Θηλασμός: Πόσο εφικτός είναι μετά από τον καρκίνο του μαστού

Date:

Τα ευρήματα νέων μελετών σε αρκετές χιλιάδες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Τι λένε οι ειδικοί.

Ο θηλασμός μετά από τον καρκίνο του μαστού είναι ένα σημαντικό ζήτημα για πολλές νέες γυναίκες που έχουν βιώσει την νόσο. Οι συστάσεις των γιατρών γι’ αυτόν εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Ο τύπος του καρκίνου
  • Η θεραπεία που έχει λάβει η γυναίκα
  • Η φυσική κατάσταση του μαστού.

Ωστόσο δύο νέες ιταλικές κλινικές μελέτες που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ESMO 2024) δείχνουν πως ο ασφαλής μητρικός θηλασμός είναι εφικτός μετά από τον καρκίνο.

«Πριν από την παρουσίαση αυτών των δεδομένων, οι ιατροί ήταν πολύ προσεκτικοί, ίσως και αμυντικοί, σχετικά με την πιθανότητα και την ασφάλεια του θηλασμού μετά από καρκίνο του μαστού», δήλωσε ο επικεφαλής της πρώτης μελέτης Dr. Fedro Alessandro Peccatori, διευθυντής της Μονάδας Γονιμότητας & Αναπαραγωγής στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ογκολογίας, στο Μιλάνο.

Όπως εξήγησε, η μεγάλη ανησυχία είναι οι ορμονικές αλλαγές της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας. Και αυτό διότι πολλοί καρκίνοι του μαστού είναι ορμονοεξαρτώμενοι.

Ωστόσο, ο θηλασμός φαίνεται πως είναι εφικτός ακόμα και για γυναίκες με γονιδιακή μετάλλαξη BRCA. Οι γυναίκες αυτές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στον ετερόπλευρο μαστό, κατά την επικεφαλής ερευνήτρια της δεύτερης μελέτης Dr. Eva Blondeaux, ογκολόγο στο Ospedale Policlinico San Martino στη Γένοβα.

Οι δύο μελέτες, παρά τις διαφορές τους, έδειξαν ότι ο καρκίνος του μαστού δεν πρέπει να αποκλείει την πιθανότητα θηλασμού.

Η πρώτη μελέτη

Στην πρώτη μελέτη, που ονομάζεται POSITIVE, συμμετείχαν 518 γυναίκες από 116 κέντρα σε 20 χώρες του κόσμου. Έπασχαν από θετικό σε ορμονικούς υποδοχείς καρκίνο του μαστού. Οι γυναίκες αυτές είχαν διακόψει προσωρινά την επικουρική ορμονική θεραπεία τους για να τεκνοποιήσουν.

Οι 317 από αυτές ολοκλήρωσαν με επιτυχία τουλάχιστον μία εγκυμοσύνη. Το 62% εξ αυτών θήλασαν τα μωρά τους.

Στα δύο χρόνια από την γέννηση των βρεφών ο θηλασμός δεν φάνηκε να έχει επηρεάσει την υγεία των γυναικών. Ειδικότερα, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στα ποσοστά υποτροπής ή εμφάνισης νέου καρκίνου του μαστού μεταξύ όσων θήλασαν το μωρό τους και εκείνων που δεν θήλασαν. Ήταν 3,6% έναντι 3,1%, αντιστοίχως.

Η δεύτερη μελέτη

Στη δεύτερη μελέτη συμμετείχαν 4.732 γυναίκες από 78 διεθνή ερευνητικά κέντρα. Είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού σε νεαρή ηλικία. Επιπλέον, ήσαν φορείς μιας μετάλλαξης του γονιδίου BRCA.

Από τις 474 γυναίκες που απέκτησαν παιδί, τα μωρά τους θήλασαν οι 110 (ποσοστό 23,2%). Ο θηλασμός δεν έδειξε σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων όσον αφορά τις τοπικές υποτροπές ή την ανάπτυξη ετερόπλευρου καρκίνου του μαστού.

«Αυτά είναι τα πρώτα αδιαμφισβήτητα ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την ασφάλεια του θηλασμού μετά από καρκίνο του μαστού σε νεαρές γυναίκες με μεταλλάξεις BRCA», είπε η Dr. Blondeaux.

Η μελέτη αυτή είχε σχετικά μακρά περίοδο παρακολούθησης (έφτασε τα 7 έτη), αλλά ήταν αναδρομική. Επομένως, νέες προοπτικές μελέτες είναι απαραίτητες για την επιβεβαίωση των δεδομένων.

