Υπογονιμότητα: Ο HPV μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το σπέρμα των ανδρών

Date:

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι κυρίως γνωστός για τη συσχέτισή του με διάφορους καρκίνους, ιδίως με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ολοένα και περισσότερες έρευνες, ωστόσο, υποδηλώνουν μια πιθανή σχέση μεταξύ της μόλυνσης από HPV και της ανδρικής υπογονιμότητας. Ενώ οι ακριβείς μηχανισμοί βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση, αρκετές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις παραμέτρους του σπέρματος και τη συνολική γονιμότητά στους άνδρες.

Μελέτες έχουν καταδείξει την παρουσία DNA του HPV στο σπέρμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο ιός μπορεί να μολύνει τα κύτταρά του. Αυτή η αλληλεπίδραση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατακερματισμό του DNA, μειωμένη κινητικότητα και μη φυσιολογική μορφολογία, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμοποίηση.

Ο HPV μπορεί, επίσης, να προκαλέσει οξειδωτικό στρες στο σπέρμα, προκαλώντας περαιτέρω βλάβη στο DNA του και μειώνοντας τη βιωσιμότητά του.

«Ο μεγάλος αριθμός υπογόνιμων ζευγαριών που στρέφονται στις τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχει καταστήσει επιτακτική την ανάγκη για αναζήτηση και κατανόηση των αιτιών της αδυναμίας τεκνοποίησης. Προβλήματα στην αναπαραγωγική υγεία  των ανδρών ευθύνονται για το 50% των περιπτώσεων. Πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα που επηρεάζεται από πολλούς περιβαλλοντικούς και παθολογικούς παράγοντες. Τα τελευταία χρόνια ερευνάται ο ρόλος των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων», σημειώνει ο Χειρουργός Ανδρολόγος Ουρολόγος δρ Αναστάσιος Λιβάνιος.

Δείτε επίσης: HPV: Πόσοι θάνατοι καταγράφηκαν στην Ελλάδα και πώς μπορούν να προληφθούν οι σχετιζόμενοι καρκίνοι

«Πολλές μελέτες έχουν επικεντρωθεί στον HPV, εξαιτίας του επιπολασμού του, δεδομένου ότι ο κίνδυνος μόλυνσης από τον συγκεκριμένο ιό τουλάχιστον μία φορά στη ζωή είναι περίπου 80% για κάθε σεξουαλικά ενεργό άτομο. Από τους 200 διαφορετικούς γονότυπους (στελέχη), οι 12 θεωρούνται υψηλού κινδύνου λόγω της πιθανότητας ανάπτυξης νεοπλασματικών βλαβών.

Ήδη έχει βρεθεί ότι η λοίμωξη από αυτόν έχει συνδεθεί με χαμηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης χωρίς υποβοήθηση, φτωχά αναπαραγωγικά αποτελέσματα και υψηλότερα ποσοστά αποβολών στις τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής», προσθέτει.

Ο HPV μεγάλη απειλή για το σπέρμα

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Cellular and Infection Microbiology διαπίστωσε ότι τα στελέχη του HPV που χαρακτηρίζονται ως υψηλού κινδύνου, εξαιτίας της αυξημένης πιθανότητας να προκαλέσουν καρκίνο,  αποτελούν μεγάλη απειλή για το σπέρμα.

Αργεντινοί ερευνητές μελέτησαν δείγματα εκσπερμάτωσης ανδρών μέσης ηλικίας 35 ετών, κανένας από τους οποίους δεν είχε εμβολιαστεί για τον HPV. Το 19% των συμμετεχόντων βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Το 20% αυτών είχαν μολυνθεί από υψηλού κινδύνου στελέχη. Μετά από προσεκτική μελέτη με εξαιρετικά ευαίσθητα μηχανήματα, βρήκαν ενδείξεις που δείχνουν πώς τα υψηλού κινδύνου στελέχη HPV επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα.

Συγκεκριμένα, το σπέρμα της ομάδας αυτής είχαν χαμηλότερο επίπεδο ορισμένων ανοσοκυττάρων, υποδηλώνοντας ότι ο ιός είχε παρεμποδίσει την ικανότητα του σώματος να τον καταπολεμήσει. Αυτή η καταστολή των κυττάρων του ανοσοποιητικού μπορεί επίσης να είχε αυξήσει τον κίνδυνο για άλλες λοιμώξεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο περαιτέρω την ικανότητα των ανδρών να αποκτήσουν απογόνους.

