Εγκέφαλος Vs καρδιά: Ψάρια – ζέβρες μας έδωσαν απάντηση στο ερώτημα, ποιος λαμβάνει τις αποφάσεις

Date:

«Ο εγκέφαλος είναι το ανώτατο στρατηγείο, αλλά το νευρικό σύστημα της καρδιάς παίρνει αποφάσεις σε τοπικό επίπεδο», υποστηρίζει επιστήμονας αναφορικά με την ανακάλυψη του «μικρού εγκεφάλου» της καρδιάς.

Τελικά αποφασίζει ο εγκέφαλος ή η καρδιά μας; Σε αυτό το αιώνιο ερώτημα δίνει απάντηση έρευνα του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία, που εντόπισε ότι αν και ο εγκέφαλος είναι το κέντρο λήψης αποφάσεων, η καρδιά έχει και εκείνη τον δικό της πολύπλοκο «εγκέφαλο» που παίρνει αποφάσεις.

«Σίγουρα ο εγκέφαλος είναι το ανώτατο στρατηγείο στον οργανισμό. Ωστόσο, το νευρικό σύστημα που βρίσκεται στην καρδιά και ονομάζεται «μικρός εγκέφαλος» παίρνει αποφάσεις σε τοπικό επίπεδο», υποστηρίζει ο Έλληνας επιστήμονας που βρίσκεται πίσω από την ανακάλυψη αυτού του πολύπλοκου «εγκεφάλου» της καρδιάς, Κωνσταντίνος Αμπατζής.

Ο όρος «little brain of the heart» («μικρός εγκέφαλος της καρδιάς») ήταν ήδη γνωστός στη βιβλιογραφία. Παλαιότερες μελέτες είχαν εντοπίσει νευρικά κύτταρα στην καρδιά, τα οποία είχαν χαρακτηριστεί με αυτό τον όρο. Ωστόσο, υπήρχε η αντίληψη στην επιστημονική κοινότητα ότι η λειτουργία των κυττάρων αυτών, όπως και η λειτουργία άλλων νευρικών κυττάρων στον οργανισμό, είναι απλά να επικοινωνούν με τον εγκέφαλο μεταφέροντας βασικές πληροφορίες. «Σαν ταχυδρομείο», όπως εξηγεί χαρακτηριστικά ο κ. Αμπατζής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Πολύ πιο σύνθετο απ’ ότι φανταζόμασταν το σύστημα της καρδιάς»

Σε νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications», η παραπάνω αντίληψη ανατράπηκε: το νευρικό σύστημα της καρδιάς είναι πολύ πιο σύνθετο και εξελιγμένο από ό,τι είχε διαπιστωθεί κατά το παρελθόν. Δεν μεταφέρει απλά πληροφορίες, επεξεργάζεται τις πληροφορίες που δέχεται και από τον εγκέφαλο και από την καρδιά και παίρνει άμεσες αποφάσεις για τη λειτουργία της καρδιάς.

 «Όπως διαπιστώσαμε, λοιπόν, τα νευρικά κύτταρα δεν είναι απλά το ταχυδρομείο. Ανοίγουν το γράμμα, το διαβάζουν και λένε, ναι αλλά για να κάνω αυτό που θέλει ο εγκέφαλος, θα χρησιμοποιήσω αυτόν τον τρόπο. Φυσικά δεν μπορούν να κάνουν κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που θέλει ο εγκέφαλος. Παίρνουν, όμως, αποφάσεις σε τοπικό επίπεδο», περι- με γλαφυρότητα ο Θεσσαλονικιός νευροεπιστήμονας, Κωνσταντίνος Αμπατζής, ο οποίος είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Νευροεπιστήμης του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία.

Κατά την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν ερευνητές και από το Πανεπιστήμιο Columbia των ΗΠΑ, εντοπίστηκε ότι τα νευρικά αυτά κύτταρα βρίσκονται κοντά στο σημείο της καρδιάς που ονομάζεται sinoatrial node (φλεβοκομβοκολπικός κόμβος) και περιλαμβάνει καρδιομυοκύτταρα, τα οποία είναι ο φυσικός βηματοδότης της καρδιάς. Οι επιστήμονες οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι μπορεί τα καρδιομυοκύτταρα να δίνουν τον βασικό ρυθμό της καρδιάς, ωστόσο τα νευρικά κύτταρα είναι αυτά που αλλάζουν τον ρυθμό.

