Πρόβλημα στύσης: Οι μισοί άνδρες ηλικίας μεταξύ 40 και 70 ετών το έχουν βιώσει

Date:

Κανονικά δεν θα έπρεπε να είναι έτσι, αλλά για πολλούς άνδρες η αυτοπεποίθηση και η ποιότητά της ζωής τους εξαρτώνται από την επίτευξη καλής στύσης.

Η επίτευξη καλής στύσης, προκειμένου να υπάρξει ικανοποιητική σεξουαλική επαφή, απασχολεί ιδιαίτερα τους άνδρες. Από αυτήν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η αυτοπεποίθηση και η ποιότητα ζωής τους.

Η στυτική δυσλειτουργία προκαλεί άγχος, ενοχή και φόβο ενώ στους ερωτικούς παρτενέρ ανησυχία, αμφισβήτηση ακόμα και θυμό.

Άμεση και πολύ συχνή συνέπεια είναι η διατάραξη σχέσης και όχι μόνο της σεξουαλικής ζωής. Η ένταση στην καθημερινότητά όπως και η έλλειψη συναισθηματικής επικοινωνίας, μπορεί να οδηγήσουν σε χωρισμό, εάν δεν υπάρξει σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση των αιτιών που προκαλούν την πάθηση.

«Η στυτική δυσλειτουργία είναι μια συχνή κατάσταση που μπορεί να δυσχεράνει τη σεξουαλική δραστηριότητα. Το ποσοστό των ανδρών που την εμφανίζουν αυξάνεται με την ηλικία.

Μια ανασκόπηση μελετών έδειξε ότι ο επιπολασμός στους άνδρες κάτω των 49 ετών είναι 6% και στις ηλικίες 50-59 ετών φτάνει στο 16%. Την επόμενη δεκαετία της ζωής το ποσοστό διπλασιάζεται (32%) και σε εκείνους που διανύουν την όγδοη δεκαετία της ζωής τους αγγίζει το 44%. Εκτιμάται ότι οι μισοί άνδρες ηλικίας μεταξύ 40 και 70 ετών έχουν βιώσει περιστατικά στυτικής δυσλειτουργίας στη ζωή τους», επισημαίνει ο Χειρουργός Ανδρολόγος Ουρολόγος δρ Αναστάσιος Λιβάνιος.

Προβλήματα στύσης: Τι τα προκαλεί;

Οι αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας είναι οργανικές, ψυχογενείς ή συνδυασμός και των δύο. Ανεξάρτητα από το λόγο εμφάνισής της, ο ψυχοκοινωνικός αντίκτυπος είναι τόσο έντονος, που η ανάγκη για θεραπεία πρέπει να ξεπερνά τις όποιες αναστολές υπάρχουν.

Βαθιά μέσα τους, όσοι αντιμετωπίζουν τακτικά αδυναμία στύσης, προβληματίζονται, νοιώθουν λιγότερο αρρενωποί, θυμώνουν, βλέπουν την αυτοπεποίθησή τους να καταρρακώνεται. Τους κατακλύζουν αισθήματα ενοχής ή και ντροπής. Είναι πολύ πιθανόν να βιώνουν στρες για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ακόμα και κατάθλιψη. Νοιώθουν αποδυναμωμένοι και ταπεινωμένοι. Στους ανασφαλείς ανθρώπους αυτά τα συναισθήματα γιγαντώνονται και είναι πιθανόν να οδηγήσουν ακόμα και σε αυτοκτονικές τάσεις όταν η στυτική δυσλειτουργία χρονίζει.

Επίσης φοβούνται ότι δεν μπορούν να ευχαριστήσουν τους ερωτικούς παρτενέρ τους, ότι τους απογοητεύουν και ότι η σχέση θα οδηγηθεί αργά ή γρήγορα στο τέλος της.

«Για τη στυτική δυσλειτουργία μπορεί να ευθύνεται πλήθος παραγόντων. Μπορεί να προκαλείται από υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακές νόσους, χρόνια νεφρική και ηπατική νόσο, από σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσο Peyronie, χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης ή από τραυματισμό του πέους. Ενδεχομένως να είναι επακόλουθο παρενεργειών κάποιων φαρμάκων ή κατάχρησης αλκοόλ και προϊόντων καπνού. Πολύ συχνά είναι αποτέλεσμα ψυχολογικών παραγόντων, όπως το επαγγελματικό στρες ή ένα πένθος», σημειώνει ο δρ Λιβάνιος.

