«Σταμάτησαν του ρολογιού οι δείκτες» – Καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα στα social media

Date:

«Σταμάτησαν του ρολογιού οι δείκτες» - Καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα στα social media

Το δικό τους «αντίο» στον τεράστιο μουσικοσυνθέτη, Μίμη Πλέσσα, λένε από σήμερα το πρωί (05.10.2024) διάφοροι καλλιτέχνες με σκοπό να ευχαριστήσουν τον μαέστρο για την τεράστια παρακαταθήκη που άφησε πίσω του.

Ανείπωτος είναι ο θρήνος για τον Έλληνα θρύλο Μίμη Πλέσσα, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα, σε ηλικία 99 χρόνων.

Με το που έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του, πλήθος καλλιτεχνών έκαναν αναρτήσεις στα social media για να «υμνήσουν» το τεράστιο έργο που άφησε πίσω του ο Μίμης Πλέσσας.

Ελευθερία Αρβανιτάκη

«Αποχαιρετούμε με σεβασμό τον Μίμη Πλέσσα με ένα ευχαριστώ για τα τραγούδια που μας άφησε και τα οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές. Εδώ ένα από τα τραγούδια που είχα την τύχη να ηχογραφήσω στις παραστάσεις στον Απόλλωνα, το οποίο μοιράζομαι σήμερα για να πω κι εγώ αντίο στον αγαπημένο συνθέτη», έγραψε η Ελευθερία Αρβανιτάκη.


Γιώργος Νταλάρας

«Αποχαιρετούμε με συγκίνηση κι ευγνωμοσύνη τον Μίμη Πλέσσα. Έναν σπουδαίο συνθέτη και ιδιοφυή μουσικό, πολυσχιδή και δραστήριο πάντα, έναν πραγματικό ευπατρίδη. Μας αφήνει πλούσια και σπάνια κληρονομιά τη μουσική και τα τραγούδια του. Ο Μίμης Πλέσσας, στα πρώιμα χρόνια του, ήταν από τους πρωτοπόρους συνθέτες της σύγχρονης μουσικής και ιδιαίτερα της τζαζ.

Όμως, τα εμβληματικά τραγούδια του “Δρόμου” που έγραψε με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο θα είναι πάντα στη ζωή όλων μας και θα τροφοδοτούν και θα εμπνέουν γενιές και γενιές νέων συνθετών, μουσικών και τραγουδιστών. Μαέστρο, σε ευχαριστούμε για τα πολύτιμα δώρα σου», έγραψε.

Φοίβος Δεληβοριάς

«Ο Μίμης Πλέσσας είναι τόσο μέσα μας, που είναι εύκολο να τον πάρουμε ως δεδομένο: Τόσες ταινίες με ανοιχτά αμάξια στις παραλίες, τόσα μεγάλα τραγούδια που μας πετυχαίνουν παντού και πάντα, τόσα μικρά τελετουργικά του βαθιά καταπιεσμένου λαϊκού ερωτισμού μας, τόσα μοτίβα σαν όνειρα που βλέπουμε στον ξύπνιο μας -που ξεχνάμε πόσο μεγάλος μουσικός βρίσκεται από πίσω τους.

Τεράστιος πιανίστας -ο Gillespie, ο Coleman Hawkins και ο Lester Young κάτι ήξεραν επ’ αυτού-, εξαιρετικά ευρηματικός μαέστρος κι ενορχηστρωτής, μέγας μελωδός και εναρμονιστής, μουσικός δραματουργός από τους λίγους. Αν κάτι ουσιαστικό είχε να απαντήσει η Ελλάδα στον Μancini, στον Elmer Bernstein, στον Burt Bacharach ήταν αυτός.

Ακούστε λίγο πώς διασκεύασε και πώς έπαιξε τον Αττίκ για τη Δανάη στον υπέροχο δίσκο του ‘67. Ακούστε προσεκτικά τα σάουντρακ του “Έγκλημα στα Παρασκήνια” ή του “Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα”. Ανακαλύψτε τους πιο υποτιμημένους κύκλους τραγουδιών του, όπως το “Μίλα μου για τη λευτεριά” ή “Τα χαμένα χρόνια”.