   «Οπότε διαπιστώσαμε ότι η καρδιά έχει δύο συστήματα που παράγουν τον ρυθμό της καρδιάς. Ο φυσικός βηματοδότης δεν είναι μόνο τα καρδιομυοκύτταρα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, αλλά και τα νευρικά κύτταρα που βρίσκονται στην καρδιά. Πρόκειται λοιπόν για ένα πιο πολύπλοκο σύστημα δύο επιπέδων», εξηγεί ο κ. Αμπατζής.

Χρησιμοποιώντας ηλεκτροφυσιολογικές τεχνικές για τη λειτουργική μελέτη των κυττάρων, οι ερευνητές εντόπισαν επιπλέον για πρώτη φορά ότι ένας μικρός πληθυσμός των κυττάρων αυτών παράγει ρυθμό. Τέτοια κύτταρα υπάρχουν και σε άλλα νευρικά συστήματα που παράγουν ρυθμό, όπως ο νωτιαίος μυελός και η αναπνοή.

Ο ρόλος των ψαριών – ζέβρα

Στη συνέχεια μέσα από μοριακή ανάλυση παρατηρήθηκε ότι τα νευρικά κύτταρα είναι διαφορετικά μεταξύ τους και άρα εκτελούν διαφορετικές λειτουργίες. «Αυτό ενισχύει το συμπέρασμα ότι το νευρικά κύτταρα της καρδιάς αποτελούν ένα δίκτυο που κάνει επεξεργασία πληροφοριών και υπολογιστικές διαδικασίες. Για να το κάνουν αυτό θα πρέπει να έχουν πολλά διαφορετικά συστατικά στοιχεία, δεν μπορεί να το σύστημα αυτό να είναι ομοιόμορφο», επισημαίνει ο κ. Αμπατζής.

Αντικείμενο της μελέτης για να διαπιστωθούν όλα τα παραπάνω αποτέλεσαν τα ψάρια ζέβρες (zebrafish), τα οποία θεωρούνται ένα πολύ καλό μοντέλο στην καρδιολογία, καθώς ο καρδιακός ρυθμός και συνολικά η λειτουργία της καρδιάς τους παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με αυτή των ανθρώπων. Ενδιαφέρον στα ψάρια αυτά αποτελεί και το γεγονός ότι η καρδιά τους αναγεννάται πλήρως.

Χαρακτηριστικό είναι το ότι το 2011, το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας σε καμπάνια για τη συγκέντρωση πόρων για έρευνα γύρω από τη δυνατότητα αναγέννησης της καρδιάς είχε χρησιμοποιήσει για το ψάρι ζέβρα το σύνθημα «He’s not just a fish. He’s hope» («Δεν είναι απλά ένα ψάρι. Είναι ελπίδα»).

Ο Κωνσταντίνος Αμπατζής έχει μακρά εμπειρία στη μελέτη των ψαριών ζέβρες, καθώς ήδη κατά τις προπτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές του στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης τα είχε χρησιμοποιήσει ως μοντέλο για τις έρευνές του.

Ανοίγει ο δρόμος για νέες θεραπείες

Τα ευρήματα της έρευνας σχετικά με τον «μικρό εγκέφαλο» της καρδιάς και η καλύτερη κατανόηση αυτού του νευρικού συστήματος είναι πολλά υποσχόμενα. Θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες γνώσεις για τις καρδιακές παθήσεις και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για ασθένειες, όπως οι αρρυθμίες.