Προβλήματα στύσης και διαζύγια

Οι σκέψεις και τα συναισθήματα αυτά οδηγούν αρκετούς σε διακοπή των ερωτικών συνευρέσεων, προκειμένου να αποφύγουν τη στεναχώρια της αποτυχίας, αλλά και την ανάγκη για συζήτηση του προβλήματος. Για τους αδέσμευτους, η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να περιορίσει την αναζήτηση συντρόφου και να οδηγήσει σε απομόνωση και μοναξιά.

Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις και στην ψυχολογία των συντρόφων. Η πρώτη σκέψη τους είναι ότι απορρίπτονται, ότι κάτι άλλαξε στα συναισθήματά του άνδρα, ότι δεν είναι πια ελκυστικοί και επιθυμητοί και γι’ αυτό σύντομα ο άνδρας θα απιστήσει. Οι σκέψεις αυτές γίνονται γρήγορα πεποιθήσεις με επίσης συχνή συνέπεια την εμφάνιση ανασφαλειών για το σώμα και την εξωτερική εμφάνιση.

Τίποτα από τα παραπάνω, όμως, δεν συμβαίνει τις περισσότερες φορές. Η αδυναμία επίτευξης στύσης δεν είναι ένδειξη έλλειψης σεξουαλικού ενδιαφέροντος ή εξωσυζυγικής ή παράλληλης σχέσης.

«Η αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης της στύσης αντιμετωπίζεται. Η διάγνωση δεν σημαίνει το τέλος μιας σχέσης, αλλά την έναρξη μιας περιόδου που θα απαιτήσει επικοινωνία, υπομονή και κατανόηση και από τα δύο μέρη έως ότου βρεθεί και αντιμετωπιστεί η αιτία που την προκαλεί», σημειώνει ο γιατρός.

Θεραπείες για τα προβλήματα στύσης

Οι θεραπείες είναι πολλές. Ο προσδιορισμός της ενδεδειγμένης προϋποθέτει τη λήψη του ιατρικού και σεξουαλικού ιστορικού του άνδρα, την κλινική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν ανωμαλίες στο πέος, το όσχεο ή τους όρχεις, καθώς και να ελεγχθεί η κατάσταση του προστάτη.

Η εικόνα της γενικής υγείας και των πιθανών αιτιών της στυτικής δυσλειτουργίας ολοκληρώνεται με αιματολογικές εξετάσεις, οι οποίες δίνουν την πρώτη εκτίμηση για την παθολογία πίσω από το σύμπτωμα. Ενδεχομένως να απαιτηθούν περαιτέρω απεικονιστικές εξετάσεις και συνεργασία με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, όπως με καρδιολόγο, ενδοκρινολόγο ή ψυχολόγο.

Για την υποχώρηση του συμπτώματος, δηλαδή της στυτικής δυσλειτουργίας, συνήθως αρκούν μη επεμβατικές θεραπείες, όπως χορήγηση φαρμάκων ή ορμονών από το στόμα, ενέσιμα φάρμακα και υπόθετα. Για την προσωρινή διατήρηση της στύσης υπάρχουν και συσκευές κενού που τραβούν αίμα στο πέος.

Για πιο μόνιμη λύση σε χρόνια περιστατικά, που δεν αντιμετωπίζονται συντηρητικά, συστήνεται η χειρουργική τοποθέτηση εμφυτευμάτων στο πέος, τα οποία καθιστούν δυνατή τη διατήρηση της στύσης του πέους κατά τη διάρκεια του σεξ.

Σε ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία αγγειογενούς αιτιολογίας υπάρχει η επιλογή των κρουστικών κυμάτων, τα οποία είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικά διότι θεραπεύουν την αιτία του προβλήματος. Στο 80% των περιπτώσεων η ικανότητα επίτευξης στύσης επανέρχεται σε μόλις ένα μήνα και απαλλάσσονται από την ανάγκη λήψης φαρμάκων. Πρόκειται για μια μόνιμη λύση, με αποτελέσματα που διαρκούν για πάντα.

«Η θεραπεία της πάθησης με ή χωρίς φάρμακα, με τη χρήση κρουστικών κυμάτων, με ή χωρίς ενέσεις απαιτεί από τον ασθενή μόνο τρία πράγματα: την επιθυμία για βελτίωση της σεξουαλικής ζωής, τον παραμερισμό της ντροπής και τη λήψη της απόφασης για αναζήτηση βοήθειας. Μετά τη διάγνωση σχεδιάζεται το εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο από διεπιστημονική ομάδα, συμπεριλαμβανομένου εξειδικευμένου σε θέματα στυτικής δυσλειτουργίας ψυχολόγου», αναφέρει ο ειδικός.

