Χολή: Τι προβλήματα μπορεί να υπάρξουν μετά την αφαίρεσή της

Date:

Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως (χολοκυστεκτομή) είναι μεγάλη αλλαγή για το πεπτικό σύστημα.

Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης (της «χολής», όπως αποκαλείται ευρέως) είναι μία από τις συχνότερες χειρουργικές επεμβάσεις, που συνήθως συνιστάται για να αντιμετωπιστεί η χολολιθίαση (πέτρες στη χολή). Τι συνέπειες μπορεί να έχει, όμως;

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο ακριβώς κάτω από το ήπαρ. Ο ρόλος της είναι να συλλέγει και να αποθηκεύει την χολή – το πρασινωπό έκκριμα που παράγει το ήπαρ. Μετά την κατανάλωση τροφής, η χοληδόχος κύστη εκκρίνει στο λεπτό έντερο μικρή ποσότητα χολής, η οποία είναι απαραίτητη για την πέψη των λιπών που περιέχουν τα τρόφιμα.

Όταν αναπτυχθούν λίθοι (πέτρες) στην χοληδόχο κύστη, μπορεί να χρειασθεί η αφαίρεσή της. Σε τέτοια περίπτωση, δεν υπάρχει χώρος να αποθηκευτεί η χολή. Έτσι, όση παράγεται από το ήπαρ, διοχετεύεται απ’ ευθείας στο λεπτό έντερο, αναφέρει η  γαστρεντερολόγος Dr. Christine Lee, από το Willoughby Hills Family Health Center της Cleveland Clinic, στο Οχάιο.

Η διαφορά αυτή μπορεί να έχει μερικές συνέπειες στην καθημερινότητα των ασθενών. Να ποιες είναι:

Παροδικά πεπτικά προβλήματα

Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως (ή χολοκυστεκτομή) συνιστά μεγάλη αλλαγή για το πεπτικό σύστημα. Γι’ αυτό τον λόγο μπορεί να χρειαστεί μία περίοδος προσαρμογής, κατά την οποία αναπτύσσονται πεπτικές διαταραχές. Η περίοδος αυτή συνήθως διαρκεί μεταξύ δύο εβδομάδων και δύο μηνών.

Η πιο συχνή μετεγχειρητική πεπτική διαταραχή είναι η διάρροια. Μπορεί να συνοδεύεται από φούσκωμα και αέρια. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να αμβλυνθούν με παροδικές αλλαγές στη διατροφή.

Επίμονη διάρροια

Μετά την χολοκυστεκτομή, ο οργανισμός πρέπει να μάθει εκ νέου πώς να διανέμει και να απορροφά τη χολή. Η χολή όμως ασκεί υπακτική (καθαρτική) δράση, λέει η Dr. Lee. Γι’ αυτό τον λόγο εκδηλώνεται διάρροια έως ότου ολοκληρωθεί η περίοδος προσαρμογής.

Στους περισσότερους ανθρώπους η διάρροια είναι παροδικό πρόβλημα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, όμως, η προσαρμογή του οργανισμού είναι πιο δύσκολη. Σε τέτοια περίπτωση, ο ασθενής μπορεί να χρειασθεί ειδική αγωγή με μία ομάδα φαρμάκων που λέγονται δεσμευτικά των χολικών οξέων. Τα φάρμακα αυτά αμβλύνουν τη διάρροια και τα συνοδά συμπτώματά της.

Οι ασθενείς που έχουν διάρροια μετά τη χολοκυστεκτομή πρέπει πάντοτε να συμβουλεύονται τον γιατρό τους, συνιστά η Dr. Lee.

Αλλαγές στην πέψη

Όταν αφαιρείται η χολή, οι ασθενείς πρέπει να κάνουν ορισμένες αλλαγές στη διατροφή τους για να διευκολύνουν την προσαρμογή του οργανισμού τους, ιδίως τον πρώτο καιρό.

Επειδή η χολή συμβάλλει στην πέψη των λιπών, είναι σημαντικό να εισαχθούν σταδιακά τα λιπαρά στη διατροφή. Ειδάλλως αυξάνεται ο κίνδυνος πεπτικών προβλημάτων.

Γι’ αυτό τον λόγο συνιστάται στους ασθενείς να αποφύγουν για τουλάχιστον μία εβδομάδα τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη – είτε είναι βούτυρο, είτε λάδι, τηγανητά, βαριές σάλτσες, κρέμες γάλακτος κ.λπ. Κατά το διάστημα αυτό πρέπει να προτιμώνται τα άπαχα ή λίγων λιπαρών τρόφιμα. Ιδανικά πρέπει να παρέχουν κάτω από 3 γραμμάρια λίπους ανά μερίδα. Να ελέγχετε τις συσκευασίες των τροφίμων και την ποσότητα που καταναλώνετε.

