Λιγούρες: Από πού προέρχονται και πώς μπορούμε να τις σταματήσουμε

Date:

Για μερικούς ανθρώπους, είναι σοκολάτα. Για άλλους, πίτσα, πατατάκια, μπέργκερ και ούτω καθ’ εξής…

Για μερικούς ανθρώπους, είναι σοκολάτα. Για άλλους, πίτσα, πατατάκια, μπέργκερ και ούτω καθ’ εξής. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν από καιρό σε καιρό λιγούρες για κάτι, οτιδήποτε. Αλλά από πού προέρχεται ο ασυγκράτητος αυτός… πόθος;  Και πώς θα μπορούσατε να τις ελέγξετε;;

Οι λιγούρες δεν είναι παρά μια επιθυμία για κάτι που μας ανταμείβει, λέει η Δρ Rajita Sinha, καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Νευροεπιστήμης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale.

«Υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορούν να τις πυροδοτήσουν – μυρωδιές ή εικόνες, για παράδειγμα», λέει.

«Στην περίπτωση του φαγητού, τα αισθητηριακά μας συστήματα ενεργοποιούν τις οδούς των κινήτρων ή της ανταμοιβής στον εγκέφαλο. Δεν χρειάζεται να δείτε το ίδιο το φαγητό, αρκεί να δείτε κάποιον άνθρωπο, ένα μέρος ή κάποιο πράγμα που σας θυμίζει μια τροφή που την αισθάνεστε σαν ανταμοιβή», εξηγεί.

Η έρευνα έχει δείξει ότι η έκθεση σε σημάδια που σχετίζονται με τα τρόφιμα μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό, τη δραστηριότητα του στομάχου και τη σιελόρροια, καθώς και ένα μοτίβο αποκρίσεων σε διάφορες οδούς στον εγκέφαλο που σχετίζονται με την ανταμοιβή. Η διέγερση που πυροδοτεί η τροφή έχει επίσης αποδειχθεί ότι ενεργοποιεί το μεταβολισμό της γλυκόζης, τη διαδικασία που απαιτείται για να μετατραπεί η τροφή σε ενέργεια και την απελευθέρωση ντοπαμίνης, της χημικής ουσίας του εγκεφάλου που εμπλέκεται στο να μας παρακινεί για πράγματα που αισθανόμαστε σαν ανταμοιβή και μας κάνουν να νιώθουμε καλά.

Η λιγούρα δεν είναι πείνα και μπορεί να συμβεί και χωρίς ερεθίσματα, όπως συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος έχει στερηθεί μια τροφή που ο εγκέφαλός του βλέπει σαν ανταμοιβή και δεν μπορεί να σταματήσει να τη σκέφτεται.

Όλα αυτά συνδέονται με την ενεργοποίηση περιοχών στον εγκέφαλό μας που έχουν να κάνουν με τη λήψη αποφάσεων.

«Ένα σημείο του εγκεφάλου πίσω από το μέτωπο προσθέτει την έννοια της αξίας. Μυρίζετε ένα κέικ σοκολάτας και σκέφτεστε «Μμμμ, αυτό έχει μεγάλη αξία γιατί θα έχει ωραία γεύση και θα σας ανταμείψει». Η ανταμοιβή είναι ένα ισχυρό σήμα», λέει η Δρ Sinha.

Υπάρχει ένας εξελικτικός λόγος για αυτό, εξηγεί από την πλευρά της η καθηγήτρια Meghan Butryn του Πανεπιστημίου Ντρέξελ στη Φιλαδέλφεια.

«Ο εγκέφαλός μας εξελίχτηκε κατά τη διάρκεια μιας μακράς περιόδου της ανθρώπινης ιστορίας που η πρόσβαση σε τρόφιμα δεν ήταν σίγουρη και συχνά σπάνιζε», λέει. Εκείνη την εποχή ήταν πολύ σημαντικό να αναζητήσουμε τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και, όταν είχαμε πρόσβαση σε αυτό το φαγητό, θα θέλαμε να φάμε πολύ. Το φαγητό αυτό είχε μεγάλη σημασία, γιατί μας βοήθησε να επιβιώσουμε.

