Καφέ αράχνη: Που ζει και πότε τσιμπάει τον άνθρωπο – Τι μπορεί να προκαλέσει

Date:

Πόσα είδη θανατηφόρας αράχνης υπάρχουν στην Ελλάδα και πόσο συχνά είναι τα τσιμπήματά τους.

Τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει το τσίμπημα των αραχνών έφερε στο προσκήνιο ο τραγικός θάνατος ενός 48χρονου στην Ηλεία. Όπως έγινε γνωστό, τον άτυχο άνδρα δάγκωσε ψηλά στον μηρό μία καφέ αράχνη την Κυριακή. Αρχικά δεν είχε ιδιαίτερα συμπτώματα, αλλά το μεσημέρι της Τετάρτης παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και χθες το απόγευμα άφησε την τελευταία του πνοή.

Περιστατικά σαν κι αυτό είναι εξαιρετικά σπάνια, σύμφωνα με τους ειδικούς. Παρά   την κακή φήμη που έχουν οι αράχνες, το τσίμπημά τους δεν είναι καθόλου συχνό. Ακόμα σπανιότερα, δε, χάνει κάποιος τη ζωή του εξαιτίας του, αναφέρουν γιατροί από το Πανεπιστήμιο Magna Graecia (Μεγάλη Ελλάδα) στην Ιταλία.

Από τα σχεδόν 48.000 είδη αραχνών που υπάρχουν στον πλανήτη, περισσότερα από 5.000 παρατηρούνται στην περιοχή της Μεσογείου. Από αυτά, όμως, μόλις δύο έχουν ιατρική σημασία, γράφουν στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Venomous Animals and Toxins including Tropical Diseases (JVATiTD). Πρόκειται για τα είδη:

  • Latrodectus tredecimguttatus: Η μεσογειακή (ευρωπαϊκή) μαύρη χήρα
  • Loxosceles rufescens: Η μεσογειακή ερημική αράχνη ή αράχνη-βιολί ή καφέ αράχνη, που πλέον έχει διασπαρεί σε όλο τον κόσμο

Και τα δύο μπορεί να μας δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα, αν μας τσιμπήσουν. Ωστόσο όπως ισχύει για όλες τις αράχνες, έτσι και αυτά δεν έχουν καμία διάθεση να το κάνουν. Συνήθως συμπεριφέρονται όπως όλες όταν τις πλησιάζουμε: τρέχουν να φύγουν ή παριστάνουν ότι είναι νεκρές (η συμπεριφορά αυτή αποκαλείται θανάτωση).

Τους ανθρώπους τσιμπούν μόνο όταν δεν μπορούν να ξεφύγουν ή αν βρεθούν να πιέζονται από το δέρμα.

Πόσο συχνά είναι τα τσιμπήματα

Το πόσο συχνά συμβαίνει αυτό δεν είναι γνωστό. Το μόνο βέβαιο είναι πως πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο, γράφουν οι επιστήμονες.

Η ετησία συχνότητα στην Ελβετία, λ.χ., υπολογίζεται σε 55 περιστατικά ανά 1 εκατομμύρια κατοίκους. Μόνο το 2% των περιστατικών, όμως, αναφέρεται στους γιατρούς.

Αντίστοιχα, μελέτη στην Τουρκία έδειξε ότι την περίοδο 1995-2004 αναφέρθηκαν στο Εθνικό Κέντρο Πληροφόρησης για τις Δηλητηριάσεις 82 περιστατικά. Στη χώρα μας, το 2017 αναφέρθηκαν στο Κέντρο Δηλητηριάσεων 30 περιστατικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του.

Που ζουν

Η μεσογειακή ερημική ή καφέ αράχνη αρέσκεται να ζει σε ημίξηρους χώρους, συνήθως κάτω από πέτρες και σε κοιλότητες. Ωστόσο μπορεί να εγκατασταθεί και μέσα σε κτήρια, κατά προτίμηση σε υπόγεια, σοφίτες και γενικότερα σημεία που δεν χρησιμοποιούμε συχνά. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία να φοράμε προστατευτικά γάντια και να προσέχουμε πολύ όταν καθαρίζουμε τέτοιους χώρους.