Δείτε επίσης: HPV: Ο «ιός του σεξ» συνδέεται με την ανδρική γονιμότητα, λένε οι ειδικοί

Επιπλέον, υπήρχαν στοιχεία ότι το σπέρμα των ανδρών με HPV υψηλού κινδύνου υπέστη βλάβη, λόγω οξειδωτικού στρες. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί είχαν υψηλότερο επίπεδο νεκρών σπερματοζωαρίων συγκριτικά με εκείνους χωρίς τον ιό.

Αυξημένες οι πιθανότητες υπογονιμότητας στους άνδρες αν έχουν τον ιό

Μια ανασκόπηση 50 μελετών που πραγματοποιήθηκε το 2020, έδειξε ότι το 21% των υπογόνιμων ανδρών είχαν σπέρμα θετικό στον HPV, σε σύγκριση με το 8% στον γενικό ανδρικό πληθυσμό. Ακόμη και μετά τον υπολογισμό της γυναικείας υπογονιμότητας, οι άνδρες με HPV στο σπέρμα τους είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι υπογόνιμοι από εκείνους που δεν είχαν τον ιό.

Μια άλλη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε για να εξετασθεί ο αντίκτυπος της λοίμωξης από HPV στις παραμέτρους του σπέρματος και στον δείκτη κατακερματισμού του DNA του, έδειξε ότι η παρουσία οποιουδήποτε στελέχους, μπορεί να επηρεάσει την προοδευτική κινητικότητα και τη μορφολογία του, ενώ τα υψηλού ρίσκου στελέχη του επηρεάζουν ειδικά την ακεραιότητα του DNA των σπερματοζωαρίων.

«Η αιτιολογία της ανδρικής υπογονιμότητας είναι πολύπλοκη. Για την εύρεση των λόγων απαιτείται η εξέταση ορισμένων παραμέτρων των σπερματοζωαρίων, όπως ο αριθμός, η συγκέντρωση, η κινητικότητα και η μορφολογία. Σε περιπτώσεις που αυτή κριθεί ανεπαρκής για τη διάγνωση, χρειάζεται να συνδυαστεί με άλλους πιο αξιόπιστους δείκτες, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης του DNA των σπερματοζωαρίων. Ο κατακερματισμός του DNA τους είναι ένας κρίσιμος παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη, την εμφύτευση και τις εγκυμοσύνες που επιτυγχάνονται με φυσιολογικό τρόπο ή μέσω τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Επομένως, είναι καλό οι άνδρες με υποψία υπογονιμότητας να εξετάζονται και για μόλυνση από τον ιό», διευκρινίζει.

Δείτε επίσης: HPV: Μύθοι και συνομωσιολογία πλήττουν τους εμβολιασμούς των παιδιών στην Ελλάδα

Η σημασία του εμβολιασμού

«Η επιστημονική έρευνα έχει ακόμα δρόμο μπροστά της μέχρι να διεξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τη σχέση μεταξύ λοίμωξης από HPV και ανδρικής υπογονιμότητας. Για την πρόληψή της, τα στοιχεία αποδεικνύουν τη σημασία του εμβολιασμού κατά του ιού, αλλά ακόμα δεν είναι γνωστό εάν τα εμβόλια θα μπορούσαν να προστατεύσουν άμεσα τη γονιμότητα των ανδρών ή μόνο μέσω της προστασίας έναντι των στελεχών στα οποία στοχεύουν.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι ο εμβολιασμός κατά του HPV σε υπογόνιμους άνδρες με ενεργή λοίμωξη από τον ιό μπορεί να τους βοηθήσει να “κοιμίσουν” τον ιό πιο γρήγορα και ενδεχομένως να βελτιώσουν τις πιθανότητές τους να αποκτήσουν παιδιά.

