Ποια σημάδια δείχνουν ότι ένα παιδί μπορεί να έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά

Date:

Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και εφήβων παραμένει μια από τις πιο σοβαρές και τραυματικές μορφές βίας. Οι δράστες, σύμφωνα με τα δεδομένα, στις 9 από τις 10 περιπτώσεις είναι άνδρες, ενώ το ψυχολογικό τους προφίλ εμφανίζει μεγάλη ετερογένεια. Δύο βασικοί παράγοντες που τους κινητοποιούν είναι η επιδίωξη σεξουαλικής ευχαρίστησης και η άσκηση εξουσίας.

Συνολικά 41 περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων παραπέμφθηκαν από τις εισαγγελικές Αρχές στο Ιατρείο Ψυχοδικαστικών Εκτιμήσεων του Νοσοκομείου Παπανικολάου από το 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2024. Από τις καταγγελίες αυτές οι 22 αφορούσαν σε σεξουαλική κακοποίηση από πρόσωπο εκτός της οικογένειας του ανηλίκου.

Τα στοιχεία παρουσίασε η Ψυχίατρος Παιδιών- Εφήβων, Συντονίστρια Διευθύντρια στο Ψυχιατρικό Τμήμα Παιδιών και Εφήβων του Νοσοκομείου Παπανικολάου Λίλιαν Αθανασοπούλου, μιλώντας στο συνέδριο «Σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών: Είναι επαρκές το ισχύον ποινικό δίκαιο;», που διοργάνωσε ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

Από τις 7 εισαγγελικές παραγγελίες το 2024 προς το Ιατρείο Ψυχοδικαστικών Εκτιμήσεων, οι έξι αφορούσαν σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης, όπως διευκρίνισε η κ. Αθανασοπούλου, η οποία μίλησε για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ανηλίκων που παραπέμπονται, είτε είναι αναφερόμενα θύματα ή και ανήλικοι θύτες, αναλύοντας πώς μπορεί να αναγνωριστεί ότι ένα παιδί έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, αλλά και τις άμεσες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στη ζωή του.

Παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τη σεξουαλική κακοποίηση

Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά των θυμάτων η κ. Αθανοπούλου ανέφερε πως το ¼ των περιπτώσεων αφορά παιδιά κάτω των 5 ετών, και συχνότερα μικρά παιδιά με αιχμή την ηλικία των 7-13 ετών. Οι έφηβοι βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο. Τα περισσότερα θύματα είναι κορίτσια, αν και αγόρια κακοποιούνται σεξουαλικά σε αναλογία 2,5:1. Τα θύματα τείνουν να είναι πιο αδύναμα σε σχέση με τον δράστη. Παιδιά και έφηβοι με ειδικές ανάγκες βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο.

Σε ό,τι αφορά τους θύτες η κ. Αθανασοπούλου επισήμανε ότι οι περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης δραστών στην παιδική τους ηλικία υπογραμμίζουν την ανάγκη για την αποκάλυψη και θεραπεία, καθώς «η βία μεταβολίζεται από γενιά σε γενιά αν δεν παρεμβληθεί ένας θεραπευτικός φραγμός».

Τα στοιχεία δείχνουν ότι 9 στις 10 περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης έχουν άνδρες δράστες. Σε ό,τι αφορά το ψυχολογικό προφίλ των δραστών πρόκειται για ετερογενή ομάδα ως προς τα προσωπικά, κοινωνικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά. Δύο βασικές πλευρές της επιθυμίας τους αφορούν τη σεξουαλική ευχαρίστηση και επικράτηση ισχύος, ενώ η παιδοφιλία αποτελεί ισχυρό κίνητρο. Παρατηρείται ακόμη έναρξη των κακοποιητικών δραστηριοτήτων των δραστών στην εφηβεία. Ο μέσος όρος ηλικίας των ανήλικων δραστών είναι τα 14 έτη.

