Έπεσαν οι υπογραφές για τα 22 Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία – Οι 11 περιοχές που θα λειτουργήσουν

Date:

ΥΓΕΙΑ

Μητσοτάκης: Κεντρική επιλογή μας οι ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση – Πιερρακάκης: Με τη σύμπραξη αυτή αυξάνεται κατά 50% ο αριθμός των Πρότυπων Σχολείων – Πρόεδρος Ιδρύματος Ωνάση: Θα δαπανήσουμε 160 εκατ. ευρώ

Υπεγράφη λίγο μετά τις 10:30 το πρωί η σύμβαση για τη σύμπραξη του Δημοσίου με το Ίδρυμα Ωνάση για τα 22 Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία.

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης η σύμπραξη αυτή βεβαιώνει ότι είναι κεντρική επιλογή οι ίσες ευκαιρίες για όλους σημειώνοντας ότι από το Ίδρυμα Ωνάση θα δοθούν συνολικά 160 εκατ. ευρώ σε βάθος 12ετιας και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τα σχολεία αυτά θα γίνουν περιζήτητα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, επισήμανε ότι με τη σύμπραξη αυτή αυξάνεται κατά 50% ο αριθμός των Πρότυπων Σχολείων στην επικράτεια ανακοινώνοντας τις 11 περιοχές στις οποίες θα λειτουργήσουν τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία: Κολωνός, Κυψέλη, Μενίδι, Πέραμα, Περιστέρι, Κορδελιό, Κοζάνη, Ξάνθη, Ρόδος και Ηράκλειο Κρήτης.

«Για εμάς κάθε δωρεά είναι δέσμευση που τιμάμε διαχρονικά με όλες τις δυνάμεις. Ενισχύουμε τη δημόσια παιδεία χωρίς να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της. Φτιάχνουμε το σχολείο που θα αγαπηθεί από μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Ευελπιστούμε να δώσουμε σε όσους δεν ανήκουν στις ελιτ, τις ευκαιρίες που αξίζουν» επισήμανε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου.

Δείτε την εκδήλωση

Μητσοτάκης: Δωρεά μακράς πνοής

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την απόφαση του Ιδρύματος Ωνάση να προχωρήσει σε μια δωρεά μακράς πνοής και διάρκειας» είπε ξεκινώντας τον χαιρετισμός του ο πρωθυπουργός.

«Το Ίδρυμα Ωνάση έχει ήδη καταγράψει ένα πλούσιο κοινωφελές έργο, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό. Θεωρώ ότι η σημερινή δωρεά είναι ξεχωριστή γιατί θέλουμε να δημιουργήσουμε μαζί, κράτος και ίδρυμα Ωνάση, ένα νέο τύπο δημόσιου σχολείου που θα πατάει στην εμπειρία που έχουμε από τα 42 Πρότυπα σχολεία της χώρας μας» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως τόνισε «22 σχολεία σε περιοχές που αντιμετωπίζουν οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις θα ενταχθούν στους επόμενους 18 μήνες στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία με ανακαινισμένες υποδομές και πρόσθετη στήριξη σε μαθητές και εκπαιδευτικούς».

Χαρακτήρισε, δε, πολύ σημαντικό ότι τα σχολεία αυτά και οι υποδομές τους θα είναι ανοιχτές και σε μαθητές άλλων σχολείων, υπενθυμίζοντας ότι «η ενίσχυση των πρότυπων σχολείων ήταν στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Πρέπει να αποκτήσουμε περισσότερα».

Μιλάμε για 160 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα 12ετίας για ένα πρόγραμμα που θα ωφελήσει σχεδόν 30.000 μαθητές, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «μια φιλελεύθερη κυβέρνηση όπως η δική μας πρεσβεύει τις ίσες ευκαιρίες ώστε παιδιά από περιοχές με προβλήματα να έχουν πρόσβαση στην καλύτερη εκπαίδευση που μπορεί το κράτος να τους προσφέρει».

