Αυγό: Πόσα λεπτά πρέπει να το βράσετε για να γίνει σφιχτό ή μελάτο

Date:

Αυγό: Πόσα λεπτά πρέπει να το βράσετε για να γίνει σφιχτό ή μελάτο

Τα αυγά θεωρούνται μια πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, επειδή περιέχουν και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα για για την οικοδόμηση οστών και μυών.

Τα αυγά αποτελούν μια ιδανική επιλογή για πρωινό, καθώς συμβάλλουν στη διατήρηση στου σωματικού βάρους, αφού έχουν λίγες σχετικά θερμίδες. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει 77 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 5 γραμμάρια λίπους και ελάχιστους υδατάνθρακες.

Τα αυγά παρέχουν, επίσης, μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα όπως: σίδηρο, φυλλικό οξύ,βιταμίνη Β12,βιταμίνη Α, βιταμίνη D,βιταμίνη Ε λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και σελήνιο

Σφιχτό ή μελάτο;

Πόσα λεπτά, όμως, χρειάζεται να βράσουμε το αυγό; Αυτό έχει να κάνει με τις προτιμήσεις του καθενός, καθώς μερικοί το προτιμούν σφιχτό, ενώ άλλοι μελάτο.

Μέσα σε 3 λεπτά βρασμού τα αυγά γίνονται μελάτα. Το ασπράδι έχει λευκό χρώμα και είναι ρευστό, όπως και ο κρόκος, που αποκτά έντονο πορτοκαλί χρώμα.

Στα 6 λεπτά έχει σφίξει το ασπράδι, ενώ ο κρόκος είναι λιγότερο ρευστός και έχει έντονο πορτοκαλί χρώμα.

Μετά από περίπου 10 λεπτά, ο κρόκος είναι σφιχτός και έχει έντονο κίτρινο χρώμα. Στα 15 λεπτά, το ασπράδι και ο κρόκος έχουν γίνει πλήρως σφιχτά.

Επηρεάζει ο βρασμός τα θρεπτικά συστατικά του αυγού; 

Ο βρασμός αυγών καταστρέφει τα επιβλαβή βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Μια πρασινωπή ή ιριδίζουσα απόχρωση στο ασπράδι, μόλις το σπάσετε, μπορεί να σημαίνει την παρουσία βακτηρίων και δεν πρέπει να το καταναλώσετε.

Για την πρόληψη της μόλυνσης από σαλμονέλα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προτείνουν τα αυγά να μαγειρεύονται σε θερμοκρασίες 70 βαθμών Κελσίου ή υψηλότερες, έτσι ώστε το ασπράδι και ο κρόκος του αυγού να φαίνονται σφιχτά. Επίσης, ο βρασμός είναι μια μέθοδος μαγειρέματος που δεν προσθέτει επιπλέον θερμίδες ή λίπη, καθώς δεν χρησιμοποιείται λάδι ή βούτυρο.

Κατά την διάρκεια του βρασμού υπάρχει, βέβαια, μια μικρή απώλεια θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες και μέταλλα, σύμφωνα με την ιατρική συντάκτρια, Shaziya Allarakha, ωστόσο, τα αυγά διατηρούν την υψηλή διατροφική τους αξία.

Τα αυγά περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο αντιοξειδωτικά που ωφελούν την υγεία των ματιών. Αν και μπορεί να υπάρξει μείωση αυτών των συστατικών κατά τον βρασμό, τα επίπεδά τους παραμένουν σημαντικά.

Παράλληλα, ο βρασμός των αυγών αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα της πρωτεΐνης τους, με αποτέλεσμα να απορροφάται πιο εύκολα από το σώμα. Η αυξημένη βιοδιαθεσιμότητα σημαίνει ότι το σώμα μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα την πρωτεΐνη, για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των ιστών.

Τα ωμά αυγά περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται αβιδίνη, η οποία δεσμεύει τη βιταμίνη Β7 (βιοτίνη) και εμποδίζει την απορρόφησή της από το σώμα. Ο βρασμός καταστρέφει την αβιδίνη, επιτρέποντας έτσι την καλύτερη απορρόφηση της βιοτίνης, που είναι σημαντική για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των αμινοξέων και των λιπών.

