Αγγειακές παθήσεις: Πώς αντιμετωπίζονται κιρσοί, στένωση καρωτίδων, ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Date:

Η αγγειοχειρουργική είναι η ειδικότητα της ιατρικής που ασχολείται με τις παθήσεις του αγγειακού συστήματος, δηλαδή των φλεβών, των αγγείων που επιστρέφουν το αίμα στην καρδιά μας, των αρτηριών, που μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά προς τα άκρα μας, και των λεμφικών αγγείων.

«Με εξαίρεση τον εγκέφαλο και την καρδιά, ό,τι έχει να κάνει με τα αγγεία του οργανισμού μας αποτελεί το αντικείμενο του αγγειοχειρουργού» σημειώνει ο κ. Γεώργιος Ελευθερίου, Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Αγγειοχειρουργός στο Metropolitan Hospital & Συνεργάτης στα Διαγνωστικά Κέντρα HealthSpot Κηφισιάς, αναφερόμενος τις πιο συχνές αγγειακές παθήσεις και τις σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισής τους, που εξασφαλίζουν την υγεία και την ευεξία των ασθενών.

Και συνεχίζει: «Οι κύριες παθήσεις των αγγείων μπορούν να χωριστούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τις φλεβικές, οι οποίες είναι συχνότερες, και τις αρτηριακές, οι οποίες παρόλο που είναι λιγότερο συχνές, ειδικά για τους νέους, είναι πιο σοβαρές και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής».

Κιρσοί

«Οι κιρσοί είναι μια φλεβική πάθηση που μπορεί να γίνει αντιληπτή με το γυμνό μάτι. Ως κιρσούς αποκαλούμε τις διογκωμένες φλέβες που εμφανίζονται στα πόδια μας και επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Ο βασικός κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε αν έχουμε κιρσούς είναι η αύξηση της πιθανότητας δημιουργίας φλεβικών θρομβώσεων, μια ιδιαίτερα σοβαρή επιπλοκή που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πνευμονική εμβολή.

Για την πρόληψη όλων των επιπλοκών που σχετίζονται με τους κιρσούς είναι σημαντικό να αναζητήσουμε έγκαιρα τη βοήθεια του γιατρού μας. Η θεραπεία των κιρσών σήμερα, είναι εύκολη, ανώδυνη και αποτελεσματική, χρησιμοποιώντας τις σύγχρονες μεθόδους όπως η θεραπεία με λέιζερ. Οι ασθενείς δεν χρειάζονται νοσηλεία και μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στις καθημερινές τους δραστηριότητες», εξηγεί.

Στένωση των Καρωτίδων

«Η στένωση των καρωτίδων είναι μια σοβαρή αρτηριακή πάθηση που αποτελεί κύρια αιτία εγκεφαλικών επεισοδίων. Όταν η στένωση υπερβαίνει το 70%, ο κίνδυνος ενός σοβαρού ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνεται σημαντικά. Η διάγνωση γίνεται με triplex καρωτίδων και, αν διαπιστωθεί σημαντική στένωση, είναι απαραίτητη η άμεση ιατρική παρέμβαση.

Η πρόληψη είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά για άτομα με αθηρωματική νόσο ή άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα. Με την έγκαιρη διάγνωση και τη σωστή θεραπεία, μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών», τονίζει.

Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής

«Το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής είναι άλλη μια σοβαρή αρτηριακή πάθηση. Σήμερα, με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, η διάγνωση γίνεται εύκολα και γρήγορα με ένα απλό υπερηχογράφημα. Αν εντοπιστεί ανεύρυσμα, ο ασθενής προβαίνει σε αξονική τομογραφία και σε περίπτωση που η διάμετρος του, υπερβαίνει κατά κανόνα, τα 5 εκατοστά, πρέπει να αντιμετωπιστεί επεμβατικά.