«Είμαι σίγουρος ότι τα σχολεία αυτά θα γίνουν περιζήτητα. Κεντρική επιλογή οι ίσες ευκαιρίες και αυτό βρισκόταν πάντα στην καρδιά της προόδου της χώρας. Τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία θα δώσουν πρόσθετη στήριξη σε ένα δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης που έχει τα προβλήματά του. Σκοπός μας δεν είναι μόνο να δώσουμε ευκαιρίες σε χαρισματικά παιδιά αλλά να αντλήσουμε μαθήματα για το μέλλον» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πιερρακάκης: Στόχος τη στιγμή της λειτουργίας να έχουν 6.000 μαθητές

Με τη σύμπραξη αυτή αυξάνουμε κατά 50% τον αριθμό των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων εξήγησε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όπως είπε, αντλήσαμε το παράδειγμα από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο καθώς υπάρχει ανάγκη να αυξηθούν οι εκπαιδευτικές καινοτομίες.

Εξηγώντας τι προβλέπει η σύμπραξη είπε πως «θα  πάρουμε 22 υφιστάμενα δημόσια σχολεία -11 γυμνάσια και 11 λυκεία – θα υπάρχει 9μελης διοικούσα επιτροπή με συμμετοχή του Δωρητή όπως συμβαίνει με το Ωνάσειο. Ευελπιστούμε ότι στη στιγμή λειτουργίας θα φτάσει τους 6.000 μαθητές. Ο στόχος είναι να ξεκινήσουμε με 6 τον Σεπτέμβριο με λογική να ξεκινήσουν και τα 22 τον Σεπτέμβριο του 2026 με τη δωρεά να είναι έως 1 εκατ. ευρώ ως ανώτατο όριο ανά σχολική μονάδα τα χρήματα που θα δώσει το Ωνάσειο».

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας «η εισαγωγή των μαθητών θα γίνεται κάθε Σεπτέμβριο όπως συμβαίνει με τα Πρότυπα Σχολεία ενώ όσοι φοιτούν ήδη θα αποφοιτήσουν κανονκά».

Ανακοίνωσε, τέλος, ότι «οι 11 περιοχές που επελέγησαν είναι: Κολωνός, Κυψέλη, Μενίδι, Πέραμα, Περιστέρι, Κορδελιό, Κοζάνη, Ξάνθη, Ρόδος και Ηράκλειο Κρήτης».

Αντώνης Παπαδημητρίου: Ενισχύουμε τη δημόσια παιδεία χωρίς να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της

«Η φετινή χρονιά σημαδεύεται από σημαντικές επετείους καθώς συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση του Ιδρύματος Ωνάση, 30 χρόνια από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και 15 από τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. Στο ίδρυμα Ωνάση θεωρούμε ότι καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε το παρελθόν είναι να δράσουμε στο παρών και να βοηθήσουμε το μέλλον» επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου.

Η συνεργασία μας ήταν άψογη και πλεόν είμάστε έτοιμοι, πρόσθεσε ο κ. Παπαδημητρίου ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό για το ενδιαφέρον του.

Στα επόμενα 12 χρόνια θα αποφοιτήσουν 12.000 μαθητές, το ίδρυμα θα δαπανήσει 160 εκατ. ευρώ και θα είναι παρών για να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία στο μέλλον. Για εμάς κάθε δωρεά είναι δέσμευση που τιμάμε διαχρονικά με όλες τις δυνάμεις. Ενισχύουμε τη δημόσια παιδεία χωρίς να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της. Φτιάχνουμε το σχολείο που θα αγαπηθεί από μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Ευελπιστούμε να δώσουμε σε όσους δεν ανήκουν στις ελιτ, τις ευκαιρίες που αξίζουν.

