Οι τροφές που δεν πρέπει να μαγειρεύετε στη χύτρα

Date:

Οι τροφές που δεν πρέπει να μαγειρεύετε στη χύτρα

Η χύτρα ταχύτητας είναι ένα χρήσιμο μαγειρικό σκεύος, το οποίο βρίσκεται σε κάθε σπίτι και μας βοηθά να επιταχύνουμε τον χρόνο μαγειρέματος.

Η χύτρα κλείνει ερμητικά μη επιτρέποντας στον ατμό ή τα υγρά να διαφύγουν κατά τον βρασμό.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικές τροφές που πρέπει να αποφεύγετε να βάζετε στην χύτρα, επιλέγοντας εναλλακτικούς τρόπους μαγειρέματος, όπως στον φούρνο ή στην κατσαρόλα.

Λαχανικά

Τα σπαράγγια, το μπρόκολο και τα χόρτα είναι μερικά παραδείγματα πράσινων λαχανικών που μαγειρεύονται καλύτερα σε κατσαρόλα.

Σε περίπτωση που βάλετε λαχανικά σε χύτρα ταχύτητας, τότε θα χάσουν τα θρεπτικά τους συστατικά τους και είναι πιο πιθανόν να τα παραβράσετε, λόγω της αυξημένης πίεσης και των υδρατμών κατά την διάρκεια του βρασμού.

Τα περισσότερα λαχανικά, άλλωστε, χρειάζονται περίπου δέκα λεπτά βράσιμο και είναι έτοιμα για να σερβιριστούν στο πιάτο.

Ζυμαρικά και ρύζι

Κατά την διαδικασία του μαγειρέματος, αρκετές φορές δοκιμάζουμε το φαγητό για να δούμε αν είναι έτοιμο.

Μπορεί η χύτρα να είναι ένας γρήγορος τρόπος για να μαγειρέψουμε φαγητό, ωστόσο, δεν μπορούμε να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα σχετικά με τα ζυμαρικά, τα οποία είναι έτοιμα μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

Και, φυσικά, για τα ζυμαρικά al dente (στα ιταλικά, το δόντι) σημαντικό ρόλο παίζει ο σωστός χρόνος βρασίματος, κάτι που σημαίνει δεν πρέπει να έχουν σκληρή υφή.

Επίσης, δεν πρέπει να βάζετε ποτέ ρύζι στην χύτρα, αφού περιέχει άμυλο, επομένως μπορεί να χυλώσει γρήγορα.

Κρέας η κοτόπουλο

Η νοστιμιά του κρέατος κρύβεται σε μια αντίδραση που λαμβάνει χώρα μόνο κατά την διάρκεια του ψησίματος σε σιγανή φωτιά, που είναι γνωστή ως αντίδραση Maillard.

Όταν βάζουμε το κρέας στο φούρνο, τότε, διατηρεί την υγρασία του και γίνεται ζουμερό στο εσωτερικό του, αφού οι πρωτεϊνες διασπώνται ομοιόμοφα.

Παράλληλα, το κρέας ροδίζει και αποκτά την χαρακτηριστική καραμελωμένη υφή. Μπορεί η χύτρα να προσφέρει πιο γρήγορο αποτέλεσμα, ωστόσο, το κρέας δεν θα έχει αυτή την νόστιμη και «χρυσή» κρούστα στη επιφάνεια του. Το ίδιο ισχύει, φυσικά, και για το κοτόπουλο. 

Θαλασσινά

Τα ψάρια (π.χ. μπακαλιάρος, γλώσσα) έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος σε σχέση με τα κρέατα. Επίσης, τα μόρια πρωτεΐνης των ψαριών είναι μικρότερα και διασπώνται πιο εύκολα, επομένως, πρέπει να μαγειρεύονται στον φούρνο ή στον ατμό. Επιπλέον, τα ψάρια απαιτούν λίγο χρόνο για να μαγειρευτούν, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να «στεγνώσουν».

Η χύτρα ταχύτητας, όμως, και η έντονη θερμότητα στο εσωτερικό του σκεύους μπορεί να διασπάσει τις πρωτεΐνες τους πολύ γρήγορα.

Η ιδανική επιλογή για να μαγειρέψετε τα ψάρια (π.χ. σολωμό) είναι να τα τοποθετήσετε μέσα σε λαδόκολλα. Μ’αυτό τον τρόπο, το ψάρι θα διατηρήσει τα υγρά του και θα γίνει νόστιμο, χωρίς να να υπάρχει κίνδυνος να το παραψήσετε.

