Είναι κάτι που συζητιέται ευρύτατα στα social media… Μήπως το πρόσωπό σας φαίνεται πρησμένο μερικές φορές; Έχετε άγχος; Τότε φταίει η κορτιζόλη, αποφαίνονται οι influencers του TikTok που λίγο-πολύ τα ξέρουν όλα…
Η κορτιζόλη θεωρείται, πράγματι, η κατεξοχήν ορμόνη του στρες. Και σύμφωνα με εκατοντάδες βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η περίσσεια στρες και, κατ’ επέκταση, η περίσσεια κορτιζόλης έχει ως αποτέλεσμα ένα πιο στρογγυλεμένο, πρησμένο πρόσωπο. Διπλοσάγωνο, πρησμένα βλέφαρα, υποτίθεται ότι για όλα ευθύνονται το στρες και η κορτιζόλη.
Τι ισχύει στην πραγματικότητα
Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να έχουν, όντως, δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. Με την πάροδο του χρόνου, η περίσσεια κορτιζόλης μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο Cushing, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, απώλεια οστικής μάζας και ενίοτε σε διαβήτη τύπου 2. Αλλά το σύνδρομο Cushing είναι σχετικά σπάνιο, λένε οι ειδικοί, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Guardian.
Τι είναι η κορτιζόλη
«Η κορτιζόλη είναι μια στεροειδής ορμόνη που παράγεται από τα επινεφρίδια», λέει ο δρ Adam Friedman, καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Δερματολογίας στη Σχολή Ιατρικής και Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου George Washington. Η κορτιζόλη παίζει ουσιαστικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του σώματος, όπως η ρύθμιση του μεταβολισμού, η διαχείριση των αντιδράσεων του ανοσοποιητικού μας συστήματος και του στρες και η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης.
«Χωρίς τη σωστή ποσότητα κορτιζόλης δεν μπορούμε να επιβιώσουμε», λέει ο Friedman. Όμως η υπερβολική ποσότητά της «είναι κακό πράγμα».
Οι γιατροί μπορούν να εξακριβώσουν τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό σας κάνοντας εξετάσεις αίματος, ούρων ή με δείγμα σάλιου.
Τι είναι το σύνδρομο Cushing;
Υπάρχουν δύο τύποι του συνδρόμου Cushing, λέει η δρ Maria Fleseriu, διευθύντρια του κέντρου Υπόφυσης στο Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον: το εξωγενές (που πυροδοτείται από κάποιον εξωτερικό παράγοντα) και το ενδογενές (που πυροδοτείται από κάποιον εσωτερικό παράγοντα).
Το εξωγενές σύνδρομο Cushing είναι συνήθως αποτέλεσμα θεραπειών με στεροειδή, συγκεκριμένα γλυκοκορτικοειδών φαρμάκων όπως η κορτιζόνη και η πρεδνιζόνη. Αυτά μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα.
Αυτό είναι πολύ πιο συχνό από το ενδογενές σύνδρομο Cushing, το οποίο μπορεί να προκληθεί από όγκο στην υπόφυση ή από κάποια διαταραχή των επινεφριδίων.
Αν και το καθημερινό στρες μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους, λέει ο Friedman, είναι απίθανο να το κάνει «στον βαθμό που παρατηρείται σε ιατρικά σύνδρομα, όπως το σύνδρομο Cushing».
«Το σύνδρομο Cushing είναι σπάνιο», λέει η Fleseriu, η οποία εκτιμά ότι υπάρχουν τέσσερις έως πέντε περιπτώσεις ενδογενούς Cushing ανά εκατομμύριο ανθρώπων ετησίως παγκοσμίως.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Υπερσυνταγογράφηση: Στο «στόχαστρο» της ΑΑΔΕ πάνω από 1.100 γιατροί – Οι μισοί είναι παθολόγοι και γενικοί γιατροί
Μυτιλήνη: «Δικά μας ήταν τα φάρμακα» δηλώνει ο σύζυγος της γιατρού που χορηγούσε στατίνες στην 15χρονη κόρη της
Γιόγκα προσώπου: Τι είναι και πώς να κάνετε ασκήσεις για πιο νεανικό δέρμα