Υπογονιμότητα: Ο HPV μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το σπέρμα των ανδρών

Date:

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι κυρίως γνωστός για τη συσχέτισή του με διάφορους καρκίνους, ιδίως με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ολοένα και περισσότερες έρευνες, ωστόσο, υποδηλώνουν μια πιθανή σχέση μεταξύ της μόλυνσης από HPV και της ανδρικής υπογονιμότητας. Ενώ οι ακριβείς μηχανισμοί βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση, αρκετές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις παραμέτρους του σπέρματος και τη συνολική γονιμότητά στους άνδρες.

Μελέτες έχουν καταδείξει την παρουσία DNA του HPV στο σπέρμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο ιός μπορεί να μολύνει τα κύτταρά του. Αυτή η αλληλεπίδραση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατακερματισμό του DNA, μειωμένη κινητικότητα και μη φυσιολογική μορφολογία, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμοποίηση.

Ο HPV μπορεί, επίσης, να προκαλέσει οξειδωτικό στρες στο σπέρμα, προκαλώντας περαιτέρω βλάβη στο DNA του και μειώνοντας τη βιωσιμότητά του.

«Ο μεγάλος αριθμός υπογόνιμων ζευγαριών που στρέφονται στις τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχει καταστήσει επιτακτική την ανάγκη για αναζήτηση και κατανόηση των αιτιών της αδυναμίας τεκνοποίησης. Προβλήματα στην αναπαραγωγική υγεία  των ανδρών ευθύνονται για το 50% των περιπτώσεων. Πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα που επηρεάζεται από πολλούς περιβαλλοντικούς και παθολογικούς παράγοντες. Τα τελευταία χρόνια ερευνάται ο ρόλος των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων», σημειώνει ο Χειρουργός Ανδρολόγος Ουρολόγος δρ Αναστάσιος Λιβάνιος.

Δείτε επίσης: HPV: Πόσοι θάνατοι καταγράφηκαν στην Ελλάδα και πώς μπορούν να προληφθούν οι σχετιζόμενοι καρκίνοι

«Πολλές μελέτες έχουν επικεντρωθεί στον HPV, εξαιτίας του επιπολασμού του, δεδομένου ότι ο κίνδυνος μόλυνσης από τον συγκεκριμένο ιό τουλάχιστον μία φορά στη ζωή είναι περίπου 80% για κάθε σεξουαλικά ενεργό άτομο. Από τους 200 διαφορετικούς γονότυπους (στελέχη), οι 12 θεωρούνται υψηλού κινδύνου λόγω της πιθανότητας ανάπτυξης νεοπλασματικών βλαβών.

Ήδη έχει βρεθεί ότι η λοίμωξη από αυτόν έχει συνδεθεί με χαμηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης χωρίς υποβοήθηση, φτωχά αναπαραγωγικά αποτελέσματα και υψηλότερα ποσοστά αποβολών στις τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής», προσθέτει.

Ο HPV μεγάλη απειλή για το σπέρμα

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Cellular and Infection Microbiology διαπίστωσε ότι τα στελέχη του HPV που χαρακτηρίζονται ως υψηλού κινδύνου, εξαιτίας της αυξημένης πιθανότητας να προκαλέσουν καρκίνο,  αποτελούν μεγάλη απειλή για το σπέρμα.

Αργεντινοί ερευνητές μελέτησαν δείγματα εκσπερμάτωσης ανδρών μέσης ηλικίας 35 ετών, κανένας από τους οποίους δεν είχε εμβολιαστεί για τον HPV. Το 19% των συμμετεχόντων βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Το 20% αυτών είχαν μολυνθεί από υψηλού κινδύνου στελέχη. Μετά από προσεκτική μελέτη με εξαιρετικά ευαίσθητα μηχανήματα, βρήκαν ενδείξεις που δείχνουν πώς τα υψηλού κινδύνου στελέχη HPV επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα.

Συγκεκριμένα, το σπέρμα της ομάδας αυτής είχαν χαμηλότερο επίπεδο ορισμένων ανοσοκυττάρων, υποδηλώνοντας ότι ο ιός είχε παρεμποδίσει την ικανότητα του σώματος να τον καταπολεμήσει. Αυτή η καταστολή των κυττάρων του ανοσοποιητικού μπορεί επίσης να είχε αυξήσει τον κίνδυνο για άλλες λοιμώξεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο περαιτέρω την ικανότητα των ανδρών να αποκτήσουν απογόνους.

