Εγκέφαλος Vs καρδιά: Ψάρια – ζέβρες μας έδωσαν απάντηση στο ερώτημα, ποιος λαμβάνει τις αποφάσεις

Date:

«Ο εγκέφαλος είναι το ανώτατο στρατηγείο, αλλά το νευρικό σύστημα της καρδιάς παίρνει αποφάσεις σε τοπικό επίπεδο», υποστηρίζει επιστήμονας αναφορικά με την ανακάλυψη του «μικρού εγκεφάλου» της καρδιάς.

Τελικά αποφασίζει ο εγκέφαλος ή η καρδιά μας; Σε αυτό το αιώνιο ερώτημα δίνει απάντηση έρευνα του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία, που εντόπισε ότι αν και ο εγκέφαλος είναι το κέντρο λήψης αποφάσεων, η καρδιά έχει και εκείνη τον δικό της πολύπλοκο «εγκέφαλο» που παίρνει αποφάσεις.

«Σίγουρα ο εγκέφαλος είναι το ανώτατο στρατηγείο στον οργανισμό. Ωστόσο, το νευρικό σύστημα που βρίσκεται στην καρδιά και ονομάζεται «μικρός εγκέφαλος» παίρνει αποφάσεις σε τοπικό επίπεδο», υποστηρίζει ο Έλληνας επιστήμονας που βρίσκεται πίσω από την ανακάλυψη αυτού του πολύπλοκου «εγκεφάλου» της καρδιάς, Κωνσταντίνος Αμπατζής.

Ο όρος «little brain of the heart» («μικρός εγκέφαλος της καρδιάς») ήταν ήδη γνωστός στη βιβλιογραφία. Παλαιότερες μελέτες είχαν εντοπίσει νευρικά κύτταρα στην καρδιά, τα οποία είχαν χαρακτηριστεί με αυτό τον όρο. Ωστόσο, υπήρχε η αντίληψη στην επιστημονική κοινότητα ότι η λειτουργία των κυττάρων αυτών, όπως και η λειτουργία άλλων νευρικών κυττάρων στον οργανισμό, είναι απλά να επικοινωνούν με τον εγκέφαλο μεταφέροντας βασικές πληροφορίες. «Σαν ταχυδρομείο», όπως εξηγεί χαρακτηριστικά ο κ. Αμπατζής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Πολύ πιο σύνθετο απ’ ότι φανταζόμασταν το σύστημα της καρδιάς»

Σε νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications», η παραπάνω αντίληψη ανατράπηκε: το νευρικό σύστημα της καρδιάς είναι πολύ πιο σύνθετο και εξελιγμένο από ό,τι είχε διαπιστωθεί κατά το παρελθόν. Δεν μεταφέρει απλά πληροφορίες, επεξεργάζεται τις πληροφορίες που δέχεται και από τον εγκέφαλο και από την καρδιά και παίρνει άμεσες αποφάσεις για τη λειτουργία της καρδιάς.

 «Όπως διαπιστώσαμε, λοιπόν, τα νευρικά κύτταρα δεν είναι απλά το ταχυδρομείο. Ανοίγουν το γράμμα, το διαβάζουν και λένε, ναι αλλά για να κάνω αυτό που θέλει ο εγκέφαλος, θα χρησιμοποιήσω αυτόν τον τρόπο. Φυσικά δεν μπορούν να κάνουν κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που θέλει ο εγκέφαλος. Παίρνουν, όμως, αποφάσεις σε τοπικό επίπεδο», περι- με γλαφυρότητα ο Θεσσαλονικιός νευροεπιστήμονας, Κωνσταντίνος Αμπατζής, ο οποίος είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Νευροεπιστήμης του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία.

Κατά την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν ερευνητές και από το Πανεπιστήμιο Columbia των ΗΠΑ, εντοπίστηκε ότι τα νευρικά αυτά κύτταρα βρίσκονται κοντά στο σημείο της καρδιάς που ονομάζεται sinoatrial node (φλεβοκομβοκολπικός κόμβος) και περιλαμβάνει καρδιομυοκύτταρα, τα οποία είναι ο φυσικός βηματοδότης της καρδιάς. Οι επιστήμονες οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι μπορεί τα καρδιομυοκύτταρα να δίνουν τον βασικό ρυθμό της καρδιάς, ωστόσο τα νευρικά κύτταρα είναι αυτά που αλλάζουν τον ρυθμό.

