Παιδική παχυσαρκία: Παράγοντας κινδύνου για αυτές τις αυτοάνοσες παθήσεις – Ο ρόλος του εντέρου
ΠΑΙΔΙ
Νέα μελέτη φέρνει στο φως έναν άγνωστο συσχετισμό μεταξύ του σωματικού βάρους και του κινδύνου εμφάνισης αυτοάνοσων παθήσεων στα παιδιά, επισημαίνοντας για ακόμη μια φορά τη σημασία διαχείρισης της δημόσιας κρίσης υγείας που αφορά στην παιδική παχυσαρκία
ΒΙΚΥ ΒΕΝΙΟΥ
Μια αθέατη, μέχρι πρότινος, σχέση μεταξύ της παιδικής παχυσαρκίας και των αυτοάνοσων δερματικών παθήσεων αναδεικνύει νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of Investigative Dermatology. Αυτή η μεγάλης κλίμακας μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές του Εθνικού Ιατρικού Κολεγίου του Πανεπιστημίου της Σεούλ, ανέλυσε τα δεδομένα περισσότερων από 2,1 εκατομμύρια παιδιών μεταξύ 2009 και 2020, προσφέροντας νέες γνώσεις σχετικά με το πώς οι διακυμάνσεις του σωματικού βάρους επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης δερματικών παθήσεων.
Οι αυτοάνοσες δερματικές παθήσεις αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα, που συνοδεύεται από επιζήμιες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, συμπεριλαμβανομένης της συναισθηματικής, σωματικής, κοινωνικής και λειτουργικής ευημερίας των ανθρώπων. Αν και αρκετά βιολογικά φάρμακα έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά για τη θεραπεία της ατοπικής δερματίτιδας και της ψωρίασης στα παιδιά, οι περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές και η έλλειψη κλινικών δοκιμών για συστηματική θεραπεία εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικές προκλήσεις στον εν λόγω θεραπευτικό τομέα.
Ταυτόχρονα, τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας αυξάνονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, μια τάση που έδειξε να επιδεινώνεται από την πανδημία και τον κατ’ οίκον περιορισμό. Αυτή η κρίση δημόσιας υγείας συνδέεται όλο και περισσότερο με μακροπρόθεσμες επιπλοκές υγείας, συμπεριλαμβανομένων των χρόνιων φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων. Οι ακριβείς μηχανισμοί που συνδέουν την παχυσαρκία με αυτές τις παθήσεις παραμένουν ασαφείς, αλλά η μελέτη υποδηλώνει ότι η διατήρηση ενός υγιούς βάρους θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κινδύνου.
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τους δρ. Seong Rae Kim και δρ. Hyunsun Park, προσπάθησε να καλύψει τα κενά προγενέστερων μελετών, παρακολουθώντας τις μεταβολές βάρους των παιδιών για ένα εκτεταμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να προσδιοριστεί η επίδρασή τους στην ανάπτυξη αυτοάνοσων δερματικών παθήσεων. Τα ευρήματα ήταν σαφή: Τα παχύσαρκα παιδιά είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν τέτοιου είδους νοσήματα συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους που είχαν φυσιολογικό βάρος. Μεταξύ των παθήσεων που μελετήθηκαν, η ατοπική δερματίτιδα παρουσίασε την ισχυρότερη συσχέτιση με τις μεταβολές του βάρους. Τα παιδιά που πήραν βάρος διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ατοπικής δερματίτιδας, ενώ εκείνα που έχασαν βάρος παρουσίασαν μειωμένο κίνδυνο. Οι τάσεις αυτές υπογραμμίζουν τη σημασία της διαχείρισης του βάρους για την πρόληψη και αυτών των παθήσεων.
Η σύνδεση εντέρου – δέρματος
Η δρ. Park τόνισε τον ρόλο του άξονα δέρματος – εντέρου στην ανάπτυξη των αυτοάνοσων δερματικών παθήσεων. Η ερευνητική ομάδα διερεύνησε πώς παράγοντες όπως η διατροφή, η παχυσαρκία και οι επιλογές του τρόπου ζωής επηρεάζουν το περιβάλλον του εντέρου, συμβάλλοντας ενδεχομένως σε αυτές τις δερματικές παθήσεις.
Ο δρ. Seong – Joon Koh, από την πλευρά του, τόνισε τις πρακτικές επιπτώσεις της μελέτης: Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους στα παιδιά θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ατοπικής δερματίτιδας. Επιπλέον, η πρόληψη της υπερβολικής αύξησης του βάρους και η ενθάρρυνση της απώλειας βάρους μέσω στρατηγικών υγιεινής διατροφής σε παχύσαρκα παιδιά -ιδιαίτερα στην προσχολική ηλικία- είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης των αυτοάνοσων δερματικών παθήσεων.
Κεντρικό μήνυμα της μελέτης είναι ότι πρέπει να εφαρμοστούν στοχευμένες παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων διατροφικών στρατηγικών, που θα βοηθήσουν στη διαχείριση και πρόληψη της παχυσαρκίας στα παιδιά και θα μειώσουν τους επακόλουθους κινδύνους υγείας. Καθώς η παιδική παχυσαρκία συνεχίζει να αυξάνεται παγκοσμίως, τα ευρήματα αυτά προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για πρωτοβουλίες δημόσιας υγείας που αποσκοπούν στη βελτίωση της συνολικής ευημερίας των παιδιών.
Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την πλήρη κατανόηση των μηχανισμών που παίζουν ρόλο, αλλά το μήνυμα είναι σαφές: Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους στην παιδική ηλικία είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη υγεία του δέρματος.
Διαβάστε επίσης:
Παιδική παχυσαρκία: Αυξάνει τις περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2
Θεριεύει η παιδική παχυσαρκία στην ακριτική Ελλάδα – Σε ποιο νησί 1 στα 3 παιδιά έχει περιττά κιλά
Παχυσαρκία: Πότε εξαπλασιάζεται ο κίνδυνος αυξημένου σωματικού βάρους στη μέση ηλικία
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]