Όραση: Με μυωπία 1 στα 3 παιδιά – Οι παράγοντες που επηρεάζουν

Date:

ΠΑΙΔΙ

Ραγδαία είναι η αύξηση της μυωπίας σε παιδιά και εφήβους, με την κατάσταση να επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο στο μέλλον 

ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ

Ανησυχητικά τα στοιχεία νεότερης μελέτης, που αναδεικνύουν πόσο θα επηρεαστεί η όραση των ανηλίκων μέσα στα επόμενα 30 χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι σχεδόν ένα στα τρία παιδιά και εφήβους σε όλο τον κόσμο έχει μυωπία, ενώ ο παγκόσμιος επιπολασμός της αναμένεται να ξεπεράσει τα 740 εκατομμύρια περιστατικά μέχρι το 2050 σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της συγκεντρωτικής ανάλυσης που δημοσιεύθηκαν στο British Journal of Ophthalmology, το γυναικείο φύλο (34%), η διαμονή στην Ανατολική Ασία (35%) ή σε αστική περιοχή (29%) και το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο (46%) φαίνεται να αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν τον επιπολασμό της. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η μυωπία έχει εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, ιδίως στη Νοτιοανατολική Ασία, ενώ επιδεινώνεται με την ηλικία.

Μεγαλύτερη η επίδραση στην εφηβεία

Για να αποκτήσουν μια πληρέστερη εικόνα για το μέλλον, οι ερευνητές ανέτρεξαν σε όλες τις σχετικές έρευνες -276 στο σύνολο- που δημοσιεύτηκαν έως τον Ιούνιο του 2023 και αφορούσαν σε 5.410.945 παιδιά και εφήβους και 1.969.090 περιπτώσεις μυωπίας, από 50 χώρες της Ασίας, της Ευρώπης, της Αφρικής, της Ωκεανίας, της Βόρειας και της Λατινικής Αμερικής.

Η ανάλυσή τους αποκάλυψε υπερτριπλασιασμό του συνολικού επιπολασμού μεταξύ 1990 και 2023, με αύξηση από 24% το 1990-2000 σε 25% το 2001-10, ακολουθούμενη από πολύ εντονότερες αυξήσεις σε 30% το 2011-19 και 36% το 2020-23, που ισοδυναμεί με περίπου ένα στα τρία παιδιά και εφήβους. Ενώ ο επιπολασμός μεταξύ των εφήβων ξεπέρασε εκείνον των παιδιών, φτάνοντας στο 54% κατά τη διάρκεια του 2020-23, η απόλυτη αύξηση μεταξύ των παιδιών από το 1990 έως το 2023 ήταν σχεδόν διπλάσια από εκείνη των εφήβων.

Με βάση τα στοιχεία και τις τάσεις μέχρι το 2023, ο συνολικός παγκόσμιος επιπολασμός της μυωπίας αναμένεται να φθάσει περίπου το 40% μέχρι το 2050, ξεπερνώντας τα 740 εκατομμύρια περιπτώσεις, από 600 εκατομμύρια το 2030, υπολογίζουν οι ερευνητές. Ο επιπολασμός θα είναι υψηλότερος μεταξύ των κοριτσιών και των νεαρών γυναικών από ό,τι μεταξύ των αγοριών και των νεαρών ανδρών:

  • 33% έναντι 31% το 2030,
  • 40% έναντι 35,5% το 2040 και
  • 42% έναντι 37,5%, αντίστοιχα, το 2050.

Όσον αφορά στην ηλικία, θα είναι σημαντικά υψηλότερος μεταξύ των 13-19 ετών από ό,τι μεταξύ των 6-12 ετών, με προβλεπόμενα ποσοστά 43% έναντι 21% το 2030, 49% έναντι 24% το 2040 και 52,5% έναντι 27,5%, αντίστοιχα, το 2050.

Η εξήγηση των αποτελεσμάτων

Η πανδημία του κορωνοϊού ενδέχεται να έπαιξε ρόλο στην απότομη αύξηση μετά το 2020, εκτιμούν οι ερευνητές. «Τα αναδυόμενα στοιχεία υποδηλώνουν μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ της πανδημίας και της επιταχυνόμενης επιδείνωσης της όρασης μεταξύ των νεαρών ενηλίκων», επισημαίνουν. Όσον αφορά τις γεωγραφικές διαφορές, εκτιμούν ότι οι άνθρωποι στην Ανατολική και Νότια Ασία έχουν βιώσει ταχεία οικονομική ανάπτυξη μαζί με την πιο απότομη αύξηση του επιπολασμού της μυωπίας. «Έχει παρατηρηθεί μια συσχέτιση μεταξύ της διάρκειας της εκπαίδευσης και της εμφάνισης της μυωπίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι η πρώιμη εφαρμογή της επίσημης εκπαίδευσης σε ορισμένα έθνη της Ανατολικής Ασίας θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμεύσει ως στοιχείο που επηρεάζει», προσθέτουν οι ερευνητές.