Τι λένε οι ειδικοί

Το θέμα του θηλασμού μετά τον καρκίνο του μαστού μόλις πρόσφατα άρχισε να προσελκύει την προσοχή των ερευνητών, επισημαίνουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα Δρ. Μαρία Καπαρέλου (παθολόγος-ογκολόγος), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (παθολόγος, καθηγήτρια Θεραπευτικής, Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (τ. πρύτανης ΕΚΠΑ, καθηγητής Θεραπευτικής, Ογκολογίας & Αιματολογίας, διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής).

Τα ποσοστά επιβίωσης έχουν πλέον γίνει τόσο υψηλά, ώστε προσφέρουν την ελευθερία στις γυναίκες να επιλέγουν αν θα κάνουν παιδιά ή όχι.

Τα τελευταία χρόνια, πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η εγκυμοσύνη είναι πιθανή και ασφαλής μετά από καρκίνο του μαστού, ακόμη και με τη χρήση υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Ο θηλασμός είναι ένα σημαντικό κομμάτι της εγκυμοσύνης και της μητρότητας. Δεν βιώνουν, όμως, όλες οι γυναίκες τη μητρότητα με τον ίδιο τρόπο και μερικές επιλέγουν να μην θηλάσουν. «Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην αρνηθεί κανείς τη δυνατότητα θηλασμού σε όσες γυναίκες το επιθυμούν, απλώς και μόνο λόγω έλλειψης στοιχείων», τονίζουν οι ειδικοί.

Και καταλήγουν: «Τα αποτελέσματα των δύο μελετών που παρουσιάστηκαν στο ESMO είναι ιδιαίτερα χρήσιμα από αυτή την άποψη. Και παρέχουν τη βάση για πιο προσεκτική συμβουλευτική, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της γυναίκας και του παιδιού αλλά και την ασφάλεια της μητέρας όσον αφορά τα ογκολογικά δεδομένα».

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Νίκος Μουρατίδης σε Κατερίνα Καινούργιου: Είσαι τρελή και μέσα στην ανασφάλεια

Νίκος Μουρατίδης σε Κατερίνα Καινούργιου: Είσαι τρελή και μέσα στην ανασφάλεια Νίκος Μουρατίδης σε Κατερίνα Καινούργιου: Είσαι τρελή και μέσα στην ανασφάλεια Μπορεί κι εγώ να είμαι η τρελή, έχω κάνει πολλά λάθη, πρόσθεσε η παρουσιάστρια Τα δικά του σχόλια έκανε ο Νίκος Μουρατίδης στην Κατερίνα Καινούργιου, τονίζοντάς της πως είναι γεμάτη ανασφάλειες. Μιλώντας στην εκπομπή

Ιμάνι Κελίφ: Στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνο η πυγμάχος από την Αλγερία – Δείτε φωτογραφίες

Ιμάνι Κελίφ: Στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνο η πυγμάχος από την Αλγερία - Δείτε φωτογραφίες Ιμάνι Κελίφ: Στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνο η πυγμάχος από την Αλγερία - Δείτε φωτογραφίες Η αθλήτρια βρέθηκε στο σόου του Matthieu Blazy για την άνοιξη 2025 και φωτογραφήθηκε με επώνυμες προσωπικότητες Στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνο έδωσε το παρών

Η Ολίβια Μαν απέκτησε το δεύτερο παιδί της, μέσω παρένθετης μητέρας, μετά τη μάχη με τον καρκίνο του μαστού

Ο κωμικός Τζον Μαλέινι και η ηθοποιός Ολίβια Μαν καλωσόρισαν το δεύτερο παιδί τους, μέσω παρένθετης μητέρας. «Η Μέι Τζουν Μαλέινι ήρθε στον κόσμο στις 14 Σεπτεμβρίου 2024, τη χρονιά του δράκου», έγραψε η ταλαντούχα ηθοποιός στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram ανακοινώνοντας τη γέννηση της κόρης της. «Είχα τόσα πολλά και βαθιά συναισθήματα που

Καινούργιου και Γκλέτσος σε αδιανόητο καβγά στον αέρα: Είσαι ομοφοβικoύλα και το κάνεις για την τηλεθέαση

Σε έναν αδιανόητο καβγά ενεπλάκησαν το πρωινό της Δευτέρας 23 Σεπτεμβρίου η Κατερίνα Καινούργιου και ο Απόστολος Γκλέτσος. Ο Απόστολος Γκλέτσος φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Super Κατερίνα» με σκοπό να σχολιάσει τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και σύντομα η κουβέντα βγήκε εκτός ελέγχου, με τον ίδιο να αποκαλεί την παρουσιάστρια ομοφοβική. «Το 2024 δεν θα με κρατήσει