Προσέξτε πώς σεβάστηκε τους λαϊκούς ποιητές που του εμπιστεύτηκαν τον λόγο τους -προεξάρχων, φυσικά, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος. Βρείτε τα χιλιάδες διαμάντια που έθαψε στον κήπο της υπερπαραγωγικότητάς του. Και δώστε του μια πρώτη χειραψία γνωριμίας. Γιατί είναι επιτέλους η ώρα να τον γνωρίσουμε.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους αγαπημένους μου ανθρώπους της οικογένειάς του, χαίρομαι πολύ που στην “Ταράτσα” πριν ένα μήνα φτιάξαμε ένα πολύ προσωπικό αφιέρωμα προς τιμήν του, αγγίξαμε για λίγο κι εμείς την “ψυχή του πιάνου” του», έγραψε.

Κλαούντια Ντέλμερ

«Ο Μίμης, ο Μαέστρος, ο Πλέσσας άγγιζε και άγγιξε τόσες ζωές με την πηγαία και θαυμάσια μουσική του και το ίδιο και πέρα από αυτό ξεχώριζε τόσο μοναδικός στο πόσο δινόταν στους ανθρώπους, με τέτοια στοργή και ευγένεια… Αυτοί οι καλοί του τρόποι μου έδωσαν κουράγιο να προσπεράσω δύσκολες καταστάσεις. Σε μένα υπήρξε από τους σημαντικότερους ανθρώπους στη ζωή μου …

Αρχικά μου χάρισε υπέροχα τραγούδια στο κοινό μας άλμπουμ και τόσες ζωντανές μουσικές συγκινήσεις, ύστερα ως νύφη με συνόδεψε στην εκκλησία στη θέση του πατέρα μου, τα πρώτα πρόσωπα που βλέπανε τα νεογέννητα παιδιά μου (4) στο μαιευτήριο ήταν το δικό του και της συζύγου του της Λουκίλας… και πάντα ήταν παρόν, διαθέσιμος, λαμπερός και γεμάτος αγάπη.

Ήταν ευλογία στη ζωή μου… Στα τραγούδια του θα βρείτε όλα αυτά που μπορεί κανείς να εκτιμήσει και να αγαπήσει στη ζωή αλλά και σε αυτόν τον τόπο που τον γέννησε. Αιώνια η μνήμη σου. Σ’ ευχαριστώ για τα ανεκτίμητα δώρα που μου χάρισες», εξομολογήθηκε η Κλαούντια Ντέλμερ.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Angela Gerekou official (@angela_gerekou)

Γλυκερία

«Θαύμα της φύσης και της δημιουργίας! Ένας οξυδερκής άνθρωπος, πανέξυπνος. Πέρα απ’ το ταλέντο ήταν ένας συνδυασμός πραγμάτων…Ο Μίμης Πλέσσας ήταν ένας τέλειος άνθρωπος. Η μουσική του γνώση και η άρτια δομή των τραγουδιών του καθιστά την τέχνη του διαχρονική και αιώνια! Καλό ταξίδι στο φως σπουδαίε μας!», τον αποχαιρέτησε η Γλυκερία.

Άντζελα Γκερέκου

«Πριν λίγες ώρες… σταμάτησαν του ρολογιού οι δείκτες… για τον Μίμη μας… Ένα τεράστιο κεφάλαιο στη μουσική ιστορία της Ελλάδας… Ο σπουδαίος συνθέτης μας Μίμης Πλέσσας στις 12 Οκτωβρίου θα γιόρταζε τα 100ά του γενέθλια… Οι σχέσεις αγάπης και πραγματικής φιλίας με τον Τόλη μας… πέρα από τα μαγικά τραγούδια σας… έγιναν πολύτιμοι δεσμοί με τις οικογένειες μας», έγραψε αρχικά.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Angela Gerekou official (@angela_gerekou)