Η πλέον σύγχρονη θεραπεία γίνεται με τη χρήση stent, που τοποθετούνται μέσω των μηριαίων αρτηριών, χωρίς να χρειάζεται ανοικτή χειρουργική επέμβαση. Αυτή η μέθοδος έχει σώσει πολλές ζωές και είναι πολύ λιγότερο επεμβατική για τον ασθενή καθώς απαιτεί νοσηλεία μόλις 2 ημερών. Σε περίπτωση μη αντιμετώπισης, μια τυχόν ρήξη του ανευρύσματος έχει πιθανότητες επιβίωσης, λιγότερες από 50%», αναφέρει.

Κυριότερες ασθένειες ανά ηλικία

«Οι νεότερες γενιές είναι, γενικά, πιο ευαισθητοποιημένες στην πρόληψη. Παρόλα αυτά, πολλές φορές αμελούν τα σημάδια των αγγειακών παθήσεων. Σε μικρές ηλικίες, οι αγγειακές παθήσεις είναι συνήθως φλεβικές, όπως οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί, που είναι εμφανείς κυρίως στις γυναίκες. Στις μεγαλύτερες ηλικίες, αναπτύσσονται αρτηριακά προβλήματα λόγω της αθηρωμάτωσης. Αθηρωμάτωση ονομάζουμε την ανάπτυξη πλακών στο εσωτερικό των αρτηριών, που σταδιακά τις στενεύουν και επηρεάζουν την αιμάτωση των οργάνων», εξηγεί.

Σύγχρονες Τεχνολογίες στη Θεραπεία Αγγειακών Παθήσεων

«Η σύγχρονη τεχνολογία έχει δώσει τεράστιες δυνατότητες στη διάγνωση και τη θεραπεία των αγγειακών παθήσεων, εξασφαλίζοντας την αποτελεσματικότητα των θεραπειών και την ταχεία αποκατάσταση των ασθενών. Τα βασικά διαγνωστικά εργαλεία περιλαμβάνουν το triplex και την αξονική τομογραφία, ενώ σε πιο εξειδικευμένες περιπτώσεις χρησιμοποιείται η αγγειογραφία. Στη θεραπεία των κιρσών, η χρήση λέιζερ είναι πλέον η κύρια μέθοδος, καθώς είναι ανώδυνη και δεν απαιτεί νοσηλεία. Οι ασθενείς έρχονται το πρωί, υποβάλλονται στην επέμβαση και επιστρέφουν σπίτι τους την ίδια μέρα», καταλήγει ο κ. Ελευθερίου.

 *Αντιμετώπιση αγγειακών παθήσεων στο Metropolitan Hospital

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των αγγειακών παθήσεων είναι κρίσιμες για την πρόληψη σοβαρών επιπλοκών. Το Metropolitan Hospital διαθέτει μια πρότυπη, πλήρως εξοπλισμένη και οργανωμένη Αγγειοχειρουργική Κλινική. Με το άριστο επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τον προηγμένης τεχνολογίας εξοπλισμό της, η Αγγειοχειρουργική Κλινική αντιμετωπίζει ολοκληρωμένα όλα τα αγγειακά προβλήματα και είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση των ασθενών 24 ώρες το 24ωρο.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα, πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί

Η γυμναστική με αντιστάσεις βοηθάει τις γυναίκες να χτίσουν μυς ακόμη και στην εμμηνόπαυση [μελέτη]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Η Shakira ξεσήκωσε το Ρίο: Πάνω από 2 εκατομμύρια θεατών στη μεγαλύτερη συναυλία της χρονιάς

Μια ανεπανάληπτη μουσική βραδιά έζησε το Ρίο ντε Τζανέιρο, με τη διάσημη ποπ σταρ Shakira να κατακτά τη σκηνή της Κοπακαμπάνα μπροστά σε ένα τεράστιο κοινό που κατέκλυσε την παραλία. Η εκδήλωση, με ελεύθερη είσοδο, μετατράπηκε σε ένα από τα πιο πολυπληθή live των τελευταίων ετών, καθώς εκτιμάται ότι περίπου 2 εκατομμύρια θεατές έδωσαν το

Μπουγάς: Υποστηρίζει ότι το Ferto του Akyla μοιάζει με δικό του τραγούδι αλλά δεν θα κινηθεί νομικά