Στα κτήρια μπορεί να περάσουν απαρατήρητες για πολλά χρόνια, χωρίς να δαγκώσουν ποτέ τους ανθρώπους.

Η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές οι ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται άμεσα το δάγκωμά τους. Ούτε μπορούν να ξεχωρίσουν τα είδη των αραχνών, ώστε να ξέρουν τι τους τσίμπησε. Βέβαιη διάγνωση μπορεί να γίνει μόνο αν το αντιληφθούν τη στιγμή που γίνεται και αιχμαλωτίσουν την αράχνη, ώστε να την δείξουν στους γιατρούς.

Τι προκαλούν

Οι επιπλοκές που μπορεί να έχει το τσίμπημα εξαρτώνται από την ποσότητα του δηλητηρίου που θα μπει στο δέρμα και από ενδεχόμενες λοιμώξεις που θα προκληθούν.

Πολλά τσιμπήματα από καφέ αράχνη έχουν σχετιστεί με σοβαρές δευτερογενείς μολύνσεις από βακτήρια όπως το κλωστηρίδιο perfrignes και ο ανθεκτικός χρυσίζων σταφυλόκοκκος MRSA. Τα βακτήρια αυτά είναι υπαίτια για τις πιο σοβαρές νεκρωτικές δερματικές βλάβες που παρατηρούνται μετά το δάγκωμα από καφέ αράχνη.

Ωστόσο και το ίδιο το δηλητήριο μπορεί να προκαλέσει νεκρωτική δερματική βλάβη, σύμφωνα με τους ειδικούς. Μπορεί επίσης να υπάρξουν τοπικά συμπτώματα, όπως κοκκίνισμα, οίδημα (πρήξιμο) και φλύκταινες με υγρό. Ο ασθενής μπορεί ακόμα να εκδηλώσει πυρετό, πόνους στις αρθρώσεις κ.ά.

Το τσίμπημα της αράχνης μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, στα ευαίσθητα άτομα. Οι αντιδράσεις αυτές μπορεί να είναι:

  • Γενικευμένος κνησμός (φαγούρα) και ερύθημα (κοκκίνισμα)
  • Λεμφαγγειίτιδα (οξεία φλεγμονώδης αντίδραση στα λεμφικά αγγεία)
  • Αιμολυτική αναιμία (ο οργανισμός καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος)
  • Οξεία γενικευμένη εξανθηματώδης φλυκταινία (το δέρμα γεμίζει φουσκάλες)

Έχει επίσης αναφερθεί έξαρση αυτοάνοσων νοσημάτων (π.χ. σε γυναίκα με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο) και ανάπτυξη έρπητα ζωστήρα μετά από τσίμπημα αράχνης.

Μετά από ώρες

Για το δηλητήριο της καφέ αράχνης δεν υπάρχει αντίδοτο, όπως είπε και η ιατρός που περιέθαλψε τον άτυχο 48χρονο. Επιπλέον, τα ανησυχητικά συμπτώματα χρειάζονται αρκετές ώρες για να αναπτυχθούν.

«Από τις περιγραφές θεωρούμε ότι ήταν τσίμπημα καφέ αράχνης. Δεν υπάρχει αντίδοτο και γενικά είναι αρκετά ραγδαία η εξέλιξή του», είπε η κυρία Αγγελική Σαραντοπούλου, διευθύντρια της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Πύργου όπου νοσηλευόταν ο ασθενής.

Όπως εξήγησε, το τσίμπημα από την αράχνη στην αρχή δεν φαινόταν να είναι κάτι σοβαρό και δεν το αντιλαμβάνεται ο ασθενής. Μέσα σε 72 ώρες όμως μπορεί να υπάρξει ραγδαία επιδείνωση.

