Μελάνωμα: Ελπίδες για τη μείωση στη συχνότητα εμφάνισής του

Date:

Το μελάνωμα είναι μια μορφή καρκίνου του δέρματος που παρουσιάζεται κάθε χρόνο σε πάνω από 330.000 άτομα παγκοσμίως.

Ελπίδες για μείωση της συχνότητας που εμφανίζεται το μελάνωμα και στην Ευρώπη φέρνει μια νέα σουηδική μελέτη, η οποία δείχνει ότι ο κίνδυνος αρχίζει να περιορίζεται στα άτομα κάτω των 50 ετών.

Τα τελευταία 70 χρόνια και συγκεκριμένα από το 1960, υπήρχε σταθερή αύξηση τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Βόρεια Αμερική και την Ωκεανία, ιδίως στους ηλικιωμένους.

Στην πορεία, αναστράφηκε αυτή η τάση στους νεότερους ενήλικες των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, αλλά στην Ευρώπη λίγες μόνο χώρες παρουσίαζαν απλώς σταθεροποίηση των ποσοστών. Καμία, όμως, δεν είχε αναφέρει μέχρι τώρα μείωση της συχνότητας εμφάνισης σε κάποια ηλικιακή ομάδα.

Θετικές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και οι εξελίξεις στο επίπεδο της θνησιμότητας από μελάνωμα, αφού σε αρκετές χώρες, έχει αναφερθεί μείωσή της μεταξύ των νεότερων ατόμων. Στους μεγαλύτερους εξακολουθεί να αυξάνεται, αλλά με πολύ βραδύτερους ρυθμούς.

«Το μελάνωμα είναι μια μορφή καρκίνου του δέρματος που παρουσιάζεται κάθε χρόνο σε πάνω από 330.000 άτομα παγκοσμίως», σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ξεκινά από τα μελανινοκύτταρα στο κάτω μέρος της επιδερμίδας και είναι σπάνιο σε άτομα με σκούρο δέρμα, καθώς η μελανίνη προστατεύει από τη νόσο.

Δείτε επίσης: Καρκίνος του δέρματος: Η Σουηδία γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αναφέρει μείωση

Οι αιτίες εμφάνισης μελανώματος

Οι κύριοι παράγοντες που προδιαθέτουν στην ανάπτυξη του μελανώματος σχετίζονται με γενετικά και προσωπικά χαρακτηριστικά, αλλά και με το ιστορικό έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία προκαλεί βλάβη στο γενετικό υλικό των κυττάρων. «Ένας μεγάλος αριθμός άτυπων (δυσπλαστικών) σπίλων είναι ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα», εξηγεί ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Η αύξηση των περιστατικών τις δεκαετίες που πέρασαν οφείλεται στην απώλεια του προστατευτικού φίλτρου της ατμόσφαιρας που επιτρέπει την είσοδο περισσότερης ηλιακής ακτινοβολίας στην επιφάνεια της Γης. Ενώ παλαιότερα η ηλιοθεραπεία ήταν πολύ διαδεδομένη και ασφαλέστερη, η τρύπα του όζοντος ανέτρεψε τα τελευταία 40 χρόνια τα δεδομένα.

Έκτοτε καταβάλλονται προσπάθειες από φορείς και γιατρούς να αλλάξει η συμπεριφορά των ανθρώπων, με περιορισμό της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία και χρήση αντηλιακών προϊόντων, προκειμένου να μειωθούν τα περιστατικά. Φαίνεται ότι κάποια από αυτά απέδωσαν.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Karolinska σε συνεργασία με συναδέλφους τους από άλλα Πανεπιστήμια ανέλυσαν περιστατικά μελανώματος στη χώρα από το 1990 έως το 2022. Τα δεδομένα τα έλαβαν από το Σουηδικό Μητρώο Μελανώματος και το Σουηδικό Μητρώο Καρκίνου που καλύπτουν περισσότερο από το 99% του συνόλου των περιστατικών. Παρακολούθησαν τη συχνότητα εμφάνισης του μελανώματος και τη θνησιμότητα σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες με την πάροδο του χρόνου.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στο JAMA Dermatology αποτελέσματα, βρήκαν ότι είχαν καταγραφεί 34.800 μελανώματα (γυναίκες 56,3% και άνδρες 43,7%) και παρατήρησαν σταθερή αύξηση της συχνότητας εμφάνισης μελανώματος μεταξύ των ηλικιών 50 έως 59 ετών. Οι ηλικίες από 20 έως 49 ετών εμφάνισαν κορύφωση επίπτωσης το 2013 έως το 2015, ακολουθούμενη από σταθερά ή σημαντικά μειούμενα ποσοστά μέχρι το 2022. Στα άτομα ηλικίας κάτω των 20 ετών, δεν σημειώθηκε σημαντική αλλαγή.

