Μπορεί να γίνει το καλοκαίρι λέιζερ για τη μυωπία; Τι δείχνουν οι μελέτες

Date:

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των επεμβάσεων για διαθλαστικές ανωμαλίες σε κάθε εποχή του χρόνου.

Το καλοκαίρι δεν θεωρείται από πολλούς κατάλληλη εποχή για επεμβατικές ιατρικές πράξεις. Όταν, όμως, το θέμα είναι οι επεμβάσεις με λέιζερ για διόρθωση της μυωπίας και άλλων διαθλαστικών ανωμαλιών της όρασης, η πεποίθηση αυτή δεν φαίνεται να ευσταθεί.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι επεμβάσεις στα μάτια με λέιζερ δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις καιρικές συνθήκες. Μάλιστα το καλοκαίρι θα μπορούσε να έχει και συγκριτικό πλεονέκτημα, έναντι των άλλων εποχών, αφού συνοδεύεται από ορισμένα πρόσθετα οφέλη.

Μία από αυτές τις μελέτες δημοσιεύθηκε πριν από λίγα χρόνια στην ιατρική επιθεώρηση International Ophthalmology. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου συνέκριναν τις εκβάσεις των επεμβάσεων Lasik σε 419 άνδρες και 633 γυναίκες, μέσης ηλικίας 35 ετών.

Άλλοι εκ των ασθενών είχαν χειρουργηθεί χειμώνα και άλλοι καλοκαίρι. Η σύγκριση δεν κατέδειξε στατιστικώς σημαντική διαφορά στη μετεγχειρητική βελτίωση της μυωπίας τους.

«Παλαιότερα, υπήρχε δισταγμός στην εκτέλεση επεμβάσεων στα μάτια κατά τους θερινούς μήνες επειδή, όπως ίσχυε για πολλές χειρουργικές ειδικότητες, οι τεχνικές και τα ιατρικά μηχανήματα δεν ήταν εξελιγμένα και υπήρχε αυξημένος κίνδυνος μετεγχειρητικών λοιμώξεων και επιπλοκών», αναφέρει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Οι σύγχρονες επεμβάσεις στα μάτια, όμως, δεν έχουν καμία σχέση με εκείνες που πραγματοποιούνταν πριν από τρεις δεκαετίες. «Είναι απολύτως ασφαλείς και η επούλωση γίνεται πολύ γρήγορα», τονίζει. «Στην πραγματικότητα, με τις σύγχρονες μεθόδους οι περισσότεροι μπορούν ακόμη και την επόμενη ημέρα να επιστρέψουν στην εργασία, την οδήγηση και τις άλλες καθημερινές δραστηριότητές τους».

Τα πλεονεκτήματα το καλοκαίρι

Σε ετήσια βάση υπολογίζεται ότι διενεργούνται περίπου 5 εκατομμύρια επεμβάσεις με λέιζερ για τη μυωπία. Τα 2,5 εκατ. εξ αυτών εκτελούνται στην Κίνα. Οι επεμβάσεις αυτές έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα το καλοκαίρι έναντι των άλλων εποχών του χρόνου:

  • Υπάρχει περισσότερος χρόνος για ανάρρωση. Σε αρκετούς κλάδους μειώνεται η δουλειά το καλοκαίρι, ενώ οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν την καλοκαιρινή τους άδεια. Έτσι μπορούν να προγραμματίσουν με λιγότερο στρες το πότε ακριβώς θα υποβληθούν στην διορθωτική επέμβαση στα μάτια τους.
  • Η αυξημένη έκθεση στον ήλιο διεγείρει την παραγωγή της βιταμίνης D. Η βιταμίνη αυτή είναι σημαντική για την επούλωση του κερατοειδούς χιτώνα του ματιού, ο οποίος σμιλεύεται με το λέιζερ για να διορθωθεί η μυωπία ή άλλη διαθλαστική ανωμαλία. Μετά την επέμβαση, όμως, πρέπει να προστατεύονται τα μάτια από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ηλίου, με συνεχή χρήση γυαλιών ηλίου.
  • Υπάρχει αυξημένη δυνατότητα για μετακινήσεις. Τα δρομολόγια των πλοίων, των αεροπλάνων κ.λπ. είναι πιο πυκνά. Το γεγονός αυτό παρέχει τη δυνατότητα της ευκολότερης, ακόμα και αυθημερόν μετακίνησης από και προς τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου κατά κανόνα διενεργούνται οι επεμβάσεις με λέιζερ στα μάτια.

Σύγκριση με τις άλλες εποχές του χρόνου

Τα πλεονεκτήματα που έχουν οι επεμβάσεις με λέιζερ στα μάτια το καλοκαίρι γίνονται ακόμα πιο ευκρινή, όταν συγκρίνονται με τα υπέρ και τα κατά τους όταν διενεργούνται τις άλλες εποχές του χρόνου, κατά τον κ. Κανελλόπουλο.

