Ποια σημάδια δείχνουν ότι ένα παιδί μπορεί να έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά

Date:

Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και εφήβων παραμένει μια από τις πιο σοβαρές και τραυματικές μορφές βίας. Οι δράστες, σύμφωνα με τα δεδομένα, στις 9 από τις 10 περιπτώσεις είναι άνδρες, ενώ το ψυχολογικό τους προφίλ εμφανίζει μεγάλη ετερογένεια. Δύο βασικοί παράγοντες που τους κινητοποιούν είναι η επιδίωξη σεξουαλικής ευχαρίστησης και η άσκηση εξουσίας.

Συνολικά 41 περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων παραπέμφθηκαν από τις εισαγγελικές Αρχές στο Ιατρείο Ψυχοδικαστικών Εκτιμήσεων του Νοσοκομείου Παπανικολάου από το 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2024. Από τις καταγγελίες αυτές οι 22 αφορούσαν σε σεξουαλική κακοποίηση από πρόσωπο εκτός της οικογένειας του ανηλίκου.

Τα στοιχεία παρουσίασε η Ψυχίατρος Παιδιών- Εφήβων, Συντονίστρια Διευθύντρια στο Ψυχιατρικό Τμήμα Παιδιών και Εφήβων του Νοσοκομείου Παπανικολάου Λίλιαν Αθανασοπούλου, μιλώντας στο συνέδριο «Σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών: Είναι επαρκές το ισχύον ποινικό δίκαιο;», που διοργάνωσε ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

Από τις 7 εισαγγελικές παραγγελίες το 2024 προς το Ιατρείο Ψυχοδικαστικών Εκτιμήσεων, οι έξι αφορούσαν σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης, όπως διευκρίνισε η κ. Αθανασοπούλου, η οποία μίλησε για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ανηλίκων που παραπέμπονται, είτε είναι αναφερόμενα θύματα ή και ανήλικοι θύτες, αναλύοντας πώς μπορεί να αναγνωριστεί ότι ένα παιδί έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, αλλά και τις άμεσες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στη ζωή του.

Παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τη σεξουαλική κακοποίηση

Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά των θυμάτων η κ. Αθανοπούλου ανέφερε πως το ¼ των περιπτώσεων αφορά παιδιά κάτω των 5 ετών, και συχνότερα μικρά παιδιά με αιχμή την ηλικία των 7-13 ετών. Οι έφηβοι βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο. Τα περισσότερα θύματα είναι κορίτσια, αν και αγόρια κακοποιούνται σεξουαλικά σε αναλογία 2,5:1. Τα θύματα τείνουν να είναι πιο αδύναμα σε σχέση με τον δράστη. Παιδιά και έφηβοι με ειδικές ανάγκες βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο.

Σε ό,τι αφορά τους θύτες η κ. Αθανασοπούλου επισήμανε ότι οι περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης δραστών στην παιδική τους ηλικία υπογραμμίζουν την ανάγκη για την αποκάλυψη και θεραπεία, καθώς «η βία μεταβολίζεται από γενιά σε γενιά αν δεν παρεμβληθεί ένας θεραπευτικός φραγμός».

Τα στοιχεία δείχνουν ότι 9 στις 10 περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης έχουν άνδρες δράστες. Σε ό,τι αφορά το ψυχολογικό προφίλ των δραστών πρόκειται για ετερογενή ομάδα ως προς τα προσωπικά, κοινωνικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά. Δύο βασικές πλευρές της επιθυμίας τους αφορούν τη σεξουαλική ευχαρίστηση και επικράτηση ισχύος, ενώ η παιδοφιλία αποτελεί ισχυρό κίνητρο. Παρατηρείται ακόμη έναρξη των κακοποιητικών δραστηριοτήτων των δραστών στην εφηβεία. Ο μέσος όρος ηλικίας των ανήλικων δραστών είναι τα 14 έτη.

