«Στικάκια» νικοτίνης: Η ανεξέλεγκτη μόδα που απειλεί τη GenZ – Ένας στους 4 ενήλικες αγνοεί την όψη τους

Date:

ΠΑΙΔΙ

Έρευνα διαπιστώνει ότι μόλις 1 στους 4 ενήλικες θα μπορούσε να αναγνωρίσει τα «στικάκια» νικοτίνης αν τα έβλεπε – Οι νεαροί ενήλικες από την άλλη μεριά είναι πολύ πιθανό να γνωρίζουν κάποιον που τα χρησιμοποιεί ή να τα χρησιμοποιούν οι ίδιοι… διακριτικά

ΒΙΚΥ ΒΕΝΙΟΥ

Εσείς ξέρετε τι είναι τα «στικάκια» νικοτίνης; Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ενώ οι περισσότεροι ενήλικες μπορούν εύκολα να αναγνωρίσουν τα παραδοσιακά προϊόντα νικοτίνης, όπως τα ηλεκτρονικά και μη τσιγάρα, μόνο 1 στους 4 περίπου μπορεί να αναγνωρίσει την ταχέως αυξανόμενη απειλή που προκύπτει από τα «στικάκια» νικοτίνης, μια σχετικά νέα μορφή, που καταναλώνεται δια του στόματος. Αυτά τα διακριτικά, ολοένα και πιο δημοφιλή προϊόντα φαίνεται να προσελκύουν ένα σημαντικό κοινό, προερχόμενο κυρίως από τη γενιά Ζ, δηλαδή εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Η νέα μόδα

Σε αντίθεση με τα ηλεκτρονικά και μη τσιγάρα, τα «στικάκια» νικοτίνης είναι μικρά, αρωματισμένα πακέτα, που περιέχουν σκόνη νικοτίνης και άλλες χημικές ουσίες. Για να τα καταναλώσουν, οι χρήστες τα τοποθετούν μεταξύ των χειλιών και των ούλων τους. Αυτή η μέθοδος κατανάλωσης είναι πολύ διακριτική, γεγονός που εξηγεί τη δημοφιλία που έχει αποκτήσει μεταξύ των νέων. Την αυξανόμενη δημοτικότητα αυτού του προϊόντος νικοτίνης, ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές, αναδεικνύει το Ohio State University Comprehensive Cancer Center – Arthur G. James Hospital and Richard J. Solove Research Institute (OSUCCC – James). Η δρ. Brittney K-r-Hamilton, επιδημιολόγος στο OSUCCC εξέφρασε την ανησυχία της για την ευκολία με την οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα προϊόντα χωρίς να τραβήξουν την προσοχή. «Οι φοιτητές μας λένε ότι προτιμούν τα «στικάκια» νικοτίνης, επειδή είναι ευκολότερο να τα χρησιμοποιούν διακριτικά σε χώρους όπως η εργασία ή το μάθημα», δήλωσε. Η ανησυχία της έγκειται στο ενδεχόμενο αυτό τα «στικάκια» να λειτουργήσουν ως πύλη εισόδου για «γνωριμία» με πιο επικίνδυνα προϊόντα νικοτίνης. «Καθώς οι νέοι πειραματίζονται με αυτά τα στικάκια, μπορεί να τα θεωρήσουν ανεπαρκή για να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη επιθυμία για νικοτίνη, οδηγώντας τους τελικά στο να μεταβούν σε πιο επιβλαβή προϊόντα», προειδοποίησε.

Photo: Shutterstock

Ελάχιστη ρύθμιση, μέγιστος κίνδυνος

Μία από τις πιο ανησυχητικές πτυχές αυτής της νέας «μόδας» είναι η έλλειψη αυστηρής ρύθμισης. Πρόκειται για προϊόντα στα οποία ο καθένας έχει εύκολη πρόσβαση, αφού δεν υπάρχει αυστηρή ρύθμιση ή εποπτεία που να διέπει την πρόσληψή τους από τους νέους. Η δρ. K-r-Hamilton τονίζει τη σημασία της λήψης αυστηρότερων ρυθμιστικών μέτρων, όπως η απαγόρευση των αρωμάτων, ο περιορισμός των διαδικτυακών πωλήσεων και η αύξηση των τιμών, ώστε να περιοριστεί η πρόσβαση των νέων και να μειωθεί ο κίνδυνος εθισμού στη νικοτίνη.

Η ίδια προτρέπει τους γονείς να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, ειδικά τώρα που τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο. Τα προϊόντα νικοτίνης συχνά «μεταμφιέζονται» έξυπνα και κρύβονται σε καθημερινά αντικείμενα, όπως μαρκαδόρους, στυλό και άλλα. Η ειδικός τονίζει ότι είναι σημαντικό οι γονείς να συζητούν με τα παιδιά σχετικά με τους κινδύνους του εθισμού στη νικοτίνη, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται ακόμη στη φάση της ανάπτυξης. Η πρώιμη έκθεση στη νικοτίνη μπορεί όχι μόνο να οδηγήσει σε ισχυρότερο εθισμό, αλλά και να φέρει τους νέους πιο κοντά στο ενδεχόμενο άλλων εθισμών.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.000 ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω, οι οποίοι αξιολογήθηκαν για την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν διάφορα προϊόντα νικοτίνης, τόσο με, όσο και χωρίς συσκευασία. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι, ενώ το 70% των ενηλίκων πιστεύει ότι τα «στικάκια» νικοτίνης είναι επιβλαβή και εθιστικά, μόνο το 25% μπορούσε να τα αναγνωρίσει εκτός της συσκευασίας τους. Είναι ενδιαφέρον ότι οι νεαροί ενήλικες ηλικίας 18-29 ετών ήταν πιο πιθανό να γνωρίζουν κάποιον που τα χρησιμοποιεί σε σύγκριση με τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Τα αποτελέσματα παρέχουν μια σαφή εικόνα των δυνητικών επιπτώσεων αυτής της νέας «μόδας», ειδικά για τους νέους και υπογραμμίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί εθιζόμαστε στη νικοτίνη – Τρεις φόβοι που μας εμποδίζουν να κόψουμε το κάπνισμα