Επίσης, μέσω συμβουλευτικών συνεδριών, στις οποίες δύνανται να συμμετέχουν και οι σύντροφοι, μπορούν να αναλυθούν και να αντιμετωπιστούν όλα τα ψυχολογικά προβλήματα που έχουν προκύψει και να διαλυθούν τα όποια “σύννεφα” υπάρχουν στη σχέση.

Εξάλλου η καλή επικοινωνία και η ειλικρινής συζήτηση με υπευθυνότητα μεταξύ των συντρόφων σε συνδυασμό με αύξηση της σωματικής οικειότητας και της υποστήριξης του/της συντρόφου, καθησυχάζει και τους δύο και χτίζει δυνατές σχέσεις.

«Η στυτική δυσλειτουργία δεν χρειάζεται να σημάνει την αρχή του τέλους της σεξουαλικής ζωής, της ερωτικής σχέσης ή του γάμου. Εξερεύνηση χρειάζεται και η σεξουαλική ζωή θα είναι ικανοποιητική για πολλά-πολλά χρόνια ακόμα», καταλήγει ο δρ Λιβάνιος.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ποια είναι η σύζυγος του Apon: Ο «μυστικός» γάμος λίγο πριν γίνουν γονείς για πρώτη φορά

Ποια είναι η σύζυγος του Apon: Ο «μυστικός» γάμος λίγο πριν γίνουν γονείς για πρώτη φορά Ο τραγουδιστής και η 33χρονη ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου είναι σε σχέση εδώ και τρία χρόνια Ιωάννα Μαρίνου 18.06.2026, 14:05 Ένα κεφάλαιο που προστατεύει ο Apon από τα φώτα της δημοσιότητας είναι αυτό της προσωπικής του ζωή, με τον τραγουδιστή να

Έλενα Τσαγκρινού: Πρέπει να σταματήσει αυτό το αστείο με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, δεν περιμέναμε ότι θα πάρει τέτοια έκταση

Έλενα Τσαγκρινού: Πρέπει να σταματήσει αυτό το αστείο με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, δεν περιμέναμε ότι θα πάρει τέτοια έκταση Έλενα Τσαγκρινού: Πρέπει να σταματήσει αυτό το αστείο με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, δεν περιμέναμε ότι θα πάρει τέτοια έκταση Δεν χρειάζεται να το επαναφέρουμε συνέχεια και να γίνεται όλοι αυτό γιατί και οι δυο έχουμε σοβαρές

Να Μ’ Αγαπάς: Η Σοφία αρχίζει να έχει εμμονή με τον Θεόφιλο

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Να Μ’ Αγαπάς, Πέμπτη 18/6 (20:00, Alpha) – Η Σοφία απομονώνεται όλο και περισσότερο και η εμμονή της με τον Θεόφιλο αρχίζει να παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις. Ο Άγγελος και ο Κανελλόπουλος αντιλαμβάνονται ότι η υπόθεση της διαθήκης μπορεί να κρύβει νέες ανατροπές, ενώ ο Ορφέας σκέφτεται να

Η Γιώτα Νέγκα για την περιπέτεια της υγείας της: «Έπαθα μόλυνση, μου απαγόρευσαν να τραγουδάω για τρεις μήνες»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Η Γιώτα Νέγκα βρέθηκε σήμερα καλεσμένη στο πλατό της εκπομπής «Buongiorno» για μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης με τη Φαίη Σκορδά και τους συνεργάτες της. Η γνωστή και αγαπημένη τραγουδίστρια μίλησε, μεταξύ άλλων, και για την περιπέτεια που πέρασε με την υγεία της. Όπως αποκάλυψε, όλα

Έλενα Τσαγκρινού: Καίγομαι και σιγολιώνω για τον Λάμπρο Κωνσταντάρα

Στον αγαπημένο της, Λάμπρο Κωνσταντάρα, αναφέρθηκε η Έλενα Τσαγκρινού σε δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο των MAD VMA 2026, το βράδυ της Πέμπτης (17.6.26). Η γνωστή τραγουδίστρια εμφανίστηκε χωρίς τον Λάμπρο Κωνσταντάρα και όπως ήταν φυσικό οι ρεπόρτερ δεν γινόταν να μην την ρωτήσουν γιατί πήγε μόνη της. «Σήμερα ήρθα μόνη, σαν το λεμόνι. Δε

