Δ. Παρασκευής: Δύσκολα θα μας απειλήσει ο μεταπνευμονοϊός – Η γρίπη των πτηνών μπορεί να γίνει επικίνδυνη

Date:

Τι είπε ο καθηγητής Επιδημιολογίας για τις αναπνευστικές λοιμώξεις της εποχής και τον κίνδυνο νέας πανδημίας.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΔΥ, για το ενδεχόμενο να απειλήσει τη δημόσια υγεία ο μεταπνευμονοϊός (HMPV).

Αντιθέτως, η γρίπη των πτηνών θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα εάν αποκτούσε την ιδιότητα να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ωστόσο δεν είναι ο μοναδικός ιός που αποτελεί πιθανό κίνδυνο.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο μεταπνευμονοϊός έχει αλλάξει χαρακτηριστικά και έχει γίνει πιο λοιμογόνος», ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM. «Προς το παρόν δεν έχουμε κάτι το οποίο να προσομοιάζει την κατάσταση με αυτή του 2019, όταν είχαμε ασθενείς άγνωστης αιτιολογίας, που νοσούσαν από έναν ιό που δεν γνωρίζαμε περί τίνος πρόκειται».

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από αυξημένη κυκλοφορία αναπνευστικών λοιμώξεων σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη. Αυτό είναι αναμενόμενο. Όπως αναμενόμενο είναι να κυκλοφορεί η γρίπη και δευτερευόντως ο κορωνοϊός και άλλα παθογόνα του αναπνευστικού. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και ο μεταπνευμονοϊός.

Γιατί δεν υπάρχει rapid test

«Δεν πρόκειται για ένα νέο παθογόνο. Είναι ένας ιός γνωστός από το 2001, κυκλοφορεί σε όλη την υφήλιο και παρουσιάζει έξαρση αυτή την περίοδο του έτους, όπως τα περισσότερα παθογόνα του αναπνευστικού», τόνισε ο κ. Παρασκευής.

Ο μεταπνευμονοϊός «μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο, όπως ο ιός της γρίπης ή ο κορωνοϊός (δηλαδή με τα σταγονίδια) και προκαλεί ήπια συμπτώματα. Εξαίρεση είναι τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και τα παιδιά μικρής ηλικίας. Ο τρόπος προφύλαξης είναι ο ίδιος με της γρίπης και της COVID», πρόσθεσε.

Ο μεταπνευμονοϊός γενετικά μοιάζει με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). Για την ανίχνευση του, όμως, δεν υπάρχει εξέταση με τη μορφή του rapid ή του self test, διότι είναι ένας ιός που δεν επιτηρείται συστηματικά.

Αυτό γίνεται διότι «δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος», ανέφερε ο κ. Παρασκευής. Υπό επιτήρηση, εξήγησε, βρίσκονται από τον ΕΟΔΥ περίπου 20 άλλα παθογόνα του αναπνευστικού. Η επιτήρησή τους γίνεται από τα περιστατικά τα οποία νοσηλεύονται σε μεγάλο αριθμό νοσοκομείων, ανά την επικράτεια. Όσον αφορά τον μεταπνευμονοϊό, αυτός διαγιγνώσκεται με μοριακό έλεγχο (PCR).

Κλειδί οι μεταλλάξεις

Στο ερώτημα αν υπάρχει περίπτωση να μεταλλαχθεί ο συγκεκριμένος ιός επί τα χείρω, ο κ. Παρασκευής απάντησε πως δεν το θεωρεί πιθανό.

«Kατά την προσωπική μου άποψη δεν φαντάζει πιθανό να μεταλλαχθεί ο συγκεκριμένος ιός. Δεν είναι κάτι το οποίο μπορούμε να αποκλείσουμε, αλλά η εμπειρία μας έχει δείξει ότι συνήθως αυτό συμβαίνει όταν έχουμε μετάδοση ενός παθογόνου, από ένα άλλο είδος, από ένα ζώο στον άνθρωπο. Όσο αυτός ο ιός παραμένει σε αυτόν το ξενιστή για πολλά χρόνια, δεν έχουμε τέτοιου είδους αλλαγές εύκολα. Επομένως δεν το θεωρώ πολύ πιθανό σενάριο», είπε.

Αντιθέτως, με τη γρίπη των πτηνών εκφράζεται ολοένα μεγαλύτερη ανησυχία από την επιστημονική κοινότητα να συμβεί κάτι τέτοιο. Πόσο μάλλον μετά τον θάνατο του πρώτου ασθενούς στις ΗΠΑ εξαιτίας της.

«Η γρίπη των πτηνών έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για έναν ιό, ο οποίος μολύνει άλλα ζώα (τα πτηνά δηλαδή) και τα περιστατικά μεταδόσεων από τα πτηνά στον άνθρωπο μπορεί να εκδηλώσουν σοβαρή συμπτωματολογία», εξήγησε. «Είναι δηλαδή ένα νέο παθογόνο για τον ανθρώπινο οργανισμό με διαφορετικά χαρακτηριστικά».

