Καρκίνος του μαστού: Σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση της πιο επιθετικής μορφής

Date:

Οι νεότερες εξελίξεις αυξάνουν σημαντικά την επιβίωση των ασθενών, αναφέρουν ειδικοί από το ΕΚΠΑ.

Σημαντική βελτίωση παρατηρείται στην αντιμετώπιση της πιο επιθετικής μορφής καρκίνου του  μαστού, ο οποίος μάλιστα προσβάλλει συχνότερα τις νέες γυναίκες. Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού, όπως λέγεται, έχει ορισμένα χαρακτηριστικά που έως πρότινος του προσέδιδαν πιο φτωχή πρόγνωση απ’ ό,τι με τους άλλους τύπους της νόσου. Αυτό όμως αρχίζει πια να αλλάζει.

Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού (triple-negative breast cancer ή TNBC) χαρακτηρίζεται από την απουσία έκφρασης τριών υποδοχέων:

  1. Των οιστρογονικών υποδοχέων (ER)
  2. Της προγεστερόνης (PR)
  3. Του γονιδίου HER2

Το χαρακτηριστικό αυτό επηρεάζει τη θεραπευτική προσέγγιση, διότι οι θεραπείες που στοχεύουν αυτούς τους υποδοχείς δεν είναι αποτελεσματικές για την συγκεκριμένη μορφή της νόσου, αναφέρουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα Δρ. Μαρία Καπαρέλου (παθολόγος-ογκολόγος), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (παθολόγος, καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (τ. πρύτανης ΕΚΠΑ, καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής).

Υπολογίζεται ότι ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού αποτελεί το περίπου 10-15% των περιπτώσεων της νόσου. Είναι συχνότερος σε νεότερες γυναίκες και σε άτομα που φέρουν μεταλλάξεις στο γονίδιο BRCA1.

Ειδικότερα, οι ασθενείς με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού έχουν συχνά ηλικία κάτω των 50 ετών κατά τη διάγνωση. Επιπλέον, το περίπου 70% των ασθενών με μεταλλάξεις στο γονίδιο BRCA1, αναπτύσσουν τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού. Αντίθετα, οι μεταλλάξεις στο γονίδιο BRCA2 σχετίζονται λιγότερο συχνά με τον συγκεκριμένο υπότυπο.

Πρόγνωση και αντιμετώπιση

Ο υπότυπος αυτός χαρακτηρίζεται από ταχεία ανάπτυξη, υψηλότερο βαθμό κακοήθειας και αυξημένη πιθανότητα μετάστασης. Αν και ορισμένοι ασθενείς ανταποκρίνονται καλά στη χημειοθεραπεία, γενικά, η πρόγνωση είναι πιο φτωχή σε σχέση με άλλους τύπους καρκίνου του μαστού.

Το ποσοστό επιβίωσης 5 ετών είναι χαμηλότερο εάν ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού διαγνωστεί σε προχωρημένο στάδιο. Γι’ αυτό τον λόγο, ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή του.

Εξαιτίας της έλλειψης στόχων για ορμονοθεραπεία ή θεραπείες που στοχεύουν το HER2, η χημειοθεραπεία παραμένει η κύρια θεραπευτική επιλογή. Η ανοσοθεραπεία, όμως, αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο εργαλείο στη θεραπεία του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού, ιδίως στα πρώιμα στάδια της νόσου.

Η ανοσοθεραπεία, κυρίως μέσω αναστολέων σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού συστήματος, προσφέρει μια νέα προσέγγιση. Επιπλέον, για τις ασθενείς με συγκεκριμένες γονιδιακές αλλοιώσεις υπάρχουν στοχευμένες θεραπείες, όπως οι PARP αναστολείς για όσες έχουν BRCA μεταλλάξεις.

