Εγκέφαλος Vs καρδιά: Ψάρια – ζέβρες μας έδωσαν απάντηση στο ερώτημα, ποιος λαμβάνει τις αποφάσεις

Date:

«Ο εγκέφαλος είναι το ανώτατο στρατηγείο, αλλά το νευρικό σύστημα της καρδιάς παίρνει αποφάσεις σε τοπικό επίπεδο», υποστηρίζει επιστήμονας αναφορικά με την ανακάλυψη του «μικρού εγκεφάλου» της καρδιάς.

Τελικά αποφασίζει ο εγκέφαλος ή η καρδιά μας; Σε αυτό το αιώνιο ερώτημα δίνει απάντηση έρευνα του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία, που εντόπισε ότι αν και ο εγκέφαλος είναι το κέντρο λήψης αποφάσεων, η καρδιά έχει και εκείνη τον δικό της πολύπλοκο «εγκέφαλο» που παίρνει αποφάσεις.

«Σίγουρα ο εγκέφαλος είναι το ανώτατο στρατηγείο στον οργανισμό. Ωστόσο, το νευρικό σύστημα που βρίσκεται στην καρδιά και ονομάζεται «μικρός εγκέφαλος» παίρνει αποφάσεις σε τοπικό επίπεδο», υποστηρίζει ο Έλληνας επιστήμονας που βρίσκεται πίσω από την ανακάλυψη αυτού του πολύπλοκου «εγκεφάλου» της καρδιάς, Κωνσταντίνος Αμπατζής.

Ο όρος «little brain of the heart» («μικρός εγκέφαλος της καρδιάς») ήταν ήδη γνωστός στη βιβλιογραφία. Παλαιότερες μελέτες είχαν εντοπίσει νευρικά κύτταρα στην καρδιά, τα οποία είχαν χαρακτηριστεί με αυτό τον όρο. Ωστόσο, υπήρχε η αντίληψη στην επιστημονική κοινότητα ότι η λειτουργία των κυττάρων αυτών, όπως και η λειτουργία άλλων νευρικών κυττάρων στον οργανισμό, είναι απλά να επικοινωνούν με τον εγκέφαλο μεταφέροντας βασικές πληροφορίες. «Σαν ταχυδρομείο», όπως εξηγεί χαρακτηριστικά ο κ. Αμπατζής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Πολύ πιο σύνθετο απ’ ότι φανταζόμασταν το σύστημα της καρδιάς»

Σε νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications», η παραπάνω αντίληψη ανατράπηκε: το νευρικό σύστημα της καρδιάς είναι πολύ πιο σύνθετο και εξελιγμένο από ό,τι είχε διαπιστωθεί κατά το παρελθόν. Δεν μεταφέρει απλά πληροφορίες, επεξεργάζεται τις πληροφορίες που δέχεται και από τον εγκέφαλο και από την καρδιά και παίρνει άμεσες αποφάσεις για τη λειτουργία της καρδιάς.

 «Όπως διαπιστώσαμε, λοιπόν, τα νευρικά κύτταρα δεν είναι απλά το ταχυδρομείο. Ανοίγουν το γράμμα, το διαβάζουν και λένε, ναι αλλά για να κάνω αυτό που θέλει ο εγκέφαλος, θα χρησιμοποιήσω αυτόν τον τρόπο. Φυσικά δεν μπορούν να κάνουν κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που θέλει ο εγκέφαλος. Παίρνουν, όμως, αποφάσεις σε τοπικό επίπεδο», περι- με γλαφυρότητα ο Θεσσαλονικιός νευροεπιστήμονας, Κωνσταντίνος Αμπατζής, ο οποίος είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Νευροεπιστήμης του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία.

Κατά την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν ερευνητές και από το Πανεπιστήμιο Columbia των ΗΠΑ, εντοπίστηκε ότι τα νευρικά αυτά κύτταρα βρίσκονται κοντά στο σημείο της καρδιάς που ονομάζεται sinoatrial node (φλεβοκομβοκολπικός κόμβος) και περιλαμβάνει καρδιομυοκύτταρα, τα οποία είναι ο φυσικός βηματοδότης της καρδιάς. Οι επιστήμονες οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι μπορεί τα καρδιομυοκύτταρα να δίνουν τον βασικό ρυθμό της καρδιάς, ωστόσο τα νευρικά κύτταρα είναι αυτά που αλλάζουν τον ρυθμό.