Στα οικογενειακά χαρακτηριστικά καθοριστικός παράγοντας κινδύνου φαίνεται να είναι η απουσία υποστηρικτικής και προστατευτικής σχέσης ανάμεσα στον μη κακοποιητικό γονέα και το παιδί, όπως και η απουσία ενός και των δύο γονέων, η παρουσία πατριού στο σπίτι, διαταραχές των γονέων, χρήση ουσιών από τους γονείς, κακή συζυγική σχέση με σοβαρές συγκρούσεις, τιμωρητικός τρόπος ανατροφής των παιδιών, παρουσία κακοποιημένων αδελφών, πολυπληθές σπίτι με οικονομικές δυσκολίες όπου υπάρχει λίγος έως καθόλου ιδιωτικός χώρος. Πάντως, το φαινόμενο της σεξουαλικής βίας φαίνεται να σχετίζεται λιγότερο με την κοινωνική παθογένεια σε σχέση με τη σωματική βία και παραμέληση των ανηλίκων.

Οι βασικές ενδείξεις σεξουαλικής κακοποίησης ενός παιδιού

Οι σωματικές ενδείξεις σεξουαλικής κακοποίησης ενός παιδιού περιλαμβάνουν μελανιές, αμυχές, δαγκωματιές, τραυματισμούς στη γεννητική περιοχή, στο στήθος, τους γλουτούς ή στην κάτω κοιλιακή χώρα, κνησμό, πόνο, ανεξήγητη αιμορραγία γεννητικών οργάνων, επώδυνη συχνοουρία ή συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού, αφροδίσιο νόσημα σε παιδί μικρής ηλικίας, ανεξήγητο πόνο στη γεννητική χώρα, δυσκολία στη βάδιση και στο κάθισμα, σχισμένο, λεκιασμένο ή ματωμένο εσώρουχο, εγκυμοσύνη στην εφηβεία και μυστικοπάθεια σχετικά με την ταυτότητα του πατέρα.

Στις συμπεριφορικές συναισθηματικές ενδείξεις περιλαμβάνονται η κοινωνική απόσυρση, εσωστρέφεια, ψυχολογική παλινδρόμηση, διαταραχές του ύπνου και της όρεξης, καταθλιπτική εικόνα, επιθετικότητα και παραβατική συμπεριφορά, διαταραχές συγκέντρωσης, πτώση της σχολικής απόδοσης, ριψοκίνδυνη αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους οικείους ενήλικες, φόβος των αγνώστων ή των ανδρών , φόβος να μείνει το παιδί μόνο του με έναν συγκεκριμένο ενήλικα, φυγή μακριά από το σπίτι, υπέρμετρη ενασχόληση με σεξουαλικά θέματα, ηλικιακά ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά, υπερβολική συστολή, έντονη άρνηση σωματικής υγιεινής, υπερβολικό πλύσιμο, συναισθηματική υπερδιέγερση.

Ένα στα τρία κακοποιημένα παιδιά δεν εκδηλώνει συμπτώματα κακοποίησης

Η κ. Αθανασοπούλου διευκρίνισε ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν υπάρχουν αντικειμενικά ευρήματα από την ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη, ενώ σε περιπτώσεις αναφορών για λίαν πρόσφατα συμβάντα η ιατροδικαστική εξέταση θα πρέπει να διενεργείται άμεσα χωρίς την παραμικρή απώλεια πολύτιμου χρόνου. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η αρνητική ιατροδικαστική διερεύνηση δεν αποκλείει κατά κανέναν τρόπο τη σεξουαλική παραβίαση ενός ανηλίκου, καθώς μέχρι σήμερα δεν υφίστανται παθογνωμονικά εργαλεία δοκιμασίας ή τεστ εργαστηριακά, απεικονιστικά ή ψυχολογικά που να καταδεικνύουν με βεβαιότητα το ιστορικό παραβίασης ή μη ενός ανηλίκου.

«Περίπου 1/3 των παιδιών που έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά είναι ελεύθερα συμπτωμάτων. Συνεπώς, το να μην έχει το παιδί κάποια συμπτώματα δεν μας λέει ότι δεν κακοποιήθηκε. Υπάρχουν άμεσες επιπτώσεις της σεξουαλικής κακοποίησης», τόνισε η κ. Αθανασοπούλου, εξηγώντας ότι «κάθε άτομο βιώνει διαφορετικά την κακοποίηση και οι συνέπειες διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο», ενώ «μερικές φορές ένα παιδί θύμα σεξουαλικής κακοποίησης μπορεί να μη δείξει συμπτώματα δυσφορίας μέχρι να μεγαλώσει περισσότερο και να αντιληφθεί καλύτερα τη σημασία του να παραβιάζεται κανείς σεξουαλικά».