   «Οπότε διαπιστώσαμε ότι η καρδιά έχει δύο συστήματα που παράγουν τον ρυθμό της καρδιάς. Ο φυσικός βηματοδότης δεν είναι μόνο τα καρδιομυοκύτταρα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, αλλά και τα νευρικά κύτταρα που βρίσκονται στην καρδιά. Πρόκειται λοιπόν για ένα πιο πολύπλοκο σύστημα δύο επιπέδων», εξηγεί ο κ. Αμπατζής.

Χρησιμοποιώντας ηλεκτροφυσιολογικές τεχνικές για τη λειτουργική μελέτη των κυττάρων, οι ερευνητές εντόπισαν επιπλέον για πρώτη φορά ότι ένας μικρός πληθυσμός των κυττάρων αυτών παράγει ρυθμό. Τέτοια κύτταρα υπάρχουν και σε άλλα νευρικά συστήματα που παράγουν ρυθμό, όπως ο νωτιαίος μυελός και η αναπνοή.

Ο ρόλος των ψαριών – ζέβρα

Στη συνέχεια μέσα από μοριακή ανάλυση παρατηρήθηκε ότι τα νευρικά κύτταρα είναι διαφορετικά μεταξύ τους και άρα εκτελούν διαφορετικές λειτουργίες. «Αυτό ενισχύει το συμπέρασμα ότι το νευρικά κύτταρα της καρδιάς αποτελούν ένα δίκτυο που κάνει επεξεργασία πληροφοριών και υπολογιστικές διαδικασίες. Για να το κάνουν αυτό θα πρέπει να έχουν πολλά διαφορετικά συστατικά στοιχεία, δεν μπορεί να το σύστημα αυτό να είναι ομοιόμορφο», επισημαίνει ο κ. Αμπατζής.

Αντικείμενο της μελέτης για να διαπιστωθούν όλα τα παραπάνω αποτέλεσαν τα ψάρια ζέβρες (zebrafish), τα οποία θεωρούνται ένα πολύ καλό μοντέλο στην καρδιολογία, καθώς ο καρδιακός ρυθμός και συνολικά η λειτουργία της καρδιάς τους παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με αυτή των ανθρώπων. Ενδιαφέρον στα ψάρια αυτά αποτελεί και το γεγονός ότι η καρδιά τους αναγεννάται πλήρως.

Χαρακτηριστικό είναι το ότι το 2011, το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας σε καμπάνια για τη συγκέντρωση πόρων για έρευνα γύρω από τη δυνατότητα αναγέννησης της καρδιάς είχε χρησιμοποιήσει για το ψάρι ζέβρα το σύνθημα «He’s not just a fish. He’s hope» («Δεν είναι απλά ένα ψάρι. Είναι ελπίδα»).

Ο Κωνσταντίνος Αμπατζής έχει μακρά εμπειρία στη μελέτη των ψαριών ζέβρες, καθώς ήδη κατά τις προπτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές του στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης τα είχε χρησιμοποιήσει ως μοντέλο για τις έρευνές του.

Ανοίγει ο δρόμος για νέες θεραπείες

Τα ευρήματα της έρευνας σχετικά με τον «μικρό εγκέφαλο» της καρδιάς και η καλύτερη κατανόηση αυτού του νευρικού συστήματος είναι πολλά υποσχόμενα. Θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες γνώσεις για τις καρδιακές παθήσεις και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για ασθένειες, όπως οι αρρυθμίες.

«Αυτό σημαίνει ότι αν εμείς μπορέσουμε στο μέλλον να βρούμε στον άνθρωπο ακριβώς πώς λειτουργεί το νευρικό σύστημα στην καρδιά του, γιατί κάποιες μικρές διαφορές μπορεί να υπάρχουν με τα ψάρια ζέβρες, όταν γνωρίσουμε αυτό το σύστημα πάρα πολύ καλά, δεν θα χρειάζεται πλέον να έχουμε βηματοδότες για να ρυθμίσουμε τις αρρυθμίες. Οπότε δεν θα χρειάζονται πλέον χειρουργεία και ηλεκτρονικές συσκευές που θα κρατούν την καρδιά σε συγκεκριμένο ρυθμό. Θα μπορούμε με μη επεμβατικό τρόπο, δηλαδή με φάρμακα, να ρυθμίζουμε τα νευρικά κύτταρα της καρδιάς και να αποκαταστήσουμε τη λειτουργία της», υπογραμμίζει ο κ. Αμπατζής.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να μελετήσουν πώς αυτό το νευρικό σύστημα της καρδιάς αλληλεπιδρά με τον πραγματικό εγκέφαλο για τη ρύθμιση των καρδιακών λειτουργιών υπό διαφορετικές συνθήκες, όπως η άσκηση, το στρες ή οι ασθένειες. Επίσης, οι ερευνητές στοχεύουν να θέσουν στο επίκεντρο της μελέτης τους την αναγέννηση της καρδιάς, όπως συμβαίνει στα ψάρια ζέβρες, και κατά πόσο σε αυτή τη διαδικασία συμμετέχουν τα νευρικά κύτταρα ελπίζοντας να δώσουν απαντήσεις στο γιατί δεν αναγεννάται η ανθρώπινη καρδιά.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Γιώργος Θεοφάνους: Οι καινούριοι μας Μαρινέλλα, Πάριος και Χαρούλα, είναι η Λιόλιου, ο Ιακωβίδης και ο Φέρρης;