Νέα μελέτη με ανοσοθεραπεία

Η ανοσοθεραπεία μελετήθηκε στη μελέτη KEYNOTE-522. Ήταν μια φάσης 3, πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή κλινική δοκιμή. Ο στόχος της ήταν να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της ανοσοθεραπείας pembrolizumab σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία για την αντιμετώπιση του πρώιμου τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν τυχαία σε ομάδες (τυχαιοποιήθηκαν) για να λάβουν pembrolizumab ή εικονικό φάρμακο σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία (πακλιταξέλη και καρβοπλατίνη, ακολουθούμενη από ανθρακυκλίνη και κυκλοφωσφαμίδη) και εν συνεχεία pembrolizumab ή εικονικό φάρμακο για έως 9 κύκλους μετά την επέμβαση.

Κύριοι στόχοι της μελέτης ήταν η πλήρης παθολογική ανταπόκριση (pCR) και η επιβίωση χωρίς υποτροπή (event-free survival – EFS).

Η πλήρης παθολογική ανταπόκριση είναι η απουσία υπολειπόμενης νόσου στον μαστό και στους λεμφαδένες μετά τη νεοεπικουρική θεραπεία. Η επιβίωση χωρίς υποτροπή είναι το χρονικό διάστημα χωρίς υποτροπή της νόσου ή εμφάνιση νέων μεταστάσεων.

Τα ευρήματα

Η μελέτη έδειξε ότι ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού αντιμετωπίζεται σημαντικά καλύτερα με την προσθήκη του pembrolizumab στη χημειοθεραπεία με πλατίνα. Στην πραγματικότητα, τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν σημαντική βελτίωση και στις δύο προαναφερθείσες εκβάσεις.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν προσφάτως στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine. Τυχαιοποιήθηκαν 1.174 ασθενείς και η διάμεση παρακολούθηση ήταν 75,1 μήνες.

Η εκτιμώμενη συνολική επιβίωση στους 60 μήνες ήταν 86,6% στην ομάδα που έλαβε χημειοθεραπεία με pembrolizumab. Στην ομάδα που έλαβε εικονικό φάρμακο και χημειοθεραπεία ήταν 81,7%.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν σύμφωνες με τα καθιερωμένα προφίλ ασφάλειας του pembrolizumab και της χημειοθεραπείας. Η χορήγηση pembrolizumab μαζί με χημειοθεραπεία πριν από τη χειρουργική αντιμετώπιση οδήγησε σε μεγαλύτερα ποσοστά πλήρους παθολογοανατομικής ανταπόκρισης. Οδήγησε επίσης σε βελτίωση στη συνολική επιβίωση μεταξύ των ασθενών με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού πρώιμου σταδίου.

Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού, λόγω της επιθετικότητάς του και της απουσίας εύκολων στόχων για θεραπεία, παραμένει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην Ογκολογία, τονίζουν οι ειδικοί. Παρ’ όλα αυτά, οι εξελίξεις στην ανοσοθεραπεία και τις στοχευμένες θεραπείες βελτιώνουν σημαντικά τις προοπτικές για τις ασθενείς. Ο εντοπισμός βιοδεικτών και η εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση είναι κρίσιμα βήματα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του.

Φωτογραφία: istock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αθηνά Μαξίμου: Όταν κατάλαβα ότι η μητρότητα αδυνατούσε να έρθει, είπα «ΟΚ, δεν έγινε κάτι, δεν θα πεθάνει κανείς»

Αθηνά Μαξίμου: Όταν κατάλαβα ότι η μητρότητα αδυνατούσε να έρθει, είπα «ΟΚ, δεν έγινε κάτι, δεν θα πεθάνει κανείς» Αθηνά Μαξίμου: Όταν κατάλαβα ότι η μητρότητα αδυνατούσε να έρθει, είπα «ΟΚ, δεν έγινε κάτι, δεν θα πεθάνει κανείς» Έκανα ειρήνη, θεωρώ ότι δεν πρέπει να γινόμαστε εμμονικοί, τόνισε η ηθοποιός  Τον τρόπο με τον οποίο

