Ζουζού Μυταρά: «Ο Μίμης ήταν γεννημένος φωτεινός»

Date:

Ζουζού Μυταρά: «Ο Μίμης ήταν γεννημένος φωτεινός»

mytara-0

Ζουζού Μυταρά: «Ο Μίμης ήταν γεννημένος φωτεινός»

Η καταξιωμένη δημιουργός αφηγείται μια ζωή σαν μυθιστόρημα πλάι στον μεγάλο ζωγράφο του οποίου υπήρξε μούσα, φίλη, μάνα, ερωμένη, σύντροφος ζωής

Συνέντευξη στην Ειρήνη Πιτσόλη

Εφτασα στο σπίτι της. Ενα ζωηρό και φωτεινό «κορίτσι» με υποδέχθηκε σαν να ήμασταν φίλες από χρόνια. Η Ζουζού Μυταρά είναι κάτι πολύ παραπάνω από η σύντροφος του σπουδαίου ζωγράφου Δημήτρη Μυταρά. Είναι εξαιρετική ζωγράφος, ενώ έχει διδάξει Zωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών μένοντας αξέχαστη στους μαθητές της για τις διαδραστικές μεθόδους που ακολουθούσε. Ωστόσο, το μεγάλο έργο της ζωής της είναι το Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας, ένας πνεύμονας πολιτισμού για την πόλη, σημείο αναφοράς για όλους τους φιλότεχνους και φυτώριο νέων καλλιτεχνών.

mytara-1

«Τα εργαστήρια στη Χαλκίδα ήταν δικό μου όραμα. Ηταν κάτι που ήθελα να φτιάξω “εν ονόματι του Μίμη”. Υλοποιήθηκε με την τρέλα μου. Εκείνος δεν ήθελε, μου έλεγε: “Πού πας να μπλέξεις τώρα;”. Εγώ όμως ήθελα να το κάνω. Για εκείνον. Επειδή είχα δει πόσο είχε παιδευτεί για να τελειώσει τη σχολή. Πολλές φορές δεν είχε να αγοράσει ούτε παπούτσια. Στις αντιρρήσεις του απαντούσα: “Γιατί όχι; Να γίνουν εργαστήρια να πηγαίνουν τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με την τέχνη”. Ηταν ορφανός, έχασε τη μητέρα του πολύ νωρίς. Η κυρία Φρόσω, που ήταν η θετή μητέρα του, δεν ήταν κακή αλλά δεν ήταν σαν τη μητέρα του, η οποία, όπως μου έλεγαν, ήταν καταπληκτική. Καλλονή και πανέξυπνη. Ο Δημήτρης πήγαινε στην αδερφή του να τρώει και έμενε σε έναν χώρο που του είχε παραχωρήσει μια θεία του. Ετσι έβγαλε τη σχολή, εκεί όπου τον γνώρισα. Στενοχωριόμουν πάρα πολύ που έβλεπα να ταλαιπωρείται. Προτού γίνει ο Μυταράς ήταν ο Μίμης, το φτωχό και ορφανό παιδί. Εγώ ήμουν αυτή που τον πλησίασε. Γιατί έτσι είμαι ως άνθρωπος. Μου αρέσει να πλησιάζω τους ανθρώπους. Γι’ αυτό μου αρέσει και το Εργαστήρι. Μου αρέσει που είμαι κοντά στα παιδιά και στους ανθρώπους που εργάζονται εκεί. Σε μένα ο Μίμης βρήκε έναν δικό του άνθρωπο όταν ξεκίνησε η φιλία μας στη σχολή. Μέχρι να καταλήξει η φιλία να γίνει η σχέση ζωής που έγινε, πέρασαν πολλά χρόνια», αφηγείται.

mytara-2
Γιάννης Παπαϊακώβου, Ζουζού Μυταρά, Κατερίνα Πισαρίδη και Γιώργης Τζόβλας στο Εργαστήρι Τέχνης στη Χαλκίδα

