Πώς ζουν οι ασθενείς ένα χρόνο μετά από βαρύ ισχαιμικό εγκεφαλικό

Date:

Η διαφορά όταν αφαιρείται ο θρόμβος που το προκαλεί. Τα ευρήματα σημαντικής μελέτης με ελληνική συμμετοχή.

Οι ασθενείς που παθαίνουν σοβαρό ισχαιμικό εγκεφαλικό έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης και διατήρησης της αυτονομίας τους όταν υποβάλλονται σε αφαίρεση του θρόμβου που το προκαλεί, σύμφωνα με μία νέα, σημαντική μελέτη.

Το ισχαιμικό επεισόδιο είναι η πιο συχνή μορφή εγκεφαλικού (σ.σ. η άλλη είναι το αιμορραγικό). Συμβαίνει όταν διακόπτεται η ροή αίματος στον εγκέφαλο, συνήθως από έναν θρόμβο.

Χωρίς παροχή αίματος τα εγκεφαλικά κύτταρα σταδιακά νεκρώνονται και αναπτύσσεται αναπηρία, αναλόγως με την περιοχή του εγκεφάλου που προσβάλλεται.

Η νέα μελέτη συνέκρινε την καθιερωμένη φαρμακευτική θεραπεία με τον συνδυασμό της με αφαίρεση του θρόμβου με μία μη-επεμβατική μέθοδο που λέγεται ενδαγγειακή θρομβεκτομή.

Η μελέτη φέρει την ονομασία TENSION. Σε αυτήν εντάχθηκαν 253 ασθενείς από 40 νοσοκομεία της Ευρώπης και ένα του Καναδά. Μεταξύ των επιστημόνων που συμμετείχαν συμπεριλαμβάνεται ο κ. Παναγιώτης Παπαναγιώτου, καθηγητής Ακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρόεδρος της Επιτροπής του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) για τα Κέντρα Θρομβεκτομών στη χώρα μας.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση Lancet Neurology. Όπως γράφουν οι ερευνητές, οι συμμετέχοντες ασθενείς είχαν ηλικία 18 ετών και άνω. Όλοι τους είχαν πάθει σοβαρό ισχαιμικό εγκεφαλικό, λόγω απόφραξης μεγάλου αγγείου του εγκεφάλου.

Τα ευρήματα

Οι επιστήμονες τους χώρισαν τυχαία σε δύο ομάδες. Στην πρώτη έδωσαν την καθιερωμένη φαρμακευτική θεραπεία. Στη δεύτερη χορήγησαν την φαρμακευτική θεραπεία μαζί με θρομβεκτομή. Όλοι οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία εντός 12 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων τους.

Οι επιστήμονες εξέτασαν την έκβαση των ασθενών για χρονικό διάστημα που έφτασε τον έναν χρόνο μετά το εγκεφαλικό. Όπως διαπίστωσαν, όσοι είχαν υποβληθεί σε θρομβεκτομή είχαν:

  • 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν επιβιώσει
  • Διπλάσιες πιθανότητες να εκτελούν καθημερινές δραστηριότητες με βοήθεια
  • Σχεδόν τετραπλάσιες πιθανότητες να είναι εντελώς αυτόνομοι στις καθημερινές δραστηριότητές τους.

Στην πραγματικότητα, από τους ασθενείς που είχαν κάνει θρομβεκτομή είχε επιβιώσει το 55%, έναντι 38% σε όσους είχαν λάβει μόνο την καθιερωμένη θεραπεία. Επιπλέον, το 34% όσων είχαν κάνει θρομβεκτομή μπορούσαν να εκτελούν καθημερινές δραστηριότητες με βοήθεια, έναντι του 17% στην άλλη ομάδα.

Τέλος, το 22% των ασθενών στην ομάδα της θρομβεκτομής ήταν εντελώς ανεξάρτητοι, έναντι του 6% της άλλης ομάδας.