«Αυτό σημαίνει ότι αν εμείς μπορέσουμε στο μέλλον να βρούμε στον άνθρωπο ακριβώς πώς λειτουργεί το νευρικό σύστημα στην καρδιά του, γιατί κάποιες μικρές διαφορές μπορεί να υπάρχουν με τα ψάρια ζέβρες, όταν γνωρίσουμε αυτό το σύστημα πάρα πολύ καλά, δεν θα χρειάζεται πλέον να έχουμε βηματοδότες για να ρυθμίσουμε τις αρρυθμίες. Οπότε δεν θα χρειάζονται πλέον χειρουργεία και ηλεκτρονικές συσκευές που θα κρατούν την καρδιά σε συγκεκριμένο ρυθμό. Θα μπορούμε με μη επεμβατικό τρόπο, δηλαδή με φάρμακα, να ρυθμίζουμε τα νευρικά κύτταρα της καρδιάς και να αποκαταστήσουμε τη λειτουργία της», υπογραμμίζει ο κ. Αμπατζής.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να μελετήσουν πώς αυτό το νευρικό σύστημα της καρδιάς αλληλεπιδρά με τον πραγματικό εγκέφαλο για τη ρύθμιση των καρδιακών λειτουργιών υπό διαφορετικές συνθήκες, όπως η άσκηση, το στρες ή οι ασθένειες. Επίσης, οι ερευνητές στοχεύουν να θέσουν στο επίκεντρο της μελέτης τους την αναγέννηση της καρδιάς, όπως συμβαίνει στα ψάρια ζέβρες, και κατά πόσο σε αυτή τη διαδικασία συμμετέχουν τα νευρικά κύτταρα ελπίζοντας να δώσουν απαντήσεις στο γιατί δεν αναγεννάται η ανθρώπινη καρδιά.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Νίκος Φλώρος: «Έχω δει τον αδελφό μου να αποπειράται να αυτοκτονήσει

 Η συγκλονιστική εξομολόγηση του εικαστικού για τα παιδικά του χρόνια, τον αδελφό του και τις εμπειρίες που, όπως λέει, τον έκαναν πιο δυνατό Πίσω από τη διεθνή πορεία του Νίκου Φλώρου και τα έργα που ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα υπάρχει μια προσωπική ιστορία γεμάτη δύσκολες εμπειρίες. Ο ίδιος, σε μία εξομολόγηση από καρδιάς στον

Κωνσταντίνα Μιχαήλ: Η νέα φάση της ζωής της, η ωριμότητα και οι ρόλοι που θέλει να αλλάξουν

Μια περίοδο επαναπροσδιορισμού διανύει η Κωνσταντίνα Μιχαήλ, η οποία, ύστερα από μια σειρά δύσκολων εμπειριών, έχει πλέον στραφεί περισσότερο στον εαυτό της και σε όσα πραγματικά θέλει από τη ζωή και την καλλιτεχνική της πορεία. Η ηθοποιός μίλησε στην εφημερίδα Παραπολιτικά και τη Σάσα Σταμάτη για τη φάση στην οποία βρίσκεται σήμερα, την προσωπική και

Η Αναστασία Παντούση πόζαρε τόπλες στο Instagram, δείτε φωτογραφία

Η Αναστασία Παντούση πόζαρε τόπλες στο Instagram, δείτε φωτογραφία «Πρέπει να κάνουμε τη ζωή ένα όνειρο και το όνειρο μια πραγματικότητα», έγραψε η ηθοποιός στην ανάρτησή της Τόπλες πόζαρε η Αναστασία Παντούση σε ανάρτησή της στο Instagram. Η ηθοποιός, την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου, ανέβασε στο προφίλ της στιγμιότυπα από τις καλοκαιρινές της διακοπές με τα

Η Κατερίνα Γερονικολού γιόρτασε τα γενέθλιά της με φωτογραφίες από το καλοκαίρι της και πόζες με τον Γιάννη Τσιμιτσέλη

Η Κατερίνα Γερονικολού γιόρτασε τα γενέθλιά της με φωτογραφίες από το καλοκαίρι της και πόζες με τον Γιάννη Τσιμιτσέλη Η Κατερίνα Γερονικολού γιόρτασε τα γενέθλιά της με φωτογραφίες από το καλοκαίρι της και πόζες με τον Γιάννη Τσιμιτσέλη Να παίζουμε όσο και αν μεγαλώνουμε, έγραψε η ηθοποιός στην ανάρτησή της στο Instagram Μερικές φωτογραφίες από

Σολομός teriyaki με ρύζι, σπανάκι & αβοκάντο

ΥΛΙΚΑ 4 φιλέτα σολομού 250 γρ. ρύζι μπασμάτι 150 γρ. baby σπανάκι 1 αβοκάντο, σε φέτες 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα 2 κ.σ. σουσάμι Για τη σάλτσα teriyaki: 4 κ.σ. σάλτσα σόγιας 2 κ.σ. μέλι 1 κ.σ. χυμός πορτοκαλιού 1 κ.σ. χυμός λεμονιού 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη 1 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο 1 κ.γ. σησαμέλαιο ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σάντουιτς με αβοκάντο και λαχανικά