Γενικότερα σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα στην προσχολική ηλικία εκδηλώνονται άγχος, ανησυχία, εφιάλτες, αταίριαστη με την ηλικία σεξουαλική συμπεριφορά, στη σχολική ηλικία φόβος, επιθετικότητα, εφιάλτες, πτώση των σχολικών επιδόσεων, υπερκινητικότητα, παλινδρομημένη συμπεριφορά και στην εφηβεία κατάθλιψη απόσυρση, αυτοτραυματισμοί, αυτοκτονική συμπεριφορά, σωματικές ενοχλήσεις, παραβατικές πράξεις, φυγή από το σπίτι, χρήση ουσιών.

Οι άμεσες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της σεξουαλικής κακοποίησης

Οι άμεσες επιπτώσεις της σεξουαλικής κακοποίησης περιλαμβάνουν αγχώδη συμπτωματολογία, διαταραχή από οξύ στρες, καταθλιπτικά συμπτώματα, διαταραχές του ύπνου, φοβικές αντιδράσεις, μετατραυματική αγχώδη διαταραχή, αποσυνδετικού τύπου εκδηλώσεις, παλινδρόμηση της ανάπτυξης, διαταραχές διατροφής, πτώση της σχολικής απόδοσης, ακατάλληλη για την ηλικία σεξουαλικοποιημένη συμπεριφορά.

Στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις συγκαταλέγονται οι αγχώδεις διαταραχές, μετατραυματική αγχώδης διαταραχή, χαμηλή αυτοεκτίμηση ως πάγιο στοιχείο της προσωπικότητας, οριακή διαταραχή της προσωπικότητας, χρήση αλκοόλ και ουσιών, συναισθηματικές διαταραχές μονοπολική κατάθλιψη , αυτοκτονική συμπεριφορά, αποσυνδετικού διασχιστικού τύπου διαταραχές, διαταραχές της διατροφής, σεξουαλική ελευθεριότητα, παραβατικότητα, δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις, προβλήματα υγείας και αυξημένη προδιάθεση για ασθένειες.

«Ο τραυματισμός της σεξουαλικότητας δεν εξαντλείται στις σεξουαλικές σχέσεις. Καθορίζει την συναισθηματική μας αυτονομία σαν άτομα και διαπνέει το σύνολο της ανάπτυξής μας. Συνδέεται δηλαδή με τον έρωτα με την έννοια της δημιουργίας και την έννοια της ζωής. Έτσι, πολύ συχνά βλέπουμε παιδιά μαραμένα», επισήμανε η κ. Αθανασοπούλου.

Εξάλλου, αναπόσπαστο στοιχείο της κλινικής παιδοψυχιατρικής εκτίμησης αποτελεί η αξιολόγηση της γονικής επάρκειας και έχει να κάνει με την παροχή ασφαλούς και σταθερού περιβάλλοντος, την παροχή των αναγκαίων αγαθών και ερεθισμάτων για υγιή σωματική και ψυχική ανάπτυξη , τον προσανατολισμό στις ανάγκες του παιδιού, τη συναισθηματική ανταπόκριση, προβλέψιμη καθημερινότητα, κατάλληλα αισθητηριακά ερεθίσματα και κατάλληλα όρια. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα η κ. Αθανασοπούλου ανέφερε ότι «πολύ συχνά αυτό που συμβαίνει στην κακοποίηση είναι ότι οι ενήλικες αλληλεπιδρούν πάνω στις δικές τους συγκρούσεις και το παιδί γίνεται το αόρατο».