Για τους υπογόνιμους άνδρες η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία που την προκαλεί και περιλαμβάνει από τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής έως τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η GIFT  (ενδοσαλπιγγική μεταφορά γαμετών) και η επαναστατική μικρο-γονιμοποίηση (ICSI). Η τελευταία χρησιμοποιείται όταν η ποιότητα του σπέρματος είναι κακή ή όταν άλλες τεχνικές έχουν αποτύχει. Ο καινοτόμος χαρακτήρας της έγκειται στην ανάγκη ενός και μόνο βιώσιμου σπερματοζωαρίου για τη γονιμοποίηση, έναντι πολλών εκατοντάδων χιλιάδων που απαιτούνται στην εξωσωματική γονιμοποίηση», καταλήγει ο δρ Λιβάνιος.

Φωτογραφία iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αναστασία Παντούση: «Δεν είμαι εγώ αν αλλάξω τον εαυτό μου μέσα από ένα φίλτρο»

Σε έναν κόσμο που κινείται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και «τρέφεται» από την τέλεια, ρετουσαρισμένη εικόνα των social media, η Αναστασία Παντούση επιλέγει συνειδητά να κάνει τη διαφορά. Παρά τον εξαιρετικά απαιτητικό τρόπο ζωής της, παραμένει μια γυναίκα που αναζητά την ισορροπία στην ησυχία του σπιτιού της, σε ένα ποτήρι κρασί και στο καλό κλίμα της

Ευρυδίκη Βαλαβάνη & Γρηγόρης Μόργκαν: Στιγμές απόλυτης οικογενειακής ευτυχίας με τον γιο τους, Jason

Η Ευρυδίκη Βαλαβάνη και ο Γρηγόρης Μόργκαν, ένα από τα πιο αγαπημένα και cool ζευγάρια της ελληνικής showbiz, διανύουν την πιο όμορφη περίοδο της κοινής τους ζωής. Από τότε που ήρθε στον κόσμο ο γιος τους, Ιάσονας Παναγιώτης, τον οποίο φωνάζουν χαϊδευτικά Jason, η καθημερινότητά τους έχει γεμίσει με φως, παιχνίδια και αμέτρητες τρυφερές στιγμές.

Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: «Όσα γράφονται για εμένα και τον Φάνη είναι συνήθως άσχετα και άλλ’ αντ’ άλλων»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Την Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους υποδέχθηκε στο “Καλύτερα Αργά” της Πέμπτης (1/10) η Αθηναΐς Νέγκα, σε μία συνέντευξη με πολλές γυναικείες εξομολογήσεις και άγνωστες ιστορίες από το παρελθόν. Η ηθοποιός ξεκίνησε από τη συνεργασία της με τον αείμνηστο Μανούσο Μανουσάκη στους “Ψίθυρους Καρδιάς”, μίλησε για την καταγωγή της

Ο Νίνο σε νέα αιχμηρή ανάρτηση: «Λιάγκα, Ουγγαρέζο, αυτό είναι μια παγίδα στην οποία δεν θα πέσω μέσα»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Με μία νέα, αιχμηρή ανάρτηση στο Instagram επανήλθε ο Νίνο. Το βράδυ της Πέμπτης (1/10) και μετά τη συζήτηση στο “Πρωινό” του ΑΝΤ1 σχετικά με τις τελευταίες του δηλώσεις περί “σκουληκιών στη μουσική βιομηχανία”, ο τραγουδιστής θέλησε να δώσει ορισμένες διευκρινίσεις. Απευθυνόμενος αυτή τη φορά στον Γιώργο

Ο πρώην σύζυγός της Χάλι Μπέρι την κατηγορεί ότι έπιασε τον γιο τους από τον λαιμό – Πήρε προσωρινά την επιμέλεια

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Νέα τροπή παίρνει η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στη Χάλι Μπέρι και τον πρώην σύζυγό της, Ολιβιέ Μαρτίνεζ, μετά τις σοβαρές καταγγελίες του τελευταίου ότι η ηθοποιός άσκησε σωματική βία στον 12χρονο γιο τους, Μασέο. Ο Μαρτίνεζ προσέφυγε την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λος

Ηρώ Σαΐα : «Στη δουλειά είναι ο Σταύρος Ξαρχάκoς, δεν υφίσταται η προσωπική μας σχέση»

Η καταξιωμένη ερμηνεύτρια ανοίγει τα χαρτιά της και μιλά για τις υψηλές καλλιτεχνικές απαιτήσεις της συνύπαρξης με τον μεγάλο μαέστρο Σταύρο Ξαρχάκo , την καθημερινότητα με τα δίδυμα παιδιά τους και το μυστικό των μακροχρόνιων σχέσεων. Σε μια εφ’ όλης της ύλης εξομολόγηση, η Ηρώ Σαΐα μοιράζεται τις σκέψεις της για τη λεπτή γραμμή που