Πάντως σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις χάνονται ασθενείς. Έως και τον Ιούνιο του 2017 είχαν αναφερθεί μόλις 2 θάνατοι από τσίμπημα καφέ αράχνης. Ο ένας αναφέρθηκε το 2014 στην Ταϋλάνδη. Ο άλλος το 2016 στην Ιταλία, σύμφωνα με άρθρο στην ιατρική επιθεώρηση Toxicon.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Τα κοινά φάρμακα που κάνουν την αντιμετώπιση της ζέστης ακόμη πιο δύσκολη

Η ζέστη μπορεί να γίνει ακόμη πιο ανυπόφορη αν παίρνετε αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά, διεγερτικά και φάρμακα για την ινσουλίνη και την καρδιά. Καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι, αυξάνεται και ο κίνδυνος παθήσεων που σχετίζονται με τη ζέστη, ειδικά για όσους παίρνουν ορισμένα φάρμακα. Το σώμα χρησιμοποιεί διάφορους μηχανισμούς για να ρυθμίζει τη θερμοκρασία: εφίδρωση, ροή

Δυσανεξία στη λακτόζη: Μπορεί να προκαλεί ακόμη και εφιάλτες

Το τυρί και το γιαούρτι που τρώτε το βράδυ μπορεί να σας προκαλούν εφιάλτες; Καναδοί ερευνητές λένε ότι υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στα τρομακτικά όνειρα και τη δυσανεξία στη λακτόζη, πιθανότατα λόγω της δυσπεψίας που προκαλεί. Η λαϊκή σοφία το ήξερε εδώ και καιρό: τρώγε ελαφρά, για να κοιμάσαι καλύτερα. Όμως ελάχιστες επιστημονικές έρευνες έχουν

Φαινυλκετονουρία: Εγκρίθηκε νέο φάρμακο για την πάθηση για την οποία ελέγχονται όλα τα νεογνά

Το φάρμακο προορίζεται για παιδιά και ενήλικες ασθενείς όλων των ηλικιών και βαρύτητας νόσου. Ένα νέο φάρμακο για την φαινυλκετονουρία εγκρίθηκε στην Ευρώπη. Η φαινυλκετονουρία είναι μία γενετική ασθένεια, για την οποία ελέγχονται όλα τα νεογνά στη χώρα μας. Και αυτό διότι, εάν δεν διαγνωστεί εγκαίρως, μπορεί να τους προκαλέσει νοητική υστέρηση και άλλα σοβαρά

Δεν προσέχετε το βάρος σας; Τότε μπορεί να κινδυνεύσει σοβαρά το μυαλό σας

Δεν προσέχετε το βάρος σας; Τότε μπορεί να κινδυνεύσει σοβαρά το μυαλό σας ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΡΕΥΝΑ Τον ουσιαστικό ρόλο του υγιούς βάρους στο πεδίο της πρόληψης για ασθενείς με ήπιας μορφής νόσο Αλτσχάιμερ αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα. Τα ευρήματα επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος για τη νευροεκφυλιστική πάθηση σχετίζεται και με την παχυσαρκία από μικρή ηλικία Τον

«Καμπανάκι» για τα ΣΜΝ στην Ευρώπη: Τριπλασιάστηκαν τα περιστατικά γονόρροιας στην Ελλάδα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί σχετικά με τη συνεχή αύξηση στη μετάδοση των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (ΣΜΝ) στην Ευρώπη. Το 2023 στην Ελλάδα, τα περιστατικά γονόρροιας τριπλασιάστηκαν, ενώ οι διαγνώσεις πρώιμης σύφιλης διπλασιάστηκαν, συγκριτικά με το 2020. Όσον αφορά στα περιστατικά χλαμυδιακής λοίμωξης, εμφανίζονται επίσης αυξητικές τάσεις (50% αύξηση σε σχέση με το

COVID-19: Η νοσηλεία στο νοσοκομείο βλάπτει σοβαρά τις νοητικές λειτουργίες

Τα ευρήματα νέας μελέτης σε ασθενείς οι οποίοι είχαν νοσήσει τρία χρόνια πριν εξεταστούν από τους ερευνητές. Η νοσηλεία στο νοσοκομείο λόγω της COVID-19 μπορεί να επιταχύνει την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών στους ηλικιωμένους, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Σε μελέτη με μερικές χιλιάδες ασθενείς διαπίστωσαν ότι 3 χρόνια μετά το εξιτήριο οι συμμετέχοντες που