Δεν υποκαθιστούμε το κράτος αλλά είμαστε παρόντες ως υποστηρικτές αναλαμβάνοντας το χρέος που μας αναλογεί, κατέληξε ο κ. Παπαδημητρίου.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Πέθανε σε ηλικία 59 ετών ο Λου Κόλερ, frontman των Sick of It All

Πέθανε σε ηλικία 59 ετών ο Λου Κόλερ, frontman των Sick of It All Το ιδρυτικό μέλος και τραγουδιστής του συγκροτήματος είχε διαγνωστεί με καρκίνο Ιωάννα Μαρίνου 26.07.2026, 14:15 Πέθανε σε ηλικία 59 ετών ο Λου Κόλερ, ιδρυτικό μέλος και τραγουδιστής των Sick of It All,  μετά από μάχη με τον καρκίνο του οισοφάγου. Την είδηση του

Γιώργος Γιαννόπουλος: Ήμουν ο αδερφός της ανάπηρης, είχε σύνδρομο down

Γιώργος Γιαννόπουλος: Ήμουν ο αδερφός της ανάπηρης, είχε σύνδρομο down Ήταν ένας άνθρωπος πολύ θετικός, έχει πει πράγματα που ακολούθησα στη ζωή μου, ανέφερε ο ηθοποιός για την αδερφή του που έχει φύγει από τη ζωή Στη σχέση με την αδερφή του που είχε σύνδρομο Down και στο bullying που δέχτηκε ο ίδιος, αναφέρθηκε ο Γιώργος Γιαννόπουλος, δηλώνοντας πως υπήρχαν

Αθηνά Οικονομάκου – Μπρούνο Τσερέλα: Αγκαλιές και φιλιά σε παραλία της Μυκόνου

Entertainment Αθηνά Οικονομάκου – Μπρούνο Τσερέλα: Αγκαλιές και φιλιά σε παραλία της Μυκόνου Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Την πιο ευτυχισμένη περίοδο της ζωής τους διανύουν η Αθηνά Οικονομάκου και ο Μπρούνο Τσερέλα, οι οποίοι μετά την ανταλλαγή όρκων αιώνιας αγάπης στην Πάρο, έχουν ξεκινήσει τις διακοπές τους. Τα τελευταία 24ωρα το

Μιχάλης Κεφαλογιάννης: Φινάλε σεζόν για την εκπομπή «Ζω Καλά» – «Προσπαθούμε να κάνουμε ποιοτική τηλεόραση»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Αυλαία στη φετινή σεζόν έριξε σήμερα ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης με την εκπομπή «Ζω Καλά» στον ΣΚΑΙ. Ο παρουσιαστής ευχαρίστησε τους τηλεθεατές για τη στήριξή τους και τους ευχήθηκε καλό καλοκαίρι. «Εμείς θα σας ευχηθούμε καλό καλοκαίρι, είμαστε ήδη στη μέση του καλοκαιριού. Να συνεχίσετε τις διακοπές σας

Άνοια: Μπορούν οι στατίνες να την αποτρέψουν; – Η απάντηση στο δίλημμα δεκαετιών για τους άνω των 70

Ένα από τα πιο σύνθετα ερωτήματα της σύγχρονης καρδιολογίας αφορά στις στατίνες, ως προληπτική θεραπεία για τη διαχείριση της υγείας των ηλικιωμένων που δεν έχουν προηγούμενο ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου. Πρέπει ένας υγιής 70άρης να λαμβάνει στατίνες αποκλειστικά για λόγους πρόληψης των καρδιαγγειακών, αλλά και της άνοιας; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό, ήταν μέχρι σήμερα ασαφής

Ιωάννα Μαλέσκου: Ο απολαυστικός διάλογος με την κόρη της Μαρίλια – «Και μ’ αρέσει και δεν μου αρέσει»

Η Ιωάννα Μαλέσκου μακριά από τις τηλεοπτικές της υποχρεώσεις, δεν διστάζει να μοιράζεται με τους διαδικτυακούς της φίλους μικρά στιγμιότυπα από την καθημερινότητά της που περνά το καλοκαίρι, μαζί με την κόρη της Μαρίλια. Η Ιωάννα Μαλέσκου δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο συνομιλεί με την κόρη της, η οποία για ακόμη μία φορά έκλεψε τις

Τομ Χανκς: Η απίθανη αντίδραση όταν είδε το πρόσωπό του σε τατουάζ Έλληνα θαυμαστή