Στα οικογενειακά χαρακτηριστικά καθοριστικός παράγοντας κινδύνου φαίνεται να είναι η απουσία υποστηρικτικής και προστατευτικής σχέσης ανάμεσα στον μη κακοποιητικό γονέα και το παιδί, όπως και η απουσία ενός και των δύο γονέων, η παρουσία πατριού στο σπίτι, διαταραχές των γονέων, χρήση ουσιών από τους γονείς, κακή συζυγική σχέση με σοβαρές συγκρούσεις, τιμωρητικός τρόπος ανατροφής των παιδιών, παρουσία κακοποιημένων αδελφών, πολυπληθές σπίτι με οικονομικές δυσκολίες όπου υπάρχει λίγος έως καθόλου ιδιωτικός χώρος. Πάντως, το φαινόμενο της σεξουαλικής βίας φαίνεται να σχετίζεται λιγότερο με την κοινωνική παθογένεια σε σχέση με τη σωματική βία και παραμέληση των ανηλίκων.

Οι βασικές ενδείξεις σεξουαλικής κακοποίησης ενός παιδιού

Οι σωματικές ενδείξεις σεξουαλικής κακοποίησης ενός παιδιού περιλαμβάνουν μελανιές, αμυχές, δαγκωματιές, τραυματισμούς στη γεννητική περιοχή, στο στήθος, τους γλουτούς ή στην κάτω κοιλιακή χώρα, κνησμό, πόνο, ανεξήγητη αιμορραγία γεννητικών οργάνων, επώδυνη συχνοουρία ή συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού, αφροδίσιο νόσημα σε παιδί μικρής ηλικίας, ανεξήγητο πόνο στη γεννητική χώρα, δυσκολία στη βάδιση και στο κάθισμα, σχισμένο, λεκιασμένο ή ματωμένο εσώρουχο, εγκυμοσύνη στην εφηβεία και μυστικοπάθεια σχετικά με την ταυτότητα του πατέρα.

Στις συμπεριφορικές συναισθηματικές ενδείξεις περιλαμβάνονται η κοινωνική απόσυρση, εσωστρέφεια, ψυχολογική παλινδρόμηση, διαταραχές του ύπνου και της όρεξης, καταθλιπτική εικόνα, επιθετικότητα και παραβατική συμπεριφορά, διαταραχές συγκέντρωσης, πτώση της σχολικής απόδοσης, ριψοκίνδυνη αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους οικείους ενήλικες, φόβος των αγνώστων ή των ανδρών , φόβος να μείνει το παιδί μόνο του με έναν συγκεκριμένο ενήλικα, φυγή μακριά από το σπίτι, υπέρμετρη ενασχόληση με σεξουαλικά θέματα, ηλικιακά ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά, υπερβολική συστολή, έντονη άρνηση σωματικής υγιεινής, υπερβολικό πλύσιμο, συναισθηματική υπερδιέγερση.

Ένα στα τρία κακοποιημένα παιδιά δεν εκδηλώνει συμπτώματα κακοποίησης

Η κ. Αθανασοπούλου διευκρίνισε ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν υπάρχουν αντικειμενικά ευρήματα από την ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη, ενώ σε περιπτώσεις αναφορών για λίαν πρόσφατα συμβάντα η ιατροδικαστική εξέταση θα πρέπει να διενεργείται άμεσα χωρίς την παραμικρή απώλεια πολύτιμου χρόνου. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η αρνητική ιατροδικαστική διερεύνηση δεν αποκλείει κατά κανέναν τρόπο τη σεξουαλική παραβίαση ενός ανηλίκου, καθώς μέχρι σήμερα δεν υφίστανται παθογνωμονικά εργαλεία δοκιμασίας ή τεστ εργαστηριακά, απεικονιστικά ή ψυχολογικά που να καταδεικνύουν με βεβαιότητα το ιστορικό παραβίασης ή μη ενός ανηλίκου.

