Αυτισμός: Γιατί τα σημάδια διαταραχής διαφέρουν στα κορίτσια και πως μπορούν να παραβλεφθούν

Date:

Προηγούμενες εκτιμήσεις έχουν δείξει ότι τα αγόρια έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού από τα κορίτσια.

Τα σημάδια διαταραχής του φάσματος αυτισμού διαφέρουν στα κορίτσια και τις γυναίκες από ότι στους άνδρες και τα αγόρια.

Αν και έχουν τα ίδια συμπτώματα, τα κορίτσια τα εκφράζουν διαφορετικά και μπορεί να είναι πιο δύσκολο να γίνουν αντιληπτά.

«Όσο περισσότερα μαθαίνουμε, τόσο περισσότερο φαίνεται ότι οι άνθρωποι, ειδικά οι γυναίκες και τα κορίτσια, μπορεί να παραβλεφθούν, να διαγνωστούν λανθασμένα ή να διαγνωστούν αργότερα και να χάσουν την υποστήριξη που χρειάζονται», λέει η παιδοψυχολόγος Meagan Adley, PsyD.

Η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού σχετίζεται με μια σειρά από άλλες ιατρικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών σίτισης, του κακού ύπνου και της επιληψίας. Και χωρίς θεραπεία τα αυτιστικά άτομα μπορεί επίσης να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για παθήσεις ψυχικής υγείας, όπως άγχος, κατάθλιψη ή αυτοτραυματισμό.

Συμπτώματα διαταραχής

Τα συμπτώματα της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού μπορεί να εμφανίζονται διαφορετικά μεταξύ των φύλων.

Η Δρ Adley εξηγεί ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια, ειδικά εκείνα χωρίς νοητική ανεπάρκεια, τείνουν να εμφανίζουν πιο διακριτικά συμπτώματα διαταραχής του φάσματος του αυτισμού.

Για να διαγνώσουν κάποιον, οι ειδικοί συνήθως εξετάζουν τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τους άλλους και τον κόσμο.

  • Διαφορές στην οπτική επαφή.
  • Πρόβλημα με τη χρήση χειρονομιών.
  • Δυσκολία στην επικοινωνία.
  • Να τηρεί σθεναρά ορισμένες ρουτίνες ή να έχει ακραίες αντιδράσεις ακόμη και σε μικρές αλλαγές στη ρουτίνα.
  • Σημαντικές αποστροφές για αισθητηριακή διέγερση, όπως δυνατοί θόρυβοι, ορισμένα τρόφιμα ή υφές τροφίμων ή ύφασμα ή εφαρμογή ρούχων.
  • Επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, όπως το να στοιβάζει συνεχώς παιχνίδια.
  • Προσήλωση ή εμμονικό ενδιαφέρον για συγκεκριμένα πράγματα αποκλείοντας οτιδήποτε άλλο.

Δείτε επίσης: Αυτισμός: Πόσο κινδυνεύουν τα μωρά που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία [μελέτη]

Γιατί τα αυτιστικά κορίτσια μπορούν να μείνουν αδιάγνωστα

Τα συμπτώματα του αυτισμού είναι πιο εύκολα εμφανή σε άτομα που χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη από εκείνα με πιο ήπια σημάδια αυτισμού.

Αν και τα αγόρια και τα κορίτσια με αυτισμό μπορεί να έχουν τα ίδια συμπτώματα, μπορεί να εμφανίζονται διαφορετικά και αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά στο αν θα διαγνωστούν.

Για παράδειγμα, τα αγόρια είναι πιο πιθανό να εμφανίζουν στερεότυπα συμπτώματα που σχετίζονται με τον αυτισμό, όπως η προσήλωσή τους στα αυτοκινητάκια και στα τρενάκια και ο τρόπος που παίζουν μαζί τους.

Από την άλλη, τα κορίτσια μπορούν επίσης να επιδείξουν επαναλαμβανόμενες και εμμονικές συμπεριφορές, αλλά αυτές συνήθως παραβλέπονται.

Όταν ένα κορίτσι παίζει με κούκλες και τις οργανώνει με συγκεκριμένο τρόπο, φαίνεται φυσιολογικό. Ωστόσο, η αναπαράσταση της ίδιας σκηνής του παιχνιδιού επανειλημμένα μπορεί να είναι σύμπτωμα διαταραχής του φάσματος του αυτισμού.

