Η σεφταλιά, είναι ένα πολύ δημοφιλές κυπριακό πιάτο που παρασκευάζεται από κρέας, συνήθως χοιρινό, μπέικον και αρνί. Αυτά τα κρέατα αρωματίζονται με ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι, μαϊντανό, μαύρο πιπέρι και αλάτι.
Η σεφταλιά μοιάζει με μικρό λουκάνικο που είναι συνδυασμός αρνιού και χοιρινού κρέατος, τυλιγμένα σε χοιρινό ή αρνίσιο λίπος (μπόλια) και ψημένα στη σχάρα πάνω από καυτά κάρβουνα, τρώγονται συχνά ως μικρό πιάτο, σαν μεζές, αλλά και ως street food, σε πίτες με σαλάτα.
Τι είναι η μπόλια όμως;
Το βασικό συστατικό στα σεφταλιά που τα κάνει τόσο ξεχωριστά είναι η μπόλια
Η μπόλια είναι μια εσωτερική μεμβράνη ενός ζώου που περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα. Συχνά αποκαλείται «λίπος από δαντέλα». Μοιάζει λίγο με ιστό αράχνης με ένα μείγμα παχύτερων κλάδων και διαφανών τμημάτων ανάμεσά τους. Βγαίνει σε κομμάτια που μοιάζουν με φύλλα και ξετυλίγονται σε σχήματα που μπορούμε να κόψουμε και να χρησιμοποιήσουμε για να τυλίξουμε το κρέας.
Το κύριο πλεονέκτημα της είναι ότι βοηθάει στην παγίδευση των χυμών και της γεύσης στο εσωτερικό, δημιουργώντας ζουμερά, ζουμερά αποτελέσματα. Το λίπος στο εξωτερικό βοηθάει να γίνει τραγανή η εξωτερική φλούδα, ενώ το εσωτερικό παραμένει μαλακό και με συμπυκνωμένη γεύση.
Ποια όμως είναι η θρεπτική αξία της σεφταλιάς;
Μιας και το βασικό υλικό της είναι το κρέας μας παρέχει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες , οι οποίες δίνουν στον οργανισμό μας αμινοξέα τα οποία δεν μπορεί ο ίδιος να συνθέσει. Επιπλέον περιέχουν αιμικό σίδηρο, ο οποίος απορροφάτε σε μεγάλο ποσοστό από τον οργανισμό μας. Μην ξεχνάμε όμως ότι περιέχει και υψηλό ποσοστό λίπους , οπότε η κατανάλωση της σεφταλιάς πρέπει να γίνεται με μέτρο.
Συνταγή
Για να φτιάξετε τις παραδοσιακές Κυπριακές σεφταλιές θα χρειαστείτε:
100 γρ. ψωμί για τοστ
1/4 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. κοφτό κύμινο
1/2 κ.γ. κοφτό κόλιανδρο, σκόνη
1 σκ. σκόρδο
αλάτι
πιπέρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1/3 ματσάκι μαϊντανό
1 κ.σ. θυμάρι
500 γρ. χοιρινό κιμά
350 γρ. μπόλια, αρνίσια
Για το σερβίρισμα
4 κυπριακές πίτες
1/4 λάχανο
1 κρεμμύδι
1 ντομάτα
τζατζίκι
Εκτέλεση
Τοποθετούμε μία γκριλιέρα στη φωτιά.
Βάζουμε στο μπλέντερ το ψωμί κομμένο σε κομμάτια, την κανέλα, το κύμινο, τον κόλιανδρο, το σκόρδο χοντροκομμένο, αλάτι, πιπέρι και χτυπάμε καλά μέχρι να διαλυθούν.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το θυμάρι και χτυπάμε ελάχιστα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το μείγμα από το μπλέντερ και ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας.
Πλάθουμε 18-20 μπιφτέκια και τα βάζουμε ένα ένα στη μπόλια. Τυλίγουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε τις σεφταλιές στην καυτή γκριλιέρα. Φροντίζουμε η πλευρά που κλείνει η μπόλια να είναι από κάτω για να μην ανοίξει.
Ψήνουμε περίπου 10 λεπτά από όλες τις πλευρές.
Από την Διαιτολόγο διατροφολόγο Κατερίνα Καρακικέ
- Σεφταλιά: θρεπτική αξία και συνταγή - Diatrofi.gr.