Τη σημασία της διεπιστημονικής προσέγγισης του ζητήματος της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων υπογράμμισε η Ομ. Καθηγήτρια Νομικής ΑΠΘ Ελισάβετ Συμεωνίδου – Καστανίδου ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό προκειμένου να δούμε κυρίως προτάσεις για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου . «Το Σύνταγμα αναγνωρίζει την ανηλικότητα ως αυτοτελές αγαθό. Αναγνωρίζει ότι η οικογένεια οφείλει να φροντίζει για την ανάπτυξη του παιδιού και άρα εμείς ως εκφραστές του δικαίου, προσπαθούμε να βρούμε το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για να προστατεύουμε αποτελεσματικά τα παιδιά», ανέφερε.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Χριστίνα Παππά: «Με τη μητέρα μου θέλω να χτυπήσω το κεφάλι μου στον τοίχο» – Το ξέσπασμα για τα αρνητικά σχόλια

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Απάντηση στα σχόλια που ακολούθησαν τη δημοσίευση βίντεο για τη μητέρα της έδωσε η Χριστίνα Παππά, ξεκαθαρίζοντας τη θέση της για τους οικογενειακούς της δεσμούς. Μιλώντας στην εκπομπή «Super Κατερίνα» την Τρίτη 13 Οκτωβρίου, η ηθοποιός τοποθετήθηκε για τις αντιδράσεις που προέκυψαν μετά τις αναφορές της

Καταρράκτης: Θεραπεία με λέιζερ βελτιώνει τα συμπτώματα που μένουν μετά την επέμβαση

Πριν από τη θεραπεία ελέγχεται η ευθυγράμμιση του κερατοειδούς στην επιφάνεια του ματιού με τον τεχνητό φακό. Η επιτυχία στην επέμβαση καταρράκτη δεν εγγυάται την τέλεια όραση αφού αρκετοί ασθενείς έχουν πολλά εναπομείναντα συμπτώματα, παρότι η επέμβασή τους είναι απολύτως επιτυχημένη. Έτσι, οι ασθενείς αυτοί: Βλέπουν «φωτοστέφανα» (θάμβος) γύρω από τα φώτα το βράδυ ή «ξεθωριασμένα» χρώματα

Έλενα Μακρή Λυμπέρη: «Εκπλήρωσα την τελευταία επιθυμία του άντρα μου, ήθελε να σκορπιστεί στη Ρήνεια και τη Δήλο»

Μία σπάνια τηλεοπτική συνέντευξη έδωσε η Έλενα Μακρή Λυμπέρη, χήρα του άλλοτε κραταιού εκδότη Αντώνη Λυμπέρη. Οι δυο τους αποτελούσαν για δεκαετίες ένα από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια των media και εδώ και δύο χρόνια εκείνη προσπαθεί να συνεχίσει να ζει με την απώλειά του, ύστερα από τον θάνατο του Αντώνη Λυμπέρη από καρκίνο. Η

Λεονάρντο Ντι Κάπριο: Mε μαγιό και χαλαρή διάθεση στη Χαβάη – Πώς είναι σήμερα ο χολιγουντιανός σταρ

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Σε παραλία της Χαβάης εντοπίστηκε ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο συνοδευόμενος από τη σύντροφό του, Βιτόρια Σερέτι, εκμεταλλευόμενος τον ελεύθερο χρόνο του για ξεκούραση. Ο 51χρονος ηθοποιός εμφανίστηκε αρχικά στην άμμο φορώντας λευκό T-shirt, το μαγιό του και καπέλο, ενώ δίπλα του βρισκόταν το 28χρονο μοντέλο με

Γιάννης Ζουγανέλης – Ξέσπασμα για τα ψευδή δημοσιεύματα περί θανάτου της Ισιδώρας Σιδέρη: «Προφανώς θα κινηθώ νομικά»

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Στη δικαιοσύνη αποφάσισε να προσφύγει ο Γιάννης Ζουγανέλης μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε από ψευδές δημοσίευμα, το οποίο εμφάνιζε τη σύζυγό του, Ισιδώρα Σιδέρη, να έχει φύγει από τη ζωή. Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό» την Τρίτη 13 Οκτωβρίου, ο ηθοποιός περιέγραψε πώς βίωσε το περιστατικό ενώ

Κλέλια Ανδριολάτου: Το δεύτερο πάρτι για τα 30ά γενέθλιά της με θέα την Ακρόπολη

Κλέλια Ανδριολάτου: Το δεύτερο πάρτι για τα 30ά γενέθλιά της με θέα την Ακρόπολη Ανάμεσα στους καλεσμένους της ήταν ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης και η Μαρία Καβογιάννη Ιωάννα Μαρίνου 13.10.2026, 15:17 Με ένα δεύτερο πάρτι, αυτή τη φορά στην Αθήνα και με θέα την Ακρόπολη, γιόρτασε η Κλέλια Ανδριολάτου τα 30ά γενέθλιά της. Η ηθοποιός και