Τι σημαίνουν τα ευρήματα

«Η θρομβεκτομή έχει μακροχρόνια οφέλη, ακόμη και για ασθενείς με εγκατεστημένη βλάβη που αντιμετωπίστηκαν έως και 12 ώρες μετά την έναρξη του εγκεφαλικού», σχολιάζει ο κ. Παπαναγιώτου. «Σε αυτή την κατηγορία ασθενών δεν είχαμε σημαντικές ελπίδες για καλή έκβαση και συνήθως δεν προχωρούσαμε σε επέμβαση. Τώρα, όχι μόνο αυξήθηκε η επιβίωση, αλλά έχουμε και έναν στους τρεις να έχει ικανοποιητικό για το μέγεθος της βλάβης αποτέλεσμα (δηλαδή να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες με μικρή βοήθεια) και ακόμη έναν στους τέσσερις ή πέντε να είναι πλήρως ανεξάρτητος μετά από έναν χρόνο. Επιπλέον, η ποιότητα ζωής, η οποία επίσης εξετάστηκε στη μελέτη, ήταν καλύτερη με τη θρομβεκτομή».

Τα οφέλη είναι ακόμα σημαντικότερα όταν η επέμβαση γίνεται γρήγορα και δεν έχει ακόμα εγκατασταθεί η βλάβη, προσθέτει. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ποσοστό έως και 50% είναι ανεξάρτητοι, δηλαδή μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους.

Μεγάλη ανάγκη στην Ελλάδα

Η νέα μελέτη υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη ενημέρωσης και βελτίωσης των ιατρικών υποδομών στην χώρα μας. Είναι επιτακτική ανάγκη να ενσωματώσουμε αυτή τη θεραπεία σε όλα νοσοκομεία που χειρίζονται περιστατικά εγκεφαλικού, σύμφωνα με τον καθηγητή. Ενδαγγειακές θρομβεκτομές διενεργούν ήδη νοσοκομεία του ΕΣΥ στην Αττική, όπως:

  • Το Αρεταίειο
  • Ο Ερυθρός Σταυρός
  • Το Γενικό Νοσοκομείο Γεννηματάς
  • Ο Ευαγγελισμός
  • Το Αττικόν
  • Το 251 Στρατιωτικό Νοσοκομείο

Το ίδιο και νοσοκομεία σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Ηράκλειο. Θρομβεκτομές διενεργούνται επίσης σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

«Καθώς πρόκειται για επείγουσες θεραπείες που συμβαίνουν ανά πάσα στιγμή, πρέπει να επενδύσουμε στον συντονισμό των γιατρών και των νοσοκομείων που διενεργούν την επέμβαση για να βελτιώσουμε τα αποτελέσματα των ασθενών μας», υπογραμμίζει ο δρ Παπαναγιώτου.

Πώς γίνεται η θρομβεκτομή

Η ενδαγγειακή θρομβεκτομή είναι μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική, κατά την οποία αφαιρείται ο θρόμβος μέσω αιμοφόρου αγγείου.

Ειδικότερα, ο ακτινολόγος ιατρός τοποθετεί έναν λεπτό καθετήρα σε μεγάλη αρτηρία του ασθενούς (συνήθως στη βουβωνική χώρα). Στη συνέχεια τον προωθεί μέχρι την αρτηρία του εγκεφάλου, όπου βρίσκεται ο θρόμβος.

Ύστερα, είτε με την τοποθέτηση ενός μεταλλικού πλέγματος (stent) είτε μέσω αναρρόφησης, ο θρόμβος απομακρύνεται μηχανικά από το αγγείο.  Αυτό αποκαθιστά τη φυσιολογική ροή του αίματος στον εγκέφαλο και μειώνει σημαντικά τη βλάβη στον ιστό του εγκεφάλου, η οποία σε διαφορετική περίπτωση θα προκαλούσε μακροχρόνιες, συχνά σοβαρές, βλάβες στον ασθενή.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Τα κοινά φάρμακα που κάνουν την αντιμετώπιση της ζέστης ακόμη πιο δύσκολη