Δείτε επίσης: Αυτισμός: Η διατροφή της μητέρας επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης στο παιδί

Κοινωνικό «καμουφλάζ»

Ως αποτέλεσμα των κοινωνικών προδιαγραφών, τα κορίτσια μπορεί να είναι πιο πιθανό να συμμετάσχουν σε αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν «κοινωνικό καμουφλάζ» ή «συγκάλυψη». Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι πιο πιθανό να προσπαθήσουν να αναμειχθούν σε παρέες και καταστάσεις για να μην τραβήξουν την προσοχή.

Τα αυτιστικά κορίτσια μπορεί να είναι πιο πιθανό να έχουν επίγνωση των κοινωνικών τους δυσκολιών και να προσπαθήσουν να ταιριάξουν με τα υπόλοιπα παιδιά.

«Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα για τα κορίτσια με αυτισμό που δεν παρουσιάζουν διανοητική αναπηρία», εξηγεί η Δρ Adley.

Για παράδειγμα, τα αυτιστικά παιδιά συχνά τείνουν να προτιμούν να παίζουν μόνα τους, παρά να συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες.

Ωστόσο, σε μία μελέτη για τις διαταραχές αυτισμού, τα κορίτσια ήταν πιο πιθανό να επιχειρήσουν να «καλύψουν» τις κοινωνικές τους δυσκολίες.

Τα αγόρια, από την άλλη, έπαιζαν μόνα τους, πιο μακριά από την ομάδα, κάνοντας πιο «φανερά» τα σημάδια.

Φωτογραφία iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Η Ματίνα Παγώνη εξηγεί τον λόγο που η Μαρινέλλα παραμένει ακόμα στη ΜΕΘ, ενώ έχει διαφύγει τον κίνδυνο

Η Ματίνα Παγώνη μίλησε στην εκπομπή «Το Πρωινό» για την υγεία της Μαρινέλλας και εξήγησε τους λόγους που η τραγουδίστρια παραμένει σε μονάδα εντατικής θεραπείας, παρόλο που έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο. «Είναι απόφαση των γιατρών της. Πιστεύω ότι αυτή την εβδομάδα, η επόμενη κίνηση θα είναι να μεταφερθεί σε θάλαμο, όπου θα παραμείνει για να

Ο Γιάννης Πλούταρχος για την υπόθεση με την εμμονή θαυμάστρια: Πάντα συγχωρώ τους ανθρώπους

Ο Γιάννης Πλούταρχος μίλησε στην κάμερα της εκπομπής «Super Κατερίνα» για την 47χρονη θαυμάστρια που τον παρενοχλούσε από το 2019. Ο τραγουδιστής κινήθηκε νομικά εναντίον της και μάλιστα η δίκη πήρε αναβολή για τον Απρίλιο του 2025. Ο Γιάννης Πλούταρχος απέφυγε να κάνει δηλώσεις σχετικά με την υπόθεση, ενώ αρκέστηκε να πει πως πλέον είναι όλα καλά.

Τα ορμονικά αντισυλληπτικά αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε γυναίκες με μετάλλαξη BRCA1

Περίπου το 53% των γυναικών με μετάλλαξη στο BRCA1 και το 71% των γυναικών με μετάλλαξη στο BRCA2 είχαν χρησιμοποιήσει ορμονικά αντισυλληπτικά. Τα ορμονικά αντισυλληπτικά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που φέρουν μεταλλάξεις γονιδίων BRCA1, όπως έδειξε μια πρόσφατη μελέτη. Σκοπός της μελέτης ήταν να διερευνηθεί αν η χρήση ορμονικών αντισυλληπτικών

Αφροδίτη Λατινοπούλου: Ένα παιδί για να μεγαλώσει σωστά χρειάζεται έναν πατέρα και μία μητέρα

Ενδιαφεροντα ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΟΜΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ Αφροδίτη Λατινοπούλου: Ένα παιδί για να μεγαλώσει σωστά χρειάζεται έναν πατέρα και μία μητέρα “Γυναίκες προσβάλλονται όταν τους λες “αδυνάτισες” και σε κατηγορούν για body shaming” Τζωρτζίνα Φράγκου 14.10.2024 | 12:01 Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε η Αφροδίτη Λατινοπούλου, χθες το πρωί της Κυριακής, στην κάμερα της εκπομπής

Έγκυος στον 5ο μήνα η παρουσιάστρια, Ανθή Βούλγαρη;

Έγκυος η Ανθή Βούλγαρη ; Δημοσίευμα αναφέρει ότι η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια περιμένει το πρώτο της παιδί από τον Κώστα Κωνσταντινίδη.