«Ημουν αποφασισμένη να κάνω κάτι πολύ καλό στη Χαλκίδα. Για τον Μίμη και για όλα αυτά τα παιδιά που έβλεπα ότι αγαπούσαν τη ζωγραφική αλλά δεν είχαν τα μέσα για να ασχοληθούν με αυτή. Βλέπεις ότι σε όλη την Ελλάδα δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο.

mytara-3
Ο Δημήτρης και η Ζουζού Μυταρά βίωσαν μια σπάνια σχέση ζωής

Και να ξεκινήσει κάτι, σταματάει. Λείπει ο “τρελός” που δεν θα εγκαταλείψει μπροστά στα εμπόδια. Αυτός που θα βάλει όλη την ψυχή του και το αίμα του γιατί όλο αυτό το κάνει για έναν σκοπό. Οχι για να επιδειχθεί ή για να βγάλει χρήματα. Θα μπορούσα να είμαι απλά η γυναίκα του Μυταρά, ζωγράφος, και να επαναπαυτώ, να κάνω μια άνετη ζωή. Αλλά δικαιώθηκα. Στη Χαλκίδα το Εργαστήρι πήγε καλά. Το πίστεψε ο κόσμος. Το αγάπησε. Ερχονται. Στέλνουν τα παιδιά τους. Εγώ, όμως, δεν είμαι ικανοποιημένη. Θέλω να κάνω κι άλλα πράγματα εκεί. Και για τον Μίμη αλλά και για μένα», κάνει τον απολογισμό της.

mytara-4
Ζουζού Μυταρά

Της ζητώ να μοιραστεί μαζί μας το πρώτο έργο τέχνης που τη συγκίνησε: «Ηταν πολλά. Είχα την τύχη να μεγαλώσω σε μια οικογένεια που μου παρείχε καλή μόρφωση. Ημουν το κορίτσι της καλής οικογένειας. Με πήγαιναν από παιδί σε πινακοθήκες και μουσεία και έβλεπα πολλά έργα. Με συγκινούσαν πολλά από αυτά. Με συγκινούσε το χρώμα, το σχήμα, ο άνθρωπος. Και αυτό εξελίχθηκε σιγά-σιγά και με οδήγησε να πω στους γονείς μου: “Θα πάω στην Καλών Τεχνών”. Η τέχνη ήταν μέσα μου».

mytara05
«Χαρίκλεια» 1971, Δημήτρης Μυταράς

«Τα εργαστήρια στη Χαλκίδα ήταν κάτι που ήθελα να φτιάξω “εν ονόματι του Μίμη” για όλα τα παιδιά που αγαπούν τη ζωγραφική»