Ωστόσο και στη συνέχεια πολλοί ασθενείς δυσκολεύονται να πέψουν τα πλούσια σε λίπη τρόφιμα. «Μετά τη χολοκυστεκτομή, ο ανθρώπινος οργανισμός δεν διαθέτει την αποθηκευμένη χολή που μπορεί να εκλυθεί σε μεγάλη ποσότητα για να διασπάσει τα πολλά λιπαρά», εξηγεί η Dr. Lee. «Γι’ αυτό η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται σε μικρές ποσότητες».

Προσοχή χρειάζονται τον πρώτο καιρό και τα πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα, διότι μπορεί να δημιουργήσουν πεπτικά προβλήματα.

Καλό είναι επίσης να περιορίζονται στο ελάχιστο και τρόφιμα που μπορεί να επιδεινώσουν τη διάρροια, όπως τα γλυκά, τα γαλακτοκομικά και η καφεΐνη.

Πόσο διαρκεί η προσαρμογή

Η ένταξη των λιπαρών και των φυτικών ινών στη διατροφή πρέπει να γίνει σταδιακά. Οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται περίπου ένα μήνα μετά την επέμβαση για να επιστρέψουν στην συνηθισμένη διατροφή τους, αναφέρει η διαιτολόγος Dr. Beth Czerwony, συνεργάτις της Cleveland Clinic.

Το ακριβές χρονικό διάστημα, όμως, διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Αν κατά τα άλλα πρόκειται για υγιές και με καλή φυσική κατάσταση άτομο, η ανάρρωση πιθανώς θα είναι σύντομη. Αν, όμως, υπάρχουν και άλλα υποκείμενα προβλήματα υγείας, μπορεί να χρειασθεί λίγο περισσότερος καιρός. Οι περισσότεροι ασθενείς όμως επιστρέφουν τελικά στην καθιερωμένη διατροφή τους.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Άννα Παντζέλη: Εργάστηκα ως παραδουλεύτρα και δεν ντρέπομαι να το πω, δήλωσε η ηθοποιός

Οι οικονομικές δυσκολίες, το σπίτι που έχασε στα Χανιά και τα δικαστήρια για το συμβόλαιό της στη «Λάμψη»

O Στίβεν Κινγκ ζητά να ακυρωθούν τα φετινά Όσκαρ – «Καμία λάμψη με το Λος Άντζελες να φλέγεται», έγραψε

O Στίβεν Κινγκ ζητά να ακυρωθούν τα φετινά Όσκαρ - «Καμία λάμψη με το Λος Άντζελες να φλέγεται», έγραψε Ο 77χρονος συγγραφέας είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών Ο Στίβεν Κινγκ ζήτησε να ακυρωθεί η φετινή τελετή απονομής των Όσκαρ, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Λος Άντζελες. Ο Αμερικανός συγγραφέας, που έχει

Η Τέιλορ Σουίφτ συνεισφέρει με δωρεές ως ένδειξη υποστήριξης των πληγέντων από τις πυρκαγιές στο Λος Άντζελες

Η Τέιλορ Σουίφτ είναι ανάμεσα στους καλλιτέχνες που δεσμεύθηκαν να υποστηρίξουν τους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Λος Άντζελες. «Οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια έχουν καταστρέψει τόσες πολλές οικογένειες και είναι αποκαρδιωτικό να βλέπουμε αυτές τις ιστορίες να εκτυλίσσονται» έγραψε η Αμερικανίδα σούπερ σταρ της ποπ, Τέιλορ Σουίφτ σε ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Instagram.

Κόλαφος η Καρυστιανού για Μητσοτάκη: «Δεν γνωρίζατε το παρελθόν του κ. Τασούλα;»

Ενδιαφεροντα ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΟΥ Κόλαφος η Καρυστιανού για Μητσοτάκη: «Δεν γνωρίζατε το παρελθόν του κ. Τασούλα;» Μία ακόμη ανάρτηση Καρυστιανού προς Μητσοτάκη: «Δεν γνωρίζατε το παρελθόν του κ. Τασούλα;» Τζωρτζίνα Φράγκου 17.01.2025 | 17:00 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Μία ακόμη δημοσίευση της Μαρίας Καρυστιανού προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Δεν γνωρίζατε το παρελθόν του κ. Τασούλα;».

