Υλικά
2 κιλά πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες στη μέση
1 μεγάλο πράσο ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
3-4 κ. σ ελαιόλαδο
300 γρ. τριμμένο τυρί (μοτσαρέλα – κεφαλογραβιέρα)
αλάτι – πιπέρι
Για την κρέμα
300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2%
300 γάλα 2%
1.5 κ. γλ. κορν φλάουρ
1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
Αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζω τις πατάτες για μερικά λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην σπάσουν (να τρυπιούνται εύκολα με ένα μαχαίρι).
Μόλις είναι έτοιμες τις κόβω σε ροδέλες.
Σωταρω το πράσο και το σκόρδο για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας τα διαρκώς.
Λαδώνω ελαφρά ένα ταψάκι και στρώνω τις ροδέλες πατάτας σε μία στρώση.
Πρέπει να ακουμπάνε ελαφρά η μία την άλλη.
Προσθέτουμε το πράσο – σκόρδο και αλατοπιπερώνουμε.
Πασπαλίζω με την μισή ποσότητα του τυριού.
Από πάνω στρώνω την δεύτερη στρώση από τις υπόλοιπες πατάτες και αλατοπιπερώνω.
Χτυπάω τα υλικά της κρέμας και περιχύνω με το μείγμα τις πατάτες.
Πασπαλίζω με το υπόλοιπο τυρί.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 στον αέρα για 40 λεπτά μέχρι οι πατάτες να ψηθούν καλά και να ροδίσουν.
Καλή απόλαυση!
Από την Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Αλιόνα Στρατουλάτ
- Πατάτες ογκρατέν χωρίς κρέμα γάλακτος - Diatrofi.gr.