Αθηνά Οικονομάκου: Γιατί δεν δείχνει τα παιδιά της στα social και οι προτάσεις χιλιάδων ευρώ

Η δημοφιλής ηθοποιός και επιχειρηματίας Αθηνά Οικονομάκου πήρε θέση μέσα από ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξηγώντας με ειλικρίνεια στους διαδικτυακούς της φίλους τον λόγο για τον οποίο επιλέγει συνειδητά να μην εκθέτει τα πρόσωπα των δύο παιδιών της, του Μάξιμου και της Σιέννας, στο διαδίκτυο. Η ίδια ξεκαθάρισε ότι η συγκεκριμένη στάση πηγάζει

Πρεμιέρα για το «Μια Γυναίκα» του Alpha: Τι θα δούμε στο πρώτο διπλό επεισόδιο

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Η κοινωνική σειρά Μια Γυναίκα κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 7/10 στις 22:00 στον Alpha με διπλό επεισόδιο. Πρόκειται για μία ανθρώπινη ιστορία που έχει στο επίκεντρο τον αγώνα μιας γυναίκας που πρέπει να αντιμετωπίσει την ανέχεια και την εγκατάλειψη, προκειμένου να μεγαλώσει τα δυο μικρά παιδιά της.

Μαίρη Μηνά: «Το γυμνό στην παράσταση δεν ήταν το δυσκολότερο» – Χρήστος Φερεντίνος: «Τι εννοείς, πετάνε τα ρούχα τους;»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Τη Μαίρη Μηνά συνάντησαν στο “Στούντιο 4” ο Χρήστος Φερεντίνος και η Κατερίνα Καραβάτου, σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη. Η ηθοποιός αναφέρθηκε στο πέρασμά της από πρωθιέρεια της Ολυμπιακής φλόγας, τη σχέση της με το δράμα και την κωμωδία, καθώς και την προσπάθειά της να

Η Υβόννη Μπόσνιακ επιστρέφει στην ιππασία μετά από 20 χρόνια και μας συστήνει τη L’amour της

Η γνωστή σχεδιάστρια και μοντέλο Υβόννη Μπόσνιακ αποφάσισε να επιστρέψει στην παιδική της ηλικία και να ασχοληθεί ξανά με την ιππασία μετά από δύο δεκαετίες. Πλέον έχει αποκτήσει το δικό της άλογο, μια πανέμορφη φοράδα με το όνομα L'amour, και μοιράστηκε τα συναισθήματά της με τους διαδικτυακούς της φίλους. Ρέμος - Μπόσνιακ: Χέρι χέρι στη

Υπόθεση Μαζωνάκη: Ο γνωστός ποινικολόγος Πέτρος Πανταζής ανέλαβε την προφυλακισμένη γιατρό

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο δικαστικό θρίλερ που έχει καθηλώσει την κοινή γνώμη. Η κατηγορούμενη γιατρός, η οποία βρίσκεται προφυλακισμένη για την πολύκροτη υπόθεση του θανάτου του Γιώργου Μαζωνάκη, αποφάσισε να αλλάξει πλήρως τη νομική της ομάδα. Γραμμή άμυνας γιατρού: Οι 4 μάρτυρες, η άγνοια για Μαζωνάκη και η ρήξη με τη σύζυγο Μετά την

Κυκλοφόρησε νέο τρέιλερ του «Ebenezer» με πρωταγωνιστή τον Τζόνι Ντεπ

Κυκλοφόρησε νέο τρέιλερ του «Ebenezer» με πρωταγωνιστή τον Τζόνι Ντεπ Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 13 Νοεμβρίου Γεωργία Κοτζιά 01.10.2026, 21:54 Το νέο τρέιλερ της ταινίας «Ebenezer» με πρωταγωνιστή τον Τζόνι Ντεπ κυκλοφόρησε, δίνοντας μία μικρή γεύση στους θεατές, σχεδόν έναν μήνα πριν από την επίσημη κυκλοφορία της. Ο ηθοποιός συμμετέχει