Νίκος Καρβέλας και Αννίτα Πάνια δεν μιλούν τους τελευταίους έξι μήνες – «Δεν έχουν καμία απολύτως επαφή»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Η Φωτεινή Πετρογιάννη σήμερα, Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2026, στον αέρα της εκπομπής «Το Πρωινό» αποκάλυψε πως η Αννίτα Πάνια και ο Νίκος Καρβέλας δεν έχουν καμία επαφή τους τελευταίους έξι μήνες. «Οι πληροφορίες μας, οι οποίες είναι διασταυρωμένες και νομίζω ότι δεν χωράει αμφισβήτηση είναι ότι ο

Ρούλα Ρέβη: «Όταν φωτογράφισα γυμνό τον Απόστολο με τα άλογα, τα παιδιά μας μάς έλεγαν να μην κάνουμε τρέλες»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Στην επίσημη πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης “Γκλόρια” στο Χορν βρέθηκαν τα τηλεοπτικά συνεργεία. Εκεί συνάντησαν, μεταξύ άλλων, τη Ρούλα Ρέβη, η οποία ρωτήθηκε για τις γυμνές φωτογραφήσεις που κάνει συχνά με τον σύζυγό της, Αποστόλη Τότσικα, και τις οποίες μοιράζονται στα social media. Μάλιστα, η ίδια αποκαλύπτει

Έλενα Μακρή: Σκόρπισε την τέφρα του Αντώνη Λυμπέρη στη Δήλο και τη Ρήνεια – «Ήμασταν ξανά εμείς και αυτός»

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Μια ιδιαίτερα συγκινητική εξομολόγηση για τον σύζυγό της, Αντώνη Λυμπέρη, που έφυγε από τη ζωή τον Νοέμβριο του 2024, έκανε η Έλενα Μακρή Λυμπέρη στην εκπομπή «Το Πρωινό», την Τρίτη 13 Οκτωβρίου. Η ίδια αποκάλυψε ότι πραγματοποίησε την τελευταία του επιθυμία, σκορπίζοντας την τέφρα του στη

Ρ. Ρέβη για Α. Τότσικα: «Όταν τον φωτογράφισα γυμνό, τα παιδιά μας μάλωναν – Μας έλεγαν να μην κάνουμε τρέλες»

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Για την ιδιαίτερη φωτογράφιση του συζύγου της, Αποστόλη Τότσικα, ο οποίος πόζαρε γυμνός στη μέση ενός δρόμου, μίλησε η Ρούλα Ρέβη στην εκπομπή «Happy Day», αποκαλύπτοντας πώς προέκυψε η ιδέα, αλλά και ποια ήταν η αντίδραση των παιδιών τους. Η γνωστή φωτογράφος είχε δημοσιεύσει τον περασμένο

Χολέρα: Πόσο μεταδοτική είναι και τι συμπτώματα προκαλεί – Τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν αν μολυνθούν και ποια είναι η θεραπεία γι' αυτήν.   Αίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι αναλύσεις του Πανελληνίου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) στα ύδατα του Ασωπού ποταμού εντόπισαν βακτήρια του γένους vibrio (δονάκιο) που προκαλούν χολέρα. Τι είναι όμως η χολέρα και πόσο σοβαρή μπορεί να αποδειχθεί; Είναι μεταδοτική; Ποιοι

Αλέξανδρος Μπουρδούμης για Λένα Δροσάκη: «Ήταν θέληση και των δύο να είμαστε κοντά στον γιο μας και καλά μεταξύ μας»

Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης έχει χαράξει τη δική του πορεία στην τέχνη της υποκριτικής, ωστόσο η προτεραιότητα της ζωής του είναι ο γιος που έχει αποκτήσει από τον γάμο του με την πρώην σύζυγό του, Λένα Δροσάκη. Οι δύο ηθοποιού μερικά χρόνια μετά το διαζύγιό τους, έχουν καταφέρει να βρουν τη «χρυσή τομή» στις σχέσεις τους