«Πέρα από τα μουσικά σου σπάνια δώρα που έδωσες σε όλους απλόχερα θα θυμάμαι πάντα την απαράμιλλη ευγένεια σου το ήθος τη γλυκύτητα σου… Σπάνια χαρίσματα. Η σκέψη μας δίπλα στην λατρεμένη σου Λουκίλα και στην κόρη σου αυτές τις δύσκολες ώρες του αποχωρισμού. Τίποτα όμως δεν τελειώνει εδώ… Το ταξίδι συνεχίζεται… Καλό κι ευλογημένο ταξίδι στο φως αγαπημένε μας Μιμή!!! Αθάνατος.…», κατέληξε.

Φίνος Φιλμ

«Μίμης Πλέσσας. Ένα όνομα, μια ιστορία, ένας μύθος της μουσικής με δεκάδες διακρίσεις και τιμές που λίγοι έχουν καταφέρει. Συνθέσεις που μεγάλωσαν γενιές και γενιές, που μας συντρόφευσαν σε χαρές και λύπες, που μας ταξίδεψαν σε θρυλικά κινηματογραφικά μιούζικαλ, που μας ξεσήκωσαν, μας ενέπνευσαν, μας συγκίνησαν και μας ωρίμασαν.

Το 1965 έγραψε σε προσωπική επιστολή προς τον Φίνο: «Ευτυχώς ο πλούτος δεν μετριέται μονάχα από το περιεχόμενο της τσέπης αλλά και της καρδιάς κι εκεί νομίζω πως είμαι κροίσος». Ο μελωδικός μας μαέστρος, συμπλήρωσε έναν αιώνα ζωής κοντά μας και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα παραμείνει “αιώνιος”.

Τον αποχαιρετούμε με ένα σύντομο αφιέρωμα στις θρυλικές ταινίες που υπέγραψε την μουσική τους αλλά και στην σπουδαία μουσική σύνθεση που έγραψε για την ταινία «Οι Σφαίρες Δεν Γυρίζουν Πίσω» (1967), κατακτώντας το Βραβείο Καλύτερης Μουσικής Επένδυσης στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Αντίο μαέστρο..»,  έγραψε η Φίνος Φιλμ.

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου

«Μίμης Πλέσσας τεράστιος και αιώνιος! Μαέστρο μου πόσο τυχερός είμαι που με αγκάλιασες, γενναιόδωρος και χαμογελαστός. Πάντα και τραγούδησα μαζί σου μερικά από τα αριστουργήματά σου, το 2018 στο Ηρώδειο Θα είσαι για πάντα εδώ! Σε ευχαριστούμε!», τον αποχαιρέτησε.

Ελένη Δήμου

«Και εγώ όπως όλη η Ελλάδα αποχαιρετώ. Έναν σπουδαίο συνθέτη, έναν εξαιρετικό μουσικό και έναν βαθιά ευγενή άνθρωπο! Καλό ταξίδι Μίμη Πλέσσα», έγραψε η Ελένη Δήμου.

Σπύρος Μπιμπίλας

«Αντίο στον μεγάλο μας και σπουδαίο Μίμη Πλέσσα… 100 χρόνια ζωής, προσφοράς, μελωδιών κι αγάπης… Για όλο τον Ελληνικό λαό ένας μύθος.. Για μας υπήρξε δάσκαλος κι άνθρωπος που λάτρευε τους νέους κ μας δίδαξε την σοφία του και την λατρεία του για την τέχνη…

Μας άνοιγε την καρδιά του και το σπίτι του με αγάπη.. Θα σιγοτραγουδάμε για πάντα τα υπέροχα τραγούδια του που είναι διαμάντια του πολιτισμού μας…θερμά συλλυπητήρια στην σπουδαία του σύντροφο την Λουκίλα και την κόρη του, τον γιο του κι όλη την οικογένειά.. Μίμη μας θα σε έχουμε πάντα στην καρδιά μας… », σχολίασε ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Αντώνης Ρέμος

«Αγαπημένε μου Μίμη. Έχω να θυμίζω τα τραγούδια σου, έχω να θυμάμαι τις στιγμές μας. Καλό ταξίδι στην ψυχούλα σου».

