Αυτοάνοσα: Μπορούν να βάλουν φρένο στην επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης; Η ρευματολόγος απαντά

Date:

Αυτοάνοσα: Μπορούν να βάλουν φρένο στην επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης; Η ρευματολόγος απαντά

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ

-

Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) έχει αλλάξει το τοπίο για τα ζευγάρια που παλεύουν με τη στειρότητα. Παρέχει ελπίδα και τη δυνατότητα δημιουργίας οικογένειας σε πολλά άτομα που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να συλλάβουν. Ωστόσο, η επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης μερικές φορές μπορεί να παρεμποδιστεί από την περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος και της αναπαραγωγικής διαδικασίας. Η κατανόηση αυτής της σύνδεσης είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ένα ισορροπημένο και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα είναι απαραίτητο για μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη, αλλά ορισμένες διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη σύλληψη και όχι μόνο. Το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει κρίσιμο ρόλο στην διατήρηση της συνολικής υγείας ενός ατόμου. Ειδικότερα, το προσαρμοστικό (ειδικό) ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση συγκεκριμένων μικροβίων με τα οποία το σώμα έχει προηγουμένως έρθει σε επαφή.

Η σημασία ενός ισορροπημένου ανοσοποιητικού συστήματος στην εγκυμοσύνη είναι ζωτικής σημασίας, καθώς βοηθά τη μήτρα να αποδεχτεί και να θρέψει το έμβρυο. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που κατοικούν στην αναπαραγωγική οδό παίζουν αντιφατικούς ρόλους: διατηρούν ανοσία έναντι των κολπικών παθογόνων στην κάτω οδό και δημιουργούν ανοσολογική ανοχή για το σπέρμα και του εμβρύου στην ανώτερη οδό. Οι διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος (αυτοανοσία, αλλοανοσία κ.ά.), επηρεάζουν όλα τα στάδια της αναπαραγωγής, ακόμη και την έκβαση μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Στα αυτοάνοσα νοσήματα, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται σε υγιή κύτταρα και ιστούς, θεωρώντας τα ξένα ή μη φυσιολογικά, παράγοντας αντισώματα εναντίον τους. Οι αυτοάνοσες διαταραχές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών της εγκυμοσύνης και δυσμενών εκβάσεων όπως αποβολή, προεκλαμψία, διαβήτης κύησης, περιορισμός της ενδομήτριας ανάπτυξης, πρόωρος τοκετός και μωρά χαμηλού βάρους.

Λόγω του κρίσιμου ρόλου του Ανοσοποιητικού Συστήματος στην εμφύτευση εμβρύου στη μήτρα και στην ανάπτυξη μιας εγκυμοσύνης, μία διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να είναι μία από τις αιτίες της Υπογονιμότητας. Αποτελεί αναγκαιότητα να εξετάζεται το ενδεχόμενο για ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες–ιδιαίτερα εάν υπάρχει προσπάθεια για τεκνοποίηση-για μεγάλο χρονικό διάστημα (υπάρχει υπογονιμότητα), ή επαναλαμβανόμενες αποβολές.

Μερικά Αυτοάνοσα Νοσήματα που προκαλούν τα ανωτέρω προβλήματα είναι:

  • αυτοάνοσα Νοσήματα του θυρεοειδούς.
  • μειωμένο απόθεμα ωοθηκών , λόγω Αυτοανοσίας.
  • σύνδρομο αντιφωσφολιπιδικών αντισωμάτων (APLAS).
  • ρευματοειδής αρθρίτιδα.
  • συστηματικός ερυθηματώδης λύκος.
  • αντισώματα κατά του σπέρματος, κ.ά.

Αυτές οι καταστάσεις μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις ωοθήκες, μειώνοντας το απόθεμα των ωοθηκών ή τον αριθμό των ωαρίων που απομένουν στις ωοθήκες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη εμμηνόπαυση και στειρότητα. Η ανοσολογική δυσλειτουργία εμφύτευσης (Immunological Implantation Dysfunction IID) είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να μειώσει δραστικά την πιθανότητα επιτυχούς εμφύτευσης και εγκυμοσύνης.