Πόσο κινδυνεύουμε

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως κινδυνεύουμε άμεσα. «Προς το παρόν, δεν υπάρχει υψηλός κίνδυνος για την κοινότητα, εφόσον ο ιός αυτός δεν μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις διεθνών φορέων», είπε ο κ. Παρασκευής.

Εν τούτοις, για να περιοριστεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος να καταστεί μολυσματικός για τον άνθρωπο, «γίνεται συστηματική επιτήρηση και εφαρμόζονται πολύ αυστηρά προληπτικά μέτρα τόσο στα ζώα όσο και στα πουλερικά, αν τυχόν διαγνωστεί. Αλλά και στους ανθρώπους εφαρμόζονται μέτρα, καθώς έχουμε μεμονωμένα περιστατικά μετάδοσης από ζώα στον άνθρωπο».

Όσον αφορά την ανησυχία μερίδας επιστημόνων ότι η γρίπη των πτηνών θα αποτελέσει την επόμενη πανδημία, ο κ. Παρασκευής ανέφερε ότι πρόκειται για σενάριο και όχι ακριβώς ανησυχία.

«Είναι ένας ιός ο οποίος είναι αρκετά λοιμογόνος. Συνεπώς αποτελεί εν δυνάμει κίνδυνο. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο προέκυψε τώρα. Ισχύει για πολλά χρόνια. Γι’ αυτόν τον λόγο, υπάρχει διεθνής προσπάθεια επιτήρησης και εφαρμογής μέτρων, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να προκαλέσει νέα πανδημία», είπε.

Και πρόσθεσε πως δεν είναι ο μοναδικός ιός, ο οποίος αποτελεί έναν πιθανό κίνδυνο. «Υπάρχουν και άλλοι, αλλά σίγουρα αυτός είναι ένας ο οποίος συγκεντρώνει κάποιες πιθανότητες να προκαλέσει πρόβλημα στο μέλλον», τόνισε.

Κυριαρχεί η γρίπη

Αυτή την εποχή, πάντως, μεταξύ των ιών που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού στην κοινότητα, κυριαρχεί η γρίπη. Ο κ. Παρασκευής ανέφερε πως το 30% των ατόμων με συμπτώματα έχουν γρίπη. Το ποσοστό αυτό «ενδέχεται να αυξηθεί τις επόμενες 1-2 εβδομάδες. Και σίγουρα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου, ίσως μέχρι τα μέσα ή τέλη Φεβρουαρίου», εκτίμησε.

Υπάρχουν, τέλος, και άλλα παθογόνα κυκλοφορούν στην κοινότητα όπως ο κορονοϊός, ο RSV και ιοί που προκαλούν κοινό κρυολόγημα, καθώς ευνοείται η μετάδοση λόγω συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. «Η γρίπη είναι σε έξαρση, η COVID δεν παρουσιάζει αυξητική δράση», κατέληξε.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ημικρανία: Χωρίς διάγνωση 1 στις 2 Ελληνίδες – Τι έδειξε πανευρωπαϊκή έρευνα

Χιλιάδες γυναίκες στην Ελλάδα και όλη την Ευρώπη ζουν για χρόνια με ημικρανία, χωρίς να γνωρίζουν με σαφήνεια τι ακριβώς αντιμετωπίζουν. Η ημικρανία είναι μια νευρολογική νόσος που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες κρίσεις κεφαλαλγίας, συνήθως μέτριας έως σοβαρής έντασης, με παλλόμενο χαρακτήρα, που συχνά συνοδεύονται από ναυτία, φωτοφοβία, φωνοφοβία και σημαντικό περιορισμό της καθημερινής λειτουργικότητας. Δεν

Eurostat: Μοναχοπαίδια τα μισά παιδιά που γεννιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο μέσος όρος παιδιών ανά γυναίκα στην ΕΕ μειώθηκε σε 1,34 το 2024 από 1,38 που ήταν το 2023.  Κάθε πέρυσι και καλύτερα πάνε οι γεννήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Νέα, αποκαρδιωτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (Eurostat) αποκαλύπτουν ότι το 2024 η ΕΕ είχε τις λιγότερες γεννήσεις από το 2001.