Νικοτίνη: Πώς θα μειώσουμε τη βλάβη και θα προστατεύσουμε τους νέους

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Έλενα Χριστοπούλου: “Οι σχέσεις δεν σταματάνε, υπάρχουν πάντα στην καρδιά και στην ψυχή μας”

"Η αγάπη μένει πάντα στην καρδιά, όπως και η κάθε σκέψη. Και γω θα μείνω εκεί" υπογράμμισε, με νόημα, η Έλενα Χριστοπούλου.

Κωνσταντίνος Βασάλος: “Υπήρχε ποτέ περίπτωση να έχω το παράπονο γιατί δεν με κάλεσε η Ευρυδίκη στον γάμο;”

Ο Κώστας Τσουρός παραχώρησε δηλώσεις στην κάμερα του Χαμογέλα και πάλι και μίλησε μεταξύ άλλων και για το "παράπονο" που έκανε

Πατάτες και µανιτάρια ογκρατέν

ΥΛΙΚΑ 3 µάλλον µεγάλες πατάτες (700 γρ. περίπου), ξεφλουδισµένες και κοµµένες σε λεπτές ροδέλες 2 φλ. γάλα 3 κουταλιές άσπρο ξηρό κρασί 2 κοφτές κουταλιές βούτυρο + επιπλέον για το ταψί 1 κουταλιά ελαιόλαδο 1 φρέσκο κρεµµυδάκι ψιλοκοµµένο 250 γρ. φρέσκα µανιταράκια σε φετάκια (4 φλ. περίπου), ½ φλ. τριµµένο κεφαλοτύρι ή τσένταρ Αλάτι, πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κάτι από το Μεξικό

Η μεξικάνικη κουζίνα είναι δικαιωματικά πολύ δημοφιλής και αγαπητή. Απίθανες γεύσεις, πικάντικες νότες, περίπλοκοι συνδυασμοί, παράξενα χρώματα και καρικεύματα να σμίγουν σε υπέροχα διακοσμημένα πιάτα! Μια αυθεντική σάλτσα Γουακαμόλε είναι η βάση για πολλά από αυτά, πάει παντού και στέκει ακόμα από και μόνη της σαν ένα υπέροχο dip! Έχει αυτό το «κάτι» που την

Οι σκέψεις που κρατούν ξάγρυπνο τον Γκέιτς

Ο Μπιλ Γκέιτς αφιερώνει σημαντικό χρόνο και χρήματα για να επιλύσει παγκόσμια προβλήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και η φτώχεια.

Σαν το παλιό καλό κρασί! Αυτές είναι οι ομορφότερες γυναίκες του κόσμου παρά το πέρασμα του χρόνου!

Αυτές είναι οι πιο εντυπωσιακές γυναίκες που αναδείχθηκαν οι «πιο όμορφοι άνθρωποι» στον κόσμο

Νάντια Μπουλέ, μια Ελληνίδα στο Chicago

Αρκετά χρόνια πριν, σε μια επίσκεψή της στο βροχερό Λονδίνο, το μιούζικαλ «Chicago» τη βοήθησε να αποσαφηνίσει την καλλιτεχνική της ταυτότητα. Τη φετινή χρονιά, το ίδιο μιούζικαλ της κάνει ένα ακόμη δώρο. Η Νάντια Μπουλέ επιλέχθηκε ανάμεσα σε 3.000 ηθοποιούς για να υποδυθεί τη Ρόξι Χαρτ, τη βασική ηρωίδα της διεθνούς παραγωγής «Chicago the Μusical»

Η Σίντνεϊ Σουίνι αποκάλυψε πώς αντέδρασε ο πατέρας της όταν την είδε σε τολμηρή σκηνή στην τηλεόραση

Την ίδια αντίδραση είχε και ο παππούς της, τόνισε η 27χρονη ηθοποιός

Γούπι Γκόλντμπεργκ για Μάγκι Σμιθ: Ήταν μοναδική στο είδος της

Γούπι Γκόλντμπεργκ για Μάγκι Σμιθ: Ήταν μοναδική στο είδος της Γούπι Γκόλντμπεργκ για Μάγκι Σμιθ: Ήταν μοναδική στο είδος της Η Μάγκι Σμιθ ήταν μια σπουδαία γυναίκα και εξαιρετική ηθοποιός, αναφέρει σε ανάρτησή της Η Γούπι Γκόλντμπεργκ έκανε μια ανάρτηση στα social media για την αγαπημένη της φίλη, Μάγκι Σμιθ που έφυγε από τη ζωή.

Ιωάννα Τούνη: Αντιδράσεις με νέα ανάρτηση που φωτογραφίζει την τουρκική σημαία

«Το θέαμα ξυπνά έντονα συναισθήματα πόνου, οργής και νοσταλγίας» της γράφουν στο Instagram

Λουκία Μιχαλοπούλου: «Το θέατρο δίνει νόημα στη ζωή μου»

Η πρωταγωνίστρια της sold out παράστασης «Ικέτιδες» μιλά για την αρχαία τραγωδία που παραμένει συγκλονιστικά επίκαιρη και για τον λόγο που η ίδια όργωσε φέτος την Ελλάδα ενώ δεν αγαπά τις περιοδείες