Οι δύο νέες συμφωνίες που φέρνουν τα κορυφαία αθλητικά γεγονότα, ταινίες και σειρές σε μία συνδρομή

Οι δύο νέες συμφωνίες που φέρνουν τα κορυφαία αθλητικά γεγονότα, ταινίες και σειρές σε μία συνδρομή Οι δύο νέες συμφωνίες που φέρνουν τα κορυφαία αθλητικά γεγονότα, ταινίες και σειρές σε μία συνδρομή H COSMOTE TV φέρνει στις οθόνες μας τους πιο “hot” τίτλους ταινιών και σειρών του Netflix και το αθλητικό περιεχόμενο των καναλιών Novasports

Doja Cat: Διαψεύδει ότι έχει αρραβωνιαστεί με τον ηθοποιό του Stranger Things, Τζόζεφ Κουίν

Doja Cat: Διαψεύδει ότι έχει αρραβωνιαστεί με τον ηθοποιό του Stranger Things, Τζόζεφ Κουίν GALA Doja Cat Τζόζεφ Κουίν Δείτε την ανάρτηση που έκανε στο Twitter ddpj 23.09.2024, 11:05 Η Doja Cat διέψευσε ότι έχει αρραβωνιαστεί με τον ηθοποιό του Stranger Things, Τζόζεφ Κουίν. Μετά την εμφάνισή της στη σκηνή του μουσικού φεστιβάλ iHeartRadio στο

Δέσποινα Βανδή: Συγκίνησε από τη σκηνή του Λυκαβηττού 23 χρόνια μετά – Η τούρτα έκπληξη και η αφιέρωση στον Βασίλη Καρρά

"Βασίλη, σε ευχαριστώ όπου κι αν είσαι", είπε η τραγουδίστρια με δάκρυα στα μάτια.

Δέσποινα Καμπούρη – “Καρφί” για τις δηλώσεις του Τριαντάφυλλου: “Δεν περίμενα να ακούσω κάτι άλλο”

"Δεν έχει καμία σχέση το πώς αισθάνεται σεξουαλικά ένας άνθρωπος με το πώς θα ήθελε να φαίνεται στους άλλους", επισήμανε η Δέσποινα Καμπούρη.

Ο Μπιορν Ουλβέους των ABBA παντρεύτηκε για τρίτη φορά στα 79 του χρόνια – Δείτε φωτογραφίες

To τέταρτο μέλος των ABBA, Μπιόρν Ουλβέους, ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου με τη σύντροφό του, Κριστίνα Σας, σε μία τελετή που πραγματοποίησε η κωμικός, συγγραφέας και παρουσιάστρια Σάντι Τόκσβιγκ. Ο σουηδός τραγουδιστής, ο οποίος έχει παντρευτεί δύο φορές στο παρελθόν, γνώρισε τη δανή σύντροφό του στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας το 2021, στο πλαίσιο

«Ο Διονύσης Πρώιος διεκομίσθη ως τροχαίο με πολλαπλά κατάγματα και αιμάτωμα στο κεφάλι» λέει η Ματίνα Παγώνη

Με πολλαπλά κατάγματα και αιμάτωμα στο κεφάλι διακομίσθηκε στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Διονύσης Πρώιος τη νύχτα του Σαββάτου (21.9.24), σύμωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη. «Οι πληροφορίες που έχω από τους συναδέλφους μου, τους χειρουργούς και τους νευροχειρουργούς, είναι ότι ο

Ο Mente Fuerte εκνευρίστηκε όταν τον ρώτησαν για τη Μαρία Σολωμού: Θα με ρωτήσεις κάτι για μένα;

Ερωτήσεις για τη Μαρία Σολωμού δέχτηκε ο Mente Fuerte από δημοσιογράφους κατά την ημέρα θετικής ενέργειας, που έγινε την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου. Ο ράπερ μίλησε στην κάμερα της εκπομπής «Weekenders» και φάνηκε ενοχλημένος καθώς όλες οι ερωτήσεις αφορούσαν την γνωστή ηθοποιό. Για το τραγούδι «Έμπλεξα με μια σγουρομάλλα τρελή», ο Mente Fuerte είπε: «Σου άρεσε;

Αναστασία Γιάμαλη: “Έχω ζήσει την υποαμοιβή και την έξτρα βάρδια που είναι πάντα απλήρωτη”

Η Αναστασία Γιάμαλη έδωσε συνέντευξη στο Reader.gr και στον Νίκο Σταματίνη και μίλησε για τις εργασιακές συνθήκες που έχει ζήσει και τη διαφορετική