Την άνοιξη και το φθινόπωρο, π.χ., είναι συνήθως πιο ήπιος ο καιρός, επομένως η ανάρρωση είναι πιο άνετη. Επειδή όμως είναι και οι εποχές των αλλεργιών στη γύρη, μπορεί να υπάρξουν απρόσμενα ενοχλήματα στα μάτια μετά από το λέιζερ.

Αντίστοιχα, ο χειμώνας θεωρείται ιδανικός για επεμβατικές ιατρικές πράξεις. Χαρακτηρίζεται όμως από χαμηλές θερμοκρασίες και ξηρό αέρα στους εσωτερικούς χώρους (λόγω της κεντρικής θέρμανσης). Το ψύχος και ο ξηρός αέρα μπορεί να οδηγήσουν σε μετεγχειρητική ξηροφθαλμία. Αυτό είναι πιθανότερο όταν οι ασθενείς δεν ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες του θεράποντος οφθαλμιάτρου τους.

Η εποχή που θα γίνει η επέμβαση με λέιζερ για τη μυωπία ή άλλη διαθλαστική ανωμαλία αποτελεί κατά βάση προσωπική επιλογή, τονίζει ο καθηγητής. Αν κάποιος δεν θέλει να χάσει ούτε ένα μπάνιο το καλοκαίρι, προφανώς θα προτιμήσει να χειρουργηθεί άλλη εποχή του χρόνου.

Ωστόσο, «από ιατρικής απόψεως δεν υπάρχει λόγος να μην γίνει η διορθωτική  επέμβαση το καλοκαίρι. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλές χώρες στον κόσμο όπου επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά οι επεμβάσεις με λέιζερ εκτελούνται καθημερινά, με άριστα ποσοστά επιτυχίας. Επομένως, η σωστή εποχή είναι αυτή που θα αποφασίσετε εσείς να απαλλαγείτε από γυαλιά και φακούς επαφής», καταλήγει ο κ. Κανελλόπουλος.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Survivor: Εκτός στίβου μάχης ο Αλέξανδρος, στην κλινική λόγω προβλήματος με τον αστράγαλό του

Survivor: Εκτός στίβου μάχης ο Αλέξανδρος, στην κλινική λόγω προβλήματος με τον αστράγαλό του Όπως εξήγησε ο Γιώργος Λιανός, ο παίκτης των «Αθηναίων» έπρεπε να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις Εκτός στίβου μάχης παρέμεινε στο νέο επεισόδιο του Survivor o Αλέξανδρος Κούρτοβικ. Πριν ξεκινήσει ο αγώνας επιβίωσης, ο Γιώργος Λιανός ανακοίνωσε πως ο παίκτης των «Αθηναίων»

Μαντίσα για Αλέξανδρο στο Survivor:  Ένας άχρηστος που έχει παραμείνει από σπόντα στο παιχνίδι

Μαντίσα για Αλέξανδρο στο Survivor:  Ένας άχρηστος που έχει παραμείνει από σπόντα στο παιχνίδι Δείτε το βίντεο με όσα είπε για τον συμπαίκτη της Άχρηστο θεωρεί τον Αλέξανδρο Κούρτοβικ η Μαντίσα Τσότα. Σύμφωνα με όσα είπε στο νέο επεισόδιο του Survivor, το βράδυ της Τρίτης 5 Μαΐου, ο συμπαίκτης της στην ομάδα των «Αθηναίων» δεν έχει

4η Εκπαιδευτική Ημερίδα Market Access 2026: Νομοθεσία, Συνταγογράφηση & Δαπάνες Υγείας

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της περσινής διοργάνωσης, η Ελληνική Ένωση Market Access (ΕΛ.Ε.Μ.Α.) διοργανώνει την 4η Εκπαιδευτική Ημερίδα Market Access, με τίτλο «Access by Design: Ρυθμιστικό Πλαίσιο, Συνταγογράφηση και Βιώσιμες Δαπάνες Υγείας» που θα πραγματοποιηθεί στο Eleon Loft, την Πέμπτη 7 Μαΐου 2026. Η Ημερίδα απευθύνεται σε στελέχη της φαρμακευτικής βιομηχανίας και των κρατικών/ρυθμιστικών φορέων

Καρκίνος του Δέρματος: Μήνας Πρόληψης τον Μάιο – «Νοιάζομαι, Εξετάζομαι» & Δωρεάν Εξετάσεις σε όλη την Ελλάδα

Ο Μάιος είναι ο μήνας που μας καλεί να βγούμε στο φως και να απολαύσουμε τον ήλιο. Είναι όμως παράλληλα και ο μήνας που η Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία θέσπισε από το 2022 ως μήνα πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του δέρματος. Έτσι, φέτος, για πέμπτη συνεχή χρονιά, η ΕΔΑΕ κινητοποιεί όλους τους

Βασίλισσα Σοφία: Αποκαλύφθηκε ο «μισθός» που λαμβάνει κάθε χρόνο – Η σύγκριση με τους εργαζόμενους της Ισπανίας