Δείτε επίσης: HPV: Ο «ιός του σεξ» συνδέεται με την ανδρική γονιμότητα, λένε οι ειδικοί

Επιπλέον, υπήρχαν στοιχεία ότι το σπέρμα των ανδρών με HPV υψηλού κινδύνου υπέστη βλάβη, λόγω οξειδωτικού στρες. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί είχαν υψηλότερο επίπεδο νεκρών σπερματοζωαρίων συγκριτικά με εκείνους χωρίς τον ιό.

Αυξημένες οι πιθανότητες υπογονιμότητας στους άνδρες αν έχουν τον ιό

Μια ανασκόπηση 50 μελετών που πραγματοποιήθηκε το 2020, έδειξε ότι το 21% των υπογόνιμων ανδρών είχαν σπέρμα θετικό στον HPV, σε σύγκριση με το 8% στον γενικό ανδρικό πληθυσμό. Ακόμη και μετά τον υπολογισμό της γυναικείας υπογονιμότητας, οι άνδρες με HPV στο σπέρμα τους είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι υπογόνιμοι από εκείνους που δεν είχαν τον ιό.

Μια άλλη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε για να εξετασθεί ο αντίκτυπος της λοίμωξης από HPV στις παραμέτρους του σπέρματος και στον δείκτη κατακερματισμού του DNA του, έδειξε ότι η παρουσία οποιουδήποτε στελέχους, μπορεί να επηρεάσει την προοδευτική κινητικότητα και τη μορφολογία του, ενώ τα υψηλού ρίσκου στελέχη του επηρεάζουν ειδικά την ακεραιότητα του DNA των σπερματοζωαρίων.

«Η αιτιολογία της ανδρικής υπογονιμότητας είναι πολύπλοκη. Για την εύρεση των λόγων απαιτείται η εξέταση ορισμένων παραμέτρων των σπερματοζωαρίων, όπως ο αριθμός, η συγκέντρωση, η κινητικότητα και η μορφολογία. Σε περιπτώσεις που αυτή κριθεί ανεπαρκής για τη διάγνωση, χρειάζεται να συνδυαστεί με άλλους πιο αξιόπιστους δείκτες, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης του DNA των σπερματοζωαρίων. Ο κατακερματισμός του DNA τους είναι ένας κρίσιμος παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη, την εμφύτευση και τις εγκυμοσύνες που επιτυγχάνονται με φυσιολογικό τρόπο ή μέσω τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Επομένως, είναι καλό οι άνδρες με υποψία υπογονιμότητας να εξετάζονται και για μόλυνση από τον ιό», διευκρινίζει.

Δείτε επίσης: HPV: Μύθοι και συνομωσιολογία πλήττουν τους εμβολιασμούς των παιδιών στην Ελλάδα

Η σημασία του εμβολιασμού

«Η επιστημονική έρευνα έχει ακόμα δρόμο μπροστά της μέχρι να διεξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τη σχέση μεταξύ λοίμωξης από HPV και ανδρικής υπογονιμότητας. Για την πρόληψή της, τα στοιχεία αποδεικνύουν τη σημασία του εμβολιασμού κατά του ιού, αλλά ακόμα δεν είναι γνωστό εάν τα εμβόλια θα μπορούσαν να προστατεύσουν άμεσα τη γονιμότητα των ανδρών ή μόνο μέσω της προστασίας έναντι των στελεχών στα οποία στοχεύουν.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι ο εμβολιασμός κατά του HPV σε υπογόνιμους άνδρες με ενεργή λοίμωξη από τον ιό μπορεί να τους βοηθήσει να “κοιμίσουν” τον ιό πιο γρήγορα και ενδεχομένως να βελτιώσουν τις πιθανότητές τους να αποκτήσουν παιδιά.