Επιπλέον, μπορείτε να προσθέσετε μπαχαρικά και λαχανικά μέσα στην λαδόκολλα για να απογειώσετε την γεύση του. Επίσης, αποφύγετε να βάλετε στην χύτρα θαλασσινα, όπως χτένια ή γαρίδες.

Φακές

Πριν βράσουμε τα φασόλια συνήθως τα μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ για να μαλακώσουν και να βράσουν πιο γρήγορα. Τα περισσότερα όσπρια περιέχουν αντιθρεπτικά συστατικά, όπως λεκτίνες και τανίνες, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Το μούλιασμα επιτρέπει τη διάσπαση αυτών των ενώσεων και διευκολύνει την απορρόφηση του ασβεστίου, του σιδήρου και του ψευδάργυρου.

Ωστόσο, ορισμένα όσπρια, όπως, οι φακές δεν χρειάζονται μούλιασμα, λόγω του μεγέθους τους. Ωστόσο, δεν πρέπει να τις μαγειρέψουμε στην χύτρα καθώς πρόκειται να διαλυθούν και θα χάσουν τις θρεπτικές τους ουσίες.

To άρθρο Οι τροφές που δεν πρέπει να μαγειρεύετε στη χύτρα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αντώνης Καφετζόπουλος: «Τους εθνικιστές μισώ, όχι τους Τούρκους – Πιο δυτική κοινωνία η Κωνσταντινούπολη»

Με αφορμή τα παιδικά του χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, ο Αντώνης Καφετζόπουλος μίλησε στον Ρένο Χαραλαμπίδη στην εκπομπή «Με τον Ρένο» στο ONE, μεταξύ άλλων, για την εμπειρία του ξεριζωμού και την επιθυμία του για τον δυτικό πολιτισμό.  «Πήγα δημοτικό, δίγλωσσο. Μειονοτικό ήταν το σχολείο μου. Κάναμε ως κύρια γλώσσα δύο γλώσσες. Ελληνικά και τούρκικα, ίδιες

Δάφνη Μπόκοτα: «Επέστρεψα στην τηλεόραση δίπλα στην Κατερίνα Καινούργιου γιατί έχει σταματήσει πια αυτό το επιθετικό ύφος της τηλεόρασης»

Η Δάφνη Μπόκοτα ήταν καλεσμένη το πρωί της Δευτέρας 16/2 στη Σταματίνα Τσιμτσιλή και μεταξύ άλλων μίλησε για το νέο της επαγγελματικό κεφάλαιο στον Alpha

Συγκινημένοι για τον θάνατο του Ρόμπερτ Ντιβάλ ο Αλ Πατσίνο και ο Φράνσις Φορντ Κόπολα

Ο Ρόμπερτ Ντιβάλ, o οποίος έφυγε από τη ζωή προχθές Κυριακή 15/2 σε ηλικία 95 ετών, ήταν «γεννημένος ηθοποιός» και «θα λείψει» στον Αλ Πατσίνο, συμπρωταγωνιστή του στην ταινία «Ο νονός», ανέφερε ο ηθοποιός σε ανακοίνωσή του που διανεμήθηκε σε μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του Γαλλικού Πρακτορείου, χθες Δευτέρα. «Ήταν τιμή το ότι συνεργάστηκα με τον

Ελλάδα: Υψηλά επίπεδα ευπιστίας στην παραπληροφόρηση για την υγεία – Το 80% όσων πιστεύουν τα fake news, φοβάται τα εμβόλια

Μελέτη του ΕΚΠΑ εξετάζει πώς η ευαλωτότητα στην online παραπληροφόρηση για την υγεία, επηρεάζει τις συμπεριφορές υγείας και την πρόθεση εμβολιασμού. Η αυξανόμενη εμπιστοσύνη των πολιτών στο διαδίκτυο για θέματα υγείας, προσδίδει επικίνδυνες διαστάσεις σε ένα διαχρονικό πρόβλημα: την παραπληροφόρηση. Σε αυτό το περιβάλλον, όπου πληροφορίες για ασθένειες, φάρμακα, εμβόλια, διατροφή ή «εναλλακτικές» θεραπείες, διακινούνται με

Ψάχνετε για ωμέγα-3: Αυτές οι 4 κορυφαίες τροφές πέρα από τα λιπαρά ψάρια

Τα ωμέγα-3 είναι βασικό κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής. Yποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου και συνολικά του οργανισμού. Τα λιπαρά ψάρια (σολομός, ρέγγα, σκουμπρί, γαύρος κ.α.) αναγνωρίζονται ως οι κορυφαίες πηγές για αυτό το σημαντικό θρεπτικό συστατικό. Συγκεκριμένα προσφέρουν τις πιο δραστικές μορφές του, το εικοσιπενταενοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξαενοϊκό οξύ (DHA). Αν

Χάρις Αλεξίου: «Αν ζούσες συνέχεια με τον έρωτα θα ήσουν ένας παλαβός άνθρωπος…»

Η τραγουδίστρια περιέγραψε τον έρωτα ως θεμελιώδη δύναμη της ζωής, αλλά όχι ως μόνιμη κατάσταση.