Εμβόλια, καλή στοματική υγιεινή, άσκηση και ζώα: Τα μυστικά για μια ζωή γεμάτη υγεία

Τι μπορούν να μας προσφέρουν, από ποιες νόσους μας προφυλάσσουν, σύμφωνα με ενημερωτική εκδήλωση στο ΑΠΘ. Τη σημασία της πρόληψης, της άσκησης και της φροντίδας της σωματικής και ψυχικής υγείας ανέδειξαν επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση είχε τίτλο «WELLBEING & the Campus» και

Κοινά φάρμακα συνδέονται με σοβαρούς κινδύνους για την καρδιά – Τι πρέπει να ξέρουμε

Τα φάρμακα αυτά λαμβάνονται για πολλές και διαφορετικές παθήσεις, από την ΧΑΠ έως την κατάθλιψη. Μία μεγάλη κατηγορία φαρμάκων τα οποία λαμβάνουν καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και άλλων επικίνδυνων καρδιολογικών προβλημάτων, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Σουηδία. Εξετάζοντας στοιχεία από εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα αντιχολινεργικά

Μία πολυβιταμίνη την ημέρα μπορεί να επιβραδύνει την γήρανση του οργανισμού

Τα ευρήματα μελέτης σε μερικές εκατοντάδες ηλικιωμένους. Ποιοι φαίνεται να ωφελούνται περισσότερο. Μία πολυβιταμίνη την ημέρα ενδέχεται να επιβραδύνει τη βιολογική γήρανση του οργανισμού, αν και η επίδρασή της δεν είναι μεγάλη, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι η λήψη της στην τρίτη ηλικία μπορεί να «κόψει» τέσσερις μήνες από

Ένα πρόβατο 4.000 ετών αποκαλύπτει το μυστικό μιας αρχαίας μορφής πανώλης

Η ανάλυση αρχαίου DNA σε οστά προβάτου αποκαλύπτει πώς μπορεί να εξαπλώθηκε η πανώλη στην Ευρασία χιλιάδες χρόνια πριν από τον «Μαύρο Θάνατο». Η πανώλη είναι γνωστή κυρίως από τον «Μαύρο Θάνατο» του Μεσαίωνα, όμως η ιστορία της ασθένειας φαίνεται να ξεκινά πολύ νωρίτερα. Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ένα σημαντικό στοιχείο για την κατανόηση μιας

Σοβαρή καρδιακή νόσος: H τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να την προβλέψει από μαστογραφίες

Νέα μελέτη δείχνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αξιοποιεί τις μαστογραφίες για τον εντοπισμό ενδείξεων καρδιακής νόσου, ανοίγοντας νέες δυνατότητες για έγκαιρη διάγνωση. Καρδιακή νόσος μπορεί να προβλέπεται μέσα από μαστογραφίες με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με νέα μελέτη.που δημοσιεύθηκε στο «European Heart Journal». Η μελέτη δείχνει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί

Παχυσαρκία – Γαστρικός δακτύλιος: Πότε πρέπει να αφαιρείται και ποιοι ασθενείς χρειάζονται έλεγχο

Κάποτε αποτελούσε από τις πιο δημοφιλείς χειρουργικές λύσεις για την παχυσαρκία. Σήμερα όμως οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο γαστρικός δακτύλιος συχνά πρέπει να αφαιρείται, καθώς μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές με την πάροδο του χρόνου. Ο γαστρικός δακτύλιος ήταν κάποτε η πιο διαδεδομένη επέμβαση για την παχυσαρκία. Σήμερα πρακτικά δεν τοποθετείται, όμως πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να

GLP-1: Πως τα φάρμακα για διαβήτη και παχυσαρκία επηρεάζουν τον εθισμό σε τσιγάρα, αλκοόλ και ναρκωτικά

Σύμφωνα με μελέτες, τα φάρμακα GLP-1 μπορεί να σχετίζονται με την μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαταραχών χρήσης ουσιών. Τα φάρμακα τύπου GLP-1 (αγωνιστές του υποδοχέα του γλυκαγονόμορφου πεπτιδίου-1) έγιναν γνωστά στο ευρύ κοινό κυρίως ως θεραπείες για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και –τα τελευταία χρόνια– ως ισχυρά εργαλεία για την απώλεια βάρους. Όμως η

Η πανδημία της COVID-19 τελείωσε, αλλά η long COVID ταλαιπωρεί ακόμα πολλούς ενήλικες

Υπολογίζεται ότι ένας στους 12 ενήλικες έχουν βιώσει συμπτώματα της λοίμωξης για περισσότερους από 3 μήνες. Η πανδημία που προκάλεσε ο κορωνοϊός μπορεί να έχει τελειώσει, αλλά τα παρατεταμένα συμπτώματα που προκαλεί η λοίμωξη (ή long COVID) εξακολουθούν να προσβάλλουν σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Αναλύοντας εθνικά δεδομένα της περιόδου 2022-2024

Παχυσαρκία: Το καλύτερο «φάρμακο» είναι η άσκηση, αλλά οι Έλληνες δεν αθλούνται

Ο καθηγητής κ.Γιώργος Μέτσιος υπογραμμίζει τη σημασία που έχει η άσκηση στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες. «Είναι πράγματι γεγονός ότι η Ελλάδα έχει σκαρφαλώσει ευρωπαϊκά στην κορυφή των στατιστικών στην παιδική παχυσαρκία, και σίγουρα η έλλειψη επαρκούς άσκησης συμβάλλει πολύ σημαντικά σε αυτό το φαινόμενο, αφού επηρεάζει