Για τους υπογόνιμους άνδρες η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία που την προκαλεί και περιλαμβάνει από τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής έως τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η GIFT  (ενδοσαλπιγγική μεταφορά γαμετών) και η επαναστατική μικρο-γονιμοποίηση (ICSI). Η τελευταία χρησιμοποιείται όταν η ποιότητα του σπέρματος είναι κακή ή όταν άλλες τεχνικές έχουν αποτύχει. Ο καινοτόμος χαρακτήρας της έγκειται στην ανάγκη ενός και μόνο βιώσιμου σπερματοζωαρίου για τη γονιμοποίηση, έναντι πολλών εκατοντάδων χιλιάδων που απαιτούνται στην εξωσωματική γονιμοποίηση», καταλήγει ο δρ Λιβάνιος.

Φωτογραφία iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Γιαννόπουλος: «Μιλάω με τον Φιλιππίδη. Είναι τυχερός γιατί έχει μια γυναίκα που τον λατρεύει»

Για τη νέα γενιά ηθοποιών αλλά και για τη σχέση του με τον Πέτρο Φιλιππίδη, μίλησε ο Γιώργος Γιαννόπουλος. «Η νέα γενιά ηθοποιών είναι καλύτερη. Το αυτονόητο για μένα είναι ότι πως ό,τι έρχεται είναι καλύτερο από το προηγούμενο. Όσοι δεν συμφωνούν με αυτό είναι ηλίθιοι, μέτριοι και ατάλαντοι», λέει στην κάμερα της εκπομπής Breakfast@Star.

Ρίγη συγκίνησης από τα λόγια του Σταύρου Φλώρου – «Εγώ θα επιστρέψω όρθιος στην Ελλάδα»

Σε νέα χειρουργική επέμβαση υποβλήθηκε ο Σταύρος Φλώρος, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κλινική στο Μαϊάμι. Ο ίδιος δίνει μια ακόμη δύσκολη μάχη μετά τον σοβαρό τραυματισμό του και τον ακρωτηριασμό που υπέστη στο πόδι κατά τη διάρκεια παραμονής του στον Άγιο Δομίνικο, με την πορεία της υγείας του να παρακολουθείται στενά από τους

Ο δημιουργός του Euphoria δήλωσε ότι η Σίντνεϊ Σουίνι επέμενε για τις γυμνές σκηνές της στον τρίτο κύκλο

Ο δημιουργός του Euphoria δήλωσε ότι η Σίντνεϊ Σουίνι επέμενε για τις γυμνές σκηνές της στον τρίτο κύκλο Της είπα «ίσως να μην έχουμε καθόλου γυμνό» και με κοίταξε και μου απάντησε «αστειεύεσαι;», είπε ο Σαμ Λέβινσον Ιωάννα Μαρίνου 02.06.2026, 15:14 Η Σίντνεϊ Σουίνι ήταν εκείνη που επέμνε να κρατήσουν τις γυμνές σκηνές της στον

Αλέξανδρος Τσουβέλας: Η βόλτα με τη γλύπτρια σύντροφό του Ευαγγελία Καρύδη, δείτε φωτογραφίες

Αλέξανδρος Τσουβέλας: Η βόλτα με τη γλύπτρια σύντροφό του Ευαγγελία Καρύδη, δείτε φωτογραφίες Αλέξανδρος Τσουβέλας: Η βόλτα με τη γλύπτρια σύντροφό του Ευαγγελία Καρύδη, δείτε φωτογραφίες Το ζευγάρι απαθανατίστηκε να περπατάει στο κέντρο της Αθήνας Ιωάννα Μαρίνου 02.06.2026, 14:46 Μία κοινή βόλτα πραγματοποίησε πρόσφατα ο Αλέξανδρος Τσουβέλας με τη γλύπτρια σύντροφό του Ευαγγελία Καρύδη. Το ζευγάρι

Πέθανε ο δημοσιογράφος Νάσος Αθανασίου

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Σε ηλικία 75 χρόνων πέθανε σήμερα (02.06.2026) ο γνωστός δημοσιογράφος, Νάσος Αθανασίου. Ο μεγάλος δημοσιογράφος έφυγε από τη ζωή λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια. Ο θάνατός του βύθισε στον πόνο την οικογένειά του αλλά και όλους τους Έλληνες που τον παρακολουθούσαν κατά τη

Ευλαμπία Ρέβη – Γιώργος Κουρδής: Τι αναγνώρισαν και τι υποστήριξαν τα στελέχη του ΣΚΑΙ στη συζήτηση της αγωγής