14 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν έως το 2030 χωρίς την ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ

Τα ευρήματα νέας ανάλυσης. Τι προσέφερε από το 2001 έως το 2021 και τι θα κοστίσει η περικοπή της κατά 83%. Το δόγμα του Ντόναλντ Τραμπ «Η Αμερική πρώτα» που είχε ως συνέπεια να μειώσει δραστικά την ανθρωπιστική βοήθεια προς τις φτωχές χώρες του κόσμου, θα κοστίσει έως το 2030 πάνω από 14 εκατομμύρια ζωές

Καλοκαίρι και εγκεφαλικά: Γιατί αυξάνονται τον Ιούλιο – Τα ανησυχητικά συμπτώματα

Ανερχόμενη απειλή είναι τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια τον μήνα Ιούλιο, ιδιαίτερα στις θερμές περιοχές. Η επιστημονική τεκμηρίωση για την αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων τον Ιούλιο είναι πλέον σαφής και ανησυχητική. Μεγάλη μελέτη στην Κίνα, που ανέλυσε περισσότερα από 82.000 περιστατικά μεταξύ 2019 και 2021, κατέγραψε σχεδόν διπλασιασμό του κινδύνου ισχαιμικού εγκεφαλικού τις ημέρες που η θερμοκρασία

Εγκυμοσύνη: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την σεξουαλική επαφή – Μια γυναικολόγος εξηγεί

Οι ορμόνες μια γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει την διάθεση αλλά και την σεξουαλική της λειτουργία. Είναι ασφαλές να έχετε σεξουαλικές επαφές κατά την εγκυμοσύνη; Πότε να ξεκινήσετε και πότε να σταματήσετε και τι να προσέχετε; Η μαιευτήρας/γυναικολόγος Ολουγουατόσιν Γκότζε, MD, συνεργάτης της Κλινικής του Κλίβελαντ, απαντά σε μερικές από τις πιο συνηθισμένες

Ενδοσκοπική επέμβαση αφαίρεσης όγκων από το κρανίο: Τέλος στα ανοιχτά χειρουργεία

Χωρίς ανοιχτό χειρουργείο στο κεφάλι , αλλά ενδοσκοπικά, μέσα από τη μύτη, αφαιρούνται πλέον με μεγάλη επιτυχία οι καρκινικοί όγκοι της βάσης του κρανίου. Η ριζική αυτή αλλαγή στη  χειρουργική αντιμετώπιση  των όγκων της βάσης του κρανίου – και συγκεκριμένα στον πρόσθιο κρανιακό βόθρο –  πραγματοποιείται   χάρη στην αλματώδη πρόοδο της ιατρικής τεχνολογίας. Αποτελέσματα τέτοιων

Καρκίνος: Νέα μελέτη δείχνει πως επηρεάζει την οικονομική και κοινωνική ζωή των ασθενών

Ο καρκίνος δεν επηρεάζει μόνο την υγεία. Συχνά έχει σημαντικό αντίκτυπο και στην οικονομική και κοινωνική ζωή των ανθρώπων. Ο καρκίνος δυσκολεύει την οικονομική και κοινωνική ζωή της πλειοψηφίας των ασθενών σε όλη την Ευρώπη, όπως δείχνει μια νέα μεγάλη έρευνα. Μια ιστορική μελέτη, με επικεφαλής το Ολλανδικό Ινστιτούτο Καρκίνου, η οποία χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό

Καρκίνος: Νέο τεστ DNA δείχνει αν ο ασθενής θα ανταποκριθεί στη χημειοθεραπεία

Υπολογίζεται ότι το 20% έως 50% των ασθενών δεν ανταποκρίνονται στα χημειοθεραπευτικά φάρμακα. Μία νέα εξέταση που μπορεί να προβλέψει με μεγάλη αποτελεσματικότητα εάν η χημειοθεραπεία θα αποδώσει στους ασθενείς ή όχι, ανέπτυξαν επιστήμονες από την Ισπανία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ. Το νέο τεστ εξετάζει τη δομή του γενετικού υλικού (DNA) των κυττάρων