«Αντίθετα, οι αφρικανικοί πληθυσμοί παρουσιάζουν μικρότερο επιπολασμό μυωπίας, που πιθανώς αποδίδεται στα χαμηλότερα ποσοστά αλφαβητισμού και στην καθυστερημένη έναρξη της τυπικής εκπαίδευσης, που συνήθως συμβαίνει μεταξύ των ηλικιών 6 έως 8 ετών για τα περισσότερα παιδιά», εξηγούν.

Αναφορικά με το φύλο, οι διαφορές ανάμεσα σε κορίτσια και αγόρια θα μπορούσαν να εξηγηθούν από το γεγονός ότι τα κορίτσια φτάνουν στην εφηβεία γρηγορότερα από τα αγόρια και τείνουν να περνούν λιγότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και περισσότερο χρόνο σε δραστηριότητες σε κοντινή οπτική απόσταση. Οι ερευνητές προτείνουν την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και λιγότερο χρόνο στην οθόνη για όλα τα παιδιά και τους εφήβους.

«Παρά τους περιορισμούς της μελέτης, δεδομένου του μεγάλου μεγέθους του δείγματος που συμπεριλήφθηκε, οι εκτιμήσεις μας για τον επιπολασμό της μυωπίας θεωρούνται ότι είναι κοντά στον ακριβή αριθμό. Είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσουμε ότι η μυωπία θα μπορούσε να επιβαρύνει τη δημόσια υγεία παγκοσμίως στο μέλλον» καταλήγουν οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης:

Επιδημία Μυωπίας: Το 47% των εφήβων φορούν γυαλιά

Μυωπία: Η κίνηση – κλειδί για να μη φορέσει γυαλιά το παιδί

Μάτια: Η θεραπεία που επιβραδύνει την αύξηση της μυωπίας

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ναταλία Γερμανού: Όποιος με βλέπει και ξερνάει, αλλάζει κανάλι

Συνέχεια στη συζήτηση και τα σχόλια που προκάλεσε η κίνηση της Ματούλας Ζαμάνη να βγάλει το μπλουζάκι που φορούσε και να το πετάξει στο κοινό, μετά από συναυλία της, έδωσε η Ναταλία Γερμανού στην εκπομπή της «Καλύτερα δεν γίνεται» στον Alpha. H παρουσιάστρια από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό της τραγουδίστριας, και αυτό έπραξε

Τα ιδανικά φυτά για να διακοσμήσετε το μπάνιο σας

Με την προσθήκη φυτών στο μπάνιο σας, θα βελτιώσετε σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα του αέρα. Εκτός αυτού, ορισμένα φυτά, όπως τα τροπικά, ευδοκιμούν σε υψηλά επίπεδα υγρασίας, η οποία αναπτύσσεται στα μπάνια και δεν χρειάζονται πολύ φως. Ένας επιπλέον λόγος είναι, βέβαια, ότι θα βάλετε μια πινελιά φύσης και πράσινου χρώματος σ’ έναν χώρο

Η Ευγενία Σαμαρά για τη μητρότητα: «Είναι κάτι πολύ προσωπικό και νομίζω ότι υπάρχει μια φοβία»

«Έχω μια φοβία στο να γίνω μητέρα και πρέπει μέσα μου να την ξεπεράσω», λέει η Ευγενία Σαμαρά. Η Ευγενία Σαμαρά ήταν σήμερα καλεσμένη στο πλατό της εκπομπής «Χαμογέλα και πάλι». Η ηθοποιός μίλησε για τη νέα κωμική σειρά του Mega «Έχω παιδιά», στην οποία πρωταγωνιστεί ως μητέρα, αλλά και για το θέμα της μητρότητας.

Φάβα από φρέσκα κουκιά με αναρή

Προσθήκη στα αγαπημένα Συστατικά 700-750 γρ. φρέσκα κουκιά, ξεκουκι-σμένα, ½ φλ. φρέσκια αναρή λιωμένη με πιρούνι, ½ φλ. ψιλοτριμμένο κεφαλοτύρι, 1 κουταλιά (όχι πολύ γεμάτη) ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου, ½ κουταλάκι ψιλό τρίμμα λεμονιού, 2 κουταλιές ελαιόλαδο + επιπλέον για ράντισμα, αλάτι, πιπέρι, ραπανάκια για το σερβίρισμα (προαιρετικά) Βήματα Ζεσταίνετε μπόλικο αλατισμένο νερό σε μια κατσαρόλα