«Όλο αυτό το εγκεφαλικό κύκλωμα που δημιουργεί αυτό το αίσθημα ανταμοιβής όταν τρώμε εξακολουθεί να υπάρχει, παρόλο που το περιβάλλον στο οποίο ζούμε έχει αλλάξει», λέει. «Τώρα, στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες υπάρχει άφθονη πρόσβαση σε τρόφιμα και καταβάλλουμε ελάχιστη προσπάθεια για να τα αποκτήσουμε», προσθέτει.

Τα διατροφικά μοτίβα, ωστόσο, γίνονται συνήθεια ή αυτόματα, όπως και οι συσχετίσεις μεταξύ τροφίμων και ανταμοιβών που φέρνουν μαζί τους.

Κάθε φορά που ενδίδουμε σε ένα τέτοιο μοτίβο αυξάνει τις πιθανότητες να το επαναλάβουμε, λέει. Κι αυτό αφορά το αλάτι, τη ζάχαρη, τα λιπαρά.

Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι τα συναισθήματα αυτά δεν μπορούν να ξεπεραστούν. Χρειάζεται απλώς προσπάθεια.

Ένας τρόπος για να ξεπεράσετε τις λιγούρες είναι να αποσπάσετε την προσοχή σας σε κάτι άλλο, να βρείτε κάτι άλλο να κάνετε εκείνη την ώρα.

Μια άλλη στρατηγική είναι να αγκαλιάσουμε μεν το συναίσθημα, χωρίς όμως να ενδώσουμε στην παρόρμηση. Παρατηρήστε την παρόρμηση και αναγνωρίστε την. Αν δεν κάνετε τίποτα για να την ικανοποιήσετε, η παρόρμηση υποχωρεί. Κι αυτό συμβαίνει γιατί το μέρος του εγκεφάλου που προσθέτει αξία και συνδέεται με το σύστημα λήψης αποφάσεων λαμβάνει στοιχεία και από το γνωστικό σύστημα (από την παρατήρηση και αναγνώριση της κατάστασης).

Η αντίσταση στις παρορμήσεις μπορεί, όμως, να είναι πιο δύσκολη για κάποιους ανθρώπους. Γι’ αυτό η μείωση της έκθεσης σε ερεθίσματα που συνδέονται με τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει.

«Όσο λιγότερη έκθεση έχετε σε αυτά και όσο πιο μεγάλη προσπάθεια πρέπει να καταβάλλετε για να τα πάρετε, τόσο πιο εύκολο θα γίνει σταδιακά να κοπεί η επιθυμία σας», λέει η Δρ. Butryn.

Μπορείτε, για παράδειγμα, να αρχίσετε από το να μην τα αγοράζετε.

«Τις περισσότερες θερμίδες τις καταναλώνουμε στο σπίτι», λέει. «Αν δεν έχετε στο σπίτι τα φαγητά που λαχταράτε περισσότερο, θα είναι πιο εύκολο να αντισταθείτε στις λιγούρες», συμπληρώνει.

-: American Heart Association

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κουρκουμάς, πράσινο τσάι και άλλα συμπληρώματα μπορεί να καταστρέψουν το συκώτι

Ηλιακό έγκαυμα: Πώς θα επιταχύνετε την επούλωσή του

Αγγουροντομάτα: Πώς η σαλάτα του καλοκαιριού μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ιωάννα Μπούκη: «”Βασανίζω” τον Αντώνη Σρόιτερ 15 καλοκαίρια»

Μια ξεχωριστή καλοκαιρινή ανάρτηση έκανε η Ιωάννα Μπούκη στον προσωπικό της λογαριασμό, μοιραζόμενη με τους διαδικτυακούς της φίλους ένα πολύ τρυφερό και αυθόρμητο στιγμιότυπο με τον σύζυγό της. Στη φωτογραφία αυτή, η Ιωάννα Μπούκη ανέβασε μια καλοκαιρινή λήψη με τον Αντώνη Σρόιτερ και έγραψε με χιούμορ στα αγγλικά ότι τον "βασανίζει 15 καλοκαίρια". Σρόιτερ-Μπούκη: Το

