Εγκέφαλος Vs καρδιά: Ψάρια – ζέβρες μας έδωσαν απάντηση στο ερώτημα, ποιος λαμβάνει τις αποφάσεις

Date:

«Ο εγκέφαλος είναι το ανώτατο στρατηγείο, αλλά το νευρικό σύστημα της καρδιάς παίρνει αποφάσεις σε τοπικό επίπεδο», υποστηρίζει επιστήμονας αναφορικά με την ανακάλυψη του «μικρού εγκεφάλου» της καρδιάς.

Τελικά αποφασίζει ο εγκέφαλος ή η καρδιά μας; Σε αυτό το αιώνιο ερώτημα δίνει απάντηση έρευνα του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία, που εντόπισε ότι αν και ο εγκέφαλος είναι το κέντρο λήψης αποφάσεων, η καρδιά έχει και εκείνη τον δικό της πολύπλοκο «εγκέφαλο» που παίρνει αποφάσεις.

«Σίγουρα ο εγκέφαλος είναι το ανώτατο στρατηγείο στον οργανισμό. Ωστόσο, το νευρικό σύστημα που βρίσκεται στην καρδιά και ονομάζεται «μικρός εγκέφαλος» παίρνει αποφάσεις σε τοπικό επίπεδο», υποστηρίζει ο Έλληνας επιστήμονας που βρίσκεται πίσω από την ανακάλυψη αυτού του πολύπλοκου «εγκεφάλου» της καρδιάς, Κωνσταντίνος Αμπατζής.

Ο όρος «little brain of the heart» («μικρός εγκέφαλος της καρδιάς») ήταν ήδη γνωστός στη βιβλιογραφία. Παλαιότερες μελέτες είχαν εντοπίσει νευρικά κύτταρα στην καρδιά, τα οποία είχαν χαρακτηριστεί με αυτό τον όρο. Ωστόσο, υπήρχε η αντίληψη στην επιστημονική κοινότητα ότι η λειτουργία των κυττάρων αυτών, όπως και η λειτουργία άλλων νευρικών κυττάρων στον οργανισμό, είναι απλά να επικοινωνούν με τον εγκέφαλο μεταφέροντας βασικές πληροφορίες. «Σαν ταχυδρομείο», όπως εξηγεί χαρακτηριστικά ο κ. Αμπατζής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Πολύ πιο σύνθετο απ’ ότι φανταζόμασταν το σύστημα της καρδιάς»

Σε νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications», η παραπάνω αντίληψη ανατράπηκε: το νευρικό σύστημα της καρδιάς είναι πολύ πιο σύνθετο και εξελιγμένο από ό,τι είχε διαπιστωθεί κατά το παρελθόν. Δεν μεταφέρει απλά πληροφορίες, επεξεργάζεται τις πληροφορίες που δέχεται και από τον εγκέφαλο και από την καρδιά και παίρνει άμεσες αποφάσεις για τη λειτουργία της καρδιάς.

 «Όπως διαπιστώσαμε, λοιπόν, τα νευρικά κύτταρα δεν είναι απλά το ταχυδρομείο. Ανοίγουν το γράμμα, το διαβάζουν και λένε, ναι αλλά για να κάνω αυτό που θέλει ο εγκέφαλος, θα χρησιμοποιήσω αυτόν τον τρόπο. Φυσικά δεν μπορούν να κάνουν κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που θέλει ο εγκέφαλος. Παίρνουν, όμως, αποφάσεις σε τοπικό επίπεδο», περι- με γλαφυρότητα ο Θεσσαλονικιός νευροεπιστήμονας, Κωνσταντίνος Αμπατζής, ο οποίος είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Νευροεπιστήμης του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία.

Κατά την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν ερευνητές και από το Πανεπιστήμιο Columbia των ΗΠΑ, εντοπίστηκε ότι τα νευρικά αυτά κύτταρα βρίσκονται κοντά στο σημείο της καρδιάς που ονομάζεται sinoatrial node (φλεβοκομβοκολπικός κόμβος) και περιλαμβάνει καρδιομυοκύτταρα, τα οποία είναι ο φυσικός βηματοδότης της καρδιάς. Οι επιστήμονες οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι μπορεί τα καρδιομυοκύτταρα να δίνουν τον βασικό ρυθμό της καρδιάς, ωστόσο τα νευρικά κύτταρα είναι αυτά που αλλάζουν τον ρυθμό.