Με φόντο τη συζήτηση που έχει προκύψει γύρω από το τραγούδι «Ferto» και τα σχόλια περί ομοιοτήτων με παλαιότερη λαϊκή επιτυχία του, ο Τάσος Μπουγάς κλήθηκε να τοποθετηθεί για τον Akyla και τη συμμετοχή του στη Eurovision, μιλώντας το πρωί της Κυριακής (3/5) στην εκπομπή «Δεκατιανοί». Ο γνωστός τραγουδιστής κράτησε χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας την ένταση και

Γιάννης Βασιλώττος: «Έχω γράψει ένα ροκ ζεϊμπέκικο που θέλω να το δώσω στον Βασίλη Παπακωνσταντίνου»

Ο Γιάννης Βασιλώττος έδωσε συνέντευξη στην κάμερα της εκπομπής Weekend Live Και τον δημοσιογράφο Αλέξη Μπαρτζώκα, όπως είδαμε το μεσημέρι του Σαββάτου στο πρόγραμμα του ΣΚΑΪ. Μάλιστα, μεταξύ άλλων, ο νεαρός ηθοποιός αναφέρθηκε τόσο στην αδυναμία που έχει στη μουσική όσο και στην αναγνωρισιμότητα που έλαβε από τις “Άγριες Μέλισσες”. Ειδικότερα, ο Γιάννης Βασιλώττος σημείωσε

«Λύγισε» ο Γρηγόρης Αρναούτογλου: «Πέθανε όταν έφυγα για το Nomads, μου έχει μείνει ότι δεν πρόλαβα να τον αποχαιρετήσω»

Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου ήταν σήμερα καλεσμένος στην εκπομπή «Pet Stories» του ΣΚΑΙ, όπου συγκινημένος μίλησε για την απώλεια του αγαπημένου του Arnie. «Είμαι λάτρης των ζώων του δρόμου, των αδέσποτων, όπως είχα για 10-11 χρόνια τον Arnie μου», είπε αρχικά ο Γρηγόρης Αρναούτογλου. Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου είπε στη συνέχεια: «Τον βρήκα στον δρόμο και είναι

Αλέξανδρος Μπουρδούμης στο Newsbeast για την αποψινή εμφάνιση στο YFSF: «Δεν θα πέσουν τα τείχη του πολιτισμού με αυτό που κάνω»

Σε μια από τις πιο ιδιαίτερες στιγμές του στον διαγωνισμό, ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης καλείται να ενσαρκώσει ένα από τα μεγαλύτερα θεατρικά του είδωλα. Λίγο πριν την εμφάνισή του ως Δημήτρης Χορν στο Your Face Sound Familiar, ο ηθοποιός περιέγραψε τη διαδικασία προσέγγισης μιας τόσο εμβληματικής προσωπικότητας, η οποία δεν βασίζεται αποκλειστικά σε έτοιμο οπτικό υλικό.

Μαρία Ηλιάκη: «Η μητρότητα με έκανε άλλον άνθρωπο» – Τα τρυφερά λόγια για τον Στέλιο Μανουσάκη

Σε μια εξομολογητική συνέντευξη με προσωπικό τόνο, η Μαρία Ηλιάκη μοιράζεται τις εμπειρίες και τις αλλαγές που έχουν σημαδέψει τη ζωή της τα τελευταία χρόνια. Η παρουσιάστρια ανοίγει την καρδιά της και μιλά στο Glow για τη μητρότητα, τη σχέση με τον σύζυγό της, αλλά και τις απαιτήσεις της επαγγελματικής της πορείας, σκιαγραφώντας μια καθημερινότητα

Ο Akylas στη Eurovision: Το πρώτο 24ωρο στη Βιέννη, η πρώτη πρόβα & τα hints της Παρθένας Χοροζίδου

Με την αντίστροφη μέτρηση για τη Eurovision να έχει ξεκινήσει, τα πρώτα δείγματα από την ελληνική αποστολή στη Βιέννη έχουν ήδη αρχίσει να δίνουν μια εικόνα για όσα θα δούμε στη σκηνή. Ο Akylas πραγματοποίησε την πρώτη του πρόβα, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται και σε όσα αποκάλυψε η Παρθένα Χοροζίδου λίγο πριν το ταξίδι. Eurovision

