επιπλέον, υπήρχαν στοιχεία ότι το σπέρμα των ανδρών με HPV υψηλού κινδύνου υπέστη βλάβη, λόγω οξειδωτικού στρες. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί είχαν υψηλότερο επίπεδο νεκρών σπερματοζωαρίων συγκριτικά με εκείνους χωρίς τον ιό.

Αυξημένες οι πιθανότητες υπογονιμότητας στους άνδρες αν έχουν τον ιό

Μια ανασκόπηση 50 μελετών που πραγματοποιήθηκε το 2020, έδειξε ότι το 21% των υπογόνιμων ανδρών είχαν σπέρμα θετικό στον HPV, σε σύγκριση με το 8% στον γενικό ανδρικό πληθυσμό. Ακόμη και μετά τον υπολογισμό της γυναικείας υπογονιμότητας, οι άνδρες με HPV στο σπέρμα τους είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι υπογόνιμοι από εκείνους που δεν είχαν τον ιό.

Μια άλλη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε για να εξετασθεί ο αντίκτυπος της λοίμωξης από HPV στις παραμέτρους του σπέρματος και στον δείκτη κατακερματισμού του DNA του, έδειξε ότι η παρουσία οποιουδήποτε στελέχους, μπορεί να επηρεάσει την προοδευτική κινητικότητα και τη μορφολογία του, ενώ τα υψηλού ρίσκου στελέχη του επηρεάζουν ειδικά την ακεραιότητα του DNA των σπερματοζωαρίων.

«Η αιτιολογία της ανδρικής υπογονιμότητας είναι πολύπλοκη. Για την εύρεση των λόγων απαιτείται η εξέταση ορισμένων παραμέτρων των σπερματοζωαρίων, όπως ο αριθμός, η συγκέντρωση, η κινητικότητα και η μορφολογία. Σε περιπτώσεις που αυτή κριθεί ανεπαρκής για τη διάγνωση, χρειάζεται να συνδυαστεί με άλλους πιο αξιόπιστους δείκτες, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης του DNA των σπερματοζωαρίων. Ο κατακερματισμός του DNA τους είναι ένας κρίσιμος παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη, την εμφύτευση και τις εγκυμοσύνες που επιτυγχάνονται με φυσιολογικό τρόπο ή μέσω τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Επομένως, είναι καλό οι άνδρες με υποψία υπογονιμότητας να εξετάζονται και για μόλυνση από τον ιό», διευκρινίζει.

Δείτε επίσης: HPV: Μύθοι και συνομωσιολογία πλήττουν τους εμβολιασμούς των παιδιών στην Ελλάδα

Η σημασία του εμβολιασμού

«Η επιστημονική έρευνα έχει ακόμα δρόμο μπροστά της μέχρι να διεξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τη σχέση μεταξύ λοίμωξης από HPV και ανδρικής υπογονιμότητας. Για την πρόληψή της, τα στοιχεία αποδεικνύουν τη σημασία του εμβολιασμού κατά του ιού, αλλά ακόμα δεν είναι γνωστό εάν τα εμβόλια θα μπορούσαν να προστατεύσουν άμεσα τη γονιμότητα των ανδρών ή μόνο μέσω της προστασίας έναντι των στελεχών στα οποία στοχεύουν.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι ο εμβολιασμός κατά του HPV σε υπογόνιμους άνδρες με ενεργή λοίμωξη από τον ιό μπορεί να τους βοηθήσει να “κοιμίσουν” τον ιό πιο γρήγορα και ενδεχομένως να βελτιώσουν τις πιθανότητές τους να αποκτήσουν παιδιά.

Για τους υπογόνιμους άνδρες η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία που την προκαλεί και περιλαμβάνει από τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής έως τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η GIFT  (ενδοσαλπιγγική μεταφορά γαμετών) και η επαναστατική μικρο-γονιμοποίηση (ICSI). Η τελευταία χρησιμοποιείται όταν η ποιότητα του σπέρματος είναι κακή ή όταν άλλες τεχνικές έχουν αποτύχει. Ο καινοτόμος χαρακτήρας της έγκειται στην ανάγκη ενός και μόνο βιώσιμου σπερματοζωαρίου για τη γονιμοποίηση, έναντι πολλών εκατοντάδων χιλιάδων που απαιτούνται στην εξωσωματική γονιμοποίηση», καταλήγει ο δρ Λιβάνιος.