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Τις νεότερες εξελίξεις για την αγωγή που έχουν καταθέσει η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής κατά του ΣΚΑΙ, παρέθεσε σήμερα ο Αργύρης Ηλιάδης στον αέρα της εκπομπής “Buongiorno”. «Τα στελέχη του ΣΚΑΙ βρέθηκαν στη συζήτηση της αγωγής. Αναγνώρισαν τον επαγγελματισμό των δύο δημοσιογράφων, δεν υπήρξε αμφισβήτηση

Έμπολα στο Κονγκό: 321 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 41 νεκροί από το στέλεχος Μπουντιμπούγκιο

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Η εξάπλωση του στελέχους Μπουντιμπούγκιο του ιού Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία στις υγειονομικές αρχές, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να δημοσιοποιεί νεότερα στοιχεία για την πορεία της επιδημίας και τον αριθμό των κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με

Ελένη Γερασιμίδου: Πήρα τη δικηγόρο μου, της είπα ότι θέλω να χωρίσω και με έβρισε

Μία νέα συνέντευξη έδωσε η Ελένη Γερασιμίδου και αναφέρθηκε στον γάμο της με τον σύζυγό της, Αντώνη Ξένο, εξομολογώντας ότι υπάρχουν φορές που η ζωή τους είναι βαρετή.  Η Ελένη Γερασιμίδου παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Buongiorno» και τον Χρήστο Λυσσέα. Η ηθοποιός μίλησε αρχικά για τη συνεργασία με τον σύζυγό της, Αντώνη Ξένο, στην κωμωδία

O Γιώργος Πατούλης για τη βάπτιση του γιου του: «Είμαστε χαρούμενοι που ευλογήθηκε από την εκκλησία μας»

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google O Γιώργος Πατούλης και η  Νάνσυ Κοιλού βάπτισαν τον γιο τους, τη Δευτέρα 1 Ιουνίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λαγονησίου. Το μυστήριο τελέστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, όπου ο νεοφώτιστος πήρε το όνομα «Νικόλαος» από τον πατέρα της Νάνσυς Κοιλού. Σε δηλώσεις του ο Γιώργος Πατούλης ανέφερε: «Είμαστε

Διονύσης Σχοινάς για Καίτη Γαρμπή: Είμαστε 30 χρόνια μαζί – Τα σώματά μας έχουν γίνει ένα από τον έρωτα που έχουμε κάνει

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Ο Διονύσης Σχοινάς μίλησε στην εκπομπή «Buongiorno» για τον γάμο του με την Καίτη Γαρμπή. Ο τραγουδιστής ανέφερε: «Είμαι από τους πιο τυχερούς του κόσμου. Θυμάμαι την πρώτη μέρα που γνωριστήκαμε. Ήμουν για πάρα πολύ καιρό στο Posidonio, της έκανα δεύτερη φωνή, πέρναγε από μπροστά μου

Χοληστερίνη: Γενετική θεραπεία μειώνει κατά 62% την κακή χοληστερόλη

Τουλάχιστον 4 στους 10 ενήλικες σε όλο τον κόσμο έχουν επίπεδα χοληστερόλης υψηλότερα από το φυσιολογικό. Ασθενείς στο Λονδίνο κατόρθωσαν να απαλλαγούν από την ιδιαιτέρως υψηλή κακή (ή LDL) χοληστερόλη τους, χάρη σε μία πρωτοποριακή θεραπεία γενετικής τροποποίησης. Η θεραπεία στοχεύει το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για την έκκριση της πρωτεΐνης PCSK9. Η πρωτεΐνη αυτή

Έλενα Τσαγκρινού για Λάμπρο Κωνσταντάρα: «Το “καίγομαι” τα λέει όλα!»

Η Έλενα Τσαγκρινού παραχώρησε πρόσφατα δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής Super Κατερίνα, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της τραγουδιού με τίτλο «Καίγομαι». Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η γνωστή τραγουδίστρια αναφέρθηκε και στην προσωπική της ζωή, μιλώντας για τη νέα της σχέση με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Επικός Ουγγαρέζος για Κωνσταντάρα – Τσαγκρινού: «Έρωτας…» -