Τόνος Tataki με 5 μπαχαρικά και σάλτσα Unagi

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ Τόνος Σάλτσα Unagi Καρπούζι Φινόκιο Φρέσκο κρεμμύδι Ραπανάκι Φέτες από πιπεριά τσίλι Για το σιρόπι μέντας: 200 γρ. νερό 200 γρ. ζάχαρη 20 γρ. φρέσκα φύλλα μέντας ΕΚΤΕΛΕΣΗ Για τον τόνο Tataki: Τυλίγετε τον τόνο σε 5 μπαχαρικά και τον τηγανίζετε ελαφρά από κάθε πλευρά. Τον κόβετε σε ίσες φέτες των

Μίμης Πλέσσας: Σε πρώτο ενικό για τα παιδικά του χρόνια, τα βασανιστήρια και την πατρότητα

«Η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα, κατανοητή χωρίς, ιδιαίτερες προϋποθέσεις και αποδεκτή χωρίς ιδιαίτερες προκαταλήψεις. Καταφέρνει να μαγέψει λίγο παραπάνω από όλους», έλεγε για τη μουσική ο Mίμης Πλέσσας. Ο Μίμης Πλέσσας έζησε μια ζωή γεμάτη με αγάπη, νότες, μελωδίες, έρωτα και φυσικά γεμάτη αναμνήσεις, άλλες γλυκές και άλλες πικρές, σίγουρα πάντως μια ζωή που

Ελεάννα Πλέσσα: Οι σπάνιες εμφανίσεις του Μίμη Πλέσσα με την 26χρονη κόρη του & ο γιος του, Αντώνης

Λίγες ημέρες πριν από τα 100α του γενέθλιά του ο Μίμης Πλέσσας έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας μας πίσω ένα σπουδαίο έργο να μας ακολουθεί.

Δημήτρης Ουγγαρέζος: Έχω συμμετάσχει σε πολλές κόντρες, ήμουν «πρωτεργάτης»

Δημήτρης Ουγγαρέζος: Έχω συμμετάσχει σε πολλές κόντρες, ήμουν «πρωτεργάτης» Δημήτρης Ουγγαρέζος: Έχω συμμετάσχει σε πολλές κόντρες, ήμουν «πρωτεργάτης» Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Ο Δημήτρης Ουγγαρέζος μίλησε για τις συνεργασίες του, αλλά και τις «κόντρες» που έχει εμπλακεί όλα αυτά τα χρόνια. Ο δημοσιογράφος έκανε δηλώσεις στην εκπομπή «Καλημέρα είπαμε;» και ανέφερε αρχικά

Αντωνά για το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην εκπομπή που παρουσιάζει ο Λιάγκας: Μπορεί να το σκεφτόμουν

Αντωνά για το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην εκπομπή που παρουσιάζει ο Λιάγκας: Μπορεί να το σκεφτόμουν Αντωνά για το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην εκπομπή που παρουσιάζει ο Λιάγκας: Μπορεί να το σκεφτόμουν Σίγουρα είναι μια εκπομπή που πρωταγωνιστεί, οπότε θεωρώ ότι είναι πολύ ωραίο και το περιβάλλον, πρόσθεσε H Μαρία Αντωνά έκανε δηλώσεις και ρωτήθηκε

Μίμης Πλέσσας: Όταν ο σπουδαίος συνθέτης αποκάλυπτε το λόγο που δεν ήθελε να γράψει τραγούδια στον Τόλη Βοσκόπουλο

Ο Μίμης Πλέσσας άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα τα ξημερώματα και η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη και συγκίνηση στο πανελλήνιο.

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος για το σποτ της Άννας Διαμαντοπούλου: “Δεν με ακουμπάνε τα σχόλια”

"Ζούμε εδώ και χρόνια τον φασισμό της κοινής γνώμης. Διότι αυτή η δήθεν ελευθερία είναι ένας υφέρπων φασισμός" εξηγεί ο Σπύρος Παπαδόπουλος.

Γιατί μας δίνει τόση ευχαρίστηση να πίνουμε νερό όταν διψάμε;

Φανταστείτε ότι κάνετε μία υπαίθρια δραστηριότητα σε μία ζεστή ημέρα. Είστε μούσκεμα στον ιδρώτα και το αίσθημα της δίψας αρχίζει να σας καταβάλει. Πιάνετε το μπουκάλι νερού και πίνετε μια μεγάλη γουλιά και αμέσως αισθάνεστε το σώμα σας να γεμίζει ανακούφιση και ευφορία. «Υπάρχει μια ηδονική αντίδραση σε αυτό», εξηγεί η Patricia Di Lorenzo, ομότιμη