Φωτογραφία iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Βασιλική Ανδρίτσου: Πριν το παιδί δεν ζούσα ακριβώς, δούλευα

Βασιλική Ανδρίτσου: Πριν το παιδί δεν ζούσα ακριβώς, δούλευα Βασιλική Ανδρίτσου: Πριν το παιδί δεν ζούσα ακριβώς, δούλευα Έχω αλλάξει ριζικά τη ζωή και την καθημερινότητά μου, τόνισε η ηθοποιός Ριζικά έχει αλλάξει η ζωή της Βασιλικής Ανδρίτσου μετά την απόκτηση του παιδιού της. Πριν υποδεχτεί την κόρη της, η καθημερινότητάς της κυλούσε με ατελείωτες

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Αλέξης Σταυράκης

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Αλέξης Σταυράκης Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Αλέξης Σταυράκης Κατά τη διάρκεια της πορείας του στην υποκριτική, ο Αλέξης Σταυράκης είχε ασχοληθεί μεταξύ άλλων με τη μεταγλώττιση Ο ηθοποιός Αλέξης Σταυράκης έφυγε από τη ζωή, με τον Σπύρο Μπιμπίλα να κάνει γνωστή την είδηση του θανάτου του με μία ανάρτηση

Αφροδίτη Γραμμέλη: «Η πρωινή ζώνη έχει γίνει μια ανοιχτή πληγή – Κάθε μέρα δημιουργούνται καταστάσεις για τις οποίες ντρέπομαι»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Την έντονη ενόχλησή της για όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη εξέφρασε η Αφροδίτη Γραμμέλη, με αφορμή το σχόλιο της Ζήνας Κουτσελίνη για τη Μαρία Αντωνά. Η δημοσιογράφος, μιλώντας στο TLIFE, χαρακτήρισε λανθασμένη την αρχική τοποθέτηση της παρουσιάστριας, ενώ αναφέρθηκε και στην ευθύνη των

The 2Night Show: Χρύσα Μιχαλοπούλου και Ελίνα Καλιτζάκη απόψε στον Γρηγόρη Αρναούτογλου

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Απόψε, Τρίτη 27 Οκτωβρίου, στις 24:00 ο Γρηγόρης Αρναούτογλου υποδέχεται στο «The 2Night Show» την Χρύσα Μιχαλοπούλου, που φέτος πρωταγωνιστεί στη νέα σειρά του ΑΝΤ1 «Κρίνο & Αγκάθι». Η ταλαντούχα ηθοποιός μιλάει με ενθουσιασμό για τον ρόλο της Λεμονιάς, αποκαλύπτει τις εξελίξεις της πλοκής και δηλώνει χαρούμενη

Κατερίνα Γαβαλά: Δεν αντιμετώπισα τη μεγάλη τηλεοπτική αναγνωρισιμότητα ως εμπόδιο

Η Κατερίνα Γαβαλά μιλά για τη σχέση της με την τηλεόραση, την τηλεθέαση και τη μεγάλη αναγνωρισιμότητα που γνώρισε μέσα από τις εμβληματικές σειρές «Λάμψη» και «Καλημέρα Ζωή». Εξηγεί γιατί δεν ένιωσε ποτέ εγκλωβισμένη στην επιτυχία του παρελθόντος, αποκαλύπτει τι την κινητοποιεί ως ηθοποιό και μοιράζεται τις σκέψεις της για τις αλλαγές που έχουν μεταμορφώσει

Μαζωνάκης: Οι ουσίες για τη μέθη & η γνωστή κλινική–Στο ίδιο κελί Λιόλιος & ο γιατρός της Καρνεάδου

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για την υπόθεση του Γιώργου Μαζωνάκη, με επίκεντρο δύο φιαλίδια αντιδότου της μιδαζολάμης που εντοπίστηκαν στο ιατρείο της Καρνεάδου. Σύμφωνα με το «Live News», τα σκευάσματα φαίνεται να είχαν χορηγηθεί αρχικά σε γνωστή ιδιωτική κλινική της Αθήνας, όπου εργαζόταν αναισθησιολόγος που φέρεται να είχε επικοινωνία με την κατηγορούμενη γιατρό. Μεμουσάι