Κατερίνα Παπουτσάκη: Οι πόζες της με μπικίνι, δείτε φωτογραφίες

Κατερίνα Παπουτσάκη: Οι πόζες της με μπικίνι, δείτε φωτογραφίες Κατερίνα Παπουτσάκη: Οι πόζες της με μπικίνι, δείτε φωτογραφίες Η ηθοποιός μοιράστηκε «καλοκαιρινά» στιγμιότυπα με τους διαδικτυακούς της ακόλουθους Με μαγιό πόζαρε η Κατερίνα Παπουτσάκη, δημοσιεύοντας μάλιστα μερικά στιγμιότυπα στα social media και πιο συγκεκριμένα στο Instagram. Η ηθοποιός, που έχει μοιραστεί ξανά παρόμοιο υλικό με

Η Βίκυ Καγιά στη Μύκονο: Το απόλυτο ελληνικό καλοκαίρι σε μερικά κλικ κι ένα τσιφτετέλι στο τραπέζι

Το γνωστό μοντέλο και παρουσιάστρια απολαμβάνει ξέγνοιαστες στιγμές στο νησί των ανέμων, παραδίδοντας για ακόμα μια φορά μαθήματα ανεπιτήδευτου στυλ και αυθεντικής καλοκαιρινής αύρας. Βίκυ Καγιά: «Αυτά τα δημοσιεύματα είναι ανυπόστατα ψέματα» Η Βίκυ Καγιά αφήνει πίσω της τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας. Περπατά σχεδόν ξέγνοιαστη στα γραφικά, ασπρισμένα σοκάκια των Ματογιαννιών. Κάθε της πέρασμα

Νίκος Χατζηνικολάου – Κρίστη Τσολακάκη: 22 χρόνια αγάπης και μια δημόσια εξομολόγηση που συγκινεί

Με μια τρυφερή ανάρτηση στα social media γιόρτασε και δημόσια ο Νίκος Χατζηνικολάου την 22η επέτειο γάμου του με την Κρίστη Τσολακάκη. Ο γνωστός δημοσιογράφος και παρουσιαστής δημοσίευσε δυο φωτογραφίες από την ημέρα του γάμου τους και τη συνόδευσε με λόγια γεμάτα αγάπη και συναίσθημα. Νίκος Χατζηνικολάου – Κρίστη Τσολακάκη: Xέρι χέρι στην Κηφισιά με

Παυλίνα Βουλγαράκη: «Έχουμε μεγαλώσει πάρα πολύ άναρχα»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Καλεσμένη στην εκπομπή «Καλύτερα Αργά» με την Αθηναΐδα Νέγκα βρέθηκε η Παυλίνα Βουλγαράκη τη νύχτα της Τετάρτης 24 Ιουνίου και μίλησε για τον σύζυγό της, τη μητρότητα αλλά και τα παιδικά της χρόνια. Αναφερόμενη στον σύντροφο της ζωής της, η τραγουδοποιός εξομολογήθηκε πως η σχέση τους εξελίχθηκε

Ευγενία Σαμαρά από το Ακρωτήριο Ταίναρο: «Δεν έπρεπε να ψάξω να βρω κάποια είσοδο για Άδη;»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Μια ξεχωριστή εξόρμηση στη Μάνη πραγματοποίησε η Ευγενία Σαμαρά, σύμφωνα με ανάρτηση που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους.   Η ηθοποιός δημοσίευσε εικόνες από το επιβλητικό Ακρωτήριο Ταίναρο, το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, συνοδεύοντάς τες με ένα κείμενο γεμάτο χιούμορ και αναφορές στην ελληνική μυθολογία. «Δεν

Σαλαμέ & Γκόμεζ ενώνουν τις δυνάμεις τους σε περιπέτεια κινουμένων σχεδίων με εξωγήινους