Μαρκ Άντονι: Η δημόσια τοποθέτησή του μετά τις αποκαλύψεις του Μπέκαμ για τον χορό στο γάμο

Ο Μαρκ Άντονι τοποθετήθηκε δημόσια για πρώτη φορά σχετικά με την ένταση που έχει προκύψει στην οικογένεια Μπέκαμ, μετά την απρόσμενη εμπλοκή του στο επίκεντρο της διαμάχης. Ο 57χρονος καλλιτέχνης αποφάσισε να μιλήσει τρεις εβδομάδες αφότου ο 26χρονος Μπρούκλιν Μπέκαμ προχώρησε σε μια εκτενή, ιδιαίτερα αιχμηρή ανάρτηση έξι σελίδων στο Instagram, ανακοινώνοντας τη ρήξη του

Superfood σαλάτα με σιτάρι και ξηρούς καρπούς

ΥΛΙΚΑ • 1 φλ. σιτάρι• 1 κουταλιά χυμό λεμονιού• 1 συσκευασία (75γρ.) φύλλα ρόκας Garden Fresh• 1 κοφτό κουταλάκι επιτραπέζιο αλάτι• ½ φλ. σταφιδάκια• 3 κουταλιές σησάμι• 1 φλ. σπόρους από ρόδι• 1/3 φλ. αμύγδαλα• 1/3 φλ. καρύδια• 1/3 φλ. σουσούκο κομμένο σε ροδέλες Για το ντρέσινγκ • 6 κουταλιές ελαιόλαδο• ¼ φλ. βαλσαμικό ξίδι

Γαρίδες «σαγανάκι» με κριθαράκι

Υλικά 20 μέτριες γαρίδες ολόκληρες με κεφάλη και κελυφος 80 ml ελαιόλαδο 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες 500 γρ κριθαράκι 80 ml Ουζο 400 γρ ψιλοκομμένες  ντοματες, συσκευασμένες 200 γρ περαστη ντομάτα, συσκευασμένη (passata) ½ φλυτζ. μαιντανό συν έξτρα για γαρνιρισμα ½ κουταλάκι πάπρικα ¼ κουταλάκι νηφάδες τσίλι  ή σκόνη τσίλι 1

Britney Spears – Πούλησε τον μουσικό της κατάλογο για 9ψήφιο ποσό

Η μεγάλη επιχειρηματική συμφωνία της τραγουδίστριας

Ρουβάς: Το άλμα επί κοντώ, το ξεχωριστό ρεκόρ στο άθλημα και η φωτογραφία με τον προπονητή του

Πριν γίνει ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους Έλληνες ποπ σταρ, ο Σάκης Ρουβάς είχε διαγράψει μια πολλά υποσχόμενη πορεία στον στίβο. Σε νεαρή ηλικία είχε αφιερωθεί στον αθλητισμό και, μάλιστα, είχε φορέσει το εθνόσημο εκπροσωπώντας τη χώρα σε επίπεδο παίδων. Μέχρι τα 18 του ασχολήθηκε συστηματικά με το άλμα επί κοντώ, καταγράφοντας ατομικό ρεκόρ 4.40μ.

Αντώνης Καφετζόπουλος: Δεν έχω κανένα μίσος προς τους Τουρκους, έχω μίσος με τους εθνικιστές ανεξαρτήτως εθνικότητας

Αντώνης Καφετζόπουλος: Δεν έχω κανένα μίσος προς τους Τουρκους, έχω μίσος με τους εθνικιστές ανεξαρτήτως εθνικότητας Αντώνης Καφετζόπουλος: Δεν έχω κανένα μίσος προς τους Τουρκους, έχω μίσος με τους εθνικιστές ανεξαρτήτως εθνικότητας Ο ηθοποιός δήλωσε φιλελεύθερος αναρχικός προσθέτοντας ότι «ποτέ στη ζωή μου δεν ήμουν θρησκευόμενος» Για τη σχέση τους με τους Τούρκους και την