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Ένας κορυφαίος συνθέτης, σπουδαίος επιστήμονας και γλυκός άνθρωπος έφυγε από κοντά μας. Ο «Δρόμος» του υπήρξε πλούσιος. Γεμάτος από μελωδίες που ξεκινούν από την τζαζ και διαπερνούν το ελληνικό τραγούδι, αλλά και το ελληνικό σινεμά. Μοναδικός ο Μίμης Πλέσσας. Όπως μοναδικές και οι στιγμές που θα μας χαρίζει για πάντα με τις νότες του»

Άγγελος Πυριόχος

«Ο φίλος μου. Ο Μίμης μου. Που με έκανε Πλεσσόπουλο. Που τόσα πολλά του χρωστάω. Ο τεράστιος Μίμης Πλέσσας. Ο σεμνός. Ο συνθέτης του οποίου ένα μεγάλο μέρος του έργου του παραμένει άγνωστο. Αυτός που δεν περιφρόνησε κανένα είδος μουσικής», έγραψε αρχικά.

«Μεγάλη απώλεια ή αναχώρηση του. Και κάτι ακόμα. Διαβάζω σήμερα “έφυγε το καμάρι της Ζακύνθου”. Ο Πλέσσας ήταν υπερήφανος Τζαντιώτης και το έλεγε πάντα. Η Ζάκυνθος δεν τον τίμησε ποτέ. Δεν έδωσε το όνομα του ούτε σε ένα καντούνι.

To άρθρο «Σταμάτησαν του ρολογιού οι δείκτες» – Καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα στα social media δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Οι λάμπες μανικιούρ αλλοιώνουν τα κύτταρα στο δέρμα και προκαλούν βλάβες, δείχνει μελέτη

Οι λάμπες νυχιών UV LED χρησιμοποιούνται ευρέως για γυναίκες που κάνουν μανιιούρ, αλλά προκαλούν σοβαρές βλάβες στο δέρμα. Μια ομάδα επιστημόνων από την Αργεντινή εξέτασαν πώς η δόση υπεριώδους ακτινοβολίας που εκπέμπεται από μια σύγχρονη λάμπα μανικιούρ επηρέαζε τα κοινά μόρια στο δέρμα. Διαπίστωσαν ότι μόλις λίγα λεπτά έκθεσης άλλαζαν αυτά τα μόρια με τρόπους

Άσθμα: Τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιωθεί η κατάστασή σας, σύμφωνα με νέα μελέτη

Θέλετε να βελτιώσετε το άσθμα σας; Καλλιεργήστε μια θετική προοπτική, λένε οι ερευνητές. Το επίπεδο αισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας ενός ασθενούς με άσθμα μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται τα συμπτώματά του, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι άνθρωποι που περιμένουν ότι το άσθμα και η υγεία τους θα επιδεινωθούν καταλήγουν να αναφέρουν περισσότερα

Δέρμα και καλοκαίρι: Αποφύγετε εγκαύματα και τσιμπήματα με έξυπνους τρόπους

Κατά τους θερινούς μήνες, η προφύλαξη από την ηλιακή ακτινοβολία είναι απολύτως αναγκαία. Η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα, φωτογήρανση και, μακροπρόθεσμα, αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. «Συνιστάται η χρήση αντηλιακού με δείκτη SPF 30 και άνω, εφαρμογή κάθε δύο ώρες και σίγουρα μετά από μπάνιο ή έντονη εφίδρωση. Η αποφυγή

Κωνσταντίνος Βασάλος για Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Το ότι χώρισαμε, δεν σημαίνει ότι έχω σταματήσει να την αγαπάω