Υπήρξε, επίσης, σημαντική μείωση στη θνησιμότητα από μελάνωμα μεταξύ των ατόμων ηλικίας 30 έως 59 ετών, αλλά όχι σε αυτά άνω των 60 ετών.

Δείτε επίσης: Καρκίνος: Αυξάνονται ανησυχητικά τα κρούσματα σε νεαρές γυναίκες

Οι τρεις παράγοντες που συνέβαλαν στη μείωση

Παρότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μείωση οφείλεται σε τρεις παράγοντες που μπορούν να γενικευθούν. Ο σημαντικότερος είναι η αυξημένη ευαισθητοποίηση για την αντηλιακή προστασία. Στη Σουηδία, η πρώτη εθνική εκστρατεία απευθυνόταν στους γονείς σχετικά με την προστασία των παιδιών τους, χρησιμοποιώντας αντηλιακά, ρούχα, σκιά και άλλες μεθόδους για τη μείωση της έκθεσης. Τα αποτελέσματα φάνηκαν μετά από περίπου 20 χρόνια και το κύριο κέρδος ήταν η μείωση των περιστατικών στα παιδιά και τους νέους.

Ένας άλλος παράγοντας που συνέβαλε στη μείωση ήταν ο σημαντικός περιορισμός της χρήσης σολάριουμ και η μετέπειτα απαγόρευσή τους στους ανηλίκους. Επίσης, τα κινητά τηλέφωνα και οι υπολογιστές κράτησαν τα παιδιά και τους νέους σε εσωτερικούς χώρους περισσότερο απ’ ότι στο παρελθόν, μειώνοντας την έκθεση στον ήλιο.

Όσον αφορά στη μείωση της θνησιμότητας στις νεότερες ομάδες που παρατηρήθηκε, οφείλεται τόσο στη μείωση της επίπτωσης της νόσου, όσο και στα νέα ογκολογικά φάρμακα. Το γεγονός ότι δεν μειώνεται στους ηλικιωμένους αποδίδεται στο ότι η συχνότητα της νόσου εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα υψηλή σε αυτή την ομάδα.

Το μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος και όσοι ανήκουν στις ομάδες κινδύνου θα πρέπει αφενός να μειώσουν την έκθεση στην UVA και UVB ακτινοβολία και αφετέρου να χρησιμοποιούν αντηλιακά όλο τον χρόνο. Επίσης, θα πρέπει να ελέγχουν το δέρμα τους και να σιγουρεύονται για την υγεία του κάνοντας δερματοσκόπηση και χαρτογράφηση σπίλων ετησίως ή συχνότερα εάν είναι απαραίτητο.

Δείτε επίσης: Καλλυντικά, βρεφικά προϊόντα και καρκίνος: Το δέρμα «ρουφά» τα τοξικά PFAS όπου κι αν βρίσκονται

«Πρόκειται για μια απολύτως ανώδυνη απεικονιστική και διαγνωστική μέθοδο παθήσεων του δέρματος, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα ελέγχου των δερματικών βλαβών και παρακολούθησης των τυχόν αλλαγών με ψηφιακά συστήματα χαρτογράφησης, έτσι ώστε να γίνεται συγκριτική απεικόνιση και έγκαιρη αναγνώριση των ύποπτων αλλοιώσεων», επισημαίνει ο δρ Στάμου και καταλήγει: «Επειδή ο Σεπτέμβριος εξακολουθεί να προσφέρεται για δραστηριότητες, για εξορμήσεις και για άθληση σε εξωτερικούς χώρους και ο ήλιος παραμένει δυνατός, τα μέτρα προστασίας πρέπει να ακολουθούνται με ευλάβεια ακόμα και τώρα».

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Δέρμα: Τα καθημερινά φάρμακα που αυξάνουν την ευαισθησία του στον ήλιο

Η φωτοευαισθησία μπορεί να εκδηλωθεί από φάρμακα που αλείφονται στο δέρμα ή λαμβάνονται από το στόμα ή με έγχυση. Οι υπαίθριες δραστηριότητες στον ήλιο, όπως το περπάτημα, το κολύμπι, ακόμα και μια απλή βόλτα στην πόλη, είναι συνήθως ευχάριστες για μικρούς και μεγάλους. Όταν όμως κάποιος παίρνει φάρμακα, η έκθεση στον ήλιο μπορεί να κρύβει

Σύφιλη και βλεννόρροια: Αυξάνονται τα κρούσματα στην Ελλάδα, ποιες είναι οι αιτίες

Τα ύποπτα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους ασθενείς και η αξία του προληπτικού ελέγχου. Μεγάλη έξαρση παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στα περιστατικά με σύφιλη σε Ελλάδα και Ευρώπη, με το καλοκαίρι να είναι η κατ’ εξοχήν εποχή όπου αυξάνεται δραματικά ο κίνδυνος μόλυνσης. Πρόσφατη μελέτη του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» αποκαλύπτει ότι στη διάρκεια της