Κώστας Φραγκολιάς: Μια «κούκλα» ξάπλωσε πάνω του στο κρεβάτι

Η σημερινή ημέρα, η 8η Αυγούστου, είναι επίσημα η Παγκόσμια Ημέρα Γάτας και ο αγαπημένος παρουσιαστής και ηθοποιός Κώστας Φραγκολιάς δεν θα μπορούσε να μην την τιμήσει με τον πιο τρυφερό και ξεχωριστό τρόπο. Ξυπνώντας το πρωί, οι διαδικτυακοί του φίλοι αντίκρισαν μια άκρως γλυκιά εικόνα, με μια αληθινή «κούκλα» να έχει πάρει θέση στο κρεβάτι

Το φαρμακείο των διακοπών: Τι να πάρετε μαζί σας για πονοκέφαλο, αλλεργίες, δυσπεψία και τραύματα

Η φαρμακοποιός Αγγελική Ζακούλα εξηγεί τι μπορεί να περιλαμβάνει ένα σωστά οργανωμένο φαρμακείο ταξιδιού, πώς πρέπει να φυλάσσονται τα φάρμακα και ποια συμπτώματα απαιτούν ιατρική αξιολόγηση Οι διακοπές είναι συνώνυμες με την ξεκούραση, τις εξορμήσεις και τις δραστηριότητες στην ύπαιθρο. Ακόμη, όμως, και ένα καλά οργανωμένο ταξίδι μπορεί να συνοδευτεί από μικρές και απρόσμενες ενοχλήσεις.

Βάλια Χατζηθεοδώρου: Άναψε φωτιές με το λεοπάρ μπικίνι σε παραλία της Μυκόνου

Η Βάλια Χατζηθεοδώρου απολαμβάνει τις καλοκαιρινές της διακοπές στην Μύκονο και το μοιράστηκε με τους ακόλουθους της στο Instagram. Η Βάλια Χατζηθεοδώρου μέσα από ανάρτηση που έκανε στα social media, εμφανίστηκε να ποζάρει με μαγιό σε παραλίες της Μυκόνου. Το μοντέλο και influencer ανέβασε στιγμιότυπά  της στη θάλασσα με πολύχρωμα μπικίνι, ενώ πρόσθεσε και φωτογραφίες από βραδινές

Κατερίνα Καινούργιου: Ένα τρυφερό μήνυμα από την Πάρο

Ένα γλυκό καλοκαίρι στην Πάρο για την Κατερίνα Καινούργιου και τον Παναγιώτη Κουτσουμπή... Οι καλοκαιρινές ημέρες στην Πάρο κυλούν με την πιο όμορφη συντροφιά για την Κατερίνα Καινούργιου και τον Παναγιώτη Κουτσουμπή. Καινούργιου - Κουτσουμπής: Ο έρωτας, ο γάμος και το πρώτο καλοκαίρι με την Ξένια στη Μύκονο Το ζευγάρι περνάει το μεγαλύτερο μέρος των

Ντόρα Κουτροκόη: Στο Παρίσι με τον έρωτα της ζωής της, τον γιο της Κωνσταντίνο

Λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας τηλεοπτικής σεζόν, η Ντόρα Κουτροκόη επέλεξε τον πιο όμορφο προορισμό για να γεμίσει τις μπαταρίες της. Η γνωστή δημοσιογράφος και παρουσιάστρια πραγματοποίησε ένα ταξίδι στο κοσμοπολίτικο Παρίσι, έχοντας στο πλευρό της τον απόλυτο έρωτα της ζωής της, τον γιο της Κωνσταντίνο. Ντόρα Κουτροκόη: «Μαζί με τον Γιώργο