Το βλέμμα της φωτίζει όταν τη ρωτώ για το μυστικό της επιτυχίας μιας σχέσης που κρατάει μια ζωή. «Κατ’ αρχάς, ας βάλουμε στην άκρη το “εραστές”. Αυτό ήρθε μετά. Με τον Μυταρά ξεκινήσαμε σαν φίλοι και ουσιαστικά αυτό έμεινε ως στοιχείο στη σχέση μας σε όλη μας τη ζωή. Σεβόμουν τη δουλειά του και σεβόταν κι εκείνος τη δική μου. Σεβόμασταν και αγαπούσαμε ο ένας τη δουλειά του άλλου. Δεν είχαμε ανταγωνισμό». Το χαρακτηριστικό του που αγάπησε περισσότερο απ’ όλα ήταν «η ευγένειά του. Ηταν ευπατρίδης. Ηταν ιδιαίτερος άνθρωπος. Είχε μια έμφυτη αριστοκρατικότητα». Ενιωσε ποτέ να επισκιάζεται η δική της δουλειά ως ζωγράφος από τη δική του; «Οχι, όχι. Αυτό δεν θα το καταδεχόμουν ποτέ. Ποτέ δεν μπήκα στη διαδικασία να συγκρίνω τη δουλειά μου με τη δική του», απαντά κατηγορηματικά. «Μου άρεσε πολύ η δουλειά του Μυταρά, από τη σχολή ακόμα. Επικοινωνούσαμε όμορφα από την πρώτη στιγμή που γνωριστήκαμε. Δεν μπορούσα να κάνω παρέα με τις συμμαθήτριές μου. Ηταν σουσούδες. Με την έννοια ότι έρχονταν στη σχολή όχι από πάθος για τη ζωγραφική, αλλά για να λένε ότι είναι στην Καλών Τεχνών. Ελίτ, τότε. Ανάμεσά τους βέβαια, υπήρχαν κοπέλες με αξία. Εγώ ήμουν κάτι άλλο. Με ένα ζιβάγκο, να με νοιάζει μόνο το μάθημα και αργότερα βέβαια, ο Μυταράς, η δουλειά του πιο πολύ, την οποία θαύμαζα. Ο Μυταράς ήταν πάρα πολύ καλός δάσκαλος. Εγώ, ως δασκάλα, ήθελα να είμαι ειλικρινής. Καμιά φορά γινόμουν σκληρή, αλλά τα παιδιά όταν τους έλεγα “αυτό που έκανες είναι χάλια”, ήξεραν και πώς και γιατί το λέω. Πιστεύω ότι υπήρξαμε και οι δύο καλοί δάσκαλοι. Εκείνος βέβαια είχε μεγάλη αναγνώριση και την άξιζε».

mytara-6
Ζουζού, Αριστείδης και Δημήτρης Μυταράς

Η φιλία που την ένωσε με τον αείμνηστο ζωγράφο τι ρόλο παίζει σήμερα στη ζωή της; «Δεν έχω πολλούς φίλους. Αγαπώ τους ανθρώπους αλλά είμαι επιλεκτική. Εκτιμώ την ειλικρίνεια στον άλλον, το καθαρό βλέμμα. Σιχαίνομαι τους δήθεν και τους ψεύτες. Και ο Μυταράς τούς σιχαινόταν», απαντά ζωηρά. Είναι, επίσης, υπερήφανη Ελληνίδα: «Είμαστε ξεχωριστοί εμείς οι Ελληνες. Εχουμε ένα μυαλό ευαίσθητο και πολύπλοκο μαζί. Είμαστε και ευαίσθητοι και έξυπνοι. Αυτό δεν θα μπορούσα να το πω για άλλον λαό. Είμαι ευτυχισμένη που είμαι Ελληνίδα. Και αλίμονό σου αν μου πεις ότι πρέπει να ντρέπομαι γι’ αυτό. Σε έφαγα».

«Ηξερε να σε ανεβάζει ψηλά. Ολα μου λείπουν από τον Μυταρά. Το να φας το μεσημέρι μαζί του είχε μεγάλη πλάκα»

Για τα παιδικά της χρόνια αναφέρει: «Η περίοδος της Κατοχής ήταν πάρα πολύ σκληρή. Υποφέραμε πάρα πολύ στην Αθήνα. Ξέρεις τι θα πει να είσαι μικρό κορίτσι και να βλέπεις ανθρώπους να πεθαίνουν από την πείνα στην πόρτα σου; Αυτά, όμως, με έκαναν πιο δυνατή, πιο ψύχραιμη. Αυτές οι εικόνες βγήκαν και στα έργα μου μετά. Τα έργα μου χαρακτηρίζονται από μια μελαγχολία αλλά και από το συναίσθημα της μοναξιάς. Αυτό το αισθανόμουνα ακόμα και όταν ήμουν με τον Μίμη. Ομως το διοχέτευα στη ζωγραφική μου. Αν αυτό το συναίσθημα δεν το βγάλεις κάπου, μπορεί να σε σκοτώσει».