ΥΛΙΚΑ 4 φέτες ψωμί ολικής άλεσης 1 αβοκάντο, σε λεπτές φέτες 1 μεγάλη ντομάτα, σε λεπτές φέτες ½ αγγούρι, σε λεπτές φέτες 80 γρ. baby σπανάκι ½ κόκκινη πιπεριά, σε λεπτές λωρίδες 2 κ.σ. χούμους 1 κ.σ. χυμός λεμονιού 1 κ.σ. ελαιόλαδο Αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Ανακατεύουμε το αβοκάντο με τον χυμό λεμονιού, το

Κόβει την ανάσα ο Ζλάταν στα 44 του: Το σώμα του μοιάζει σμιλεμένο από μάρμαρο

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Μπορεί να έχουν περάσει περισσότερα από τρία χρόνια από την ημέρα που ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς αποχαιρέτησε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, όμως κοιτάζοντας τις τελευταίες εικόνες του δύσκολα το πιστεύει κανείς. Στα 44 του χρόνια, ο Σουηδός παραμένει σε εντυπωσιακή φυσική κατάσταση και φροντίζει συχνά να το υπενθυμίζει

Βίκυ Φλέσσα: Στον αέρα το trailer για τη νέα εκπομπή «Στον Καθρέφτη της Ιστορίας» στην ΕΡΤ3

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Στον αέρα βρίσκεται το trailer της νέας εκπομπής με τη Βίκυ Φλέσσα, «Στον Καθρέφτη της Ιστορίας», που έρχεται στην ΕΡΤ3 τη νέα τηλεοπτική σεζόν. Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια δίνει μέσα από το πρώτο προωθητικό βίντεο το στίγμα της εκπομπής, η οποία θα στρέφει το βλέμμα σε σημαντικές

Σίσσυ Χρηστίδου: Επιστρέφει με το «Χαμογέλα και πάλι» για 9η σεζόν στο MEGA – Οι πρώτες φωτογραφίες με τους συνεργάτες της

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Η Σίσσυ Χρηστίδου και η ομάδα του «Χαμογέλα και πάλι» ετοιμάζονται για την επιστροφή τους στο MEGA, με την εκπομπή να συνεχίζει για 9η σεζόν. Η παρουσιάστρια βρέθηκε στη σύσκεψη με τους συνεργάτες της και μοιράστηκε μέσα από τα social media τις πρώτες φωτογραφίες από την προετοιμασία

ΕΟΦ: Στην ψηφιακή εποχή με σχέδιο αναδιοργάνωσης και «βλέμμα» στην επόμενη μέρα

Σήμερα, την 2.9.2026, η Διοίκηση του ΕΟΦ μαζί με όλα τα στελέχη υποδέχτηκαν τη Γενική Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας, κα Δάφνη-Ελένη Νικολάου, για ενημέρωση επί όλων των θεμάτων που αφορούν τον Οργανισμό. Ο Πρόεδρος του ΕΟΦ, κ. Σπύρος Σαπουνάς, χαιρέτησε την επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως και της ευχήθηκε επιτυχία στο έργο της. Κατά

Μαυρίκιος Μαυρικίου μετά το δύσκολο χειρουργείο: «Δώστε μου δυο τρεις μέρες να ηρεμήσω, δεν μπορώ»

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Ο Μαυρίκιος Μαυρικίου προχώρησε σε νέα τοποθέτηση για την κατάσταση της υγείας του, ζητώντας λίγο χρόνο από τους ακολούθους του, αφού υποβλήθηκε σε μια απαραίτητη χειρουργική επέμβαση την οποία είχε χαρακτηρίσει δύσκολη η οποία όμως ήταν απαραίτητη για μια καινούργια αρχή. Μετά από μια πρώτη ανάρτηση

Καρκίνος: Η Ελλάδα σχεδιάζει την επόμενη μέρα – Στο επίκεντρο ο ασθενής

Με την πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας που συστάθηκε από το Υπουργείο Υγείας, ξεκίνησε τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 2026 η διαδικασία εκπόνησης του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο (ΕΣΔΚ). Στόχος είναι η διαμόρφωση ενός σύγχρονου και εφαρμόσιμου Εθνικού Σχεδίου, το οποίο θα συνδέσει σε μια κοινή στρατηγική τις σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν ήδη