«Περίπου 1/3 των παιδιών που έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά είναι ελεύθερα συμπτωμάτων. Συνεπώς, το να μην έχει το παιδί κάποια συμπτώματα δεν μας λέει ότι δεν κακοποιήθηκε. Υπάρχουν άμεσες επιπτώσεις της σεξουαλικής κακοποίησης», τόνισε η κ. Αθανασοπούλου, εξηγώντας ότι «κάθε άτομο βιώνει διαφορετικά την κακοποίηση και οι συνέπειες διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο», ενώ «μερικές φορές ένα παιδί θύμα σεξουαλικής κακοποίησης μπορεί να μη δείξει συμπτώματα δυσφορίας μέχρι να μεγαλώσει περισσότερο και να αντιληφθεί καλύτερα τη σημασία του να παραβιάζεται κανείς σεξουαλικά».

Γενικότερα σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα στην προσχολική ηλικία εκδηλώνονται άγχος, ανησυχία, εφιάλτες, αταίριαστη με την ηλικία σεξουαλική συμπεριφορά, στη σχολική ηλικία φόβος, επιθετικότητα, εφιάλτες, πτώση των σχολικών επιδόσεων, υπερκινητικότητα, παλινδρομημένη συμπεριφορά και στην εφηβεία κατάθλιψη απόσυρση, αυτοτραυματισμοί, αυτοκτονική συμπεριφορά, σωματικές ενοχλήσεις, παραβατικές πράξεις, φυγή από το σπίτι, χρήση ουσιών.

Οι άμεσες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της σεξουαλικής κακοποίησης

Οι άμεσες επιπτώσεις της σεξουαλικής κακοποίησης περιλαμβάνουν αγχώδη συμπτωματολογία, διαταραχή από οξύ στρες, καταθλιπτικά συμπτώματα, διαταραχές του ύπνου, φοβικές αντιδράσεις, μετατραυματική αγχώδη διαταραχή, αποσυνδετικού τύπου εκδηλώσεις, παλινδρόμηση της ανάπτυξης, διαταραχές διατροφής, πτώση της σχολικής απόδοσης, ακατάλληλη για την ηλικία σεξουαλικοποιημένη συμπεριφορά.

Στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις συγκαταλέγονται οι αγχώδεις διαταραχές, μετατραυματική αγχώδης διαταραχή, χαμηλή αυτοεκτίμηση ως πάγιο στοιχείο της προσωπικότητας, οριακή διαταραχή της προσωπικότητας, χρήση αλκοόλ και ουσιών, συναισθηματικές διαταραχές μονοπολική κατάθλιψη , αυτοκτονική συμπεριφορά, αποσυνδετικού διασχιστικού τύπου διαταραχές, διαταραχές της διατροφής, σεξουαλική ελευθεριότητα, παραβατικότητα, δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις, προβλήματα υγείας και αυξημένη προδιάθεση για ασθένειες.

«Ο τραυματισμός της σεξουαλικότητας δεν εξαντλείται στις σεξουαλικές σχέσεις. Καθορίζει την συναισθηματική μας αυτονομία σαν άτομα και διαπνέει το σύνολο της ανάπτυξής μας. Συνδέεται δηλαδή με τον έρωτα με την έννοια της δημιουργίας και την έννοια της ζωής. Έτσι, πολύ συχνά βλέπουμε παιδιά μαραμένα», επισήμανε η κ. Αθανασοπούλου.

Εξάλλου, αναπόσπαστο στοιχείο της κλινικής παιδοψυχιατρικής εκτίμησης αποτελεί η αξιολόγηση της γονικής επάρκειας και έχει να κάνει με την παροχή ασφαλούς και σταθερού περιβάλλοντος, την παροχή των αναγκαίων αγαθών και ερεθισμάτων για υγιή σωματική και ψυχική ανάπτυξη , τον προσανατολισμό στις ανάγκες του παιδιού, τη συναισθηματική ανταπόκριση, προβλέψιμη καθημερινότητα, κατάλληλα αισθητηριακά ερεθίσματα και κατάλληλα όρια. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα η κ. Αθανασοπούλου ανέφερε ότι «πολύ συχνά αυτό που συμβαίνει στην κακοποίηση είναι ότι οι ενήλικες αλληλεπιδρούν πάνω στις δικές τους συγκρούσεις και το παιδί γίνεται το αόρατο».