Επί υπάρξεως αυτοανοσίας, περίπου οι μισές από τις in vitro εγκυμοσύνες αποτυγχάνουν κατά τη διάρκεια του σταδίου εμφύτευσης και πολλές φυσικές εγκυμοσύνες αποτυγχάνουν επίσης. Η υπογονιμότητα ή RPL προκαλείται από δυσλειτουργία ανοσολογικής εμφύτευσης (IID) στο 15-20% των γυναικών. Αυτό μπορεί να προκληθεί από διάφορες καταστάσεις όπως αυτοάνοσες διαταραχές ή χρόνια φλεγμονή. Επιπλέον, ορισμένοι γενετικοί παράγοντες μπορούν επίσης να διαδραματίσουν ρόλο στην προδιάθεση των ατόμων για IID. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να αξιολογούνται και να αντιμετωπίζονται όλες οι γυναίκες που έχουν ενδομητρίωση (αυτοάνοση νόσος), ανεξήγητη υπογονιμότητα/επαναλαμβανόμενη αποτυχημένη εξωσωματική γονιμοποίηση, RPL ή προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό πρωτοπαθών αυτοάνοσων νοσημάτων.

Θεραπείες για Δυσλειτουργία Ανοσολογικής Εμφύτευσης (IID)

Για την αντιμετώπιση του ζητήματος της IID, υπάρχουν διάφορες στρατηγικές για τη ρύθμιση της ανοσολογικής απόκρισης κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Μια συνήθης προσέγγιση είναι η χρήση ανοσοτροποποιητικών φαρμάκων, όπως τα κορτικοστεροειδή ή οι ενδοφλέβιες ανοσοσφαιρίνες (IVIG) κ.ά. και κυρίως η εμπλοκή Ρευματολόγου που ασχολείται με τα αυτοάνοσα νοσήματα και την Κύηση. Αυτά τα φάρμακα δρουν τροποποιώντας την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και μειώνοντας τη δραστηριότητά του, ελαχιστοποιώντας έτσι τον κίνδυνο επίθεσης στα έμβρυα.

Παράγοντες τρόπου ζωής

Εκτός από τις ιατρικές παρεμβάσεις, βελτίωση των παραγόντων του τρόπου ζωής – μπορούν να επηρεάσουν την ανοσολογική απόκριση κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση και η διαχείριση του στρες μπορούν όλα να συμβάλουν σε μια καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, η αποφυγή των τοξινών και η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των πιθανοτήτων για επιτυχημένα αποτελέσματα εξωσωματικής γονιμοποίησης. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η σχέση μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος και της εξωσωματικής γονιμοποίησης εξακολουθεί να ερευνάται.

Το ανοσοποιητικό σύστημα και η εξωσωματική γονιμοποίηση έχουν μια περίπλοκη σχέση που μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία των θεραπειών γονιμότητας. Η κατανόηση αυτής της σύνδεσης και η εφαρμογή κατάλληλων παρεμβάσεων μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχούς εμφύτευσης και εγκυμοσύνης. Η επικοινωνία ασθενούς-ομάδας ιατρών καθώς και η συνεργασία των ιατρών της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής με τον Ρευματολόγο είναι το κλειδί της επιτυχίας .

Διαβάστε επίσης:

Γονιμότητα: Άγνοια για τους παράγοντες που την επηρεάζουν έχει 1 στους 3

Φυσιολογική σύλληψη μετά από αποτυχημένη Εξωσωματική: Συμβαίνει συχνότερα από όσο νομίζετε

Εξωσωματική Γονιμοποίηση: Προκαλούν καρκίνο τα φάρμακα για την υπογονιμότητα; 

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μανούσος Μανουσάκης: Η σοκαριστική αποκάλυψη της συζύγου του: «Πέθανε από οξεία λευχαιμία»

Τις πρώτες δηλώσεις στην εκπομπή Το Πρωινό έκανε η σύζυγος του Μανούσου Μανουσάκη, αποκαλύπτοντας την αιτία θανάτου. Όπως είπε στον «αέρα» της εκπομπής ο Μανούσος Μανούσακης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών «χτυπημένος» από οξεία λευχαιμία η οποία εξελισσόταν ραγδαία. Μανούσος Μανουσάκης: Πού και πότε θα γίνει η κηδεία του «Ο άνδρας μου

Μανούσος Μανουσάκης: Πού και πότε θα γίνει η κηδεία του

Σε ηλικία 74 ετών έφυγε από τη ζωή ο Μανούσος Μανουσάκης.Πού και πότε θα γίνει η κηδεία του

