Πώς μπορεί να σχετίζεται το «πόδι της χήνας» με τις νοητικές λειτουργίες. Τι δείχνουν τα επιστημονικά δεδομένα.
Αν έχετε βαθιές ρυτίδες γύρω από τα μάτια σας που επιδεινώνονται, προσέξτε. Μπορεί να έχετε αρχίσει να δείχνετε την ηλικία σας, αλλά ενδέχεται να αποτελούν και πρώιμη ένδειξη άνοιας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Οι επιστήμονες αναφέρουν επίσης πως όσοι πιστεύουν ότι δείχνουν μεγαλύτεροι από την αληθινή ηλικία τους, είναι πιθανότερο να έχουν συμπτώματα έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών τους.
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Alzheimer’s Research and Therapy. Όπως γράφουν οι ερευνητές, προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι το δέρμα και το νευρικό σύστημα έχουν κοινή αναπτυξιακή προέλευση και μεταλλάξεις γενετικής προδιάθεσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι ενδεχομένως συνδέονται μεταξύ τους.
Επιπλέον ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής που συμβάλλουν στις ρυτίδες, έχουν σοβαρό αντίκτυπο στη νοητική λειτουργία και τον κίνδυνο άνοιας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κάπνισμα. Αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες πρόωρης γήρανσης δέρματος και μυαλού.
Τέλος, η γήρανση του δέρματος, η νοητική εξασθένηση και η άνοια είναι καταστάσεις που σχετίζονται άρρηκτα με την ηλικία.
Η νέα μελέτη
Για να διερευνήσουν περαιτέρω τη συσχέτιση αυτή, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Fudan και άλλα ακαδημαϊκά κέντρα της Κίνας, πραγματοποίησαν τη μελέτη τους σε δύο πληθυσμιακές ομάδες.
Η πρώτη ήταν πάνω από 195.000 συμμετέχοντες στη μεγάλη βάση ιατρικών δεδομένων UK Biobank. Είχαν ηλικία 60 ετών και άνω και, μεταξύ πολλών άλλων, είχαν απαντήσει σε μία ερώτηση: «Οι άλλοι σας λένε ότι φαίνεστε νεότεροι από την ηλικία σας, μεγαλύτεροι ή όσο είστε;»
Η δεύτερη ομάδα ήταν 612 εθελοντές από την Κίνα, ηλικίας 56 ετών και πάνω, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε ιατρικές αναλύσεις, με τις οποίες αξιολογήθηκε η ηλικία του δέρματός τους.
Στη διάρκεια 12 ετών παρακολούθησης, 5.659 από τους εθελοντές της Βρετανίας διαγνώστηκαν με άνοια. Όσοι είχαν αναφέρει πως οι ρυτίδες τους έκαναν να φαίνονται μεγαλύτεροι απ’ ό,τι στ’ αλήθεια ήσαν, είχαν:
- 61% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν γενικώς με άνοια
- 23% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με νόσο Αλτσχάιμερ
- 74% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άλλους τύπους άνοιας
Και η αντικειμενική γήρανση
Η αντικειμενική αξιολόγηση των ρυτίδων των Κινέζων εθελοντών επίσης κατέληξε σε ανάλογες συσχετίσεις. Ειδικότερα, όσοι εθελοντές είχαν τις περισσότερες ρυτίδες γύρω από τα μάτια, είχαν σχεδόν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια. Οι ρυτίδες αυτές είναι γνωστές ως «μάτι της χήνας».
Οι συσχετίσεις αυτές παρέμειναν ισχυρές και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες κινδύνου για άνοια όπως:
- Η ηλικία
- Η απώλεια της ακοής
- Η ατμοσφαιρική ρύπανση
- Η καθιστική ζωή
- Η χρήση αλκοόλ
- Το κάπνισμα
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «η γήρανση του προσώπου, τόσο η υποκειμενική όσο και η αντικειμενική, ενδέχεται να αποτελεί δείκτη της έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών και του κινδύνου για άνοια στους ηλικιωμένους», κατέληξαν οι ερευνητές.
Φωτογραφία: iStock