Mpox (ευλογιά των πιθήκων): Ποια είναι τα συμπτώματά της – Πότε να πάτε στον γιατρό

Date:

Οι συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ξαφνική επιστροφή στη ζωή μας έκανε η νόσος mpox (πρώην ευλογιά των πιθήκων), καθώς ένα νέο, επιθετικό στέλεχος που εξαπλωνόταν ραγδαία στην Αφρική, έφτασε και στην Ευρώπη.

Ήδη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κηρύξει παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης – για δεύτερη φορά από το 2022. Ποιους απειλεί περισσότερο η νόσος και ποια συμπτώματα πρέπει να οδηγήσουν τους ασθενείς στον γιατρό;

Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η mpox είναι ιογενής λοίμωξη. Αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958, όταν δύο κρούσματα με συμπτώματα που έμοιαζαν με τα συμπτώματα της ευλογιάς,  εμφανίστηκαν σε πιθήκους εργαστηρίου (απ’ όπου και η αρχική ονομασία της).

Έκτοτε, εμφανιζόταν σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής και μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με άγρια ζώα. Σιγά-σιγά όμως άρχισε να μεταδίδεται και σε ανθρώπους, έως ότου το 2022 άρχισε να εξαπλώνεται παγκοσμίως. Τελικά έφτασε σε πάνω από 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Στη χώρα μας, από εκείνη την πρώτη έξαρση έχουν αναφερθεί 99 κρούσματα. Τα επτά μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου 2024, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Πώς μεταδίδεται

Η mpox μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με μολυσμένα άτομα, τα ρούχα τους, τα σεντόνια τους ή τα σωματικά τους υγρά. Ο ιός εισέρχεται στο σώμα:

  • Μέσω δερματικών βλαβών (ορατών ή αόρατων) των βλεννογόνων (μάτια, μύτη, στόμα)
  • Μέσω της αναπνευστικής οδού (βήχας , φτάρνισμα, παρατεταμένη επαφή πρόσωπο με πρόσωπο)
  • Από δάγκωμα ή γρατζουνιά από μολυσμένο ζώο (κυρίως τρωκτικά)
  • Σπανιότερα από κατανάλωση μολυσμένου ζώου που δεν έχει μαγειρευτεί επαρκώς ή με την επαφή με το δέρμα ή το τρίχωμα μολυσμένου ζώου.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Όλοι κινδυνεύουν να νοσήσουν κατόπιν έκθεσης στον ιό, ιδίως οι νεότερες γενιές που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο της ευλογιάς. Το εμβόλιο αυτό έπαψε να χορηγείται σταδιακά στη χώρα μας και παγκοσμίως έως το 1980, διότι η ευλογιά εκριζώθηκε.

Διαβάστε ακόμα Ευλογιά των πιθήκων (mpox): Τι το διαφορετικό έχει αυτή τη φορά – Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άνδρες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης. Το ίδιο και όσοι έχουν ταξιδέψει πρόσφατα σε χώρες της Αφρικής όπου ενδημεί η νόσος.

Τα συμπτώματα

Από τη στιγμή που κάποιος μολύνεται με τον ιό της mpox, χρειάζεται να περάσουν 5 έως 21 ημέρες (συνήθως 6-13) για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (περίοδος επώασης). Αυτά είναι:

  • Πυρετός  (θερμοκρασία πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου)
  • Κεφαλαλγία (πονοκέφαλος)
  • Μυαλγίες (πόνοι στους μυς)
  • Ραχιαλγία / Οσφυαλγία (πόνοι στη ράχη, την μέση)
  • Διογκωμένοι λεμφαδένες (αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα που ξεχωρίζει την mpox από την ευλογιά)
  • Ρίγος
  • Καταβολή δυνάμεων

Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ένα εξάνθημα στο δέρμα, που συνήθως παρουσιάζεται 1 έως 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού. Ωστόσο πριν από αυτό σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται βλάβες στους βλεννογόνους (π.χ. στην στοματική κοιλότητα).

Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο. Στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος, στα οποία συμπεριλαμβάνονται:

  • Παλάμες
  • Πέλματα
  • Γεννητικά όργανα

Οι δερματικές βλάβες αρχικά εμφανίζονται με τη μορφή κηλίδων (επίπεδες βλάβες) και αλλάζουν σε βλατίδες (ανυψωμένες βλάβες). Αυτές εξελίσσονται σε μικρές βλατίδες κυστίδια (φουσκάλες με υγρό ), φλύκταινες (φουσκάλες με πύον ) και στη συνέχεια σε εσχάρες (κρούστες) που τελικά υποχωρούν μόνες τους. Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμευλογιάς.