Η οικονομική διαχείριση του Βασιλικού Οίκου της Ισπανίας επανέρχεται στο προσκήνιο, με τα βλέμματα να στρέφονται στη Βασίλισσα Σοφία. Παρά το γεγονός ότι η 87χρονη μητέρα του βασιλιά Φελίπε, έχει περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις της, τα επίσημα στοιχεία για τις ετήσιες απολαβές της αναδεικνύουν τη θέση της στην κορυφή της μισθολογικής κλίμακας των δημόσιων λειτουργών

Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος 2026: Προτεραιότητα ο έλεγχος της νόσου – Κίνδυνοι, πρόληψη και θεραπεία

«Προτεραιότητα ο έλεγχος του άσθματος» είναι το μήνυμα που προβάλλει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία – ΕΠΕ στο πλαίσιο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Άσθματος, 5 Μαΐου 2026. Η Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος καθιερώθηκε το 1998 από την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Άσθμα (GINA) και έκτοτε κάθε χρόνο, την πρώτη Τρίτη του Μαΐου, πραγματοποιούνται πολλές και σημαντικές δράσεις

Έρευνα PatientView 2025/2026: Πώς η στήριξη των ασθενών επηρεάζει τη φήμη των φαρμακευτικών εταιρειών

Η PatientView™ δημοσίευσε τα αποτελέσματα της ετήσιας παγκόσμιας έρευνας «The Corporate Reputation of Pharma», 2025/2026, που διεξήχθη Δεκέμβριο 2025 – Μάρτιο 2026. Στην έρευνα συμμετείχαν 2.403 ομάδες ασθενών από 48 διαφορετικές ασθένειες, εκπροσωπώντας συνολικά 36 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως και αξιολόγησαν 47 φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες. Η εταιρική φήμη του φαρμακευτικού κλάδου παραμένει συνολικά σταθερή κατά

Eurovision 2026: «Δεν μπορούσα να σταματήσω να κλαίω» – Η πρώτη πρόβα της Αντιγόνης και οι δηλώσεις

Η αντίστροφη μέτρηση για τον 70ό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision έχει ξεκινήσει, με την Antigoni Buxton να ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή του Wiener Stadthalle στη Βιέννη. Η εκπρόσωπος της Κύπρου πραγματοποίησε την πρώτη της πρόβα με το τραγούδι «Jalla», σε μια στιγμή που η ίδια χαρακτήρισε ως όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Η τραγουδίστρια

Η Γιάννα Βασιλείου συναντά τον Λευτέρη Κιντάτο για μια «Αγάπη Βουνό»

Η ταλαντούχα Γιάννα Βασιλείου κυκλοφορεί το music video του «Αγάπη Βουνό», το οποίο αποτελεί μια μουσική δημιουργία του Λευτέρη Κιντάτου. Το «Αγάπη Βουνό» φέρνει έναν έντονο και σύγχρονο παλμό στο λαϊκό τραγούδι, ενώ το video clip του εστιάζει στην ουσία του συναισθήματος. Με λιτές εικόνες και διακριτική αισθητική ενισχύει τη συναισθηματική φόρτιση του κομματιού, αφήνοντας χώρο στη μουσική

Ο ρόλος-κλειδί του παθολόγου στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – Τι αλλάζει με τον προσωπικό γιατρό

Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος (ΕΕΠΕ) εκτιμά ότι η εξαίρεση των κατ’ οίκον επισκέψεων από τις υποχρεώσεις του προσωπικού γιατρού κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς διευκολύνει ουσιαστικά το έργο του. Το μέτρο απελευθερώνει πολύτιμο χρόνο για την εξυπηρέτηση προγραμματισμένων ραντεβού, ενώ παράλληλα περιορίζει το φαινόμενο αιτημάτων για κατ’ οίκον επισκέψεις χωρίς πραγματική ιατρική ανάγκη.

Κώστας Δόξας: «Όταν η κόρη μου άκουσε για την καταδίκη μου είπε “μπαμπά” και άρχισε να κλαίει»

Η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στον Κώστα Δόξα και την πρώην σύζυγό του, Μαρία Δεληθανάση, συνεχίζει να απασχολεί την επικαιρότητα, με τον τραγουδιστή να προχωρά σε μια εκ βάθέων συζήτηση στο vidcast «Bedtime Stories». Στο επίκεντρο της εξομολόγησής του βρέθηκε το πώς η 9χρονη κόρη τους βιώνει αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, αλλά και το βαρύ τίμημα

Ο Τρύφωνας Σαμαράς με κόκκινο παντελόνι σε ξέφρενες στιγμές από τη δεκαετία του ’90 στο Alekos Bar

Η δεκαετία του ’90 επέστρεψε για λίγο στις οθόνες μας μέσα από το προφίλ που διατηρεί ο Τρύφωνας Σαμαράς στο Instagram. Ο γνωστός hairstylist αποφάσισε να κάνει μια αναδρομή στα χρόνια της απόλυτης ελευθερίας και του αυθορμητισμού, αναρτώντας υλικό που αποτυπώνει το κλίμα εκείνης της περιόδου. Το κόκκινο δερμάτινο παντελόνι και ο χορός στην μπάρα