mytara-7
Η φιλία προηγήθηκε του έρωτα

Το Ζουζού πώς προέκυψε; «Τη μητέρα μου τη θαύμαζα, πίστευα πολύ σε εκείνη. Με τον μπαμπά μου είχα πιο τρυφερή σχέση. Με έπαιρνε αγκαλιά συνέχεια, με έβαζε στο κρεβάτι μου, μου έλεγε “καληνύχτα Ζούμπερο”. Το Ζουζού μου το κόλλησαν γιατί ήμουν το κορίτσι μετά από τρία αγόρια και με έβλεπαν όλοι σαν το μπιμπελό τους. Κι έτσι μου έμεινε το Ζουζού, ενώ το όνομα μου, Χαρίκλεια, μου αρέσει πάρα πολύ. Δεν μπορώ να πω ότι είχα αδυναμία στον πατέρα μου. Αδυναμία έχω μόνο όταν ερωτεύομαι. Εκεί την πατάω.

Ο Μυταράς ήταν φαινομενικά πολύ κοινωνικός. Εβγαινε, είχε φίλους, χιούμορ, όμως κατά βάθος ήταν κι εκείνος μοναχικός. Σε εμένα βρήκε τη μάνα, τη φίλη, τη σύντροφο, τον άνθρωπο που τον νοιάστηκε πραγματικά. Τον φλέρταραν πολύ τα κορίτσια στη σχολή. Το έβρισκα φυσικό να θέλουν να είναι με τον δάσκαλό τους. Εκείνος, όμως, ήταν αφοσιωμένος στην οικογένειά του. Στο παιδί του τον Αριστείδη. Στη Ζουζού του. Δεν θυμάμαι δύσκολες στιγμές με τον Μυταρά. Η ζωή μας ήταν καλή».

mytara-8
Η δασκάλα Ζουζού Μυταρά

Ο χρόνος που περνά «δεν με φοβίζει καθόλου. Είμαι συμφιλιωμένη μαζί του. Δεν ένιωθα ποτέ πολύ ωραία γυναίκα για να με απασχολούν οι αλλαγές που φέρνει ο χρόνος. Ούτε με ενδιέφερε ποτέ η εξωτερική μου εμφάνιση. Ηθελα να είμαι ο άνθρωπος που πίστευα ότι πρέπει να είμαι. Τίποτε άλλο».

Αποχαιρετώντας τη, θυμάμαι ότι στην πρώτη μας τηλεφωνική επικοινωνία μού είχε πει: «Χωρίς τον Μυταρά νιώθω μισός άνθρωπος». «Ηταν φωτεινός άνθρωπος και ήξερε να ανεβάζει ψηλά όσους ήταν κοντά του. Ηταν γεννημένος φωτεινός… Ούτε ζήλευε, ούτε έλεγε κακή κουβέντα για άνθρωπο. Πλέον, η Μαρίλια, η εγγονή μου, ένα μοναδικό πλάσμα, είναι η μεγαλύτερή μου χαρά σήμερα και ονειρεύομαι τα καλύτερα για εκείνη. Ολα μου λείπουν, όμως, από τον Μυταρά. Το να φας το μεσημέρι μαζί του είχε μεγάλη πλάκα» ◆

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Best Of Network

«Στικάκια» νικοτίνης: Η ανεξέλεγκτη μόδα που απειλεί τη GenZ – Ένας στους 4 ενήλικες αγνοεί την όψη τους

Το νέο βομβαρδιστικό τους προκαλεί δέος

Αυτά τα ζώδια θα είναι σήμερα, Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, τα πιο τυχερά στην αγάπη

Tiktoker πήρε το πιο φθηνό και το πιο ακριβό σουβλάκι στην Μύκονο και τα δοκίμασε (vid)

Θέλετε δυνατά μπράτσα, κοιλιακούς και πόδια; Μία είναι η προπόνηση για μυική ενδυνάμωση και μείωση του λίπους

bwin - Νέα άπαιχτη Προσφορά Γνωριμίας με 4 δώρα!