Για το ελληνικό τραγούδι και για το κατά πόσο τα «πρώτα ονόματα» της τωρινής εποχής μπορούν να βαδίσουν στα χνάρια σπουδαίων ερμηνευτών του παρελθόντος, μίλησε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Θεοφάνους, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Philenews Podcasts». Ο δημιουργός ανέφερε πως ο ίδιος θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει να γράφει τραγούδια ή αν

Τρεις ευχάριστοι και απλοί τρόποι για να επιβραδύνετε τη γήρανση του εγκεφάλου σας

Όποια και αν είναι η ηλικία μας, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις δεξιότητες του εγκεφάλου μας. Η «υγιής διάρκεια ζωής» – ο αριθμός των ετών που οι άνθρωποι περνούν με καλή υγεία –  μειώνεται  σε πολλά μέρη του κόσμου . Καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, ο αριθμός των ετών που ζουν με κακή

Πέννυ Μπαλτατζή: Έχω κάνει ψυχοθεραπεία για 10 χρόνια και συνεχίζω, στις δυσκολίες δεν φτάνει μόνο η μουσική

Τόσο στην προσπάθεια να βρεθεί φέτος στην Eurovision όσο και στη βοήθεια που λαμβάνει τα τελευταία χρόνια από την ψυχοθεραπεία αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η Πέννυ Μπαλτατζή στη συνέντευξη που παραχώρησε στην κάμερα της εκπομπής “Καλημέρα είπαμε;” και τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Αρκά, την Κυριακή, για την ΕΡΤ. “Κλείνω 27 χρόνια στον χώρο, τον Σεπτέμβρη, μα νιώθω

Θεοφάνους: «Οι καινούργιοι Μαρινέλλα, Πάριος & Χαρούλα, είναι η Λιόλιου, ο Ιακωβίδης & ο Φέρρης;»

Τη δική του άποψη για τη νέα γενιά καλλιτεχνών και το αν μπορεί να αναδειχθεί σε αντίστοιχα μεγάλες λαϊκές μορφές όπως η Μαρινέλλα και ο Γιάννης Πάριος εξέφρασε ο Γιώργος Θεοφάνους, μιλώντας για τη σημασία του σωστού ρεπερτορίου και της καλλιτεχνικής εξέλιξης. Ο γνωστός συνθέτης και στιχουργός, μέσα από συνέντευξή του στο «Philenews Podcasts», στάθηκε

«Λουκέτο» στην πιτσαρία του Απόστολου Ρουβά στην Ηλιούπολη

Ο γνωστός σεφ ανακοίνωσε το τέλος λειτουργίας της πιτσαρίας του με ένα συγκινητικό μήνυμα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο επαγγελματικό ξεκίνημα Ο Απόστολος Ρουβάς ανακοίνωσε μέσα από τα social media πως η πιτσαρία του στην Ηλιούπολη ολοκληρώνει τον κύκλο της, βάζοντας τίτλους τέλους σε ένα εγχείρημα που είχε αποκτήσει το δικό του πιστό κοινό

Four Seasons Hotel Mumbai: Fine living στη γη των μαχαραγιάδων

Η Βιομηχανική Επανάσταση της Ινδίας ξεκίνησε στα μέσα του 19ου αιώνα με τα πρώτα μεγάλα υφαντουργεία βαμβακιού γύρω από το λιμάνι της Βομβάης. Η νέα τάξη των βιομηχάνων έχτισε για τη διαμονή της επαύλεις στον γειτονικό λόφο Κουμπάλα. Εναν αιώνα μετά, η υφαντουργία παρήκμασε, οι μονάδες παραγωγής έκλεισαν, όμως η τιμή της γης ανέβαινε διαρκώς.