Τι αλλάζει στην άσκηση μετά τα 50 – Έξυπνα tips από την ειδικό

FITNESS Στη μέση ηλικία το μυστικό είναι να γυμναζόμαστε έξυπνα, όχι σκληρά. Όλα όσα πρέπει να προσέξουμε για ιδανικό αποτέλεσμα *Για το θέμα μιλά η κυρία Σοφία Περδίκη, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, personal trainer Η διατήρηση της σωματικής δραστηριότητας και της καλής φυσικής κατάστασης είναι σημαντική σε κάθε ηλικία. Ωστόσο, μετά τα 50 η άσκηση αποκτά

Έφη Πίκουλα για Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το αγαπημένο μου από τα αντικείμενά της είναι ο καθρέφτης

Δηλώσεις στους δημοσιογράφους των ψυχαγωγικών εκπομπών παραχώρησε η Έφη Πίκουλα, στο πλαίσιο των εγκαινίων του καμαρινιού της Αλίκης Βουγιουκλάκη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. «Ήταν μια επιθυμία του αδερφού της, του Τάκη Βουγιουκλάκη, εδώ και χρόνια», είπε αρχικά η Έφη Πίκουλα για την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Η Έφη Πίκουλα πρόσθεσε στη συνέχεια: «Δεν μπόρεσε να την υλοποιήσει.

Η Ιζαμπέλλα Φούλοπ στο Πρωινό: Ο γάμος της με τον Γιώργο Δερβίση, η καταγωγή της και ο νέος ρόλος που θα διχάσει το κοινό

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Η Ιζαμπέλλα Φούλοπ βρέθηκε καλεσμένη στο Πρωινό την Πέμπτη και η κουβέντα της με τον Γιώργο Λιάγκα ξεκίνησε από την καταγωγή της, καθώς έχει ρίζες από την Ουγγαρία λόγω του πατέρα της και από τον Πόντο και τον Πειραιά από την μητέρα της. Η ίδια αποκαλύπτει πως

Ναταλία Γερμανού: Η φωτογράφηση για την 9η σεζόν στον Alpha βάζει τέλος στις φήμες για την επόμενη χρονιά

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Την επίσημη φωτογράφησή της για τη νέα σεζόν στον Alpha πραγματοποίησε η Ναταλία Γερμανού. Η παρουσιάστρια μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους στο Instagram μερικά καρέ από τα παρασκήνια, όπου τη βλέπουμε να ποζάρει με μία ομάδα ανδρών, ντυμένοι όλοι στα χρώματα του καναλιού με το σήμερα

«Καμπανάκι» για τις εγκύους – «Η καθημερινή έκθεση σε χημικές ουσίες συνδέεται με πρόωρο τοκετό και χαμηλότερο βάρος γέννησης»

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τις γυναίκες που κατά την εγκυμοσύνη τους εκτίθενται σε δεκάδες χημικές ουσίες καθημερινά κρούουν οι ειδικοί λέγοντας πως πολλές από αυτές μπορούν να επηρεάσουν το πόσο πρόωρα γεννιέται ένα παιδί ή το βάρος του κατά τη γέννηση. Τα παραπάνω διαπιστώνει

Οι λύσεις τηλεϊατρικής TytoCare στην έκθεση BEYOND 2026

Η ιατρική εταιρεία «EmergencyHelp», πρωτοπόρος στις εφαρμογές σύγχρονης διαγνωστικής τηλεϊατρικής στην Ελλάδα, παρουσίασε την πλατφόρμα Υπηρεσιών Τηλεϊατρικής Νέας Γενιάς TytoCare, στην κορυφαία έκθεση τεχνολογίας BEYOND 2026 που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Η «EmergencyHelp» φέρνει νέες δυνατότητες ιατρικής φροντίδας εξ αποστάσεως, παρέχοντας λύσεις τηλεϊατρικής με τη χρήση σύγχρονου διαγνωστικού εξοπλισμού, μέσα από διεθνώς πιστοποιημένο σύστημα που λειτουργεί σε

Gio Kay: Θα γίνω ευρωβουλευτής να το θυμάστε αυτό, έχω μαζέψει τον κόσμο

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Στα μελλοντικά επαγγελματικά του σχέδια αναφέρθηκε ο Gio Kay, αποκαλύπτοντας ότι σκοπεύει να ασχοληθεί με την πολιτική. Ο πρώην παίκτης του Survivor μίλησε στην κάμερα της εκπομπής «Happy Day», λέγοντας -μεταξύ άλλων- ότι επιθυμεί να διεκδικήσει θέση ευρωβουλευτή. «Όλα τέλεια, οι εταιρείες τρέχουν, το ριάλιτι σκάει