Τηλεακτινολογία: Αυξημένη ανάγκη για εξ αποστάσεως εκτίμηση των απεικονιστικών εξετάσεων

Πώς προκύπτει η ανάγκη για ένταξή της στο σύστημα Υγείας και γιατί είναι απαραίτητο το θεσμικό πλαίσιο. Επιτακτική ανάγκη να θεσπιστεί θεσμικό πλαίσιο για την Τηλεακτινολογία στη χώρα μας δημιουργεί η έλλειψη ιατρών ακτινολόγων και οι αυξημένες ανάγκες για διαγνωστική απεικόνιση 24 ώρες το 24ωρο, σε καθημερινή βάση. Το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να καταρτιστεί με

Πόση ώρα να μένουμε στον ήλιο για να έχουμε αρκετή βιταμίνη D

Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες για την απαραίτητη διάρκεια έκθεσης. Η αλήθεια για τα αντηλιακά και τη βιταμίνη. Ο ήλιος είναι η κύρια πηγή βιταμίνης D για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά πόση ώρα πρέπει να εκθέτουμε το δέρμα μας σε αυτόν για να παράγει επαρκείς ποσότητες; Η απάντηση εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς

Ρολό με προσούτο και χαλλούμι

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 1 κιλό κιμά κοτόπουλο 1 μεγάλο κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο ή τριμμένο 1 φλ. φρέσκια ντομάτα αλεσμένη (μια μεγάλη) 1 φλ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο ¼ φλ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 2 γεμάτα κουταλάκια μουστάρδα Ντιζόν 1 κουταλάκι αλάτι 2 κουταλάκια πάπρικα 1/8 κουταλάκι πιπέρι καγιέν 1 κουταλάκι ρίγανη ξηρή

Ομελέτα φούρνου με λουκάνικα

• 300 γρ. πατάτες• 15 γρ. ελαιόλαδο• 200 γρ. λουκάνικα Πιτσιλιάς• 90 γρ. αλεύρι• 120 γρ. γάλα• 3 αυγά ΕΚΤΕΛΕΣΗ Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κομματάκια. Τις ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο και τις απλώνουμε σε ένα ρηχό ταψί φούρνου διαμέτρου περίπου 25εκ. Κόβουμε τα λουκάνικα σε λεπτές φέτες και τις βάζουμε ανάμεσα στις

Πασχάλης: «Έχει κλείσει το κεφάλαιο Eurovision για μένα»

Συνέντευξη στο περιοδικό «Λοιπόν» και τον Ανδρέα Θεοδώρου παραχώρησε ο Πασχάλης. Ο γνωστός τραγουδιστής απάντησε για...

Άγγελος Μπασινάς: «Το Euro έφερε λεφτά»

Ο Άγγελος Μπασινάς μίλησε στην κάμερα της εκπομπής «Καλοκαίρι Παρέα» για το Euro και τη σπουδαία νίκης της Εθνικής Ελλάδας το 2004.

Ταξίδι με παιδιά: Απλές συμβουλές από ειδικούς για να το απολαύσετε με λιγότερη ένταση και άγχος

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία για τους γονείς από το να βλέπουν χαρούμενα τα παιδιά τους. Και τα ταξίδια μπορούν να προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες και αναμνήσεις. Όμως η αλήθεια είναι πως δεν είναι εύκολα. Μπορεί να γίνουν κουραστικά, απρόβλεπτα και απαιτούν πολύ μεγαλύτερη προετοιμασία. Καθώς ετοιμάζεστε για την καλοκαιρινή εξόρμηση, για να απολαύσετε το ταξίδι με

Πρεσβυωπία: Παράγοντες που την προκαλούν, εκτός από την ηλικία

Η πρεσβυωπία δεν είναι πάθηση, αλλά τμήμα της φυσιολογικής γήρανσης του οργανισμού. Η πρεσβυωπία είναι η απώλεια της ικανότητας του ματιού να εστιάζει σε κοντινά αντικείμενα με την πάροδο της ηλικίας. Δεν είναι πάθηση, αλλά τμήμα της φυσιολογικής γήρανσης του οργανισμού. Ωστόσο υπάρχουν μερικοί παράγοντες που μπορεί να την επισπεύσουν. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 2,1

Αθηνά Οικονομάκου: «Εναλλακτικές» διακοπές στις Μαλδίβες με τον Μπρούνο Τσερέλα

Η Αθηνά Οικονομάκου και ο Μπρούνο Τσερέλα περνούν το καλοκαίρι τους στις Μαλδίβες, απολαμβάνοντας στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς. Έπειτα από τις οικογενειακές διακοπές τους στη Σικελία μαζί με τα παιδιά της γνωστής ηθοποιού, το ζευγάρι αποφάσισε να οργανώσει ένα ταξίδι αποκλειστικά για τους δυο τους σε αυτόν τον ονειρεμένο εξωτικό προορισμό. Όπως αποκάλυψε η Αθηνά