   «Οπότε διαπιστώσαμε ότι η καρδιά έχει δύο συστήματα που παράγουν τον ρυθμό της καρδιάς. Ο φυσικός βηματοδότης δεν είναι μόνο τα καρδιομυοκύτταρα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, αλλά και τα νευρικά κύτταρα που βρίσκονται στην καρδιά. Πρόκειται λοιπόν για ένα πιο πολύπλοκο σύστημα δύο επιπέδων», εξηγεί ο κ. Αμπατζής.

Χρησιμοποιώντας ηλεκτροφυσιολογικές τεχνικές για τη λειτουργική μελέτη των κυττάρων, οι ερευνητές εντόπισαν επιπλέον για πρώτη φορά ότι ένας μικρός πληθυσμός των κυττάρων αυτών παράγει ρυθμό. Τέτοια κύτταρα υπάρχουν και σε άλλα νευρικά συστήματα που παράγουν ρυθμό, όπως ο νωτιαίος μυελός και η αναπνοή.

Ο ρόλος των ψαριών – ζέβρα

Στη συνέχεια μέσα από μοριακή ανάλυση παρατηρήθηκε ότι τα νευρικά κύτταρα είναι διαφορετικά μεταξύ τους και άρα εκτελούν διαφορετικές λειτουργίες. «Αυτό ενισχύει το συμπέρασμα ότι το νευρικά κύτταρα της καρδιάς αποτελούν ένα δίκτυο που κάνει επεξεργασία πληροφοριών και υπολογιστικές διαδικασίες. Για να το κάνουν αυτό θα πρέπει να έχουν πολλά διαφορετικά συστατικά στοιχεία, δεν μπορεί να το σύστημα αυτό να είναι ομοιόμορφο», επισημαίνει ο κ. Αμπατζής.

Αντικείμενο της μελέτης για να διαπιστωθούν όλα τα παραπάνω αποτέλεσαν τα ψάρια ζέβρες (zebrafish), τα οποία θεωρούνται ένα πολύ καλό μοντέλο στην καρδιολογία, καθώς ο καρδιακός ρυθμός και συνολικά η λειτουργία της καρδιάς τους παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με αυτή των ανθρώπων. Ενδιαφέρον στα ψάρια αυτά αποτελεί και το γεγονός ότι η καρδιά τους αναγεννάται πλήρως.

Χαρακτηριστικό είναι το ότι το 2011, το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας σε καμπάνια για τη συγκέντρωση πόρων για έρευνα γύρω από τη δυνατότητα αναγέννησης της καρδιάς είχε χρησιμοποιήσει για το ψάρι ζέβρα το σύνθημα «He’s not just a fish. He’s hope» («Δεν είναι απλά ένα ψάρι. Είναι ελπίδα»).

Ο Κωνσταντίνος Αμπατζής έχει μακρά εμπειρία στη μελέτη των ψαριών ζέβρες, καθώς ήδη κατά τις προπτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές του στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης τα είχε χρησιμοποιήσει ως μοντέλο για τις έρευνές του.

Ανοίγει ο δρόμος για νέες θεραπείες

Τα ευρήματα της έρευνας σχετικά με τον «μικρό εγκέφαλο» της καρδιάς και η καλύτερη κατανόηση αυτού του νευρικού συστήματος είναι πολλά υποσχόμενα. Θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες γνώσεις για τις καρδιακές παθήσεις και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για ασθένειες, όπως οι αρρυθμίες.

«Αυτό σημαίνει ότι αν εμείς μπορέσουμε στο μέλλον να βρούμε στον άνθρωπο ακριβώς πώς λειτουργεί το νευρικό σύστημα στην καρδιά του, γιατί κάποιες μικρές διαφορές μπορεί να υπάρχουν με τα ψάρια ζέβρες, όταν γνωρίσουμε αυτό το σύστημα πάρα πολύ καλά, δεν θα χρειάζεται πλέον να έχουμε βηματοδότες για να ρυθμίσουμε τις αρρυθμίες. Οπότε δεν θα χρειάζονται πλέον χειρουργεία και ηλεκτρονικές συσκευές που θα κρατούν την καρδιά σε συγκεκριμένο ρυθμό. Θα μπορούμε με μη επεμβατικό τρόπο, δηλαδή με φάρμακα, να ρυθμίζουμε τα νευρικά κύτταρα της καρδιάς και να αποκαταστήσουμε τη λειτουργία της», υπογραμμίζει ο κ. Αμπατζής.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να μελετήσουν πώς αυτό το νευρικό σύστημα της καρδιάς αλληλεπιδρά με τον πραγματικό εγκέφαλο για τη ρύθμιση των καρδιακών λειτουργιών υπό διαφορετικές συνθήκες, όπως η άσκηση, το στρες ή οι ασθένειες. Επίσης, οι ερευνητές στοχεύουν να θέσουν στο επίκεντρο της μελέτης τους την αναγέννηση της καρδιάς, όπως συμβαίνει στα ψάρια ζέβρες, και κατά πόσο σε αυτή τη διαδικασία συμμετέχουν τα νευρικά κύτταρα ελπίζοντας να δώσουν απαντήσεις στο γιατί δεν αναγεννάται η ανθρώπινη καρδιά.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Πέτρος Φιλιππίδης: Ζει με εφιάλτες – Έχασε όλη την περιουσία του, συντηρείται από την σύζυγό του