Λένα Παπαληγούρα: «Ο γάμος μου με τον Άκη είναι πολύ καλύτερος απ’ ό,τι είχα φανταστεί»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Για τα 10 χρόνια γάμου στο πλευρό του συζύγου της, Άκη Πάντου, μίλησε η Λένα Παπαληγούρα. Τη γνωστή ηθοποιό συνάντησε ο δημοσιογράφος, Αστέρης Κασιμάτης, για λογαριασμό του περιοδικού ΟΚ!. «Ο γάμος με τον Άκη είναι πολύ καλύτερος απ’ ό,τι είχα φανταστεί. Με τον Άκη είμαστε ομάδα. Εγώ

TV Land: Η νέα ανατρεπτική κωμωδία με «άρωμα Singles» έρχεται στην ΕΡΤ

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Η τηλεόραση μπαίνει η ίδια στο επίκεντρο στο TV Land, τη νέα σατιρική κωμωδία που έρχεται στο πρόγραμμα της ΕΡΤ1 το φθινόπωρο και επιχειρεί να ξεσκεπάσει, με καυστικό χιούμορ, όλα όσα συμβαίνουν όταν οι κάμερες δεν γράφουν. Η σειρά μεταφέρει το κοινό στο εσωτερικό ενός τηλεοπτικού σταθμού

Ανδρομάχη: Μπέρδεψε τους σταθμούς της περιοδείας της – Το επικό λάθος με Μέθανα και Μεθώνη

Τι Μέθανα, τι Μεθώνη… θα σκέφτηκε η Ανδρομάχη μετά το βίντεο που ανέβασε στα social media της προκειμένου να ενημερώσει για τις πόλεις που θα εμφανιστεί στην καλοκαιρινή της περιοδεία του «Σούσουρο tour». Κατά τη διάρκεια των βίντεο, η Ανδρομάχη μπέρδεψε τους προορισμούς της, αναφέροντας αρχικά τη Μεθώνη αντί για τα Μέθανα, ενώ στη συνέχεια

Σπιτικό ψωμί για τοστ

Υλικά 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 200 γρ. αλεύρι ολικής 450 ml νερό 50 γρ. ζάχαρη 14 γρ. μαγιά ξηρή (1 φακελάκι) 60 ml ελαιόλαδο 10 γρ. αλάτι Για την επικάλυψη: Μίγμα από διάφορους σπόρους (πολύσπορους) Μέθοδος Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το νερό (26-29 θερμοκρασία), τη ζάχαρη, τη μαγιά και τα ανακατεύουμε

Σεβίτσε Λαβράκι με Μάνγκο, Lime και Φρέσκο Κόλιανδρο

Χριστίνα Βασιλείου (Φοιτήτρια Μαγειρικών Τεχνών) Μερίδες: 4 άτομα Γαστρονομική Ιδέα Στη συνταγή μας αναδεικνύουμε τη φρεσκάδα του λαβρακιού μέσα από την τεχνική του περουβιανού ceviche, συνδυάζοντάς το με τροπικές και μεσογειακές γεύσεις. Η οξύτητα του lime «μαγειρεύει» απαλά το ψάρι, ενώ το μάνγκο προσφέρει φυσική γλυκύτητα που ισορροπεί ιδανικά με την πικάντικη ένταση του τσίλι.

Οι διακοπές της Δούκισσας Νομικού στην Πολυνησία με τα παιδιά της

Οι διακοπές της Δούκισσας Νομικού στην Πολυνησία με τα παιδιά της Οι διακοπές της Δούκισσας Νομικού στην Πολυνησία με τα παιδιά της Το μοντέλο πόζαρε μεταξύ άλλων με ένα κόκκινο μαγιό στη θάλασσα Ιωάννα Μαρίνου 08.08.2026, 12:51 Ιωάννα Μαρίνου 08.08.2026, 12:51 Σχετικά Άρθρα Thema Insights Διασκεδάζουμε υπεύθυνα, επιστρέφουμε με ασφάλεια Με μια πρωτότυπη δράση κοινωνικής υπευθυνότητας