Το απλό κόλπο για να διαπιστώσετε αν είναι φρέσκα

Υπάρχει ένα πολύ απλό κόλπο για να διαπιστώσετε αν τα αυγά είναι φρέσκα. Τοποθετήστε τα σε μία κατσαρόλα με νερό και παρατηρήστε πώς «κάθονται»: Τα φρέσκα αυγά, κάθονται στον πάτο με το πλάι. Αν είναι μιας εβδομάδας, θα προσέξετε ότι πιο πλατιά άκρη τους (η πίσω πλευρά) θα είναι ελαφρώς ανασηκωμένη.

Αν είναι 2-3 εβδομάδων, τότε αυτή η πλευρά θα είναι αρκετά ανασηκωμένη και το αυγό θα στέκεται στον πάτο με την μυτερή του πλευρά. Αν είναι περισσοτέρων εβδομάδων, θα τα δείτε να επιπλέουν στην επιφάνεια, συνεπώς, είναι καλύτερο να μην τα καταναλώσετε.

Πώς θα καθαρίσετε εύκολα ένα βραστό αυγό

Μόλις βράσουν τα αυγά πρέπει να βγουν από την κατσαρόλα και να μπουν σε ένα μπολ με παγωμένο νερό ή και παγάκια. Αφήστε τα μέσα στο παγωμένο νερό για 3 λεπτά, κι ύστερα μπορείτε να τα ξεφλουδίσετε εύκολα.

To άρθρο Αυγό: Πόσα λεπτά πρέπει να το βράσετε για να γίνει σφιχτό ή μελάτο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μαλέσκου: Πόζαρε για πρώτη φορά στο Instagram με τον σύζυγό της, Κωνσταντίνο Δανιά και την κόρη τους

Μια ιδιαίτερη και σπάνια στιγμή από την προσωπική της ζωή μοιράστηκε η Ιωάννα Μαλέσκου, η οποία τα τελευταία χρόνια κρατά χαμηλούς τόνους όσον αφορά την οικογενειακή της καθημερινότητα. Η παρουσιάστρια δημοσίευσε για πρώτη φορά μια τρυφερή φωτογραφία με τον σύζυγό της, Κωνσταντίνο Δανιά, και την μικρή τους κόρη. Η εικόνα, που δημοσιεύτηκε σε story στο

Μελίτα Κούρκουλου: Η σπάνια εμφάνιση με τον σύζυγό της και η τρυφερή εξομολόγηση για τον πατέρα της!

Η Μελίτα Κούρκουλου, κόρη του αείμνηστου Νίκου Κούρκουλου, έχει επιλέξει όλα αυτά τα χρόνια να διατηρεί χαμηλό προφίλ, μακριά από τη δημοσιότητα.

Η τραγική οικογενειακή ιστορία του Τζούλιαν ΜακΜάχον: H δύσκολη παιδική ηλικία, οι εντάσεις και οι δικαστικές διαμάχες

Ο αγαπητός ηθοποιός του Nip/Tuck, έφυγε από τη ζωή στα 56 του χρόνια πριν μερικές ημέρες από καρκίνο

Η Ντούα Λίπα θέλει να κάνει παιδιά με τον Κάλουμ Τέρνερ

Η Ντούα Λίπα θέλει να κάνει παιδιά με τον Κάλουμ Τέρνερ Η Ντούα Λίπα θέλει να κάνει παιδιά με τον Κάλουμ Τέρνερ «Θα ήθελα πολύ να κάνω παιδιά», αποκάλυψε η 29χρονη ποπ σταρ και δείχνει πιο ευτυχισμένη από ποτέ στο πλευρό του Βρετανού ηθοποιού Τη σκέψη της να γίνει μητέρα μοιράστηκε δημοσίως η Ντούα Λίπα

Διακοπές στις Σπέτσες για τη Σία Κοσιώνη

Η Σία Κοσιώνη απολαμβάνει ήρεμες και γαλήνιες στιγμές στο ιστορικό νησί του Αργοσαρωνικού. Οι πρώτες φωτογραφίες της.