   «Οπότε διαπιστώσαμε ότι η καρδιά έχει δύο συστήματα που παράγουν τον ρυθμό της καρδιάς. Ο φυσικός βηματοδότης δεν είναι μόνο τα καρδιομυοκύτταρα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, αλλά και τα νευρικά κύτταρα που βρίσκονται στην καρδιά. Πρόκειται λοιπόν για ένα πιο πολύπλοκο σύστημα δύο επιπέδων», εξηγεί ο κ. Αμπατζής.

Χρησιμοποιώντας ηλεκτροφυσιολογικές τεχνικές για τη λειτουργική μελέτη των κυττάρων, οι ερευνητές εντόπισαν επιπλέον για πρώτη φορά ότι ένας μικρός πληθυσμός των κυττάρων αυτών παράγει ρυθμό. Τέτοια κύτταρα υπάρχουν και σε άλλα νευρικά συστήματα που παράγουν ρυθμό, όπως ο νωτιαίος μυελός και η αναπνοή.

Ο ρόλος των ψαριών – ζέβρα

Στη συνέχεια μέσα από μοριακή ανάλυση παρατηρήθηκε ότι τα νευρικά κύτταρα είναι διαφορετικά μεταξύ τους και άρα εκτελούν διαφορετικές λειτουργίες. «Αυτό ενισχύει το συμπέρασμα ότι το νευρικά κύτταρα της καρδιάς αποτελούν ένα δίκτυο που κάνει επεξεργασία πληροφοριών και υπολογιστικές διαδικασίες. Για να το κάνουν αυτό θα πρέπει να έχουν πολλά διαφορετικά συστατικά στοιχεία, δεν μπορεί να το σύστημα αυτό να είναι ομοιόμορφο», επισημαίνει ο κ. Αμπατζής.

Αντικείμενο της μελέτης για να διαπιστωθούν όλα τα παραπάνω αποτέλεσαν τα ψάρια ζέβρες (zebrafish), τα οποία θεωρούνται ένα πολύ καλό μοντέλο στην καρδιολογία, καθώς ο καρδιακός ρυθμός και συνολικά η λειτουργία της καρδιάς τους παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με αυτή των ανθρώπων. Ενδιαφέρον στα ψάρια αυτά αποτελεί και το γεγονός ότι η καρδιά τους αναγεννάται πλήρως.

Χαρακτηριστικό είναι το ότι το 2011, το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας σε καμπάνια για τη συγκέντρωση πόρων για έρευνα γύρω από τη δυνατότητα αναγέννησης της καρδιάς είχε χρησιμοποιήσει για το ψάρι ζέβρα το σύνθημα «He’s not just a fish. He’s hope» («Δεν είναι απλά ένα ψάρι. Είναι ελπίδα»).

Ο Κωνσταντίνος Αμπατζής έχει μακρά εμπειρία στη μελέτη των ψαριών ζέβρες, καθώς ήδη κατά τις προπτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές του στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης τα είχε χρησιμοποιήσει ως μοντέλο για τις έρευνές του.

Ανοίγει ο δρόμος για νέες θεραπείες

Τα ευρήματα της έρευνας σχετικά με τον «μικρό εγκέφαλο» της καρδιάς και η καλύτερη κατανόηση αυτού του νευρικού συστήματος είναι πολλά υποσχόμενα. Θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες γνώσεις για τις καρδιακές παθήσεις και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για ασθένειες, όπως οι αρρυθμίες.

«Αυτό σημαίνει ότι αν εμείς μπορέσουμε στο μέλλον να βρούμε στον άνθρωπο ακριβώς πώς λειτουργεί το νευρικό σύστημα στην καρδιά του, γιατί κάποιες μικρές διαφορές μπορεί να υπάρχουν με τα ψάρια ζέβρες, όταν γνωρίσουμε αυτό το σύστημα πάρα πολύ καλά, δεν θα χρειάζεται πλέον να έχουμε βηματοδότες για να ρυθμίσουμε τις αρρυθμίες. Οπότε δεν θα χρειάζονται πλέον χειρουργεία και ηλεκτρονικές συσκευές που θα κρατούν την καρδιά σε συγκεκριμένο ρυθμό. Θα μπορούμε με μη επεμβατικό τρόπο, δηλαδή με φάρμακα, να ρυθμίζουμε τα νευρικά κύτταρα της καρδιάς και να αποκαταστήσουμε τη λειτουργία της», υπογραμμίζει ο κ. Αμπατζής.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να μελετήσουν πώς αυτό το νευρικό σύστημα της καρδιάς αλληλεπιδρά με τον πραγματικό εγκέφαλο για τη ρύθμιση των καρδιακών λειτουργιών υπό διαφορετικές συνθήκες, όπως η άσκηση, το στρες ή οι ασθένειες. Επίσης, οι ερευνητές στοχεύουν να θέσουν στο επίκεντρο της μελέτης τους την αναγέννηση της καρδιάς, όπως συμβαίνει στα ψάρια ζέβρες, και κατά πόσο σε αυτή τη διαδικασία συμμετέχουν τα νευρικά κύτταρα ελπίζοντας να δώσουν απαντήσεις στο γιατί δεν αναγεννάται η ανθρώπινη καρδιά.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ο Τζον Μάλκοβιτς και ο Σαμ Ρόκγουελ ως πράκτορες της CIA στη νέα ταινία του Μάρτιν ΜακΝτόνα, δείτε το επίσημο τρέιλερ