Στον «αέρα» του «Πρωινού» μίλησε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος για τον Πέτρο Φιλιππίδη, αναφερόμενος στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο ηθοποιός, αλλά και στις αλλαγές που έχουν επέλθει στη ζωή του τα τελευταία χρόνια. Ο ποινικολόγος έκανε λόγο για σημαντικές οικονομικές δυσκολίες, ενώ υποστήριξε πως ο Πέτρος Φιλιππίδης εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις συνέπειες της δύσκολης

Ευριπίδου για πιθανό γάμο με τον Μιχόπουλο: «Τις μεγάλες αποφάσεις δεν πρέπει να τις πιέζουμε»

Μια πιο προσωπική συζήτηση είχε η Κωνσταντίνα Ευριπίδουμε τη Χριστιάνα Αριστοτέλους, όταν η κουβέντα στην εκπομπή «Με αγάπη Χριστιάνα» στράφηκε στη σχέση της με τον Φίλιππο Μιχόπουλο. Το ζευγάρι, που από την αρχή έχει επιλέξει να κρατά διακριτική στάση απέναντι στη δημοσιότητα, καλείται να διαχειριστεί και την απόσταση, καθώς οι επαγγελματικές υποχρεώσεις και τα ταξίδια

Η Ιωάννα Τούνη απαντά σε όσους λένε ότι δεν δουλεύει: «Είμαι μαμά, έχω μία εταιρεία ρούχων, ασχολούμαι με το real estate και πλέον έχω...

Η Ιωάννα Τούνη απαντά σε όσους λένε ότι δεν δουλεύει: «Είμαι μαμά, έχω μία εταιρεία ρούχων, ασχολούμαι με το real estate και πλέον έχω μαγαζί στο Παρίσι» «Μέσα σε όλα αυτά προσπαθώ να χωρέσω κάπως 8 ώρες ύπνου και ακόμη κι αν τα καταφέρω, το μυαλό μου πάντα υπεραναλύει και σκέφτεται κάτι από όλα αυτά τα

Η Αν Χάθαγουεϊ πόζαρε με αστραφτερή στράπλες τουαλέτα με μακριά ουρά σε προχωρημένη εγκυμοσύνη

Η Αν Χάθαγουεϊ πόζαρε με αστραφτερή στράπλες τουαλέτα με μακριά ουρά σε προχωρημένη εγκυμοσύνη Η Αν Χάθαγουεϊ πόζαρε με αστραφτερή στράπλες τουαλέτα με μακριά ουρά σε προχωρημένη εγκυμοσύνη Η 43χρονη ηθοποιός εμφανίστηκε στην  παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας «Verity» στη Νέα Υόρκη Ιωάννα Μαρίνου 30.09.2026, 12:50 Σε προχωρημένη εγκυμοσύνη εμφανίστηκε η Αν Χάθαγουεϊ με μία αστραφτερή

Ξενυχτάς; Η συνήθεια που μπορεί να σου κοστίσει ακριβά στην υγεία και στη δουλειά

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Οι άνθρωποι που προτιμούν να μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά το βράδυ μπορεί να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες στην επαγγελματική τους ζωή, με νέα έρευνα από τη Φινλανδία να δείχνει ότι οι συνήθειές τους ενδέχεται να έχουν συνέπειες ακόμη και αρκετά χρόνια αργότερα. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι

Κρίστεν Στιούαρτ και Ολιβιέ Ασαγιάς ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους στο υπερφυσικό θρίλερ «Spiritual World»

Ο Ολιβιέ Ασαγιάς (Olivier Assayas) ανακοίνωσε την νέα του ταινία με τίτλο «Spiritual World» στην οποία συμμετέχει ένα λαμπερό καστ που περιλαμβάνει τους Κρίστεν Στιούαρτ (Kristen Stewart), Βίκι Κρίπς (Vicky Krieps), Βάγκνερ Μόουρα (Wagner Moura) και Ράιλι Κίου (Riley Keough). Το πρότζεκτ αποτελεί τη νέα συνεργασία του Γάλλου δημιουργού με τη Στιούαρτ, η οποία είχε