Επέστρεψαν στην Ελλάδα οι παίκτες του Survivor: Να σεβαστούμε τον Σταυράκο μας, περνάει έναν απίστευτο Γολγοθά, είπαν

Επέστρεψαν στην Ελλάδα οι παίκτες του Survivor: Να σεβαστούμε τον Σταυράκο μας, περνάει έναν απίστευτο Γολγοθά, είπαν Το ριάλιτι ολοκληρώθηκε μετά τον σοβαρό τραυματισμό του 22χρονου παίκτη Στην Ελλάδα επέστρεψαν οι παίκτες του Survivor, στέλνοντας ευχές για γρήγορη ανάρρωση στον Σταύρο Φλώρο μετά τον σοβαρό τραυματισμό που είχε στο ριάλιτι. Το Σάββατο 23 Μαΐου, οι διαγωνιζόμενοι βρέθηκαν

Κώστας Μπακογιάννης για Σία Κοσιώνη: Δεν είμαι ο ατζέντης της, ο ρόλος μου είναι να μαλακώνω την ψυχή της

Ο Κώστας Μπακογιάννης παραχώρησε συνέντευξη στη διαδικτυακή εκπομπή «Face2Face» με την Κατερίνα Παναγοπούλου και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην σύζυγό του, Σία Κοσιώνη. Με αφορμή το επαγγελματικό της διαζύγιο από τον ΣΚΑΪ, είπε ότι δεν αισθάνθηκε ότι αδικήθηκε. Ο δικός του ο ρόλος, όπως ανέφερε, είναι να την στηρίζει και κάθε πρωί να αισθάνεται «γεμάτη και

Σάκης Τανιμανίδης: «Ντροπή σου προδότη που υποστηρίζεις τον Ολυμπιακό» του έγραψαν στα social media

Ο Σάκης Τανιμανίδης βρέθηκε στο «T-Center» για τον ημιτελικό του Ολυμπιακού με την Φενέρ και στη συνέχεια διάβασε μια σειρά από σχόλια οπαδών στις διαδικτυακές σελίδες του, οι οποίο τον χαρακτήριζαν «προδότη». Ο παρουσιαστής θέλησε να εξηγήσει το σκεπτικό του. Ανέφερε πως αν και οπαδός του ΠΑΟΚ, υποστήριξε την ελληνική ομάδα στη διοργάνωση. Για εκείνον

Ράντου: «Στα ογδόντα θα είχε ενδιαφέρον να ξανακάνουμε το Κωνσταντίνου & Ελένης. Με μασέλα και πι»

Η Ελένη Ράντου φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Τετ α Τετ» του Τάσου Τρύφωνος και προχώρησε σε μια ιδιαίτερα προσωπική συνέντευξη, μιλώντας για τη μητέρα της και τη μακρόχρονη μάχη με την άνοια, αλλά και για στιγμές της επαγγελματικής της πορείας που άφησαν το αποτύπωμά τους στην ελληνική τηλεόραση και το θέατρο. Η αγαπημένη ηθοποιός στάθηκε με

Τσιμτσιλή: Τα 16 χρόνια με τον Σοφό, οι διακυμάνσεις στον γάμο & τα λόγια αγάπης: Είναι τα πάντα μου

Με μια σπάνια προσωπική εξομολόγηση, η Σταματίνα Τσιμτσιλή ανοίγει την καρδιά της και μιλά για τη σχέση που έχει χτίσει με τον Θέμη Σοφό εδώ και 16 χρόνια. Η αγαπημένη παρουσιάστρια αναφέρεται στη γνωριμία τους, στις στιγμές που τους κράτησαν δεμένους μέσα στον χρόνο, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο καταφέρνουν, παρά τις απαιτήσεις

Σάκης Τανιμανίδης: Τον είπαν προδότη επειδή ευχήθηκε ο Ολυμπιακός να κατακτήσει την Euroleague, είμαι Έλληνας και θέλω να νικήσει, σχολίασε

Σάκης Τανιμανίδης: Τον είπαν προδότη επειδή ευχήθηκε ο Ολυμπιακός να κατακτήσει την Euroleague, είμαι Έλληνας και θέλω να νικήσει, σχολίασε Αν παίξει ο ΠΑΟΚ απέναντι στον Ολυμπιακό, είμαι οπαδός του ΠΑΟΚ θέλω να τον σκίσουμε, δήλωσε ο παρουσιαστής για τα μηνύματα που έλαβε Ιωάννα Μαρίνου 24.05.2026, 16:15 Στο βίντεο, ο Σάκης Τανιμανίδης εξήγησε αρχικά τι είχε προηγηθεί