Route 360: Οι φόβοι για πειρατεία και η αλλαγή πλεύσης στο δεύτερο επεισόδιο

Κυριακή, 13.7.2025, 19:16 Zappit@ZAPPIT_ Όσα έγιναν στο δεύτερο επεισόδιο της ταξιδιωτικής εκπομπής «Route 360» Route 360 – Ο Γιάννης Αποστολάκης και το πλήρωμά του, την τρίτη ημέρα του ταξιδιού τους, έφυγαν από τις ακτές της μαγευτικής Ιταλίας με προορισμό την Ισπανία, καθώς η νυχτερινή καταιγίδα άλλαξε τα πλάνα. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, εξήγησε την

Πυρ και μανία η Καίτη Γαρμπή: «Θα φάνε μια μήνυση που θα ‘ναι όλη δική τους!»

Πυρ και μανία έγινε η Καίτη Γαρμπή με βίντεο που δημιουργήθηκε από AI (Τεχνητή Νοημοσύνη) και δημοσιεύτηκε στο YouTube με τίτλο «Η Καίτη Γαρμπή ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΟΚ – Τι την οδήγησε στην κατάρρευση;». Δείτε το βίντεο του Youtube το οποίο προκάλεσε την οργή της τραγουδίστριας H γνωστή τραγουδίστρια, που φέτος περιοδεύει με τον σύζυγό της, Διονύση Σχοινά σε

Η Ελλάδα ως κόμβος καινοτομίας στις βιοεπιστήμες

Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για επενδύσεις στις βιοεπιστήμες και ο κίνδυνος η Ευρώπη να μείνει πίσω σε έρευνα, καινοτομία και κλινική ανάπτυξη, ήταν το κύριο θέμα του πάνελ «Unlocking Greece’s Potential as a Life Sciences Innovation Hub», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Ιουλίου 2025, στο πλαίσιο του 29th Annual Government Roundtable, Walking steadily across a tightrope

Το φως που της έκλεβε τον ύπνο: Η επιστήμη πίσω από την αληθινή ιστορία της Puan

Το σώμα μας είναι ρυθμισμένο να ακολουθεί το φως της ημέρας και το σκοτάδι της νύχτας. Ωστόσο, ο ύπνος αποδεικνύεται πιο δύσκολη υπόθεση. Η σύγχρονη καθημερινότητα έχει μπερδέψει το βιολογικό μας ρολόι -και ως εκ τούτου και τον ύπνο μας- και το τίμημα, σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, μπορεί να είναι πολύ βαρύτερο απ’ όσο φανταζόμαστε. Μια

Καναπεδάκια σολομού

Απαραίτητος ο καπνιστός σολομός, που δίνει μια νότα πολυτέλειας στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Δοκιμάστε αυτή την εξαίρετη συνταγή που γίνεται με πατέ σολομού και καπνιστό σολομό. Χρόνος: 25 λεπτά + 1 ώρα αναμονή Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο Υλικά (για 8-12 άτομα): 250 γρ. φιλέτα σολομού χωρίς πέτσα (ξεπαγωμένα αν είναι κατεψυγμένα) 125 γρ. ( ½ φλ.) τυρί

Φριτάτα µε κολοκυθάκια και πατάτες

ΥΛΙΚΑ 4 µέτριες πατάτες ξεφλουδισµένες σε ροδέλες 2 µέτρια κολοκυθάκια σε ροδέλες 3 κουταλιές ελαιόλαδο 8 αβγά 1 χούφτα φύλλα δυόσµου ψιλοκοµµένα 200 γρ. κεφαλοτύρι, περασµένο από χοντρό τρίφτη (2 φλ. περίπου) Αλάτι, πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βράζετε τις πατάτες σε αλατισµένο νερό για 6-8 περίπου λεπτά, να µαλακώσουν λίγο και τις στραγγίζετε. Τις αφήνετε να κρυώσουν

Οι Oasis ετοιμάζουν ένα μεγάλο πάρτι για την επανένωσή τους – Οι φαν ανησυχούν ότι τα διάσημα αδέρφια θα τσακωθούν ξανά

Οι Γκάλαχερ σχεδιάζουν ένα πολυτελές πάρτι αξίας 200.000 λιρών για να γιορτάσουν το τέλος του πρώτου σκέλους της περιοδείας