Θρήνος για τον ηθοποιό Τσαντ Λόου – Πέθανε η 13χρονη κόρη του, Φιόνα

Την απώλεια της μικρής τους κόρη ανακοίνωσαν ο ηθοποιός Τσαντ Λόου και η σκηνοθέτης σύζυγό του Κιμ Πέιντερ. «Είμαστε βαθιά συντετριμμένοι από την απώλεια της αγαπημένης μας Φιόνα Χέπλερ Λόου» αναφέρεται στη δήλωσή του ηθοποιού στο περιοδικό People, αποχαιρετώντας την ως «ένα γεμάτο αγάπη, έξυπνο και δημιουργικό κορίτσι που λάτρευε τον χορό». «Τη λάτρευαν οι

Ηλίας Βρεττός: Μπαμπάς για πρώτη φορά

Μια από τις πιο όμορφες στιγμές της κοινής τους ζωής ετοιμάζονται να ζήσουν ο Ηλίας Βρεττός και η Αναστασία Δεληγιάννη, καθώς σε λίγους μήνες θα κρατήσουν στην αγκαλιά τους το πρώτο τους παιδί. Την ευχάριστη είδηση έκανε γνωστή ο τραγουδιστής μέσα από τα social media, δημοσιεύοντας ένα τρυφερό βίντεο μαζί με τη σύζυγό του. Οι

Συγκίνησε ο Good Job Nicky ερμηνεύοντας το «Ποτέ Ποτέ» που έγραψε ο πατέρας του για τον Μαζωνάκη

Μια ιδιαίτερη μουσική στιγμή έζησαν όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Τρίτης 29 Σεπτεμβρίου στον Λυκαβηττό, όπου πραγματοποιήθηκε η συναυλία του Slimane. Στο opening act της βραδιάς εμφανίστηκε ο Good Job Nicky, κατά κόσμον Νικόλας Βαρθακούρης, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα βασισμένο στη δική του μουσική αισθητική και ξεχωριστή σκηνική παρουσία. Ανάμεσα στα τραγούδια που ερμήνευσε ο νεαρός

Αιμίλιος Χειλάκης: Κρατάω σχέση με έναν σημαντικό έρωτα από το παρελθόν – Έκαναν λάθος που έκοψαν τα σίριαλ του Πέτρου Φιλιππίδη

Αιμίλιος Χειλάκης: Κρατάω σχέση με έναν σημαντικό έρωτα από το παρελθόν - Έκαναν λάθος που έκοψαν τα σίριαλ του Πέτρου Φιλιππίδη Αιμίλιος Χειλάκης: Κρατάω σχέση με έναν σημαντικό έρωτα από το παρελθόν - Έκαναν λάθος που έκοψαν τα σίριαλ του Πέτρου Φιλιππίδη Έκοψα το πάθος μου με τον τζόγο, τη στιγμή που ερωτεύτηκα την Αθηνά

Πέθανε η 13χρονη κόρη του ηθοποιού και σκηνοθέτη Τσαντ Λόου: «Ο χαμός της είναι συντριπτικός για την οικογένειά μας και ζητάμε τις προσευχές σας»

Πέθανε η 13χρονη κόρη του ηθοποιού και σκηνοθέτη Τσαντ Λόου: «Ο χαμός της είναι συντριπτικός για την οικογένειά μας και ζητάμε τις προσευχές σας» Στην ανακοίνωση παρέπεμψαν όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας σε γραμμή υποστήριξης των ΗΠΑ, χωρίς να δίνουν επιπλέον λεπτομέρειες για τις συνθήκες του θανάτου της Φιόνα Χέπλερ Λόου Μία τραγική απώλεια θρηνεί η

Γιάννης Πιτταράς σε Δημήτρη Οικονόμου για τις πρόσφατες δηλώσεις του: «Λες δεξιά κι αριστερά ανοησίες, μη μιλάς»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Με πειράγματα ξεκίνησαν τη σημερινή (29/9) τους εκπομπή ο Γιάννης Πιτταράς και ο Δημήτρης Οικονόμου στον ΣΚΑΪ. Το δίδυμο του “Σήμερα” αντάλλαξε μερικά χαριτωμένα λόγια με αφορμή τις δηλώσεις του τελευταίου την περασμένη εβδομάδα στην κάμερα του “Χαμογέλα και Πάλι”. Ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ, σε ερώτηση για