Η ζέστη μπορεί να γίνει ακόμη πιο ανυπόφορη αν παίρνετε αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά, διεγερτικά και φάρμακα για την ινσουλίνη και την καρδιά. Καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι, αυξάνεται και ο κίνδυνος παθήσεων που σχετίζονται με τη ζέστη, ειδικά για όσους παίρνουν ορισμένα φάρμακα. Το σώμα χρησιμοποιεί διάφορους μηχανισμούς για να ρυθμίζει τη θερμοκρασία: εφίδρωση, ροή

Δυσανεξία στη λακτόζη: Μπορεί να προκαλεί ακόμη και εφιάλτες

Το τυρί και το γιαούρτι που τρώτε το βράδυ μπορεί να σας προκαλούν εφιάλτες; Καναδοί ερευνητές λένε ότι υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στα τρομακτικά όνειρα και τη δυσανεξία στη λακτόζη, πιθανότατα λόγω της δυσπεψίας που προκαλεί. Η λαϊκή σοφία το ήξερε εδώ και καιρό: τρώγε ελαφρά, για να κοιμάσαι καλύτερα. Όμως ελάχιστες επιστημονικές έρευνες έχουν

Φαινυλκετονουρία: Εγκρίθηκε νέο φάρμακο για την πάθηση για την οποία ελέγχονται όλα τα νεογνά

Το φάρμακο προορίζεται για παιδιά και ενήλικες ασθενείς όλων των ηλικιών και βαρύτητας νόσου. Ένα νέο φάρμακο για την φαινυλκετονουρία εγκρίθηκε στην Ευρώπη. Η φαινυλκετονουρία είναι μία γενετική ασθένεια, για την οποία ελέγχονται όλα τα νεογνά στη χώρα μας. Και αυτό διότι, εάν δεν διαγνωστεί εγκαίρως, μπορεί να τους προκαλέσει νοητική υστέρηση και άλλα σοβαρά

«Καμπανάκι» για τα ΣΜΝ στην Ευρώπη: Τριπλασιάστηκαν τα περιστατικά γονόρροιας στην Ελλάδα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί σχετικά με τη συνεχή αύξηση στη μετάδοση των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (ΣΜΝ) στην Ευρώπη. Το 2023 στην Ελλάδα, τα περιστατικά γονόρροιας τριπλασιάστηκαν, ενώ οι διαγνώσεις πρώιμης σύφιλης διπλασιάστηκαν, συγκριτικά με το 2020. Όσον αφορά στα περιστατικά χλαμυδιακής λοίμωξης, εμφανίζονται επίσης αυξητικές τάσεις (50% αύξηση σε σχέση με το

COVID-19: Η νοσηλεία στο νοσοκομείο βλάπτει σοβαρά τις νοητικές λειτουργίες

Τα ευρήματα νέας μελέτης σε ασθενείς οι οποίοι είχαν νοσήσει τρία χρόνια πριν εξεταστούν από τους ερευνητές. Η νοσηλεία στο νοσοκομείο λόγω της COVID-19 μπορεί να επιταχύνει την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών στους ηλικιωμένους, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Σε μελέτη με μερικές χιλιάδες ασθενείς διαπίστωσαν ότι 3 χρόνια μετά το εξιτήριο οι συμμετέχοντες που

14 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν έως το 2030 χωρίς την ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ

Τα ευρήματα νέας ανάλυσης. Τι προσέφερε από το 2001 έως το 2021 και τι θα κοστίσει η περικοπή της κατά 83%. Το δόγμα του Ντόναλντ Τραμπ «Η Αμερική πρώτα» που είχε ως συνέπεια να μειώσει δραστικά την ανθρωπιστική βοήθεια προς τις φτωχές χώρες του κόσμου, θα κοστίσει έως το 2030 πάνω από 14 εκατομμύρια ζωές

Καλοκαίρι και εγκεφαλικά: Γιατί αυξάνονται τον Ιούλιο – Τα ανησυχητικά συμπτώματα