Μόνο έτσι μία πάνα μπορεί να λέγεται Sensitive

Νόσος Αλτσχάιμερ – Άνοια: Ένα τεστ με στυλό και χαρτί δείχνει τον κίνδυνο σε 3 λεπτά

5 low profile χωριά στα βουνά της Ελλάδας - Υπέροχη φύση, παραδοσιακή κουζίνα και ξεκούραση

Δείτε Επίσης

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Δημήτρης Σταρόβας: «Για διάστημα ενός μήνα νόμιζα ότι έβλεπα όνειρο»

Δημήτρης Σταρόβας: «Για διάστημα ενός μήνα νόμιζα ότι έβλεπα όνειρο» Δευτέρα, 16.9.2024, 08:08 Zappit@ZAPPIT_ «Θα μπορούσα τα χάπια που παίρνω τώρα να τα έπαιρνα και πριν και να μην είχε συμβεί όλο αυτό», είπε ο Δημήτρης Σταρόβας. Δηλώσεις στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν στο αεροδρόμιο έκανε ο Δημήτρης Σταρόβας. Κατά την επιστροφή του από την

Ντίνος Καρύδης: Τι έλεγε στην τελευταία του συνέντευξη για Βουγιουκλάκη, Καρέζη και Πέτρο Φιλιππίδη;

Ο Ντίνος Καρύδης έφυγε σήμερα από τη ζωή στα 85 του χρόνια, με τον Σπύρο Μπιμπίλα να κάνει γνωστή την δυσάρεστη αυτή είδηση.

H αποκαλυπτική εμφάνιση της Χάιντι Κλουμ -Όλα τα βλέμματα στο μπούστο της

Ο τυφώνας Μπεμπίνκα έφτασε πάνω από το έδαφος στη Σαγκάη, ο ισχυρότερος που πλήττει τη μεγαλούπολη από το 1949 H αποκαλυπτική εμφάνιση της Χάιντι Κλουμ -Όλα τα βλέμματα στο μπούστο της Ο εκρηκτικός κιθαρίστας Thomy Gunn έρχεται στην Ελλάδα Patent nails: H τάση που θα κυριαρχήσει στα νύχια από τώρα και για ολόκληρη τη σεζόν

Θλίψη για τον θάνατο του Ντίνου Καρύδη – Την Τρίτη η κηδεία του ηθοποιού

Ο Ντίνος Καρύδης πέθανε την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 85 χρονών. Το μεσημέρι της Τρίτης θα τελεστεί η κηδεία του και συγγενείς, συνάδελφοι και φίλοι θα πουν το τελευταίο αντίο, στις 13:30 στο κοιμητήριο Ζωγράφου. Τη δυσάρεστη είδηση του θανάτου του ηθοποιού ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας. Τα τελευταία χρόνια ο

Τι λένε τα ζώδια για σήμερα Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπουν τα ζώδια για σήμερα Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου. Πώς θα είναι η μέρα σου; Τι προβλέπει το ζώδιο και ο ωροσκόπος για σήμερα; Ταύρος: Λάβε υπόψη ότι η κρίση μπορεί να χρωματιστεί από ευσεβείς πόθους σήμερα, κάνοντας το καλύτερο για να εστιάσεις σε δραστηριότητες που τονώνουν την αυτοπεποίθηση σου. Προσπάθησε να μην

Γνωρίζετε την τεχνική NSDR; Ξεκούραση δίχως ύπνο

Η ένταση της σύγχρονης καθημερινότητας έχει κάνει τους ανθρώπους να αναζητούν τρόπους για χαλάρωση και αναζωογόνηση, χωρίς απαραίτητα να πρέπει να κοιμηθούν. Μία από τις πιο διαδεδομένες τεχνικές χαλάρωσης τα τελευταία χρόνια είναι η NSDR, ή αλλιώς non-sleep deep rest, δηλαδή βαθιά ξεκούραση χωρίς ύπνο. Ο όρος αυτός έχει αρχίσει να διαδίδεται χάρη στον νευροεπιστήμονα