Μαντώ Γαστεράτου: Περιμένοντας το τρίτο παιδί – Σε λίγες μέρες, θα αλλάξουν πολλά! Έρχεται για να…»

Η Μαντώ Γαστεράτου περιμένει πως και πως να κρατήσει στην αγκαλιά της το τρίτο της παιδί. Η ραδιοφωνική παραγωγός περιμένει με ανυπομονυσία το νέο μέλος της οικογένειάς της, το τρίτο της παιδί με τον Νίκο Ισηγόνη που θα είναι αγοράκι. Η Μαντώ Γαστεράτου δημοσίευσε μία σειρά από φωτογραφίες της με φουσκωμένη κοιλίτσα στο Instagram της

Αφροδίτη Γραμμέλη: Εκτός εκπομπής η δημοσιογράφος

Με απουσίες ξεκίνησε σήμερα η εκπομπή «Το Πρωινό», καθώς η Αφροδίτη Γραμμέλη δεν έδωσε το παρών στο πλατό.

Τηλεθέαση: Ανατροπή με Γερμανού και Τσουρό στη μεσημεριανή ζώνη

Δείτε τι κατέγραψαν οι μετρήσεις της Nielsen για την τηλεθέαση. Ανατροπή στην τηλεθέαση είχαμε το μεσημέρι της Κυριακής 13 Οκτωβρίου. Ο Κώστας Τσουρός πήρε διπλή πρωτιά, απέναντι στη Ναταλία Γερμανού, κόβοντας πρώτος το νήμα, τόσο στο δυναμικό κοινό, όσο και στο γενικό σύνολο. Η εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα» σημείωσε μέσο όρο 13,7% στο δυναμικό

Όταν η Έθελ Κένεντι επισκέφθηκε το πατρικό σπίτι της Μαριάννας Βαρδινογιάννη στην Ερμιονίδα

Η προσφορά της αείμνηστης Μαριάννας Βαρδινογιάννη για τα παιδιά που υπέφεραν και η δημιουργία της «Ελπίδας» δεν είχε αφήσει ασυγκίνητη την Έθελ Κένεντι. Από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του Σωματείου, που βοήθησε πολλά παιδιά στην Ελλάδα, μαζί με τις υπόλοιπες κύριες της «Ελπίδας» βοήθησε και εκείνη έμπρακτα το έργο του σωματείου και πολλές φορές

Συγκλονίζει η Δώρα Τσαμπάζη για τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη: «Δύο χρόνια χωρίς το χαμόγελό σου»

Ενδιαφεροντα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΔΩΡΑ ΤΣΑΜΠΑΖΗ ΚΑΡΚΙΝΟΣ Συγκλονίζει η Δώρα Τσαμπάζη για τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη: «Δύο χρόνια χωρίς το χαμόγελό σου» Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τη μέρα που ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης έφυγε από τη ζωή Τζωρτζίνα Φράγκου 14.10.2024 | 10:59 Πέρασαν 2 έτη από τη μέρα που ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης έφυγε από τη ζωή. Πιο συγκεκριμένα

Η μπηχτή της Σταματίνας Τσιμτσιλή για πρώην συνεργάτιδά της: Δεν άντεχε το πρωινό ξύπνημα, έπαθε γαστρεντερίδα 8 φορές

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή έκανε μια αποκάλυψη για μία πρώην συνεργάτιδά της και τον λόγο που η συνεργασία τους στην εκπομπή «Happy Day» κράτησε μόλις ένα χρόνο. «Είχα κάποτε μία συνεργάτιδα που κράτησε ένα χρόνο η συνεργασία, δεν θα πω όνομα για να μην την εκθέσω. Προφανώς, δεν άντεχε το πρωινό ξύπνημα και σε ένα χρόνο της είχε

Freakier Friday: Λίντσεϊ Λόχαν και Τζέιμι Λι Κέρτις επιστρέφουν ως πρωταγωνιστές μετά από 22 χρόνια

To σίκουελ της επιτυχημένης κωμωδίας «Freakier Friday» που κυκλοφόρησε το 2003 με πρωταγωνίστριες την Λίντσεϊ Λόχαν (Lindsay Lohan) και την Τζέιμι Λι Κέρτις (Jamie Lee Curtis) απέκτησε ημερομηνία πρεμιέρας. Σύμφωνα με την ανάρτηση των Walt Disney Studios στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 8 Αυγούστου του 2025, την ίδια ημέρα