Κωνσταντίνος Βασάλος για Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Το ότι χώρισαμε, δεν σημαίνει ότι έχω σταματήσει να την αγαπάω Κωνσταντίνος Βασάλος για Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Το ότι χώρισαμε, δεν σημαίνει ότι έχω σταματήσει να την αγαπάω Έχει υπάρξει κοπέλα στο παρελθόν που μου έχει ξυπνήσει το πατρικό ένστικτο, δήλωσε ο πρώην παίκτης του «Survivor» Με ειλικρίνεια, τη σχέση του με

Τζούλιαν ΜακΜάχον: Η οικογένειά του σπάει τη σιωπή της με μία ανάρτηση για τον θάνατό του

Ο ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών από καρκίνο

Καραβάτου: «Αισθάνθηκα αποτυχημένη που δεν μπόρεσα να κρατήσω τον γάμο μου με τον Κρατερό»

Με αφορμή την επιστροφή της στην πρωινή ζώνη της τηλεόρασης μέσα από τη συχνότητα του ANT1, η Κατερίνα Καραβάτου παραχώρησε μια συνέντευξη στο περιοδικό ΟΚ! και τον Νίκο Γεωργιάδη. Η παρουσιάστρια μίλησε για το διαζύγιό της με τον Κρατερό Κατσούλη, αποκαλύπτοντας ότι ένιωσε πως απέτυχε, αφού ποτέ δεν είχε φανταστεί ότι η σχέση τους θα

Μπαλάσκας: «Δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό της προέδρου που αθώωσε τον γνωστό ηθοποιό που ήπιε»

Απορημένος είναι ο αστυνομικός αναλυτής Σταυρός Μπαλάσκας με το γεγονός ότι πρόεδρος του δικαστηρίου έκρινε αθώο γνωστό ηθοποιό που συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας 7 Ιουλίου μετά το τέλος θεατρικής παράστασης, όταν έπεσε σε μπλόκο με αλκοτέστ στον Βόλο και βρέθηκε να έχει καταναλώσει αλκοόλ πάνω από το όριο. Ο 48χρονος ηθοποιός παραδέχτηκε το λάθος

Η βιταμίνη D ενισχύει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας για γυναίκες με καρκίνο του μαστού [μελέτη]

Η βιταμίνη D μπορεί να ενισχύσει την επιτυχία της θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού κατά 79%, όπως έδειξε μια νέα μελέτη. Σε μια μελέτη που διεξήχθη στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο της Βραζιλίας, η χορήγηση συμπληρωμάτων χαμηλής δόσης βιταμίνης D σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού, σχεδόν διπλασίασε το ποσοστό ανταπόκρισης στη θεραπεία.

«Ακούω τον ήχο της βροχής για πρώτη φορά»: Γονιδιακή θεραπεία αποκαθιστά την ακοή όχι μόνο σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες

Σε μια πρωτοποριακή επιστημονική εξέλιξη, ερευνητές ανακοίνωσαν πως γονιδιακή θεραπεία κατάφερε να αποκαταστήσει την ακοή σε άτομα με συγγενή κώφωση, ακόμη και σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Μεταξύ των συμμετεχόντων, ένας 24χρονος άνδρας άκουσε για πρώτη φορά στη ζωή του, γεγονός που καταρρίπτει προηγούμενες υποθέσεις ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις είναι αποτελεσματικές μόνο σε πολύ μικρά

Περίπου 2.300 άνθρωποι φέρεται να πέθαναν από το κύμα καύσωνα που σάρωσε την Ευρώπη

Η Αθήνα και άλλες 11 πόλεις βρέθηκαν στο επίκεντρο επιστημονικής έρευνας για τους θανάτους από αίτια που συνδέονται με το κύμα καύσωνα. Περίπου 2.300 άνθρωποι ενδέχεται να πέθαναν από αίτια που συνδέονται με τη ζέστη σε 12 πόλεις της Ευρώπης στη διάρκεια του πρόσφατου καύσωνα, που τερματίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με μια γρήγορη επιστημονική