Ο Τζον Μάλκοβιτς και ο Σαμ Ρόκγουελ ως πράκτορες της CIA στη νέα ταινία του Μάρτιν ΜακΝτόνα, δείτε το επίσημο τρέιλερ Η κωμωδία «Wild Horse Nine» είχε αποσπάσει χειροκρότημα 13 λεπτών στην πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας Στη δημοσιότητα δόθηκε το επίσημο τρέιλερ της σκοτεινής κατασκοπευτικής κωμωδίας του Μάρτιν ΜακΝτόνα, «Wild Horse Nine». Η

«Ο αδελφός μου είναι ο απόλυτος δάσκαλος»: Όσα έλεγε η Κάια Γκέρμπερ για τον Πρίσλεϊ λίγες μέρες πριν τον θάνατό του

«Ο αδελφός μου είναι ο απόλυτος δάσκαλος»: Όσα έλεγε η Κάια Γκέρμπερ για τον Πρίσλεϊ λίγες μέρες πριν τον θάνατό του «Ο αδελφός μου είναι ο απόλυτος δάσκαλος»: Όσα έλεγε η Κάια Γκέρμπερ για τον Πρίσλεϊ λίγες μέρες πριν τον θάνατό του Η κόρη της Σίντι Κρόφορντ είχε εξομολογηθεί ότι οι προσωπικές δυσκολίες του αδελφού

Σάσα Μπάστα: «Με είχαν με χειροπέδες μπροστά στις κάμερες – Δεν έβγαινα από το σπίτι για τρεις εβδομάδες»

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της ζωής της αποκάλυψε η Σάσα Μπάστα, περιγράφοντας την εμπειρία που, όπως είπε, την επηρέασε βαθιά και την οδήγησε να αντιμετωπίσει ακόμη και κρίσεις πανικού. Η τραγουδίστρια μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο βίωσε τη δημόσια έκθεση μιας παλιάς

Γεροντιδάκης – Παπαδημητρίου: Το AI τους «πάντρεψε» και η φωτογραφία που έγινε viral

Πρεμιέρα έκανε η σειρά «Κρίνο & Αγκάθι», με τον Γιώργο Γεροντιδάκη και την Αναστασία Παντούση να βρίσκονται στο επίκεντρο της ιστορίας. Λίγο πριν από την πρώτη προβολή, ωστόσο, ο Γιώργος Γεροντιδάκης αποφάσισε να... αλλάξει το σενάριο με έναν ιδιαίτερα ευφάνταστο τρόπο. Γεροντιδάκης: «Με την Ντορέττα ταιριάξαμε κυρίως στο κομμάτι της ηρεμίας, της πραγματικής απόλαυσης» Με

Θεοδωράκη για Χατζιδάκι: «Είναι τεράστια βλακεία να απαγορεύσει τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι»

Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη μίλησε στην εκπομπή «Στούντιο 4». Η κόρη του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη αναφέρθηκε σε προσωπικές στιγμές που έχει κρατήσει από τον πατέρα της, μεταφέροντας στο κοινό αναμνήσεις αλλά και συμβουλές που της είχε δώσει κατά τη διάρκεια της ζωής του. Μαργαρίτα Θεοδωράκη: «Δεν συμφωνώ καθόλου με την πρακτική του αδερφού μου» Παράλληλα, η Μαργαρίτα

Μαργαρίτα Θεοδωράκη για Γιώργο Χατζιδάκι: «Τεράστια βλακεία του η απαγόρευση, δεν τον γνωρίζω ούτε θέλω να τον γνωρίσω»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη συνάντησε η Φανή Πλατσατούρα για τις ανάγκες της εκπομπής “Στούντιο 4”. Η κόρη του αείμνηστου Μίκη Θεοδωράκη μοιράζεται αναμνήσεις και συμβουλές του πατέρα της, ενώ απαντά ανοιχτά για την πρόσφατη απαγόρευση του Γιώργου Χατζιδάκι προς τον Μανώλη Μητσιά να ερμηνεύσει τραγούδια του πατέρα του