Πόνος στα πόδια: Όταν ο λόγος είναι οι αρτηρίες

Η περιφερική αρτηριοπάθεια είναι μία από τις αιτίες στις οποίες μπορεί να οφείλεται ο πόνος στα πόδια. Ο πόνος στα πόδια μπορεί να οφείλεται σε πολλούς, διαφορετικούς παράγοντες. Η περιφερική αρτηριοπάθεια είναι μια συχνή, χρόνια ιατρική πάθηση που επηρεάζει την κυκλοφορία λόγω στένωσης των αρτηριών. Η στένωση των αρτηριών προκαλείται από τη συσσώρευση λιπαρών εναποθέσεων

Σκυλίτσα πήγε μόνη της το άρρωστο κουτάβι της στον κτηνίατρο και οι γιατροί το έσωσαν

Ενδιαφεροντα ΚΟΥΤΑΒΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΣΚΥΛΙΤΣΑ Σκυλίτσα πήγε μόνη της το άρρωστο κουτάβι της στον κτηνίατρο και οι γιατροί το έσωσαν Αυτό είναι το συγκινητικό στιγμιότυπο μιας σκυλίτσας που παρέδωσε με τα ίδια της τα… χέρια το άρρωστο κουτάβι της σε κτηνιάτρους, για να το κάνουν καλά Τζωρτζίνα Φράγκου 17.01.2025 | 16:51 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Αυτό είναι το συγκινητικό στιγμιότυπο μιας σκυλίτσας που

Ντέιβιντ Λιντς: «Το εμφύσημα ήταν το τίμημα που πλήρωσα από το τσιγάρο»

Ο Ντέιβιντ Λιντς, συγγραφέας και σκηνοθέτης σουρεαλιστικών ταινιών όπως το «Blue Velvet», πέθανε σε ηλικία 78 ετών, λιγότερο από έξι μήνες μετά την ανακοίνωση ότι έπασχε από εμφύσημα. Την εκδημία του ανακοίνωσε η οικογένειά του, δίχως να προσδιορίζει την αιτία θανάτου. Τους μήνες που προηγήθηκαν, ο εκλιπών πλέον, Ντέιβιντ Λιντς, είχε μιλήσει αρκετές φορές για

Η Μαρία που έγινε Κάλλας: Θα είναι η πρώτη ελληνική σειρά που συμμετέχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου

Η κοινωνική-βιογραφική σειρά σημειώνει μεγάλη επιτυχία, έχοντας ήδη ξεπεράσει τις 4.000.000 θεάσεις μέσα σε έναν μήνα στο ERTFLIX

Στηβ Ντούζος για τη μάχη του με τον καρκίνο: Το καλύτερο φάρμακο είναι η εσωτερική δύναμη

Δεν με γονατίζει τίποτα και το πολεμάω, τόνισε μετά τη διάγνωσή του περασμένο Πάσχα

Στηβ Ντούζος για τη μάχη με τον καρκίνο: «Το καλύτερο φάρμακο είναι η εσωτερική δύναμη»

Για τη μάχη του με τον καρκίνο μίλησε ο ηθοποιός, Στηβ Ντούζος, ο οποίος πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες την δεκαετία του 1980, αποκαλύπτοντας ότι πέρασε την περίοδο των Χριστουγέννων στο νοσοκομείο και τονίζοντας ότι «το καλύτερο φάρμακο είναι η εσωτερική δύναμη». Μιλώντας στον ΑΝΤ1 αρχικά μίλησε για την πρόσφατη νοσηλεία του λέγοντας ότι: «μπήκα μέσα

Η Τέιλορ Σουίφτ στη μάχη για τους πυρόπληκτους του Λος Άντζελες – Το συγκινητικό μήνυμα και οι δωρεές

Η Τέιλορ Σουίφτ είναι από τους καλλιτέχνες που δεσμεύθηκαν να υποστηρίξουν τους πληγέντες από τις πυρκαγιές στο Λος Άντζελες. «Οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια έχουν καταστρέψει τόσες πολλές οικογένειες και είναι αποκαρδιωτικό να βλέπουμε αυτές τις ιστορίες να εκτυλίσσονται» έγραψε η Αμερικανίδα σούπερ σταρ της ποπ σε ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Instagram. «Τόσα βάσανα, απώλειες

Μάρθα Φριντζήλα: 7 χρόνια κακοποίησης, μένει το τραύμα, αλλά μεγαλώνεις εσύ γύρω του

Σε μια προσωπική εξομολόγηση για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην παιδική της ηλικία πέρασε η γνωστή τραγουδίστρια, Μάρθα Φριντζήλα, μιλώντας την Παρασκευή (17.1.2025) στη Φαίη Σκορδά και στην εκπομπή «Buongiorno», ενώ αναφέρθηκε και στην καριέρα της. «Είναι ένας χώρος που τον ανοίξαμε το 2010, φτιάξαμε ένα μικρό θεατράκι που κάνουμε και παραστάσεις και μουσικές παραστάσεις