Δημήτρης Μπάσης για Μανούσο Μανουσάκη: Άλλαξε τη ζωή μου μέσα σε μια νύχτα

Ένας άνθρωπος πολύ δοτικός που έδινε χώρο στους νέους, είπε για τον σκηνοθέτη

Η Καμίλα φόρεσε για πρώτη φορά την διαμαντένια τιάρα της βασίλισσας Ελισάβετ

Η βασίλισσα Καμίλα φόρεσε μια σπάνια τιάρα, που ανήκε στο παρελθόν στην αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, σε μια λαμπερή δεξίωση του Παλατιού την περασμένη Τρίτη. Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα παρέθεσαν μια λαμπερή διπλωματική δεξίωση στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Καμίλα φόρεσε ένα υπέροχο μπλε βελούδινο βραδινό φόρεμα της Fiona Clare και επέλεξε

Ο Λάκης Λαζόπουλος κατά του Γιώργου Λιάγκα: «Ξέρεις τι είναι να υποφέρεις από χαζομάρα; Από τον εαυτό σου να ζητήσεις συγγνώμη»

Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε ο Λάκης Λαζόπουλος τον Γιώργο Λιάγκα για τον τρόπο που χειρίστηκε τον θάνατο του Τζορτζ Μπάλντοκ. Το «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» έκανε χθες το βράδυ (20/11) πρεμιέρα μέσα από τη συχνότητα του MEGA και ο Λάκης Λαζόπουλος αφέθηκε στη σάτιρα, την οποία ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά, χωρίς να αφήνει «απ’ έξω» τον

Μιχάλης Χατζηγιάννης για Μανούσο Μανουσάκη: Κατάφερες να αγγίξεις τις ψυχές όλων μας

Έβαλες μια ξεχωριστή σφραγίδα στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης, πρόσθεσε

Θάνος Κιούσης: Η φωτογραφία που τρώει παϊδάκια με τη σύζυγό του

Το παϊδάκι θέλει χέρι και η γυναίκα αγκαλιά, έγραψε στη λεζάντα της ανάρτησής του

Γιώργος Λιάγκας και Ευρυδίκη Παπαδοπούλου σε ιδιαίτερο διάλογο: «Έχετε παντρευτεί με τον Νίκο;» – «Εσύ μπορεί και να ξέρεις»

Καλεσμένη στο Πρωινό ήταν σήμερα η Ευρυδίκη Παπαδοπούλου, στην πρώτη της τηλεοπτική συνέντευξη μετά τη γέννηση του παιδιού της.

Ιβάν Σβιτάιλο: “Δεν είναι δίγλωσσα τα παιδιά μου, πέρασα δύσκολα με αυτό το θέμα”

Ο Ιβάν Σβιτάιλο εξήγησε στην εκπομπή Πρωίαν σε είδον γιατί τα παιδιά του δεν είναι δίγλωσσα. Όπως τόνισε, εκείνος είχε περάσει δύσκολα...

«Το έχετε δοκιμάσει αυτό;» – H Σαμπρίνα Κάρπεντερ δείχνει στάσεις του σεξ στις συναυλίες της και προκαλεί χαμό

Η τραγουδίστρια Σαμπρίνα Κάρπεντερ προκαλεί σάλο καθώς στις συναυλίες της δείχνει στάσεις του σεξ, ρωτώντας το κοινό: «Το έχετε δοκιμάσει αυτό;». H 25χρονη Αμερικανίδα ερμηνεύει πάνω στη σκηνή τη νέα της επιτυχία, «Juno», από το έκτο της άλμπουμ «Short n’ Sweet» και προκαλεί το κοινό με τις «Juno» στάσεις του σεξ. Τα βίντεο της Σαμπρίνα Κάρπεντερ

Έλεν ΝτεΤζενέρις και Πόρσια ντε Ρόσι έφυγαν από την Αμερική μετά τη νίκη του Τραμπ

Η Έλεν ΝτεΤζενέρις και η σύντροφός της Πόρσια ντε Ρόσι αποχαιρέτησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές να αποτελεί τον καταλύτη αυτής της απόφασης. Σύμφωνα με πηγές που έχουν άμεση γνώση του θέματος, το ζευγάρι έχει εγκατασταθεί πλέον στην περιοχή Cotswolds στη Νοτιοδυτική Αγγλία, περίπου δύο ώρες από το Λονδίνο.