Ανερχόμενη απειλή είναι τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια τον μήνα Ιούλιο, ιδιαίτερα στις θερμές περιοχές. Η επιστημονική τεκμηρίωση για την αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων τον Ιούλιο είναι πλέον σαφής και ανησυχητική. Μεγάλη μελέτη στην Κίνα, που ανέλυσε περισσότερα από 82.000 περιστατικά μεταξύ 2019 και 2021, κατέγραψε σχεδόν διπλασιασμό του κινδύνου ισχαιμικού εγκεφαλικού τις ημέρες που η θερμοκρασία

Εγκυμοσύνη: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την σεξουαλική επαφή – Μια γυναικολόγος εξηγεί

Οι ορμόνες μια γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει την διάθεση αλλά και την σεξουαλική της λειτουργία. Είναι ασφαλές να έχετε σεξουαλικές επαφές κατά την εγκυμοσύνη; Πότε να ξεκινήσετε και πότε να σταματήσετε και τι να προσέχετε; Η μαιευτήρας/γυναικολόγος Ολουγουατόσιν Γκότζε, MD, συνεργάτης της Κλινικής του Κλίβελαντ, απαντά σε μερικές από τις πιο συνηθισμένες

Ενδοσκοπική επέμβαση αφαίρεσης όγκων από το κρανίο: Τέλος στα ανοιχτά χειρουργεία

Χωρίς ανοιχτό χειρουργείο στο κεφάλι , αλλά ενδοσκοπικά, μέσα από τη μύτη, αφαιρούνται πλέον με μεγάλη επιτυχία οι καρκινικοί όγκοι της βάσης του κρανίου. Η ριζική αυτή αλλαγή στη  χειρουργική αντιμετώπιση  των όγκων της βάσης του κρανίου – και συγκεκριμένα στον πρόσθιο κρανιακό βόθρο –  πραγματοποιείται   χάρη στην αλματώδη πρόοδο της ιατρικής τεχνολογίας. Αποτελέσματα τέτοιων

Καρκίνος: Νέα μελέτη δείχνει πως επηρεάζει την οικονομική και κοινωνική ζωή των ασθενών

Ο καρκίνος δεν επηρεάζει μόνο την υγεία. Συχνά έχει σημαντικό αντίκτυπο και στην οικονομική και κοινωνική ζωή των ανθρώπων. Ο καρκίνος δυσκολεύει την οικονομική και κοινωνική ζωή της πλειοψηφίας των ασθενών σε όλη την Ευρώπη, όπως δείχνει μια νέα μεγάλη έρευνα. Μια ιστορική μελέτη, με επικεφαλής το Ολλανδικό Ινστιτούτο Καρκίνου, η οποία χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό

Καρκίνος: Νέο τεστ DNA δείχνει αν ο ασθενής θα ανταποκριθεί στη χημειοθεραπεία

Υπολογίζεται ότι το 20% έως 50% των ασθενών δεν ανταποκρίνονται στα χημειοθεραπευτικά φάρμακα. Μία νέα εξέταση που μπορεί να προβλέψει με μεγάλη αποτελεσματικότητα εάν η χημειοθεραπεία θα αποδώσει στους ασθενείς ή όχι, ανέπτυξαν επιστήμονες από την Ισπανία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ. Το νέο τεστ εξετάζει τη δομή του γενετικού υλικού (DNA) των κυττάρων

Γυαλιά ηλίου: Τα μεγάλα λάθη που κάνουμε όταν τα αγοράζουμε και όταν τα χρησιμοποιούμε

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν τα διαλέγουμε και που δεν πρέπει να αποθηκεύουμε. Τι λέει ένας Έλληνας καθηγητής. Δεν ελέγχουμε αν είναι προστατευτικά. Δεν μας απασχολεί το μέγεθός τους. Τα φυλάμε όπου να ‘ναι. Αυτά είναι λίγα μόνον από τα λάθη που κάνουμε με τα γυαλιά ηλίου, τα οποία σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουμε δεν