Τη σημασία της διεπιστημονικής προσέγγισης του ζητήματος της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων υπογράμμισε η Ομ. Καθηγήτρια Νομικής ΑΠΘ Ελισάβετ Συμεωνίδου – Καστανίδου ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό προκειμένου να δούμε κυρίως προτάσεις για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου . «Το Σύνταγμα αναγνωρίζει την ανηλικότητα ως αυτοτελές αγαθό. Αναγνωρίζει ότι η οικογένεια οφείλει να φροντίζει για την ανάπτυξη του παιδιού και άρα εμείς ως εκφραστές του δικαίου, προσπαθούμε να βρούμε το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για να προστατεύουμε αποτελεσματικά τα παιδιά», ανέφερε.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Πόσο εξαρτάται η υγεία μας από το νερό; Ο ρόλος του σε εγκέφαλο, νεφρούς και μεταβολισμό

Το νερό δεν αποτελεί απλώς ένα καθημερινό διατροφικό στοιχείο, αλλά θεμελιώδη προϋπόθεση για τη διατήρηση της ζωής και την εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού Το νερό αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την ανθρώπινη επιβίωση και τη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού. Συμμετέχει σε πολυάριθμες βιολογικές διεργασίες, συμβάλλοντας στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, στη μεταφορά

Το «μυστικό» κύκλωμα εντέρου – εγκεφάλου που αλλάζει τις γεύσεις μας: Τι αποκαλύπτει η νέα μελέτη

Γιατί ο πρώτος καφές της ζωής μας μπορεί να μας φάνηκε πικρός, αλλά σήμερα να αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες καθημερινές μας απολαύσεις; Και πώς γίνεται να αγαπάμε σταδιακά γεύσεις που αρχικά δεν μας άρεσαν; Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι διατροφικές μας προτιμήσεις δεν καθορίζονται μόνο από τη γεύση, αλλά και από όσα συμβαίνουν

43ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας: Οδηγός αποκατάστασης μετά τον τερματισμό – Τι συστήνουν οι ειδικοί

Τι πρέπει να κάνουν οι δρομείς αμέσως μετά τον αγώνα, πώς θα αναπληρώσουν την ενέργεια και τα υγρά που έχασαν και πότε μπορούν να επιστρέψουν στην προπόνηση. Με τη συμμετοχή περισσότερων από 85.000 δρομέων από 124 χώρες, πραγματοποιήθηκε ο 43ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας σήμερα, Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2026, καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ συμμετοχών. Περίπου 25.000

Απώλεια βάρους: Πως να χάσετε λίπος χωρίς να χάσετε μυϊκή μάζα

Επιτυχημένη απώλεια βάρους δεν σημαίνει απλώς λιγότερα κιλά, αλλά καλύτερη σύσταση σώματος, δύναμη και ευεξία. Η απώλεια βάρους δεν σημαίνει απαραίτητα ότι χάνουμε μόνο λίπος. Όταν μειώνουμε τις θερμίδες χωρίς να φροντίζουμε τη διατροφή και τη φυσική μας δραστηριότητα, υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε και μυϊκή μάζα. Το αποτέλεσμα; Μειωμένη δύναμη και αντοχή, χειρότερη φυσική κατάσταση

Σαλάτα με ψητό τυρί, κόκκινο λάχανο και ντοματίνια

ΥΛΙΚΑ 150 γρ. ανάμεικτα φύλλα σαλάτας, 1 συσκευασία GardenFresh Mixed Salad 150 γρ. κόκκινο λάχανο τριμμένο, από 1 συσκευασία GardenFresh Red Cabbage Shredded 200 γρ. μαλακό κατσικίσιο τυρί σε ρολό (chèvre) 200 γρ. ντοματίνια, 1 συσκευασία GardenFresh Cyprus Cherry Tomatoes ½ μικρό κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες 50 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα 1 κ.σ. μέλι