Ενθουσιασμένος και χαρούμενος έδειχνε ο Τομ Χανκς, όταν Έλληνας θαυμαστής του, του έδειξε το τατουάζ με το πρόσωπό του στη γάμπα. Η ιδιαίτερη αυτή έκπληξη του Τομ Χανκς έγινε μεγαλύτερη όταν είδε ότι το μεγάλο τατουάζ στη γάμπα του θαυμαστή απεικονίζει τον ηθοποιό ως Φόρεστ Γκαμπ, τον εμβληματικό χαρακτήρα που υποδύθηκε στην ομώνυμη ταινία. Μόλις αντιλαμβάνεται

34 χρόνια από τον θάνατο της Τζένης Καρέζη – «Κάποια βλέμματα δεν ξεθωριάζουν ποτέ»

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 2 λ. πριν Νέο παράθυρο Η στιγμή που η Ομάδα ΔΙ.ΑΣ πιάνει στα πράσα διαρρήκτη αυτοκινήτου στην Ομόνοια – Δείτε το βίντεο ΠΟΛΙΤΙΚΗ 6 λ. πριν Νέο παράθυρο Ν. Χαρδαλιάς: Είμαστε στα μισά της θητείας μας και το 58,8% του σχεδίου μας ήδη υλοποιείται ΠΟΛΙΤΙΚΗ 8 λ. πριν Νέο παράθυρο Μητσοτάκης για εθνική πόλο

Όταν η Σοφία Βεργκάρα συνάντησε τον Αντώνη Ρέμο στη Μύκονο – Δείτε το βίντεο

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Η Σοφία Βεργκάρα συνεχίζει τις διακοπές της στη Μύκονο και ο φακός του Mykonos Live TV την αποθανάτισε τη στιγμή που έφτανε στο Nammos μαζί με την παρέα της και τη Μαρίνα Βερνίκου. Εκεί, στην παραλία, συναντήθηκε με τον Αντώνη Ρέμο. Οι δυο τους είχαν μια

Πεινάτε συνεχώς στη δίαιτα; Το σώμα σας δεν σας σαμποτάρει – προσπαθεί να σας προστατεύσει

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Ξεκινάτε τη δίαιτα με αποφασιστικότητα. Μειώνετε τις θερμίδες, αποφεύγετε τα γλυκά, ζυγίζετε τις μερίδες και περιμένετε να δείτε τη ζυγαριά να ανταμείβει την προσπάθειά σας. Λίγες ημέρες αργότερα, όμως, κάτι αλλάζει. Η σκέψη του φαγητού γίνεται συνεχής. Οι λιγούρες εμφανίζονται από το απόγευμα, το βράδυ μοιάζει

Πέννες με σάλτσα βότκας

ΥΛΙΚΑ 1 πακέτο κάττες ΜΙΤΣΙΔΗ50 γρ βούτυρο4 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο3 κουταλιές σάλτσα ντομάτας ή πουρέ ντομάτας1 ψιλοκομμένη, αποφλοιωμένη ντομάτα6 κουταλιές βότκα1/8 λίτ. κρέμα γάλακτος50 γρ τριμμένη παρμεζάνααλάτι, πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Πλένετε με βρεγμένη πετσέτα το φασκόμηλο. Λιώνετε το βούτυρο μαζί με το φασκόμηλο.Ανακατεύετε την σάλτσα ή το πουρέ ντομάτας με 4 κουταλιές ζεστό νερό και προσθέτετε

Ceviche με λαβράκι και ελιές τσακιστές

Υλικά 225 γρ. φιλεταρισμένο λαβράκι 80 γρ. χυμό λεμονιού Θαλασσινό αλάτι 120 γρ. κρεμμύδι, καθαρισμένο 150 γρ. αγγουράκι, καθαρισμένο 150 γρ. ντομάτα, χωρίς σπόρους 75 γρ. ελιές τσακιστές, χωρίς κουκούτσια ΕΚΤΕΛΕΣΗ Ελέγχουμε πρώτα το λαβράκι για να σιγουρευτούμε ότι δεν έχει μείνει κανένα κόκκαλο. Το ψιλοκόβουμε και το βάζουμε σε γυάλινη λεκάνη. Προσθέτουμε αμέσως τον