Ο ΕΟΔΥ έχει δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα του ένα γράφημα με το οποίο εξηγεί πότε πρέπει να απευθυνθούν οι ασθενείς στον γιατρό και τι να προσέξουν έως τότε:

mpox

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Δέρμα και καλοκαίρι: Αποφύγετε εγκαύματα και τσιμπήματα με έξυπνους τρόπους

Κατά τους θερινούς μήνες, η προφύλαξη από την ηλιακή ακτινοβολία είναι απολύτως αναγκαία. Η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα, φωτογήρανση και, μακροπρόθεσμα, αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. «Συνιστάται η χρήση αντηλιακού με δείκτη SPF 30 και άνω, εφαρμογή κάθε δύο ώρες και σίγουρα μετά από μπάνιο ή έντονη εφίδρωση. Η αποφυγή

Κωνσταντίνος Βασάλος για Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Το ότι χώρισαμε, δεν σημαίνει ότι έχω σταματήσει να την αγαπάω

Κωνσταντίνος Βασάλος για Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Το ότι χώρισαμε, δεν σημαίνει ότι έχω σταματήσει να την αγαπάω Κωνσταντίνος Βασάλος για Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Το ότι χώρισαμε, δεν σημαίνει ότι έχω σταματήσει να την αγαπάω Έχει υπάρξει κοπέλα στο παρελθόν που μου έχει ξυπνήσει το πατρικό ένστικτο, δήλωσε ο πρώην παίκτης του «Survivor» Με ειλικρίνεια, τη σχέση του με

Τζούλιαν ΜακΜάχον: Η οικογένειά του σπάει τη σιωπή της με μία ανάρτηση για τον θάνατό του

Ο ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών από καρκίνο

Καραβάτου: «Αισθάνθηκα αποτυχημένη που δεν μπόρεσα να κρατήσω τον γάμο μου με τον Κρατερό»

Με αφορμή την επιστροφή της στην πρωινή ζώνη της τηλεόρασης μέσα από τη συχνότητα του ANT1, η Κατερίνα Καραβάτου παραχώρησε μια συνέντευξη στο περιοδικό ΟΚ! και τον Νίκο Γεωργιάδη. Η παρουσιάστρια μίλησε για το διαζύγιό της με τον Κρατερό Κατσούλη, αποκαλύπτοντας ότι ένιωσε πως απέτυχε, αφού ποτέ δεν είχε φανταστεί ότι η σχέση τους θα

Μπαλάσκας: «Δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό της προέδρου που αθώωσε τον γνωστό ηθοποιό που ήπιε»

Απορημένος είναι ο αστυνομικός αναλυτής Σταυρός Μπαλάσκας με το γεγονός ότι πρόεδρος του δικαστηρίου έκρινε αθώο γνωστό ηθοποιό που συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας 7 Ιουλίου μετά το τέλος θεατρικής παράστασης, όταν έπεσε σε μπλόκο με αλκοτέστ στον Βόλο και βρέθηκε να έχει καταναλώσει αλκοόλ πάνω από το όριο. Ο 48χρονος ηθοποιός παραδέχτηκε το λάθος

Η βιταμίνη D ενισχύει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας για γυναίκες με καρκίνο του μαστού [μελέτη]

Η βιταμίνη D μπορεί να ενισχύσει την επιτυχία της θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού κατά 79%, όπως έδειξε μια νέα μελέτη. Σε μια μελέτη που διεξήχθη στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο της Βραζιλίας, η χορήγηση συμπληρωμάτων χαμηλής δόσης βιταμίνης D σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού, σχεδόν διπλασίασε το ποσοστό ανταπόκρισης στη θεραπεία.

«Ακούω τον ήχο της βροχής για πρώτη φορά»: Γονιδιακή θεραπεία αποκαθιστά την ακοή όχι μόνο σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες

Σε μια πρωτοποριακή επιστημονική εξέλιξη, ερευνητές ανακοίνωσαν πως γονιδιακή θεραπεία κατάφερε να αποκαταστήσει την ακοή σε άτομα με συγγενή κώφωση, ακόμη και σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Μεταξύ των συμμετεχόντων, ένας 24χρονος άνδρας άκουσε για πρώτη φορά στη ζωή του, γεγονός που καταρρίπτει προηγούμενες υποθέσεις ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις είναι αποτελεσματικές μόνο σε πολύ μικρά

Περίπου 2.300 άνθρωποι φέρεται να πέθαναν από το κύμα καύσωνα που σάρωσε την Ευρώπη

Η Αθήνα και άλλες 11 πόλεις βρέθηκαν στο επίκεντρο επιστημονικής έρευνας για τους θανάτους από αίτια που συνδέονται με το κύμα καύσωνα. Περίπου 2.300 άνθρωποι ενδέχεται να πέθαναν από αίτια που συνδέονται με τη ζέστη σε 12 πόλεις της Ευρώπης στη διάρκεια του πρόσφατου καύσωνα, που τερματίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με μια γρήγορη επιστημονική

Έρευνα αποκαλύπτει τον χρόνο που πρέπει να προπονείστε για να χτίσετε μυς

Αν πιστεύετε ότι η μυϊκή ανάπτυξη απαιτεί ώρες στο γυμναστήριο και εξαντλητικά προγράμματα, ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείτε. Mια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise, καταρρίπτει την επικρατούσα αντίληψη, αποκαλύπτοντας πως η μυϊκή ανάπτυξη δεν απαιτεί υπερπροσπάθεια και πολυάριθμες εξαντλητικές προπονήσεις. Το μυστικό δεν είναι ο χρόνος.

Καρκίνος στομάχου: Το 75% των περιπτώσεων θα μπορούσε να προληφθεί στοχεύοντας ένα και μόνο βακτηρίδιο

Τρεις στις τέσσερις περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν οι γιατροί εξαλείψουν τη μόλυνση από ένα κοινό βακτηρίδιο, σύμφωνα με νέα μελέτη. Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού συνδέεται με το 76% των μελλοντικών περιπτώσεων καρκίνου του στομάχου, ανέφεραν οι ερευνητές στις 7 Ιουλίου στο περιοδικό Nature Medicine . Ο καρκίνος του στομάχου, στις