RJ Mitte: Είμαστε χαμένοι χωρίς εκείνον, γράφει η μητέρα του σε μια συγκινητική ανάρτηση

RJ Mitte: Είμαστε χαμένοι χωρίς εκείνον, γράφει η μητέρα του σε μια συγκινητική ανάρτηση Ο γιος μου ήταν μια απίστευτα ξεχωριστή και ευαίσθητη ψυχή που πρόσφερε τόσα πολλά, αναφέρει σε κείμενό της η Ντάινα Μίτε Με μια συγκινητική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η μητέρα του RJ Mitte μίλησε για την απώλεια του ηθοποιού που

Η εξομολόγηση του Δημήτρη Αλεξάνδρου για τον γιο του: Δεν έχει σημασία πού βρίσκομαι ή τι κάνω, αρκεί να ξέρω ότι έχω εκείνον

Η εξομολόγηση του Δημήτρη Αλεξάνδρου για τον γιο του: Δεν έχει σημασία πού βρίσκομαι ή τι κάνω, αρκεί να ξέρω ότι έχω εκείνον Η εξομολόγηση του Δημήτρη Αλεξάνδρου για τον γιο του: Δεν έχει σημασία πού βρίσκομαι ή τι κάνω, αρκεί να ξέρω ότι έχω εκείνον Με αφορμή την ονομαστική του εορτή, το πρώην μοντέλο

Miley Cyrus: Φτιάχνει δομή για κακοποιημένες και άστεγες γυναίκες

Με αφορμή την επιστροφή της στη σκηνή, η Miley Cyrus αναφέρεται στη μακρόχρονη δράση της για τη στήριξη νέων και γυναικών που δεν έχουν στέγη. Παράλληλα, συνεχίζει να ενισχύει δύο οργανισμούς στο Λος Άντζελες, έχοντας στο πλευρό της και τη μητέρα της. Ο Τίμοθι Σαλαμέ και η Μάιλι Σάιρους θα αποκτήσουν αστέρι στη Λεωφόρο της

Κλέλια Ρένεση: Ο κόσμος δεν έχει γίνει ζόμπι απλά δεν του έχουν αφήσει περιθώριο να διεκδικήσει

Η Κλέλια Ρένεση μιλά με βαθιά συγκίνηση για τη σχέση με την κόρη της, Κοραλία, και την προσπάθειά της να της μεταδώσει τη δύναμη, την αγάπη για τη φύση και την αναζήτηση προσωπικών διεξόδων που προσφέρουν γαλήνη. Παράλληλα, αναφέρεται στην ευαισθησία της απέναντι στις κοινωνικές αδικίες, στη μοναξιά των ανθρώπων και στην απογοήτευσή της για

GNTM – Η Ηλιάνα Παπαγεωργίου διέκοψε την κριτική στον Χρύσανθο: «Του κάνετε κήρυγμα, φτάνει!»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Ένταση επικράτησε στο πλατό του GNTM, στο επεισόδιο που προβλήθηκε το βράδυ της Τρίτης 27 Οκτωβρίου 2026, κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης του Χρύσανθου. Ο διαγωνιζόμενος δέχτηκε αυστηρή κριτική από τον Άγγελο Μπράτη, την Μπέττυ Μαγγίρα και τον Λάκη Γαβαλά, με την Ηλιάνα Παπαγεωργίου να παρεμβαίνει και

Φοίβος Παπαδάκης: «Δεν άξιζε στον πατέρα μου να φύγει πικραμένος από τον ΑΝΤ1 – Μέχρι και με έμφραγμα είχε κάνει εκπομπή»

Καλεσμένος στην εκπομπή «Πρώτος καφές με τη Ζήνα» την Τρίτη (27/10/26) βρέθηκε οΦοίβος Παπαδάκης, ο οποίος μίλησε για τον πατέρα του, Γιώργο Παπαδάκη, και την απουσία του από τη ζωή του. Ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε στην πικρία που, όπως αποκάλυψε, αισθανόταν ο πατέρας του μετά την αποχώρησή του από τον ΑΝΤ1, ενώ εξήγησε γιατί θεωρεί ότι