Προκόπης Αγαθοκλέους: Μετά από 11 χρόνια η σχέση με τη σύζυγό μου τελείωσε χωρίς δράματα, λέει ο τηλεοπτικός «Άγιος Παΐσιος»

Προκόπης Αγαθοκλέους: Μετά από 11 χρόνια η σχέση με τη σύζυγό μου τελείωσε χωρίς δράματα, λέει ο τηλεοπτικός «Άγιος Παΐσιος» Ο χωρισμός είναι μια πληγή, βιώνεται ως απώλεια και χρειάζεται τον χρόνο της, είπε ο ηθοποιός Ιωάννα Μαρίνου 03.05.2026, 14:14 Στον χωρισμό με τη σύζυγό του μετά από 11 χρόνια κοινής πορείας αναφέρθηκε ο Προκόπης Αγαθοκλέους

Ο Χάρι Στάιλς και Ζόι Κράβιτζ κάνουν σχέδια για δύο γάμους και παιδιά, λένε πρόσωπα από το περιβάλλον τους

Ο Χάρι Στάιλς και Ζόι Κράβιτζ κάνουν σχέδια για δύο γάμους και παιδιά, λένε πρόσωπα από το περιβάλλον τους Ο Χάρι Στάιλς και Ζόι Κράβιτζ κάνουν σχέδια για δύο γάμους και παιδιά, λένε πρόσωπα από το περιβάλλον τους Μετά την εμφάνιση της ηθοποιού με διαμαντένιο δαχτυλίδι, έγινε γνωστό ότι το ζευγάρι αρραβωνιάστηκε Ιωάννα Μαρίνου 03.05.2026

Ο Μέμος Μπεγνής στο Newsbeast για τη μεταμόρφωση που τον δυσκόλεψε YFSF: «Θα χρειαζόμουν πλαστική στις χορδές»

Παρότι η εμπειρία του στο θέατρο και την τηλεόραση είναι μακρόχρονη, ο Μέμος Μπεγνής παραδέχεται πως το συγκεκριμένο project δημιουργεί συνθήκες δύσκολες. Λίγο πριν την εμφάνισή του στο τρίτο Your Face Sound Familiar, ο ηθοποιός περιέγραψε στο Newsbeast τη στιγμή που η αδρεναλίνη χτυπά κόκκινο. «Εγώ γενικά δεν αγχώνομαι, αλλά σε αυτό παιχνίδι αγχώνομαι. Δεν

Γκλεν Κλόουζ: Η στιγμή που ο εγγονός της έκλεψε την «παράσταση» σε εκδήλωση προς τιμήν της ηθοποιού

Η σπουδαία ηθοποιός Γκλεν Κλόουζ άφησε το αποτύπωμα των χεριών και των ποδιών της στο Κινέζικο θέατρο στο Λος Άντζελες, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κλασικού Κινηματογράφου TCM 2026, αλλά τις εντυπώσεις έκλεψε ο μικρός εγγονός της. Η Γκλεν Κλόουζ παρευρέθηκε εκεί σε μία εκδήλωση προς τιμήν την Παρασκευή (01.05.2026) και βύθισε τα χέρια και τα

Eurovision 2026: Οι πρώτες εικόνες του Akyla επί σκηνής στην πρώτη πρόβα στη Βιέννη!

Οι πρώτες επίσημες εικόνες από την παρουσία της Ελλάδας στη σκηνή της Eurovision 2026 είδαν σήμερα, Κυριακή 3 Μαΐου, το φως της δημοσιότητας, αποτυπώνοντας για πρώτη φορά το σκηνικό concept που παρουσιάζει ο Akylas με το τραγούδι «Ferto». Ο Έλληνας εκπρόσωπος ανέβηκε στη σκηνή σε μια εμφάνιση με έντονα στοιχεία video game αισθητικής, όπου –