Σταμάτης Γονίδης: Η ηλικία, η καριέρα, το άγνωστο ειδύλλιο με τη Βόσσου & ο έρωτας που έληξε άδοξα

Ο Σταμάτης Γονίδης είναι λαϊκός τραγουδιστής και τραγουδοποιός, γεννημένος στις 16 Σεπτεμβρίου 1957 στη Νέα Χώρα της Κύθνου. Είναι γνωστός για τη μακρόχρονη και επιτυχημένη καριέρα του στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι και έχει κυκλοφορήσει πολλά δημοφιλή άλμπουμ. Ντουέτο - έκπληξη του Σταμάτη Γονίδη με τον Βασίλη Δήμα! Backstage φωτογραφίες από το video clip Καριέρα Ο

Ντίνος Καρύδης: Η ανακοίνωση για την κηδεία του – Πότε και πού θα γίνει

Θλίψη σε όλη την Ελλάδα έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του Ντίνου Καρύδη σε ηλικία 85 ετών.

Οι τελευταίες οικογενειακές φωτογραφίες του Ντίνου Καρύδη με την σύζυγό του, την Σμαράγδα και τον Θοδωρή Αθερίδη

Σε βαρύ πένθος βυθίστηκε ο καλλιτεχνικός κόσμος μετά την είδηση θανάτου του Ντίνου Καρύδη. Ο αγαπημένος ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή χθες Κυριακή (15.09.2024) Παντρεμένος με την Τζούλια Αργυροπούλου και έχοντας αποκτήσει την μονάκριβη κόρη τους, την Σμαράγδα Καρύδη, ο Ντίνος Καρύδης δεν δίσταζε να εκφράζει την αγάπη του για την οικογένειά του. Τα

Μπέμπα Μπλανς: Η εκρηκτική ζωή, τα σκάνδαλα & η «πτώση» της μεγάλης ντίβας του ελληνικού τραγουδιού

Η Μπέμπα Μπλανς, η εκρηκτική και αντισυμβατική καλλιτέχνιδα που άφησε το στίγμα της στη νυχτερινή ζωή της Ελλάδας, έζησε μια ζωή γεμάτη πάθη, έρωτες και σκάνδαλα. Με το τολμηρό της στυλ και τις προκλητικές της εμφανίσεις, έγινε το απόλυτο σύμβολο της εποχής της. Τι συνέβη την ημέρα του θανάτου της Μπέμπα Μπλανς; Η σχέση της

Ντίνος Καρύδης: Η Αλίκη, η Τζένη & η λατρεία στην κόρη του Σμαράγδα, τον φύλακα άγγελό του

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα, στα 85 του χρόνια, ο Ντίνος Καρύδης, αφήνοντας πίσω του σπουδαίο έργο και φυσικά ακόμα πιο σπουδαίους ρόλους.  Γεννημένος τον Οκτώβριο του 1938, στην Αθήνα, ο Κωνσταντίνος και για τους φίλους του Ντίνος, αποφοίτησε με άριστα από τη Δραματική Σχολή Αθηνών και σχεδόν αμέσως ξεκίνησε την καριέρα του στο

Γιάννης Μπέζος: «Πρέπει να πάμε μπροστά, δεν μπορεί η ελληνική τηλεόραση να είναι ένα τάβλι, ένα χωριό κι ένα τσίπουρο»

Γιάννης Μπέζος: «Πρέπει να πάμε μπροστά, δεν μπορεί η ελληνική τηλεόραση να είναι ένα τάβλι, ένα χωριό κι ένα τσίπουρο» Κυριακή, 15.9.2024, 23:00 Zappit@ZAPPIT_ «Πρέπει να προχωρήσει, να πάει μπροστά. Θέλει τόλμη, η τηλεόρασή μας δεν είναι τολμηρή», λέει ο Γιάννης Μπέζος. Για την κωμωδία, τη σάτιρα και την πολιτική ορθότητα στην τηλεόραση μίλησε ο