Σαλάτα με σπανάκι, αχλάδι, μπλε τυρί, κράνμπερι και καρύδια

ΥΛΙΚΑ 150 γρ. φρέσκο σπανάκι, 1 συσκευασία GardenFresh Baby Spinach 2 ώριμα αλλά σφιχτά αχλάδια, κομμένα σε λεπτές φέτες 100 γρ. μπλε τυρί (Gorgonzola ή Roquefort), θρυμματισμένο 60 γρ. αποξηραμένα κράνμπερι 70 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα 1 κ.σ. χυμό λεμονιού 1 κ.σ. μέλι Για το ντρέσινγκ: 4 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 2 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι 1

Daveigh Chase: H τραγική ιστορία του κοριτσιού του «The Ring» & η μάχη με τις ουσίες-Κατέληξε άστεγη

Μια συγκλονιστική διαδρομή, που ξεκίνησε με τη λάμψη της παιδικής επιτυχίας και κατέληξε σε μια τραγική πραγματικότητα, έζησε η Daveigh Chase. Η ηθοποιός που αγαπήθηκε από το κοινό μέσα από γνωστές κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, βρέθηκε στα τελευταία χρόνια της ζωής της αντιμέτωπη με σοβαρές προσωπικές δυσκολίες. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, η πορεία της

Αναστασία Παντούση: Οι φίλοι της την αποκαλούν «Τάσο» και αυτός είναι ο λόγος

Η Αναστασία Παντούση αποκαλύπτει την πιο αυθόρμητη και ανεπιτήδευτη πλευρά του εαυτού της, εξηγώντας με χιούμορ γιατί οι φίλοι της την αποκαλούν «Τάσο». Η ηθοποιός μιλά για τη συνήθειά της να παρατηρεί τους ανθρώπους και να αντλεί έμπνευση από τις κινήσεις και τις εκφράσεις τους για τους ρόλους της, ενώ εξομολογείται πως η εικόνα της

Ο Ρόμπερτ Πάτινσον έκανε δοκιμαστικό για τον ρόλο του Τζέιμς Μποντ

Μια απρόσμενη εξέλιξη σημειώνεται στην αναζήτηση του επόμενου Τζέιμς Μποντ, καθώς ο Ρόμπερτ Πάτινσον φέρεται να είναι ανάμεσα στους ηθοποιούς που πέρασαν από δοκιμαστικό για τον ρόλο του 007. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το The Hollywood Reporter από πολλαπλές πηγές, ο 40χρονος ηθοποιός συγκαταλέγεται στους υποψηφίους, μαζί με τους Κάλουμ Τέρνερ, Τζακ Λόουντεν και

Η Φωτεινή Αθερίδου ανέβασε φωτογραφία από την παιδική της ηλικία: Μεγάλωσα, αλλά τα 36 είναι σέξι

Η Φωτεινή Αθερίδου ανέβασε φωτογραφία από την παιδική της ηλικία: Μεγάλωσα, αλλά τα 36 είναι σέξι Η ηθοποιός έκανε μία ανάρτηση στα social media με αφορμή τα γενέθλιά της Μια φωτογραφία από την παιδική της ηλικία δημοσίευσε η Φωτεινή Αθερίδου, συνοδεύοντάς τη με ένα χιουμοριστικό σχόλιο για την ηλικία της και τα 36 της χρόνια.

The Voice – Κι όμως, η Πάολα δεν ήξερε μεγάλη επιτυχία του Πέτρου Ιακωβίδη: «Πρώτη φορά το ακούω»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Με αυτοπεποίθηση στη σκηνή του The Voice εμφανίστηκε ο Νικόλας, το βράδυ του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου, όταν και ήρθε το νέο επεισόδιο του μουσικού τάλεντ σόου στους τηλεοπτικούς μας δέκτες μέσα από το πρόγραμμα του ΣΚΑΪ. Ο 39χρονος διαγωνιζόμενος από τη Θεσσαλονίκη προσπάθησε να κερδίσει τους τέσσερις