Χριστίνα Χειλά Φαμέλη για Κάμπινγκ: «Αγαπώ και αγκαλιάζω τη Μαριάννα, αλλά υπάρχουν κι άλλα πράγματα που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος για να επιβιώσει»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Η Χριστίνα Χειλά Φαμέλη βρέθηκε σήμερα, Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2026, καλεσμένη στο πλατό της εκπομπής «Χαμογέλα και Πάλι» για μια συνέντευξη – συζήτηση με τη Σίσσυ Χρηστίδου και τους συνεργάτες της. Η γνωστή ηθοποιός μίλησε, μεταξύ άλλων, και για τη νέα σειρά του Mega, Κάμπινγκ, στην οποία

Γιατί οι πρώην μας έρχονται στον ύπνο μας; Η επιστήμη εξηγεί τι πραγματικά συμβαίνει όταν εμφανίζονται στα όνειρά μας

Ένα μήνυμα που δεν απαντήθηκε ποτέ. Ένα τραγούδι που παίζει τυχαία στο ραδιόφωνο. Μια γνώριμη μυρωδιά στον δρόμο. Και ξαφνικά, το βράδυ, εκείνος ή εκείνη εμφανίζεται στο όνειρό μας. Ο πρώην σύντροφος. Το ξύπνημα συχνά συνοδεύεται από ένα μικρό σοκ: «Γιατί τον/την είδα;», «Μήπως σημαίνει κάτι;», «Μήπως τελικά δεν έχω προχωρήσει;». Η επιστήμη, όμως, λέει

Συγκινεί ο Νίκος Μωραΐτης – «Άλλαξε ο κόσμος μέσα σε ένα βράδυ… γκρεμίστηκε ο πύργος»

Μια ιδιαίτερα προσωπική συζήτηση είχε ο Νίκος Μωραΐτης στην εκπομπή «Studio στις 3», όπου φιλοξενήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 23 Σεπτεμβρίου. Ο γνωστός στιχουργός έκανε μια αναδρομή σε δύσκολες στιγμές της ζωής του, μιλώντας για τις απώλειες που τον έχουν επηρεάσει βαθιά. Νίκος Μωραΐτης: Το σπαρακτικό αντίο στη μητέρα του και η σιωπή του πένθους

Χρηστίδου: Πέρασα εγκυμοσύνες,δυσκολίες,αυξομειώσεις βάρους,ωρίμασα-Σήμερα νιώθω πιο όμορφα από ποτέ

Η Σίσσυ Χρηστίδου μιλά σε πρόσφατη συνέντευξή της για τη σχέση της με την εικόνα, την αυτοπεποίθηση και τα όρια ανάμεσα στην προσωπική και τη δημόσια ζωή. Με αφορμή την πολυετή πορεία της στην τηλεόραση, αναφέρεται στις αλλαγές που έχει βιώσει με τα χρόνια και στον τρόπο με τον οποίο βλέπει σήμερα τον εαυτό της.

Χέιντεν Πανετιέρ: Νέα στοιχεία για τον θάνατό της, τι έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση

Χέιντεν Πανετιέρ: Νέα στοιχεία για τον θάνατό της, τι έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση Χέιντεν Πανετιέρ: Νέα στοιχεία για τον θάνατό της, τι έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση Η ηθοποιός πέθανε από τις τοξικές επιδράσεις της φαιντανύλης και άλλων ουσιών Νέα στοιχεία για τον αιφνίδιο θάνατο της Χέιντεν Πανετιέρ από υπερβολική δόση ναρκωτικών έρχονται στο φως μέσα

Τζέσι Άιζενμπεργκ: Παλιά είχα πολύ αρνητική άποψη για την υποκριτική, πίστευα ότι είναι γελοία δουλειά

Για χρόνια ο Τζέσι Άιζενμπεργκ έβλεπε με ιδιαίτερα αρνητικό μάτι την υποκριτική, όπως αποκάλυψε ο ίδιος. Συγκεκριμένα, πίστευε ότι επρόκειτο για μια «γελοία δουλειά», ενώ θεωρούσε επίσης τους  ηθοποιούς υπερβολικά καλοπληρωμένους και ματαιόδοξους. Μια εμπειρία σε γυρίσματα όμως άλλαξε ριζικά την άποψή του. Ο ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης μίλησε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν, όπου παρουσιάζεται η