Ο Τίμοθι Σαλαμέ και η Σελίνα Γκόμεζ ετοιμάζονται να συναντηθούν για πρώτη φορά σε κινηματογραφικό πρότζεκτ, δανείζοντας τις φωνές τους στη νέα animated παραγωγή «Not Alone», η οποία υπόσχεται να συνδυάσει ρομαντισμό, χιούμορ και… εξωγήινες ανατροπές. Η ταινία προέρχεται από την Illumination, το στούντιο που βρίσκεται πίσω από μεγάλες επιτυχίες όπως τα «Despicable Me» και

Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου συνάντησε έναν… ζωντανό μύθο στο αεροδρόμιο!

Η αναπάντεχη συνάντηση του Γρηγόρη Αρναούτογλου με έναν θρύλο του Χόλιγουντ – Η συζήτηση για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, τη Φλώρινα και η συγκίνηση. Μια απίστευτη και άκρως ευχάριστη έκπληξη περίμενε τον Γρηγόρη Αρναούτογλου κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο αεροδρόμιο, καθώς βρέθηκε τυχαία δίπλα σε έναν από τους πιο εμβληματικούς σταρ του παγκόσμιου κινηματογράφου

Athena Manoukian- Φοίβος: Ενώνουν τις δυνάμεις τους- Όσα έγιναν backstage στο videoclip του Masaii

Backstage από τα γυρίσματα του νέου videoclip της Athena Manoukian «MASAii», που έχει γίνει ήδη το απόλυτο viral hit του καλοκαιριού με διεθνή αέρα, πάντα με την σφραγίδα του legendary Φοίβου! Η Athena Manoukian και ο Φοίβος ενώνουν τις δυνάμεις τους στο νέο single «MASAii», το οποίο θα αποτελέσει το απόλυτο soundtrack του φετινού καλοκαιριού

Μάρω Κοντού: Σοκ στο «Αττικόν»! 90χρονος αποπειράθηκε να μπει με μαχαίρι στο δωμάτιό της

Στιγμές απόλυτου τρόμου βίωσε η Μάρω Κοντού μέσα στο Νοσοκομείο «Αττικόν» όπου νοσηλεύεται, όταν ένας 90χρονος άνδρας αποπειράθηκε να μπει στο δωμάτιό της κρατώντας μια γλάστρα και ένα ύποπτο κουτί, το οποίο, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, έκρυβε μέσα ένα μαχαίρι. Ο ηλικιωμένος δήλωσε στον άνδρα της ασφάλειας του νοσοκομείου ότι είναι συγγενής της Μάρως Κοντού

Η οικογένεια της Γουίτνεϊ Χιούστον διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Όπρα Γουίνφρεϊ ότι ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών στην εκπομπή της

Η οικογένεια της Γουίτνεϊ Χιούστον διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Όπρα Γουίνφρεϊ ότι ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών στην εκπομπή της Η οικογένεια της Γουίτνεϊ Χιούστον διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Όπρα Γουίνφρεϊ ότι ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών στην εκπομπή της Η παρουσιάστρια υποστήριξε ότι η τραγουδίστρια είχε πέσει από τη σκηνή, αφού είχε κάνει χρήση

Σε ρυθμούς Μουντιάλ η Ιζαμπέλ Γκουλάρτ: Τα κόλπα με την μπάλα σε παραλία, δείτε βίντεο

Σε ρυθμούς Μουντιάλ η Ιζαμπέλ Γκουλάρτ: Τα κόλπα με την μπάλα σε παραλία, δείτε βίντεο Σε ρυθμούς Μουντιάλ η Ιζαμπέλ Γκουλάρτ: Τα κόλπα με την μπάλα σε παραλία, δείτε βίντεο Το 41χρονο μοντέλο από τη Βραζιλία απέδειξε ότι μετά τη γιόγκα και το Kite Surf είναι άσσος και στο ποδόσφαιρο Ένα βίντεο με αέρα... Μουντιάλ